91
-
#51 Ahogy egyre több hsz érkezik a témára úgy kezdem belátni, hogy élesen elkülöníthető csoportok vannak.
1. csoport: Teljesen hidegen hagyja ha egy játékkal játszik és gond nélkül 3 óra alatt 40-50 ember lemészárol pl. a Postal 2-ben.
Feláll a géptől és teszi a dolgát, nyugodtabban, mint amikor leült a gép elé, hiszen leadta a fáradt gőzt. Szerencsére ebbe a csoportba tartozik a legtöbb ember.
2. csoport: Majdnem u.a. mint az előző, de sokkal inegerültebbé válik a játékoktól. Nem függő, de ha játszik csak idegesebb lesz.
3. csoport: Nevezhetjük függőnek. A nyári 35 fokos melegben sem a lányokat bámulja, hanem inkább a szobában játszik amíg csak bírja. Persze ismeri a határait, tudja a kötelezettségeit, de egyszerűen imád játszani, mert úgy érzi "hazatért", sőt még meg is nyugtatja a játék.
/WoW-osok, CS-sek nagy része ilyen, de személyesen is jópárat ismerek akik ilyenek vagy csak simán single játék függők./
Ők nem jelentenek semmiféle veszélyt sem a társadalomra, sem az állatokra sem senkire kivéve egyvalakit: Magukat.
Hosszú éveket képesek eltölteni a gép előtt méghozzá úgy, hogy a szociális kapcsolataik a való életből szinte 95%-ig áttevődnek a virtuális világba. Persze ők állítják magukról, hogy minden a legnagyobb rendben, de nagy százalékok esténként mégis magányosan hajtja le a fejét a páránára... ami azért sok jót nem jelent.
4. Csoport: Olyan függők akik veszélyesek a társadalom és szinte mindenki számára.
Bennük a folyamatos virtuális öldöklés végleg ledöntötte a józan ész határait.
Természetesen a szórakozásukat senki nem zavarhatja meg. Lehet szülő, lehet barátnő, azonnali fröcsögés és ajtócsapkodásra lehet tőlük számítani.
Ha felállnak a géptől és elmennek a haverokkal "lógni", nagyon jó murinak tűnik benzinnel lelocsolni macskákat majd meggyújtani /láttam a felvételt... döbbenet/, COD-ot játszani paintball pisztollyal védőruha nélkül, jópofa szupermarketekből "bátorságpróba" címen lopni, gyengébbeket "happy-slapping" módjára helybenhagyni, stb.
Igen is léteznek ilyen játékosok, akiknek pl. a Rome: Total War "egy unalmas sz@r", de a Doom3 meg a különféle FPS-ek "heccsát" életérzése az már menő.
Kiváncsi volnék, hogy az egyes játékosokról lehetne elérni egy összegző eredményt vajon mi jönne ki?
Teszem azt a 12 éves Vér István vajon hány embert ölt meg mióta konzol/PC/játéktermi gép közelébe jutott először?
De azt is megnézném, hogy milyen lenne a személyisége ezek nélkül.
Még, hogy nem hatnak ránk a játékok? Badarság.
Persze attól függ, hogy mennyi! A mennyiség egy fontos tényező, ahogy a játék típusa is meghatározó.
A személyiségünkre nagy hatással vannak a környezet eseményei / lsd Neon Genesis Evangelion ;-) /. Tényleg azok vagyunk nagyrészt aminek minket látnak az emberek (+nevelés, + örökölt tulajdonságok).
Éppen ezért, ha valaki gyerekkorától fogva teszem azt horrorfilmeket néz annál jó eséllyel alakulhat ki vagy szorongás (egy kis depresszióval), antiszociális hajlam, vagy éppen agresszió.
Szvsz nagyon jól példázza a ráhatások következményeit az, ha pl. egy fiú gyermek egy olyan közegben nevelkedik ahol szinte csak lányok/nők vannak.
Nem! Nem feltétlenül lesz meleg -bár ennek az esélye kétségkívül nővekszik-, de távolról sem lesz olyan a személyisége, mintha teszem azt egy normális apa-anya-nagyszülők-testvér(ek) közegbe nevelkedne, vagy éppen katonai iskolában.
Egy a lényeg: Be KELL tartani a korhátorokra vonatkozó rendelkezéseket. Mert lehet, hogy X-re, Y-ra, semmilyen hatással sincs ha 10 évesen megnézi a 8. utas a halált, de lehet, hogy Z-nél elkezdődik valamilyen negatív fejlődési folyamat.
Amíg nincs erre jobb módszer addig a korhatáros rendelkezések is kénytelenek általánosítani.
A szülőnek pedig igenis nagy a felelőssége!
Igenis üljön le a gyerek gépe elé és nézze meg, hogy mivel játszik.
A gyerekek a jövőnk, sokkal fontosabb a nevelésük, mint azt manapság sokan gondoljak.
A lazaság -"a megeveszem a 14 éves Ödönkének a Postal 2-őt, mert annyira kéri"- nem éppen a jó út, néha nem árt egy kis szigor. -
#50 Hát ez a Link http://www.youtube.com/watch?v=Ee18vXyLBMM&eurl= ez a gyerek egy kórosan idegbeteg gépista. Nemtalálok rá szavakat. -
Normal #49 Térlátás, reakcióidő, koncentrációs képesség fejlődik tőle. -
SirLord #48 tinman felvetette ezt a nyüöszitö kutyás efektust. szvsz én ugy gondolom teljesen értelmes és hasznoshozzászolás volt, jo volna ha minden topicban ilyenekkel találkoznék. grat
én alapjábavéve jo nevelést kaptam, és ajátékot is meg tudom különböztetni a valoságtol. mégis teljesen rosszul hat egy ilyen szituácio az ember már joérzése is, én ha elmennék egy ilyen melett kifejezetten sajnálnám magam, ha egy pixelkutya ha nem, kiengedni nem engedném mert eszembe se jutna, egyszerüen hidegvérrel lelöném.
nem tudok megütni egy állatot. lehet h szánalmas, lehet h vicces én nem tudok. egyszerüen rosz érzés fogna el. és mivel el tudok vonatkozttni, igy azt meg tudom csonálni egy játélkban h lelöjem. amit az életben nem tudnék megtenni egy kutyával. de bármennyire is, lehetek bármennyire inteligens mégis hat rám annyira a játék h ne hagyjam ott.. igaza van tinmannak.. hatnak ezek ajátékok ránk, mégha ezt mi észre se vesszük.. nemtom észrevettétek-e a 26-os hozászolásban h agyerek a kombinált megoldást nem ugy csinálta hogy odaadja a gyereket a feketepiacon azt lemészárolja a maffiát és odaadja a gyereket az anyjának hanem forditva.. lehet h kicsit imba példa mert ugye könyebb egy embert kiynirni mint 20-t és fegyvereset, de én specko hiába pixelhuszár, nem volnék képes kinyirni egy anyát a gyerekeelött...
én vagyok szar? vagy csak a joérzés veszik ki az emberekböl a játékok vagy bármi más hatására.. ezen kell elgondolkozni.. -
Morden23 #47 Te nem játszol a játékkal, hanem randalírozol a világban, mint a frusztrált felsős a kicsik homokozójában. Na, azért írj rendszeresen, mert nyomon akarjuk követni a jellemed fejlődését :D -
#46 Bizonyított tény, hogyha gátlásossabb katonákkal szimulációkat játszatnak könnyebben győzik le magukban azt a kontrollt, hogy "ne ölj embert".
Ez nem kérdés.
Ahogy az sem, hogy ahány ember annyi féle... az lehet, hogy neked csak a modorodra hatott kevésébé pozitívan a sok GTA, de kizárni annak a lehetőségét, hogy egy kevésbé erős személyiségre milyen hatással van pár évnyi heccsát... na az a hülyeség.
Azért biztos ami biztos nézed meg magad egy szakértővel, mert túlságosan erőszakos a fantáziád. -
petko000 #45 nekem is ilyen egerem van -
Marlosh #44 IQ 20 rulez.....
Koszi a linket,tanulsagos volt -
#43 Főleg ha a CS-n nevelekedett suttyó azt se tudja, hogy kell csőre tölteni, vagy kibiztosítani a fegyvert. -
#42 Nos, kit mit hisz, de ezt érdemes megnézni:
http://www.youtube.com/watch?v=Ee18vXyLBMM&eurl= -
#41 h**p://www.sg.hu/cikk.php?cid=45668 -
#40 hoppá...a második bekezdés eredetileg ebbe a topicba megy! Sorry. -
#39 Szívesen várom őket , a fater amúgy is mindég rámsózza a kerti munkát. Még ebédet is készítenék nekik. Nem is tudtam hogy lehet ilyen jellegû segítséget kérni a hatóságoktól, mik nem vannak. -
#38 Ha a játékban lennének a családom, és neagyisten a rossz oldalon játszok akkor biztos lehetsz benne. Kellenek a +evil pontok (gondolom ezt kövéren megjutalmazzák), meg a +xp. Amúgy meg tudtommal a gonosz oldalon a fiú mindíg megöli a családját, hogy hatalomra kerülhessen. (ismerjük a történelemből, hogy néha a "jó" oldalon is tettek hasonlót)
esés volt az UG2-ről majdnem minden szempontból. Max grafikailag volt fejlettebb, de ez nem pótolta az elveszett játékélményt. Sok jóra nem várhatunk ha megint a "régi" MW alapokra is akarnak építeni. De majd úgyis csak akkor derül ki ha a kezünkben lesz a demo vagy a full. szvsz már reális törésmodellt és javításokat is szeretnék látni ezekben a szériákban, de ez álom marad, ameddig a márkanevekkel kötött szerződésben nincs benne. Ezek a huncut managerek minden élvezetet elvesznek az emberektől.
@Indigo:
én csak az Obliviont játszottam le, de ott is lehetett civileket hentelni, ott is jöttek őrök, azokat is lehenteltem (egész sok tud rövid idő alatt összegyüllni ;), de sebaj van pajzs is a világon), azután a "királyi" gárdisták, azokat is lehenteltem, de egy idő után mindég felkeltek és ha beszéltem velük akkor újratámadtak. Persze a sorsuk ez után is hasonló volt. Na de "érthető" mert "quest karakterok" voltak, vagy mi. Fel sem merült bennem hogy besétálok velük a börtönbe vagy hogy fizessek. én választottam azt hogy lehentelek valakit, ne már egy-két NPC őr (netán több) mondja meg, hogy mi legyen ezután a tápos karakteremmel. Amúgy meg mindezek után rendesen lehetett kereskedni... sőt, ezek után már nyugodtam be is tudtam törni akárhova annélkül hogy egy unalmas őr rámordítson hogy "ááálj, megsértetted a törvényünket! Fizess vagy börtön!". Egyel jobb, hogy a másik városokban még meg se hallották a messzi népirtásokat, ott úgy cselekedhettél mindha misem történt volna. Látszik hogy van még mit finomítani a dolgon, de ez majd úgy is kialakul. Azt sajnáltam hogy a civilek meggyilkolásából kevés xp-jött, de azt nem értettem miért nem jártak +gonosz pontok értük... hmm legalább az őrök cuccait el lehetett jó pénzér adni...
Ahogy látom egyre nagyobb szabadságot próbálnak a játékkészítők a játékosoknak adni, de még nem jutottak el arra a szintre hogy minden helyzetre legyen egy-két jó dobásuk. Sebaj, még van időnk kivárjuk a fejlettebb gammákat. Legrosszabb esetben szerzek egy lelkes csapatot és összehozunk egyet. -
Marlosh #37 Kicsit szuklatokoru hozzaallas,nem gondolod?
Vagy legalabb tedd hozza, hogy MOST nincs olyan jatek ami osszetevesztehto lenne a valosaggal!
De azert nem eskudnek meg ra, hogy 50-100 ev mulva sem lesz......... -
Goth #36 Na igen, soha életemben nem játszottam végig még játékot a rossz oldalon, emlékeim szerint.
Kotor 1-2 -t is jótevő Jediként nyomtam, egyszerűen nem volt szívem rosszat tenni. Néha elég viccesek voltak az evil opciók... De rendszerint mellőztem =)
Fable-t is elekzdtem gonosszal. De egyszerűen nem élveztem, abba is hagytam. -
Goth #35 Mégis mennyire kis srácra gondolsz?
Én kb. 9 évesen mészároltam az embereket a GTA 2-ben. Unokatesóm térített meg :D
Aztán asszem szintén 9-10 évesen a resident evil 3-ban gyaktam a zombikat.
Mégsem érzek rá ingerenciát, hogy egy bicskával kivágjam a szemgolyóidat, majd belemarkoljak a hajadba és lefűrészeljem a fejed, ezután kiharapjam a tüdődet és belehánnyak, mindezután kitépjem az agyad, ledaráljam, és a péppel megtöltsem a vastagbeledet, aztán felgyújtsalak és lehugyozzam a szénné égett hulládat.
De mégis, áháháháháááá! -
Indigo #34 Érdekes megközelítés a tiéd. Én pl minden szerepjátékban csak a jó énemmel játszom. Pedig szinte mindenhol van lehetőség rossznak is lenni, valahogy sosem vonz ez a lehetőség. Pl azt a kutyát sem tudnám hidegvérrel lekaszabolni, még akkor sem, ha tudom hogy csak egy 3d-s textúrázott modell. Morrowindben is mindig csak az ellenségeimet öltem meg, ártatlan "embereket" soha, pedig azért is kaphattam volna XP-t. Az esztelen öldöklésnek semmi értelme, de ebből a szempontból a Morrowind nagyon is következetes volt: ha rosszat tettél, annak meglettek a következményei (mint a való életben): ha megláttak az őrök, akkor elfogtak és tömlöcbe vetettek, ha megtámadtál valakit, akkor ő is megpróbált téged eltenni láb alól, a városokban senki nem állt veled szóba, nem tudtál kereskedni stb... Szóval nem feltétlen baj, ha valaki a rossz oldallal szövetkezik, de az is csak úgy jó, ha minden cselekedetének meg lesznek a következményei. -
Goth #33 Hülyeség. Bármennyire élethű a játék, a játék akkor is játék marad. Ezt már egy nyolcéves kisfiú is tudja amikor beül egy játék elé. Aki meg nem tudja megkülönböztetni a játékot a valóságtól, az meg... olyan nem létezik :D talán a downkórosok... áh, de én ismerek egy downkóros gyereket, ő is észreveszi amikor egy adott dolog csak játék. Ahhoz hogy valaki gyilkoljon számítógépjáték beavatkozása nem szükséges, és egyáltalában nem lehet kiváltó ok. Egy erőszakos gamenek max elrettentés-beli funkciója lehet. Egy pszichopata állat meg vagy leül játszani vagy nem, ettől függetlenül fog ámokfutni :D -
Goth #32 Te a családodat is lemészárolnád ha kapnál érte tapasztalatpontot :D -
#31 Nálad érdemesebb lenne felásni a kertet a rendőröknek, mint Pándi tiszteletesnél -
Tercsd #30 Télleg :D -
Cat 02 #29 a hugy oltja a tüzet ... -
Librarian #28 Hmm... hát szóval ez egész logikus. Egy jó példát hoznék fel én is. Van a Jedi Academi nevű játék, van egy olyan része, ahol eldönthetem, hogy jó leszek-e (és életben hagyom a srácot előttem) vagy rossz (és lehentelem!!!:D ). Szóval előszőr kivittem úgy, hogy jó maradtam, aztán úgy, hogy rossz lettem, mert alapban ugye én jó lennék, de azért kipróbáltam a másik alternatívát is.
Másrészt a Postal 2-t imádtam, mindenkit halomra gyilkoltam, és mikor a macsak ott figyelt a Shotgun-on, hát sajnáltam. "Szegény cica"-bummmm!!! De a való életben egyáltalán nem vagyok agresszív ember, és nagyon megindítanak más emberek/állatok szenvedései... Pedig minden féle és fajta véres brutális játékkal rengeteget játszottam már! :)))
Köszöntem! Akkor most megyek és belefolytok még pár kiscicát a kerttóba! -
#27 erőszak államilag támogatott formája a katosanág. aki nem bír magával annak oda tessék belépni^^ -
#26 Való színûleg egyik lejátszással kiszabadítanám és megnézném mi történik (lehet hogy segít valamiben), de ha nekemugrik lelőném mielőtt kárt szeretne tenni bennem (úgyis gyorsabb vagyok nála, az összes AI pedig lasabb és nem tudnak "gondolkozni" ergo taktikázni), egy másik alkalommal meg símán lelőném ugyanojan élvezettel és nyugottsággal (akkor nem érdekelne a segítsége mert nincs szükségem rá, magamtól is képes vagyok boldogulni). Biztosan nem hagynám ott nyüszíteni mert engem is idegesít, na meg annak aztán végképp nincs semmi érterme ha nem történik semmi. Ha nem akarok cselekedni akkor inkább megnézek egy filmet pl. PL az RPG-ket is érdemes "jó" és "rossz" ként (azért idézőjel mert szerintem ilyen nincs csak nézőpont és célkérdés a dolog) végigjátszani mert mindkettőt nagyon lehet élvezni. Ha evil ként játszok, attól hogy pl az égő házból kimentett gyereket nem a szüleinek adom vissza hanem eladom a feketepiacon és 10* annyi pénzjutalmat kapok mint a szegény szülőktöl és 2* annyi tapasztalatpontot akkor azt lelkiismeret furdalás nélkül teszem, de a bártulajdonost is leütöm ha nem szolgál ki rendesen, vagy egy éppen arra sétáló civilt is lemészárolnám mert már nagyon unalmas a kéregetésével (kapott legalább 5* és még nem volt elég neki). Biztosak lehetnek benne, hogy a papot is leszúrnám a templomban ha azért +tapasztalatpont vagy akármilyen +képességnövekedés járna. Ha "good" ként játszanám akkor meg ugyanojan örömmel segítenék minden ember baján, örizném a teheneit a rablóktol, vagy védenék meg egy embert akit éppen készülnek jól megrakni egy bandábol. Szerintem el kellene törölni ezt a 2 vonalat és szabadságot adni, hogy mindenki tehesse amit akar. Ekkor lehetne trükközni, hogy először odadnám a kiszabadított gyereket az annyának és megkapnám a pénzem+xp-t, utánna megölném az anyát, vinném a gyereket a piacra és szintén zsebelném a +pénzt +xp-t. Igaz vannak ahol már most is lehet hasnló dolgokat kombinálni mit hogy egy faluban meg csinálsz minden missziót, segítesz mindenkinek azután meg mindenkit lehentelsz/összeszeded a holmiajikat, és továbbálsz. Persze ezért is megkapod a +tapasztalatpontokat. Bizonyos helyeken láttam, hogy egyáltalán nem értékelik a cselekedetet, pl ha megcsinálsz valamit vagy megölsz valakit, nem történik semmi, mész tovább, max elkönyvelheted magadban hogy meg volt a napi jó/rossz cselekedeted (semmi következmény semmi pénz vagy akármilyen jutalom). Na ezeknek nem látom értelmét. Szerintem mindent amit teszel értékelni kellene mert mindennek van hatása az aktuális világra. -
Morden23 #25 1. Igen komoly tanulmány szól a mellett, hogy a számítógépjátékokban megjelenített erőszak NEM ALAKÍTJA KI az offenzív/agresszív viselkedést, hanem a már meglévőnek lehet csupán katalizátora. Magyarán, aki hülye, hülyébb lesz, aki meg nem, annak semmi baja nem lesz.
2. Nem az FPS-ek tesznek agresszívvá, hanem a túlzott játékfüggés miatt kialakuló szociális elidegenedés. Egy suliba járó kiskölyök, aki minden délutánját (tehát szabadidejét) játékkal tölti, az előbb/utóbb megszokja a game-karakterek által leadott "szociális viselkedést". Amikor más emberekkel kerül interakcióba (pl. jól megverik a suliban), akkor ebből a "háttértudásból" fog meríteni. Tehát első gondolata az lesz. hogy "le kéne lőni ezt a faszt, mint múltkor azt a cétét a CSÉben".
A Tinman által felvázolt szitu egyfajta "morális stresszhelyzet". Ha belegondolsz, minden lehetőség nyitva áll előtted. Persze az életben nem lenne pisztolyod, amivel lelőheted a kutyát? Kipróbálod, lelövöd? Ettől még nem vagy elmebeteg. Ha ezek után elmész, és szerzel egy stukkert, akkkor már igen.
A "mi a valóság" mizériának ehhez (jó esetben) semmi köze. Egy normális ember számára fel sem merül, hogy a "virtuális" világot párhuzamba hozza a valós élettel.
És bármilyen meglepő, igaza van Sekler-nek. Komoly pszichológiai háttere van annak, hogy miért szereti az ember az erőszakot (hasonló, mint amiért a rettegést is komálja: ott a racionális/irracionális félelmeken van a hangsúly, itt meg az élet felett gyakorolt totális hatalmon).
Indigo: Így van, és ezt kéne végre mindenkinek megértenie. Nem csak az a szülő felelőssége, hogy a kölyke mivel játszik, hanem hogy mennyit, miért, minek a rovására ect. -
#24 a, nem szabadítanám, lehet hogy megtámad
b, nem hagynám ott mert idegesít a nyűszítése
c, lelőném, vagy leütném valamivel (nem tudom miylen fegyverek vannak abban a játékban) -
jerec #23 MGS4. Na, abban sok igazság van. -
Sekler #22 szvsz az egész felháborodás az erőszakos játékok miatt teljesen felesleges, az ember már csak ilyen, szüksége van az erőszakra valamilyen formában és inkább így mint hogy élesbe tegye.
A rómaiaknál a gladiátor viadalokat élvezték, az inkvizició megjelenésével a nyilvános máglya halál lett a népszerű, a nap csúcspontja. A francia forradalom idején a nyilvános kívégzésekről már nem is kell beszélni. Minden korban jelent volt az erőszak nyilvános formája, azért mert igény volt rá. A fáradt jómunkásember valahogy ki kell hogy adja a streszt, ugyanez a helyzet a fiatalokkal mert rajtuk is van stressz és ha a gép előtt tombolja ki magát szerintem még mindig jobb mintha máshol.
Nem akarok hülyeséget beszélni, de én ezt így látom -
Indigo #21 Azért ne keverjük már az oktatóprogramokat a játékrpogramokkal. A játékok szórakozásra, kikapcsolódásra készültek, nem oktatás céljára, az más kérdés, hogy ha a készítő odafigyel rá, akkor akár tanulni is lehet belőle. Nekem is csak kikapcsolódás a játék, és még soha nem éreztem úgy, hogy meg kellene ölnöm valakit (vagy magamat), mert valami nem sikerült, vagy mert valamiben alulmaradtam stb. Az erőszakos játékok is csak azt teszik agresszívvá, akik hajlamosak rá, de náluk más is ugyanúgy kiváltja ezt a reakciót, egy rossz nézés, egy gúnyos vigyor vagy akármi... És nem tudom feltünt-e ezeknek az aggódó szülőknek, hogy vannak gyerekek számára készült játékprogramok is, sőt, minden korosztály számára vannak játékprogramok. Az, hogy a gyekek mikkel játszik, szerintem kizárólag a szülő felelőssége (és itt nem nagyon lehet áthárítani a felelősséget a társadalomra vagy akárki másra). Az is a szülő felelőssége, hogy hogyan fejlődik a gyerek számítógépes kultúrája, meg hogy egyáltalán minek tekinti a játékokat. Meg az is, hogy tud-e a játékokra alternatívákat felmutatni a gyerekének, hogy a gyerek ne csak a virtuális világban létezzen. Én azt mondom, hogy egy egészséges emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek még a mai legmocskosabb, legerőszakosabb játékok sem.
20-30-40 évvel később pedig ha lelövöd azt a kutyát, akkor a program rögtön felhívja a pszichológusunkat, aki videotelefonon megkérdezi, "Hogy érzi most magát?" :D:D -
#20 Az, hogy ilyen szituban a játékban hogy cselekszik valaki, nyilván attól függ hogy a már meglévő személyiségjegyei alapján hogyan gondolkodik az illető, a jó kiszabaditja, a rossz lelövi, a kisgyerek meg ugyanazt csinálja mint az életben ha találkozik egy sérült állattal. Tehát ez egyfajta indikátora egy adott ember állapotának, de önmagában romboló hatása nincs, mivel bármelyik lehetőség nyitva áll. Nyilván más lenne a helyzet, ha a játékkészitő rafinált , gonosz módon a kiszabaditott kutyát ráuszitja a főhősre-vagyis a játékosra- ezzel egy éretlen személyiséget esetleg olyan irányba terel, hogy amit nem ismerek jobb lelőni mert igy járhatok. De abban az esetben ha a jó cselekedet mondjuk pozitiv visszajelzéssel jár, pl. a kutya vidáman elszalad, neadjisten még hasznodra is válik, nos ilyenkor nem beszélhetünk káros hatásrol. -
#19 Itt nem rólad egészséges kontrollal rendkelkező emberről van szó. Én is fáradt gőzt eresztek le játékokkal, de egy kis srácnak még nincs teljesen kifejlett tudata. Igen, káros lehet a jellemfejlődése szempontjából egy GTA vagy egy Resident Evil sorozat. -
#18 Miért, mi a valóság?
Nem akarok itt Asimov-i mélységekbe alá szállni, de éppen tegnap előtt volt Resi 4-ben egy jelenet ami ismét elgondolkodtatott.
Egy nyüszítő hangot lehetett hallani a távolból... ahogy a hang irányábá indultam megláttam, hogy egy kutya az, mely egy ilyen szétnyitható csapdába lépett és a hátsó lábát elkapta.
Igen, ez egy bescriptelt szarság egy trashorror játékban.
De szvsz qrva sok kérdést vet fel, ugyanis a helyzet szívszorítóan életszerű.
Mit teszel:
a, kiszabadítod
b, hagyod ahol van
c, fejbelövöd
"C"-t nem próbáltam, mert maga a játék külleme is meglepően életszerűre sikerült és amúgy sincsenek állatkínzó hajlamaim, de a lehetőség félelmetes.
Vajon, hány gyerek/felnőtt szabadított ki elsőre az a kutyát, hány hagyta ott és hány lőtte fejbe azonnal?
Vajon aki fejbelőtte az életben is örömét leli az állatok kínzásában?
Azért említettem az elején a "valóság" kérdését és Asimov urat, mert mikortól számít "bűnnek" egy számítógépes játékban megtenni valami egyébként szörnyű dolgot?
Most ne a mai pixelförmedvény játékokra gondoljatok, hanem a 20-30-40 évvel későbbiekre amikor már nagyon komoly A.I.-el rendelkező "programok" reagálnak a tetteinkre.
Ha a "valóságban" van egy kutya -a mindenki által jól ismert tulajdonságaival egyetemben- és születik egy olyan program, amely tökéletesen lemodellezi egy kutya viselkedését, mozgását, reakcióit és mindehez egy teljesen valósághű pixelmentes küllem is társul, akkor ha ezt az ebet elteszed láb alól azzal semmi gond?
És, hogy nehogy valaki azt higyje, hogy off az egész:
"Tanulhatunk-e az erőszakos játékokból?"
Igen. AKÁR megtanulhatunk kontroll nélkül gyilkolni.
Szvsz baromira be kellene tartani a korhatárt és nem kellene 12 éves taknyosoknak német katonákat fejbelőni a COD-ban.
Jöhet a flame... -
#17 "... az erőszakos videojátékok ártalmasak lehetnek gyermekeik számára, azonban a játékfejlesztők egy csoportja úgy véli, termékeik hozzájárulhatnak az élet jobbá tételéhez ..."
Mi van?! Miért kell még mindíg ezen a "játékokból kegyetlen lehet tanulni" bulshit-en lovagolni, az ember tipikusan (én is) szórakozásbol játszok. Ha valaki idióta akkor a ezer FSP lejátsásával se lesz okosabb, ha meg valaki inteligens akkor az valszínûleg se ezektől lett az. Az agresszív játékoknak meg a nem-agresszívaknál is kevesebb mondani valójuk van mivel alapvetően a hentelésről szólnak, tehát az egész még inkább bulshit. Amúgy szerintem is aki "kánterezik" az mosolyogva lő fejbe minden haverját az életben a faterja stukkerjával egy "lol" vagy "rofl"-al, vagy aki NFS-ezik az és becsukott szemmel huzza rá mindenkire a kormányt a valóságban is a szembe jövő kocsikra. Yeah, sure.
Ezek szerint ha most én szeretem a horrort és sokat játszok velük/nézem őket akkor a lehető legelső adandó alkalommal behúzok valakit a sikátorba, megerőszakolom, egy rozsdás vasdarabbal kivályom egyes testrészeit, megeszem őket, iszok a véréből, és utánna hangosan vihogva (véres kezekkel, szájjal és melkassal) végigszaladok a főtéren?! -
#16 -
#15 Az FPS-ektől elmbebetegklklke leszeklaaAAFAF!!!!!!!!!!!???????????????
WÁÁÁÁÁÁÁÁÁ????????? HÉÉÉÉ?????????? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!! -
haxoror #14 Az fps-ek javítják a szem-kéz koordinációt szal hasznosak, azt hogy pszicho-t csinálnának bárkiből is még nem bizonyította senki.
Nyilván nem véletlenül. -
haxoror #13 "még sem vagyok teljesen gyenge elmélyű." -
Psyho06 #12 én már 4 éve játszok mindenféle gyilkolós fps-t és sztem aggresszívebb lettem mint 4 éve