Indigo#21
Azért ne keverjük már az oktatóprogramokat a játékrpogramokkal. A játékok szórakozásra, kikapcsolódásra készültek, nem oktatás céljára, az más kérdés, hogy ha a készítő odafigyel rá, akkor akár tanulni is lehet belőle. Nekem is csak kikapcsolódás a játék, és még soha nem éreztem úgy, hogy meg kellene ölnöm valakit (vagy magamat), mert valami nem sikerült, vagy mert valamiben alulmaradtam stb. Az erőszakos játékok is csak azt teszik agresszívvá, akik hajlamosak rá, de náluk más is ugyanúgy kiváltja ezt a reakciót, egy rossz nézés, egy gúnyos vigyor vagy akármi... És nem tudom feltünt-e ezeknek az aggódó szülőknek, hogy vannak gyerekek számára készült játékprogramok is, sőt, minden korosztály számára vannak játékprogramok. Az, hogy a gyekek mikkel játszik, szerintem kizárólag a szülő felelőssége (és itt nem nagyon lehet áthárítani a felelősséget a társadalomra vagy akárki másra). Az is a szülő felelőssége, hogy hogyan fejlődik a gyerek számítógépes kultúrája, meg hogy egyáltalán minek tekinti a játékokat. Meg az is, hogy tud-e a játékokra alternatívákat felmutatni a gyerekének, hogy a gyerek ne csak a virtuális világban létezzen. Én azt mondom, hogy egy egészséges emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek még a mai legmocskosabb, legerőszakosabb játékok sem.
20-30-40 évvel később pedig ha lelövöd azt a kutyát, akkor a program rögtön felhívja a pszichológusunkat, aki videotelefonon megkérdezi, "Hogy érzi most magát?" :D:D