227
-
#66 A második jégorszak végén az Óceánok kötötték le légkörben felhalmozódott széndioxidot, és ennek köszönhetően nőtt a mostani 20% környékére az oxigén szint. Ezt követően indulhatott csak meg a többsejtű fejlődés. A vénuszon meg picit problémás lenne mostanság vizet találni. -
#65 Ez is egy lehetőség lehet bár nem túl szimpatikus. Mennénk a "mátrixba" -
LowEnd #63 Randevú a Rámával, Ringworld, Halo -
#62 A sosem az 4-5 milliárd év. Akkor beleesik a napba. Mert a nap akkorára fúvódik, hogy eléri a föld pályáját. Mondjuk kb. 3 milliárd év múlva a galaxisunk ütközik az androméda köddel, abból is lehetnek gondok, ám kis szerencsével meg is úszhatja a bolygó. Ezek mondjuk emberi léptékkel óriási idők, de felfoghatók. -
#61 A Mesterséges gravitáció a forgatással megoldható. Ezt már régóta tudják. Akik terveztek ilyesmit, amikről olvastam, valamilyen forgástest, leginkább henger belső palástján képzelik el a dolgot. -
BlackVoid #60 Szerintem inkabb azt kell megoldani, hogy az emberi tudatot miniatur szamitogepbe lehessen lekepezni. A biologiai lettol kell megszabaditani a tudatot. Onnantol aztan barmit lehetne gyarmatositani es nem lenne szukseg hus-ver emberekhez hozza.
A gyarmatositas szinte lehetetlen, pl a Marson is eselytelen hosszu tavu koloniat letrehozni a kozmikus hattersugarzas miatt. -
szombi #59 ,,Véleménye szerint a Föld egyre veszélyesebb számunkra''
A Földön lehetséges fennmaradás exponenciális eloszlású(ld: valószínűségszámítás),
azaz a túlélési kondíciók nem változnak az idő múlásával. Ez az ún. örökifjú tulajdonság!
Amúgy meg inkább a Vénuszt kellene megcélozni, ott van rengeteg CO2, amiből napfény segítséggel O2-t lehet csinálni... -
LowEnd #58 E világok mindegyike a tiétek. Kivéve az Európát. Ne szálljatok le rá! -
haxoror #57 Nem véletlen jelentek meg a nagyvárosok, egy mobiltelefont vagy egy röntgengépet nem lehet falusi manufaktúrákban gyártani, ahhoz hogy az eszményfalu rendszer reális legyen sokkal kevesebb ember kéne a Földön és sokkal fejlettebb technológia, majd talán egyszer.
Egyelőre az előremenekülés a terv, minnél többet fejlődni mielőtt jön az összeomlás (a túlnépesedéssel már sokmindent nem lehet kezdeni sajnos) -
#56 Ebben azért elég nagyot tévedsz, mert a földünk el fog pusztulni. A napunk el fogja pusztítani. -
GABOR16 #55 Én egyébbként azokról az eszményi falvakról csak anyit közölnék, hogy nemkéne minden technológiát elvetni és visszasúlyedni évezredeket (pl. az orvostudomány jórésze, a közléstechnika, városok információgazdagsága), csupán azt, hogy a felesleges dolgokat a technikából kikéne szűrni, vagy jeletősen átkéne alakítani (ilyen pl. az ipar, közlekedési technikák). Bár a közlekedési technikáknál szerintem a környezetvédelem, és a természetesebb közlekedést kéne elősegíteni, vagyis nem kéne mindenhova lovaskocsi, meg gyalogszer. -
GABOR16 #54 Igen részben a média általi közvetítés is eredményezi hogy többnek tűnik a katasztrőfák száma, de a média szerintem kevésbé okolható a megemelkedett átlagkőmérséglet miatt, és az ebből kifolyólag menetiránytváltoztató szélirányok miatt. -
freeman07 #53 A Föld sosem fog elpusztulni. Csak mi fogunk rólla eltűnni, és semmi sem marad belőlünk. A Föld regenerálódik, újjáépül sok-sok év alatt, újjáépül az ózonpajzs, visszanőnek a fák. Szerintem inkább magunkat kellene megvédeni egymástól. -
GABOR16 #52 Ott élet ugyan bázisokon létrejöhet, de amíg a mesterséges gravitációt nemvalósítják meg valamilyen formában addig a szaporodás az ottani környezetben meglehetősen nehézkes (ez furcsán hangzik). -
#51 Akkor Te sem érted. Nem arról volt szó, hogy hagyjuk itt a földet és költözzünk a Marsra, hanem arról, hogy hogy éljenek emberek a Marson és a Holdon IS(!). Ezzel megnövelve az esélyét a túlélésnek, arra az esetre ha "magunkat irtjuk ki" a földről. Hogy legyen honnan visszajönni, ha úgy tetszik. Valamint a holdról (de a marsról is) sokkal könnyebb bármit pl. egy űrvárost, vagy inkább űrmegyét létrehozni a kisebb gravitáció és a légkör hiánya miatt.
Az egész működhetne önkéntes alapon, mint pl. a katonaság, szerintem lenne jelentkező bőven. -
haxoror #50 Ez a bolygó az ember előtt nem volt gyönyörű.
Attól lett gyönyörű hogy megjelent rajta az ember és megalkotta a "gyönyörű" fogalmát és kimondta hogy "ez a bolygó gyönyörű!", ha nem lenne ember akkor nem lenne senki aki csodálhatná a Földet.
A háború, viszályok, a környezet észnéküli kihasználása sőt még a rabszolgatartás is ugyan úgy jelen van az állatvilágban, nem emberi találmány.
A környezet védelme viszont igen :)
Az eszményi csereberélő erdei falvak anno valóság voltak pár ezer évvel ezelőtt, valójában persze nem voltak annyira eszményiek, betegség, nevetségesen alacsony átlagéletkor, nagy gyermekhalálozás stb.
6 milliárd emberrel amúgy is megvalósíthatatlan -
freeman07 #49 Hát igen, eléggé jól ítélsz, persze jogosan, mert tégedet lovaggá ütött a brit királyné. Miért is ne? -
#48 Bolygókat? Milyik bolygókra gondolsz? És, hogy képzeled a gyarmatosítást? -
UnnameD #47 Biztos, hogy előbb-utóbb gyarmatosítanak bolygókat, ezt nem nehéz megjövendölni. És ha egyszer az ember a Földet már veszélyessé tette, veszélyessé fogja tenni a kolóniáit is, ez biztos, ettől ember az ember.. Asimov sok jó könyvet írt ebben a témában -
Ironka #46 Jah persze, szüksége is van rá annak aki először vetette fel a felfúvódó világegyetem elméletét. Attól, h Hawking sok népszerűsítő könyvet írt (ami nagyon jó, mert így mindenkihez közelebb hozta a kozmológiát, bár az baj, h mindenki azt hiszi ért hozzá), szakmai berkekben semmivel sem nagyobb tekintély náluk. -
Ironka #45 A környezeti katasztrófák sokasodása jelenleg még sokkal inkább a média (ma már minden eljut seperc alatt a tévédre) illetve a megnövekedett számú emberiség miatt van. (több ember, több áldozat, pláne a tengerparti régiókban). Persze a klímaváltozás is bejátszik, de sztem relatíve jóval kevésbé. -
Ironka #44 Pedig tökéletesen igazuk van. SOKKAL nagyobb a túlélési esélyünk itt a Földön. Csak gondold végig. És nem igaz, h egyre nagyobb a meteorveszély, az mindig ugyanannyi volt, sőt korábban jóval nagyobb, a naprendszer fiatalabb állapotában. Ne a scifikből indulj ki. Ez az anyabolygónk, az egész létünk, genetikánk ehhez (és emiatt motivációink, érzéseink) ide kötnek. Jóval egyszerűbb itt megoldani a problémákat, még ha azok is óriásinak tűnnek. Jelenleg technológiailag sehol sem vagyunk egy ilyen dolog megkezdéséhez sem, pláne nem agyilag. Az embert ugyanúgy a rövidtávú hatalomszerzés stb motiválja, ahogy az génjeinkben rögzített. Ugyanott tartanánk odakint is (háborúskodás, viszályok), tetejébe azzal hogy életbentartó eszközökkel vegetálnánk jobb esetben. Ha valahol van esélyünk túlélni még egy darabig akkor az itt van. A Földet meg nem kell annyira félteni. Divatos dolog az apokalipszis meg minden, de voltak már jóval katasztrofálisabb helyzetek, mint amit most az ember idéz elő. Legfeljebb magunkat irtjuk ki, nem a Földet. :) -
turul16 #43 Meg kell várnunk, míg történik valami rosz (pl. III.WW, környezeti katasztrófa), hogy az emeriség eszhez térjen? Nagyon úgy fest.
-
GABOR16 #42 Az emberek magut tették olyanná ezt a valójában gyönyörű bólygót olyanná, amilyen jelenleg.
A környezeti katasztrófák sokasodása is javarászt miattuk van.
És hogy saját társaikkal nemtudnak egyetérteni szerintem nemigazán teszi őket alkalmassá arra, hogy bármilyen kolóniát is létrehozanak bárhol (ebből lenne háború, nem a földi területi viszályokból ami nagyábból kezd rendeződni bizonyos területeken).
Ráadásul én nemkívánok egy olyan helyen élni ahol minden lépésemet figyelhetik, bár nem mintha érdekelne, csupán nemkedvelem a fábólkészült szekérnél modernebb dolgokat (csupán mértékkel).
Ha választhatnék inkább mennék egy kis közösségbe lakni egy erő szélére (vagy akár bele is ha ottvan a "falu"), és megtermelni a napi betevőt amit esetleg a környező falukkal elcserélünk arra ami nekünk nincs.
Én szerintem ez közelebb állnak az élet fogalmához. Minden kivágott fa után legalább 1 de inkább 2 másikat ültetni.
Hmm, mennyivel egyszerűbb, és nyugottabb is lenne.
Belelehet kötni ha akartok, de ez az én ideális életképem. Persze a modert technika is bizonyos mértékig megfér mellette, mert nem aztmondom, hogy mindent elkéne dobni, csupán kéne valahova egy határ. -
#41 kenneddyék idejében volt jó amikor az oroszokkal folyt az űrverseny. ha azt a tempót és beállítottságot fenn tudták volna tartani, akkor már szerintem rég lennének a marson kolóniák meg ilyesmi. dehát bush bácsi inkább az olajt szereti meg az arabokat irtani. -
#40 ugyan, csak azért mondják ezt, mert nem ők vetették fel először a publikum előtt és ezért sérti az amúgy bolygóméretű egójukat. -
Inquisitor #39 "Az MIT szakértői, Alan Guth professzor és Joshua Winn nem látják be sem tudományos, sem technikai szempontból miért lenne nagyobb az esély a túlélésre a Marson vagy a Holdon, mint a Földön."
Ennyire bonyolult lenne amit Hawking mondott? Én megértettem miért, a sokdiplomás arcok meg nem? Ennyire nem vagyok szuperinteligens! :D -
#38 Ezzel nem sok újat mondott Mr. Hawking,már elég régóta téma ez és sokan tudják,hogy rengeteg veszély fenyegeti bolygónkat.De a letöbben nincsenek tudatában ennek és szerintem csak minnél több ember figyelmét szerette volna felhívni.Az az aggasztó,hogy ezek ellen nem tudunk védekezni,bármikor bekövetkezhet egy nagyobb aszteroida becsapódás,vagy nagyobb napkitörés,mágneses pólusváltás,szupernova egy másik naprendszerben...
Ezért nagyban javítaná túlélési esélyünket ha másik bolygókon hoznánk létre városokat és jobb űrhajókat készítenénk amik akár egy aszteroidát is képesek a pályájukról letéríteni.
Nem az a kérdés,hogy be fog-e következni valamilyen az egész emberiséget érintő katasztrófa,hanem ,hogy mikor.Mindent meg kell tennünk,hogy gyorsítsuk a fejlődést,segítsük új találmányok létrejöttét,hogy mikor el jön az idő fel legyünk készülve.De vannak akik megvonnák a pénzt az űrkutatástól,mert szerintük pazarlás...
Talán vagyunk már annyira előrelátók,hogy elkerüljunk egy későbbi háborút,egyezményekkel,megállapodásokkal. Úgytudom most van is ilyen egyezmény,senki sem birtokolhat mást égitesten földterületet. -
#37 Szerintem az emberiseg meg nincs megerve az ilyen szintu osszefogas gondolataig...
nem veletlenul felunk mondjuk egy atomhaborutol.Ha mar meg lennenk erve az osszefogashoz, akkor mar nem ilyenek lennenek a fejunkbe!
-
#36 Szerintem mert nem tudna lemondani a földi kényelemről... :D -
BiroAndras #35 "hát nem tom. én inkább meghalok itt a földön egy meteorzáporban, minthogy életem hátralévő kb 50 évét egy hiperszónikus házban töltsem a marson."
Miért? -
lyesmith #34 Nem hülyeség a cikk főleg ha hozzávesszük a hiperter_hajtomuvet_vizsgal_az_amerikai_kormany szóló cikket -
#33 Istenem, hogy te is mennyire birka vagy...
Tudományos topikban nekiállsz belpolitikai polidilizni... -
#32 Ugye tudod, hogy ezeknek a "telkeknek" nincs semmi jogi alapjuk, tehát semmiféle tulajdonjogot nem gyakorolhatsz az ilyen papírokkal? Az csak egy jó kis átverés, amiből páran jól meggazdagodtak... -
#31 "a legözelebbi csillaghoz is 4.2 évig tartana fénysebességgel eljutni. És hol vagyunk mi még a fénysebességtől???"
Sleeper ship. :D -
#30 Szerintem meg szégyen amit az emberek művelnek. Össze kellene fognunk és nem háborúskodni, akkor nem lenne ennyi probléma (a földdel sem). -
#29 Azért az ami a cikkben szerepel elég nyilvánvaló anélkül is, hogy Hawking így látja. Az is nyilvánvaló, hogy a Mars ill. a Hold is csak ideinglenes továbblépés lenne, mert ahhoz, hogy az emberiség hosszútávon is fennmaradjon a naprendszerünket is el kell hagynunk, hiszen mi itt csak addig létezhetünk amíg ezt a napunk lehetővé teszi. A napunk pedig ellenünk dolgozik, és bár nagyon messze van még, de ez a folyamat elkerülhetetlen, és a végén menthetetlenül lakhatatlanná teszi a földet. Egy másik csillagot találni, aminek esetleg még lakható bolygója is lesz nem egyszerű feladat. Főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a hozzán legözelebbi csillaghoz is 4.2 évig tartana fénysebességgel eljutni. És hol vagyunk mi még a fénysebességtől??? -
qtpman #28 Szerintem teljesen igaza van... érdemes lenne elhúzni ebből a koszfészekből!! -
sonicXX #27 Nem szabad alábecsülni ezt az embert. Egy idealista géniusz, aki nélkül a fizika jóval kevesebbet tudna a világról. A véleménye pedig szerintem helytálló, tudományosan is. Lesznek akik majd azon fognak fáradozni, hogy ez a profetikus látomása Hawking-nak létrejöjjön. Ő előre szólt és a legjobbkor tette. -
#26 Mindkét oldal ugyanolyan fos, mindegy kire voksolsz :)