Észlelték az univerzum első pillanatait

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Így elmondható,h az Univerzum 4 dimenziós

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Macc
Erre a legfelfoghatobb valasz: A vilagegyetem egy olyan gombben helyezkedik el, aminek a kozeppontja es a felszine ugyanaz a pont(!).

HÖ? <#wilting>
Azt már szeretem amikor olyasmit akartok megmagyarázni ami jóformán megmagyarázhatatlan...Tanultatok , olvastatok vagy hallottatok errõl a témáról "valamit" vagy igaz, ami szerintem kizárt, vagy fikció, ami a legelképzelhetõbb számomra.Nem azt állítom ezzel, hogy a sok fikció között nem bújik meg az igazság , de talán ha a napi problémáitokat tudnátok megoldani ami szeribtem önmagában is elég nehéz feladat , minthogy ilyen KOZMIKUS témába bonyolódtok bele.----A cikkhez kapcsolódó kérdésem : honnan is "fogták" be ezt a sugárzást ? de hagyjuk is a kérdéseimet ...szerintem ez a legjobb : világegyetem körülbelül 4%-a látható anyag, 23%-a sötét anyag, míg a fennmaradó közel 73% sötét energia - bár utóbbi kettõrõl senki sem tudja mi is az valójában.Tehát mindenki tud mindent, csak bizonyítani nem tudja...ez olyan mint a relativitáselmélet mindenki beszél róla, de senki sem érti. Na szevasztok

De: alagúthatás nélkül nem beszélgetnénk most mi itt. 😊

Ilyenre még nem volt példa.
tothzozo
Érdekes vélemények és hozzászólások írtatok,érdekes és megborzongató téma.

Ott kezdeném, hogy sötét anyag. az mi? Nem tudjuk, de itt van.
Régen nem tudták, hogy a levegõ mi?
Van és kész.
Ma nem tudjuk mi a tér- és a sötét anyag.
Van és kész.

És itt most elgondolkodtam, hogy miért van az emberekben ekkora a vágy az univerzum megértésére.
(ami persze rám is igaz)
Megérteni olyasmit ami emberi ésszel felfoghatatlan.
Vagy mégsem?
Képesek leszünk megérteni egyszer, és akkor mi lesz?
Istenek leszünk?
Új univerzumikat hozunk létre?
<#nemtudom>
Szóval az "inteligencia" nem véletlenül alakult ki és nem véletlen, hogy vágyunk az univerzum megismerésére.

Amit még szerettem volna, hogy ha a mi világegyetemünket nézzük, a felépítése szerint.(látható anyag)
Egyszerûsítve minden atomokból az atomok részecskékbõl a részecskék meg ? valamiböl.
Nem lehet, hogy mi is (világegyetemestül) része vagyunk egy sokkal nagyobb dolognak ami persze része valaminek?

Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein

Így van aki szédül kiszáll. 😊
Majd mindenképp készíts magadról fotót, amikor épp a szemed elõtt demonstrálnak 1-2 "teljességgel lehetetlen", de azért már majd egy évszázada ismert kvantummechanikai effektust... 😊

Ez kb. olyan kérdés, mintha azt kérdeznéd, mi van a játéktéren kívül a Quake3-ban. 😊
Igen, ez egy utalás akar lenni... 😊
"Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!!!" 😊

ha a kozmosz végtelen az azért gáz mert nem tudjuk rendesen felfogni... ha meg véges, akkor felmerül a kérdés mi van a határain túl?
A kozmosz a kozmosz része, és nincs eleje se vége!

A kozmosz a kozmosz része s nincs eleje se vége.

vagy azert, mert az mindennek az alapja...
😊

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Köszi Amergin! Nagyon érdekes elmélet, talán leht benne vmi 😊 Sosem gondoltam volna... Hmm... 😊 <#eljen>
Egyikünk se fogja itt megmondani a 'tutit'. Ugyanakkor kellemesen el lehet filózni errõl.Ehhez egy kis adalék. Nekem eddig ez tûnik a legszimpatikusabbnak.

iSS!

LOL

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

"legyen bármilyen a cikk, szoljon az ufokrol, a magzatelvetélésröl, vagy csillagfigyelésröl, esetleg egy uj traktorrol, mindig eljutunk a kvantumfizikához" - ez pedig azért van, mert az egy olyan keret, amiben szabadon lehet bármit halandzsázni.
Jóóó? Köszi! :-DD 4 kemény nap alatt lett ilyen.:-) Szerintem extra gagyi. Nem volt idõm. A rajt lévõ progit szadd le! Az a vizsgamunkám remélem tettszik majd!

Jóccakátot neked is! :-) Igen azis jó, mikor téma van új számmtekk cuccokról és az afrikai éhezõ árvák is ide kerülnek néha..-) Az is komoly dolog csak nem ez a téma.:-)

jo a honlapod!!!<#eljen>
Kelta
asszem kifulladt a téma..
érdekes megfigyelésem van, itt.
legyen bármilyen a cikk, szoljon az ufokrol, a magzatelvetélésröl, vagy csillagfigyelésröl, esetleg egy uj traktorrol, mindig eljutunk a kvantumfizikához...király, nem? <#nevetes1>

na jóccakát nektek

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Konkréten a réten aszondod, a Sliderek hozzanak 1 párhuzamos világból 1 almátot? :-D Vagy mondják meg merre fúj a szél holnap után a ház jobb oldalánál délben?:-) Erre asszem kicsit várni kell.

Kelta
Kezdünk egyröl beszélni.. csak máshonnan közelitjük meg a problemát..

Majd ha a párhuzamos univerzum elmélet jobban magyarázza a világ jelenségeit, mint a mostani elméletek, akkor sûrûn egyetértek vele. Papíron, matematikai elméletekkel sok mindent le lehet gyártani, csak ugye, az a fránya bizonyítás, az elmélet alapján tett jóslatok beigazolódása ne kavarna be a szépen csiszolt elméletekbe.

\"Az, aki valamely szabadságjogot felad egy kicsivel nagyobb biztonság érdekében az egyiket sem érdemli meg.\" (Benjamin Franklin-nak tulajdonított mondás)

Minden Hawking iránti tiszteletem mellett, ezzel a felvetéssel szerintem több új kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. A szingularitástól, mint megismerhetetlen állapottól egyesek berzenkednek, pedig éppolyan dolog, mintha valaki, aki ismeri a húrelméletet, megkérdezné, hogy mibõl vannak a húrok. Nincs rá válasz. A Heisenberg féle határozatlansági elméletet nagy nehezen lenyelték, pedig az sem mond mást, mint hogy a világ egy bizonyos ponton túl nem ismerhetõ meg egzakt pontossággal (nem lehet egyszerre pontosan mérni egy récseszke sebességét és irányvektorát). Innentõl kezdve az egész 0. másodpercig elméletgyártás az marad, aminek neveztem: elméletgyártás. Megpróbálunk fizikai törvényeket extrapolálni egy olyan problémára, amelyet nem mérhetünk, amelyrõl csak közvetett információnk van, és amelyet nem is tudunk reprodukálni, sõt hasonlót sem találunk a létezõ világegyetemben. Innentõl kezdve kicsit akadémikus vitának tûnik az egész.

\"Az, aki valamely szabadságjogot felad egy kicsivel nagyobb biztonság érdekében az egyiket sem érdemli meg.\" (Benjamin Franklin-nak tulajdonított mondás)

Tuti, csakhogy párhuzamos univerzumok tényleg vannak! És aki azt mondja hogy nem , az a "legújabb" eredményekkel nincs tisztában.

Kelta
Sose beszéltem hagyományos térröl az univerzumunkon kivül...
látod, megint olyat irsz amit én nem.
és én irtam azt hogy nem mond ellent a mai elméleteknek! illetve kérdeztem töled, hogy ugyan miben mondd ez ellent???
kicsit mellébeszélsz, de azért kedvellek <#law>

Viszont amit Kukacos írt, és amirõl én is hallottam, továbbra sem mond ellent annak, hogy a mi saját téridõnk visszagörbül önmagába és ezt az "entitást" hívjuk univerzumnak. És ezért nincs értelme hagyományos térrõl beszélni az uiverzum határain túl.
Volt egy jó elmélet az egészre 😊 Valaki, aki nem is tagadja, hogy nagy Mátrix rajongó, azt mondta, hogy a modern MMORPG-kben a játékos mozgási sebességét lekorlátozza, hogy a klienshez milyen gyorsan tudja eljuttatni a szerver a játékos elõtti térrészben található nem statikus objektumok információit, illetve a kliens milyen gyorsan tudja betölteni a statikus térelemeket a telepített fájlokból. Magyarul, ha túl gyorsan mész, akkor a világnak nincs ideje betöltõdnie. Na erre mondta a srác, hogy "Az Univerzum szerverében ez a határsebesség a fénysebesség" 😊 Szerintem van olyan jó elmélet, mint a párhuzamos univerzumok 😊

" Õsrobbanás szingularitás nélkül

A szingularitás a tudomány számára olyan megfoghatatlan fogalomnak bizonyult, amelyet jobb elkerülni. Ha sikerülne kiküszöbölni az õsrobbanás szingularitás problémáját, a fenti ezzel kapcsolatos kérdések értelmüket vesztik. Hawking a mikrovilág történései kapcsán megismert Heisenberg-féle határozatlansági elvet hívta segítségül, amely megengedi, hogy bizonyos paraméterek ne bírjanak konkrét értékkel. Ha ez a két paraméter a tér és az idõ, az Univerzum keletkezésének nem kell többé határozott idõpontot tulajdonítanunk, és ezzel sikerül megkerülni az eredet kérdését. Einstein relativitáselméletébõl tudjuk, hogy bár a tér és az idõ tapasztalataink szerint jól elkülönül, a valóságban elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Amikor az Univerzum mérete még nagyon kicsi volt - az elemi részecskéknek megfelelõ nagyságrendre kell most gondolni - , a tér és az idõ, mint paraméterek a határozatlansági elvnek megfelelõen nem voltak külön értelmezhetõek, és az idõ csak ezt követõen folyamatosan merült fel a térbõl. Ennek megfelelõen a Világegyetem ekkor igaz véges volt, de határtalan: nem lehetett megmondani, mikor keletkezett. Nincs szüksége többé külsõ okra, "Teremtõre", önmagától is létezhet. A kvantumingadozások mindemellett arra is magyarázatot adnak, hogy hogyan alakulhatott ki egy homogén állapotból a mai struktúrált világ."
Kelta
Naaa, nem mondod?? namostz nem vagyok okos, csak én is olvastam valami hasonló alapokat...nyilván az emberi felfogó képesség határai( sokan még a végtelent se fogják fel)és a fizikai müszereink gyarlósága miatt soha nem kapunk teljes valos képet a "világrol"

<#nevetes1><#worship><#nevetes1>

Kelta
Hm, lehet, elég egyedi elvont példa valami elméleti pont mozgását leirni 😊
akkor az is jó példa lehet hogy a gondolatom is gyorsabb a fénynél..😊mer máris a vénuszon vagyok...grrrrrrr, n.i..ncs..le--veggöö.vissza gyorsan 😊
szóval, az azért tetszik hogy olyan dolgokat akarunk felfogni, amire a földön szeritnem jó ha 10-en képesek..valamennyire 😊 de nem adom fel..
tudnom kell.

Ez egyáltalán nem zagyvaság, sõt, a fizikusok gyakorlatilag ugyanezt mondják. Az a "nagyobb tér" valami nagyon fura, kvantummechanikai furcsaság, esetleg sok-sok dimenzióval, amiben kvantumfluktuációk történnek, és Univerzumok ott alakulnak ki, ahol ilyen vákuumbuborékok összeérnek. Én se értem a tizedét se az ezekben az elméletekben elõforduló technicus terminusoknak, de képileg nagyon hasonlít. Ami miatt ez mindig csak elmélet marad az az, hogy arról, hogy mi van az Univerzumon kívül, definíció szerint nem lehet biztos tudomást szerezni, így ezek az elméletek a fizikusok szerint is csak a tetszetõs mesék birodalmába tartoznak.

Kelta
Hah, az elsö okos beirás....THX
ezért maradtam itt, már tudom 😊

Ha kapisgálod, az jó, mert jobban nem tudom megmagyarázni. Valóban nem sok ilyet látunk magunk körül történni, ezért eléggé megerõszakolja a szemléletet. De azért tegyük hozzá, hogy nem is a vasárnapi nagybevásárlásról beszélgetünk, hanem olyan eseményekrõl, amelyek egy normál anyaggal nem rendelkezõ elképesztõen furcsa helyen történhetett eónokkal ezelõtt.

Már miért hülyeség a fénysugaras példa? A fény anyag, de a sugarak keresztezési pontja nem!

Ironka, tök felesleges relativitás-elméletet citálni a 0. másodpercre, maguk a fizikusok is elismerik, hogy arra a pillanatra nincs elméletük: sem a relativitás elmélet, sem a kvantum-mechanika törvényei nem értelmezhetõk arra a pontra - ebbõl a szempontból tökéletes szingularitás. Ha úgy tetszik, a fizika is akkor született meg 😊 És hogy miért indult el a tágulás? Arra bármilyen magyarázat jó, akár az is, hogy az Úr összráncolta szemöldökét, és beszólt, hogy legyen világosság.

Kelta
te mondhatsz bármit....<#nevetes1>
szeretem az elméleteidet..😊

Kelta
aha
szeretem mikor ilyen mondatokkal dobáloztok..

"A téridõ görbülete végtelen benne,"
az a baj, hogy ezt nem tudod meghatározni, se legalább alapokban megértetni, hogy mit is irtál le..
(persze, lufi) ez szerintem nem kevésbé zagyvaság mint amit mi irogatunk, csak ezt "okosok"találták ki, ergo. el kell fogadni...

Kelta
Fogom az elméletedet, csak nem értek vele egyet, de ez nem baj, megférünk egymás mellett 😊
lehet hogy a tér és az idö meg minden ami nekünk az univerzumunk(már amit felfogunk belöle)egyszerre lett, és csak ennyi.
szerintem meg van egy nevezzük akkor: superuniverzumnak, amiben a mi kis univerzum részünk létrejött kialakitva saját téridejét..
és ebben a superuniberzumban végtelen ilyen ösrobbanásos univerzum létrejövetel van.
elhiszem hogy ez neked zagyvaság...de csak két kérdés:
ellentmond ez bárminek?
meg tudod 100%ban cáfolni?

Nekem van 1 elméletem bár nem vagyok fizikus, mondhatom?...jó akkor egy kettõ háááárooom! :-D Szal szerintem sincs idõ /Hú ezzel aztán marha újat mondtam/,hanem minden állapot meg van történve. Na ezt bogozzátok ki.:-) Csak eltérõ alternatív valóságokban. Ha itt leejtesz 1 poharat, egy másikan nem teszed. És minden testnek megvan az elõre létezõ lehetséges összes mozgás fázisa amit léte során megtesz. És ha úgytûnik valami véletlenül történik vele, az sem véletlen, csak az egyik alternetív univerzumban lévõ párja van rá kihatással. Az egészet egyként kell elképzelni idõ nélkül. Mint 1 gumi szalag amit húzol, minden pontja befolyásolja valamilyen szinten a másik pontot. Egyenlõre ennyi. Szerintem ez így is sok volt egyszerre.:-) De még dolgozok rajta.:-D Azt már tudjuk, hogy matematikailag bizonyítható az alternetív univerzumok léte, és azt is hogy jelenlegi univerzumunkban minden részecske kapcsolatban állhat a másikkal, pláne ha egykoron közös volt a "szülõ". Így sokmindent meg lehetne magyarázni.

Magnetic
Mindig is jókat kacagtam az ilyen hireken...A szomorú az, hogy egyesek ezért hatalmas pénzt zsebelnek be.

Pedig nem volt semmiféle kiterjedése. Ezért is hívják szingularitásnak. A téridõ görbülete végtelen benne, akár a fekete lyukakban.

Ne a Newtoni logika szerint gondolkodj. Ez már kõkemény relativitáselmélet. 😊
Kelta
Gondoltam..<#nevetes1><#worship>

Kelta
Sántit nagyon amit irtál, az ok hogy a tér tágulása nem fizikai mozgás, de a benne lévö anyag??, hiszen az is széttágult a térrel együtt,
vagy lehet hogy ömnnmagukhoz képest nem is mozogtak el, csak a tér körülöttük???hm, lehet😊
az ollos példa hülyeség, a fénysugaras is, mert a fény is anyag valahol 😊

Ez Keltának ment.

jajj de kuka vagy, ht odamentek és megszámolták részecskénként és leírták 1 papírra, hogy ez sötét energia az megy ebbe a lavorba, ez sõtét anyag az abba a lavorba, ez meg sima és ez a harmadik lavorba.:-DD Amúgy komolyra fordítva úgy sikerült összehozni, hogy vannak relytélyes erõk, pl húzó és toló erõk amit nem tudnak mihez társítani, és ha nem lenne sõtét bigyó akkor minden atomjaira potyogna..kb így számolták ki, gagyin megfogalmazva.

Azért, mert a szalagnak van szélessége is. Magyarul föl és le is elindulhatnál és ott határban ütköznél. Meg az amúgy is a lap két oldalát köti össze.

És ez egyáltalán nem egy helyes elméleti példa, csupán egy analógia a könnyebb megértés érdekében.

És azért írom le ennyiszer, hogy már én is unom, mert választ ad a kérdésedre:
"mibe? mibe tágult bele a látható univerzum???
hiszen a mi "tágulásunk" a végtelen térben elenyészö méretü, vagy hogy is van ez? nem volt tér elötte? akkor mibe tágult bele, vagy önnmaga hozta létre, akkor az egész csak addig tart amig tágult? utána nincs, vagy hogyis?"

Nincs külön végtelen tér, és abban az univerzum, hanem a kettõ egy. És nincs rajta kívül semmi, mert határtalan, még ha véges is. Pont, mint a lufi. Ha ezt nem érted...
Kelta
azért ezzel van egy kis gondodm, mert ugye, mint irod a tér akkor jött létre...
de az anyag létezett, ugye valami elképesztö formában, egy iszonyu kicsi pontba összezsugorodva...de bármilyen kicsi is volt az a pont, valamennyi térbeli kiterjedése volt, kellett lennie, hiszen benne valos anyag volt, mégha valami számunkra felfoghatatlan formában is...
hOl volt az a pont?? pontocska? 😊

A soktest problémát nem túl jó ötlet elhanyagolni, kb. annyira nem jó, mint belõtt állapotban az erkély szélén a gravitációt 😄
Mivel a mozgó testek lassítják és gyorsítják egymást, valamint beraknak jópár svédcsavart egymás pályájába, egy idõ után már az egész olyan, mint egy összerázott izébizé. Persze az ember azt várná, hogy volt egy nagy bumm, akkor valami táguló héjszerkezetet kapunk, de valamiért az világegyetemnek nem akaródzik ilyen egyszerûnek lennie. Ehelyett van egy sejtszerkezetes, szálakkal átszõtt kesze-kusza valami, ami tágul, ráadásul gyorsulva tágul, azaz az egészbe még belepiszkál az a bizonyos sötét energia is, ami gyorsítja... ÁÁÁÁÁÁÁ!! Én csodálom, hogy a fizikusok nem õrülnek meg (vagy mégis?)

A cikk szövege megint végtelenül bombasztikus és félrevezetõ. Az inflációs elmélet csak egy elmélet a sok közül, és rengeteg benne a megválaszolatlan kérdés.

Az elméletet elsõsorban azért találták ki, hogy magyarázatot kapjanak az õsrobbanás-elmélet azon problémájára, hogy a háttérsugárzás túlságosan homogén. Ha az infláció nélküli modellekkel számolunk, akkor az jön ki, hogy a Világegyetem túlságosan egyforma volt ahhoz kezdetben, hogy ki tudjanak alakulni a galaxisok. Ezt oldja meg ez az inflációnak nevezett gyorsuló szakasz. Vannak más elméletek is, most az inflációs elmélet az egyik legnépszerûbb. A problémái azonban nem azok, amiket írtál.

A fénysebességnél gyorsabb tágulás nem mond ellent a relativitáselméletnek. Mi több a relativitáselmélet egyenleteinek egy lehetséges megoldásáról van szó:

http://en.wikipedia.org/wiki/De_Sitter_universe

"The exponential expansion of the scale factor means that the physical distance between any two non-accelerating observers will eventually be growing faster than the speed of light. At this point those two observers will no longer be able to make contact. Therefore any observer in a de Sitter universe would see horizons beyond which that observer can not see. If our universe is approaching a de Sitter universe then eventually we will not be able to observe any galaxies other than our own Milky Way."

A lényeg ott van, hogy a fénysebességnél gyorsabb arra vonatkozik, hogy két megfigyelõ között fénysebességnél gyorsabban nõ a távolság, DE ugyanakkor SEMMI sem mozog a fénysebességnél gyorsabban! A tér tágulása ugyanis nem fizikai mozgás, maga a távolságmérték változik meg. Ha hirtelen átskálázok egy vonalzót, akár fénysebességnél gyorsabban változik meg egy méter, de ez nem azt jelenti, hogy bármi is fénysebességnél gyorsabban mozgott volna.

Példaként vegyünk egy ollót, és csukjuk össze. Milyen gyorsan tud haladni a papíron a vágás pontja? Minden fizikai törvénnyel egybehangzóan akár a fénysebesség sokszorosával. Ugyanis itt nincs semmi, ami mozogna, csak egy látszólagos eseménysorozatról van szó. Más kérdés, hogy az olló nem túl jó példa, mert itt valójában anyagi mozgás történik a nyél megnyomásakor, de elképzelhetünk egy óriási ollót, például két lézersugarat, amelyek elõször keresztezik egymást, majd lassan párhuzamossá tesszük õket. A keresztezés pontja akármilyen gyorsan haladhat. Nincs anyag, ami haladna benne.

Az a kérdés, hogy "mibe" tágultunk bele, értelmetlen. Számunkra nem létezik az, hogy "az Univerzumon kívül". Igazából egy táguló Univerzumban nem látsz semmi különöset. A térnek mégis vannak tulajdonságai, így mérete is, ami meg tud változni. Épp ez történt az inflációs szakaszban.