275
  • Kis-Bob
    ööö... ez nő szerintem.....Vagy nem????
  • uniu
    Ipari robotokrol irtal CSAK. Naivitas ? azert mert nem a vilag veget latom egy teves eszme miatt ?:) Sokan -foleg az idosebbek- azt hiszik, hogy a rossz a jo, es az igaz. Ha vmi jonat tunik az biztos "rossz", de ami rossz lehet, az a jo es abban hisznek :)
  • Kis-Bob
    "Vagy szerinted majd alaposan megadóztatják a robotokat, és szétosztják a pénzt az emberek között? Milyen arányban?"

Tulajdonképpen a termelt értéket adóztatják meg, nem az előállítót. Amit írsz, az túlzás. Az autógyárakban is a nagy robotok mellet bizony több ember áll. Menj el a Suzukiba, vagy az Audiba, ott meglátod. Ha nem lennének robotok, akkor bizony az embereknek kellene emelgetni a karosszériát, meg végezni a mérgező munkát. Ilyen alapon az egészségpénztár is megsínylené, bár ez szélsősséges. Azonban havi 10 autót csinálnának azzal a módszerrel, így meg jóval többet. A munanélküliség oka nem a gépek előrenyomulása!!! Csak, hogy értsd: a szolgáltató szektor nem csak fodrászok, kurvák, tévészerelők tömkelege. Nagy céghálózatok tartoznak bele, pl. bankok, könyvelőcégek, turizmus, kutatás+fejlesztés, informatika, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ide jórészt emberi tevékenység kell. Ha ezek a szektorok elég erősek, akkor simán megoldják a munkakérdést egy adott országban. Sőt manapság már az emberek számára már nem túl vonzó a gyári munka. Értsd ezalatt: ha tehetik, nem ott dolgoznak.
  • DEXTER92
    Én a srác képén azt látom hogy szarrá akarja verni
  • assdf
    Kezdetben vala a ló.De a ló biz a nem vala jó, mert lassú vala, ezért az ember feltalálta az autót biz a.De az autó nem sokáig vala jó, mert nehéz terepen nem vala jó, ezért biz a gondolkozott az ember.Mignem nemsokára feltalálta az elektromos lépegetőt biz a,ez már nehéz terepen is elgyalogolt, de vala vmi jó biz a, mert drága vala és táplálni sem könnyü vala.Ezért biz a egyszercsak az ember rájött hogy a ló is vala...
    Egy kis hungarikum :DDD
  • dez
    "Nezd meg, hogy a szgepek hany embernek adnak munkat."

Őőő, most minek is írod le ezt mégegyszer, amikor már válaszoltam is rá? :)

Én egyszer sem kérdeztem olyat, hogy minek. Csak azt mondom, hogy ne legyünk már végletesen naívak.
  • uniu
    "Az ipari forradalom jóval kisebb változás volt ahhoz képest, ami a fejlett AI-val rendelkező robotokkal jön." Johet, talan jonni fog... mert erre var mar mindenki a `80as evek ota. Nezd meg, hogy a szgepek hany embernek adnak munkat. Az ember ott tud versenyezni amihez legjobban ert.
    A fejlodes a termeszet alaptorvenye, igaz rank is. Olyan mintha azt montad volna, minek kiserletezik a katonasag mikrohullammal, draga, maceras stb. de most ott a remek mikrohullamu suto. (Ami amugy pasztorizalasra is remek!) Az amikor vki "tudta", hogy mire van szuksege a nepnek, es mire nem, az szinte mindig katasztrofaval vegzodott, de jo sosem sult ki belole. (Hitler, tobb diktatura, kommunizmus)
  • dez
    Ja, egyébként az első PC-s hangkártyák is FM szintézissel képezték a hangokat. A midi szabvány is ebből indult ki. Később jött még itt is a sampling.
  • dez
    A fizikai munkavégzés egy dolog. Csak éppen az intelligencia az ember egyik legfontosabb tulajdonsága... Így hirtelen sokkal több munkakör válik lecserélhetővé robotokra.

Az meg, hogy miben hiszel... Ha nem újságíró lennél, hanem pl. agy-kutató (vagy legalább olyan programozó, akinek az AI a szakterülete), akkor talán számítana.
  • dez
    Nos, az első szintetizátoroknak nem volt memóriájuk. Analóg áramkörök voltak, és AM+FM modulációval állították elő a különféle hullámformákat. De a többi lehet, hogy stimmel.
  • [NST]Cifu
    Minden fejlődésnek vannak áldozatai. A vasútnak a lovas kocsi, a távírónak a küldöncök, stb.

A robottechnológiának eddig is voltak áldozatai (gyártósorok), és valószinüleg lesznek is. Nem hiszek a sci-fikben vizionált terminátor-felkelésekben...
  • dez
    Hát persze, mert látványos...
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, az 1950-es években fejlesztették ki a hangszintetizátort a tengeralattjárók által kibocsátott hangok visszajátszására (a szonárkezelők így egyből össze tudták hasonlítani, hogy milyen tengeralattjárót hallanak). Aztán páran rájöttek, hogy ezt fel lehetne használni hangszerként, csak a memóriájába nem a hajócsavarok hangjait töltötték fel, hanem különféle hagyományos hangszerek hangjait.
  • dez
    Nem arról van szó, mint írtam, a fejlődést nem lehet megállítani. Csakhogy, azt gondolni, hogy ez a fejlődés csak jót hozhat, komoly naivitás.
  • dez
    Nos, most inkább te látod szűk látókörűen a kérdést, egy korábbi sémából kiindulva. Az ipari forradalom jóval kisebb változás volt ahhoz képest, ami a fejlett AI-val rendelkező robotokkal jön. Egyébként nem csak engem foglalkoztat ez a kérdés, szociológusok és mások is foglalkoznak vele.

Az ipari robotokat egyébként relatíve nagyon kevés ember tervezi. Gyártani persze kell őket, de szerinted hány ember dolgozik iparirobot összerakóként? Egy ilyen robot összerakása max. néhány óra (futószalagon), és utána 10 évekig dolgozik napi 24 órában. (Oké, néha meg kell javítani.)
  • [NST]Cifu
    Hát némi kétségem van efelől, a Boston Dynamics évek óta dolgozik ezen, és nem a nulláról kezdték. Komoly fejlesztői munkáról van szó, nem véletlen, hogy ilyen büszkák a BigDog-ra...
  • [NST]Cifu
    Esetleg térjünk meg Amish barátainkhoz, megtagadva a fejlődést? Ugyan már...
  • dez
    Van viszont egy nagy előnye: megvan a magához való esze. Még sokáig kell fejlődnie az AI-nek, hogy akár csak annyit elérjen, amennyi a szamár számunkra hasznosított intelligenciája (azaz az össz-szamárintelligencia kis része, nevezetesen egy terepen való áthaladási képesség, beleértve a megbotlás utáni felállást, stb.).
  • dez
    Tisztában vagyok ezzel. (Iskolában nem, de foglalkoztam a témával, mert szükség volt rá egy szimulációs programban "élő" kis lény mozgatásához.)

Már vagy 20 évvel ezelőtt csináltak Japánok olyan mechanikát, ami egyenesen már tudott úgy menni, mint egy macska. (Na persze semmi más olyan ügyes mutatványt nem tudott, mint egy valódi élő macska.) Természetesen nem tanult módon mozgott, hanem programvezérelten.

Nos, nem hiszem, hogy a BigDog tanult módon mozogna. Azaz ez is előreprogramozott, ez igazából látszik is rajta. (Természetesen az egyensúlymegtartási mozdulatok is előreprogramozottak.)

Ha elolvasod a cikket, ez nem kutatók hada által összehozott valami, hanem egy a feladatra összehozott kis cég projektje, pár lelkes frissdiplomás mérnök sráccal. Persze ők már tudják, hogyan ne probálkozzanak inkább, ha gyors eredményeket akarnak. Ezt most el is érték.

Viszont ez még csak a projekt eleje, még komoly nehézségek várnak rájuk, ami a nagyobb tereptárgyakat, egyenetlenebb talajt, elesésből való feltápászkodást, környezet megfigyelését, stb. illeti.
  • uniu
    "Ellenben füvet nagy mennyiségben nem szoktak raktározni" nem hat:)Szena, szalma koponyeg... :)
    Apropo: az elso igen eredmenyes robotrepulok a kamikazee-k voltak. Es sokkal tobb volt beloluk es olcsobbak voltak, mint a V2-esek..
  • uniu
    A ipari forradalom idejen is volt par ember aki ezt mondta mint te, vagyis csak szuklatokoruen ennyit latott. A ipari robotok hasznalata is csomo munkahelyet ad, pl akik fejlesztik, tervezik, tamogatjak, es gyartjak. A informatika is a szgepekkel szuletett meg. Szal sztem aludj ra 1et....
  • dez
    A mai számítógépek többsége mellé kell egy ember is. Korábban a termelő gépek mellé is kellett az ember. De ma már sok gyár személyzete kimerül néhány karbantartóban, magát a munkát ipari robotok végzik, többezer ember helyett. Ez persze valahol jó, mert nem mérgezik magukat pl. festékekkel, stb. De hol is vannak? Nagy részük otthon dekkol szociális segélyen. Valahol az is jó lesz, hogy egyre több munkát lesznek képesek átvenni a robotok. De amit robot végez, azért csak a tulajdonosa kap pénzt... Vagy szerinted majd alaposan megadóztatják a robotokat, és szétosztják a pénzt az emberek között? Milyen arányban? Ha viszonylag jól lehet majd élni belőle, miért dolgozna más? Ha meg nem, akkor az emberiség nagy része ilyen szociális segélyen tengődő életforma lesz? Nos, ezek a kérdések már évtizedekkel ezelőtt is felmerültek, és a válasz az volt, hogy a szolgaltató szektor fog majd megerősödni. Csakhogy, nem lehet mindenki fodrász, pedikűrös... kurva... És ha nincs is pénz, mivel fizetnek egymásnak? Szolgáltatás-cserekereskedelem? Valójában a jövőben egyre kevesebb emberre lesz szükség. Csakhogy, emiatt nem fognak sokkal kevésbé szaporodni... Érdekes lesz, az tuti.
  • roliika
    És az Internet, CD lejáttszó is ...csak azért mondom,hogy ne nézzenek a katonaságra vérben forgó szemekkel.:-D
  • dez
    Nos, a másik hír éppen arról szól, hogy Archi előtt majd' 2000 ezer évvel is tudtak olyan csigát szerkeszteni.
  • BiroAndras
    Ráadásul a robotot ki lehet kapcsolni, így nem fogyaszt semmit tárolás közben, és karbantartást sem sokat igényel. A szamár viszont mindíg akar enni, akkor is, ha épp semmi hasznosat nem csinál.
  • BiroAndras
    "Ezt ugy mondod, mintha termeszetesebb dolog lenne a benzin meg az aram, mint a fu. Azert benzin nem terem az ut szelen:)"

Az amcsi hadseregnél benzin meg áram van korlátlan mennyiségben. Ellenben füvet nagy mennyiségben nem szoktak raktározni. Amíg csak néhány állatról van szó, addig nincs is gond, de egy komolyabb hadműveletnél akár több ezret is bevethetnek, annyi fű meg nincs az út szélén.
  • assdf
    Ez most lehet hogyhülyén fog hangzani de az én simson motorom kb. ugyanezt tudja mint ez a kütyü, és kb. 50-100 e hufba kerül egy...
  • uniu
    "- Speciális üzemanyagot igényel (nem megy benzinnel vagy árammal)."

Ezt ugy mondod, mintha termeszetesebb dolog lenne a benzin meg az aram, mint a fu. Azert benzin nem terem az ut szelen:)
  • BiroAndras
    "A 6. osztály tényleg túlzás volt, de néhány jó technikai érzékkel, és megfelelő programozási+programtervezési készséggel rendelkező gimis már meg tudná szerintem csinálni."

Nagyon alábecsülöd a feladat nehézségét. Persze mások is így voltak ezzel. Azért abba gondolj bele, hogy évtizedek óta fejlesztenek ilyen kütyüket, és mégis csak mostanában lettek sikeresnek mondhatók. A '80-as évekbeli próbálkozások ma már nevetségesnek tűnnek, pedig azok mögött is volt bőven pénz és tudás.
  • BiroAndras
    "A szamár csendes, és megújuló energiafajtákkal táplálkozik:) 100 kilót elvisz hasonlóan nehéz terepen, 1 személy irányításával "sorba " lehet kötni a szamarakat :)"

Sok hibája van viszont a szamárnak.
    Pl.:
    - Elszalad, ha rálőnek.
    - Gyenge a páncélzata.
    - Speciális üzemanyagot igényel (nem megy benzinnel vagy árammal).
    - Nehéz szállítani, és tárolni.
    - Nem fejleszthető tovább.
    - Csak közelről irányítható.
    - A "gyártása" nagyon időigényes.
    - Az állatvédők erősen tiltakoznának.
    - stb.
  • 0ppika
    Hát ez :DDD mint egy önjáró koporsó :o
  • Indestructible
    csatlakozom dez kollegához, én sem a dizájnra gondoltam, érdeklödő kiscsávókról beszéltem, mint az alkotók is, nem fikázom őket, ügyesek, de kb lenkerekes auto szintjén áll az a robot na.
  • Molnibalage
    Dez, te tanultál komolyabb mechanikát, méréstechnikát és szabályozáselméletet? Mert ha igen tudnán, hogy ez IGEN nehéz feladat.

Ha olyan könnyű lenne, akkor miért nem tudott még senki sprintelő robotot összehozni? Azért mert az emberek és állatok reflexszerűen mozognak, tanult mechanizmus. Képzeld el, ha MÉRNED, SZÁMOLNOD és becsülni is kéne MINDENT ELŐRE fejben!(Valójában ezt teszi az agy, csak hát az agyat és egy számítógépet összehasonlítani igen merész mutatvány. A számítógép azon kívül, hogy gyorsan számol rendkívűl buta.) Sok szerencsét.
  • Gabyee
    mondjuk a turmixgép-effekt miatt lopakodós küldetéseknél nem nagyon kell erőltetni
    amúgy jópofa!
  • Kis-Bob
    Egyetértek.
  • kutyak
    Nagyon állat, tud oldalazni, keresztbe rakni a lábát. Tényleg úgy néz ki, mint két egymással szemben összekapaszkodott ember, akik sietve kapkodják a lábukat.
  • kutyak
    Miért válna feleslegessé milliók munkája? Amikor pl. a számítógépek elkezdtek elterjedni, akkor is mindenki ezt mondta. Persze valóban sokan feleslegessé váltak, viszont ma egy egész iparág épült a számítógépek és a szoftverek gyártása, forgalmazása, üzemeltetése köré, millióknak adva munkát. Valahogy így lesz a robotokkal is. Gyártani, forgalmazni, szervizelni kell őket. Elvégzik a veszélyes, a nehéz munkát, Neked pedig marad időd a gyerekkel játszani a parkban. Sőt, a rendőr családja is nyugodtan elengedheti aput a munkába, mert a gettóba robotok mennek be, nem kell az embernek kockáztatni az életét.
    A világ fejlődik, ezzel együtt az emberiség (a tömegek) igényszintje is emelkedik. Száz évvel ezelőtt keveseknek adatott meg, hogy ne fizikai munkát kelljen végezni, és remélhetőleg száz év múlva már senkinek nem kell. Húsz évvel ezelőtt még a szombat is rendes munkanap volt (én még jártam szobat délelőtt suliba), remélhetőleg húsz év múlva már péntek is szabadnap lesz.
  • HENCIG
    Hoppá!
  • haxoror
    Rengeteg olyan találmány vagy szerkezet van ami nagyon egyszerű és akár egy mai gyerek is meg tudja építeni, mégis egy Archimédesz kellett pl az Archimédeszi-csigához...
  • Tetsuo
    Szerintem is iylen fejlesztéseknél a kreativitás fontosabb mint az akadémikus tudás (persze feltételezve az alapokat).