275
-
dez #195 Lásd #177. -
dez #194 A "00000000"-t is számold bele! Azzal összesen 256 variáció. 0...255. -
Tiberius B #193 1 Byte nem? -
Ez igaz. De mivel digitális rendszereket használunk, csak KÖZELÍTENI tudjuk a valóságot. A 64 bittel a hasamra ütöttem. Szerintem ekkora pontosság már elég. A mintavételezés most nem fontos. A lényeg, hogy egy adott pillanatban hányféle állapotban lehet az agy.
A szakértelmedről mindenesetre már kiváló tanúbizonyságot adtál az alábbi számításokkal:
"Mert ugyebár nem viccből találták ki a 16 bites és 32, 64 bites kódolást! Mert 8 biten a 64 jel nem elegendő... 16 biten 256 ,32 biten 1024, és 64 biten 4096 jel. És a 32 biten 32 bájt na az a qwa sok.:-D"
[1011001]
-
Tiberius B #191 Máraki belement a találgatásba. -
dez #190 Roliika, roliika, mi lenne, ha inkább tényleg nem szólnál bele mindenbe, ha még azt sem tudod, hogy mit jelent az, hogy 8 bit... -
Tiberius B #189 Tényleg csak rollika volt, egyébként csak azt akartuk érzékeltetni ezzel az eszmefuttatással, hogy baromi sok adat van az agyban. -
Tiberius B #188 Ha jól emlékszem egy axon végén több "bunkó" is van. Vagy nem. De ha van is lehet, hogy csak egy másik neuronhoz csatlakozik velük. -
dez #187 1. Ó, de magas lórol tetszik beszélni.
2. És még inkorrektnek is tetszik lenni, mert inkább csak roliika találgatott itt az agykapacitást illetően (hozzáértés nélkül). Mások nem. (Én pl. csak kijavítottam, amit számítási hibának gontoltam, mert rosszul fogalmazott.)
3. Úgy hallottam, a neuronális hálós modellek eléggé leegyszerűsítettek. Ezzel kapcsolatban lásd: [url=http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/eloado/neuro/fej2.html]"Egy idegsejt is bonyolult"[/url] -
Tiberius B #186 Tudtommal a 256 már kilóg:-) -
roliika #185 Meghülyülök....ha mintavételezés van, akkor adott idöpontban tudsz tárolni 1 értéket! De nem tudod, hogy a köztes időpontban mi történt! Nem adatfolyam alakul ki, hanem 1 határos görbe, függvény...magyarul nem valós hullám! -
8 biten milyen 64 jelről beszélsz???????
Hol tanulsz programozni????????????????
(1011001)
-
Tiberius B #183 Pedig 8 biten bizony 255 féle variáció tárolható
00000001
00000010
00000011
........
11111100
11111101
11111110
11111111
Ez még én is tudom. -
roliika #182 Mert ugyebár nem viccből találták ki a 16 bites és 32, 64 bites kódolást! Mert 8 biten a 64 jel nem elegendő... 16 biten 256 ,32 biten 1024, és 64 biten 4096 jel. És a 32 biten 32 bájt na az a qwa sok.:-D -
BÁRMILYEN numerikus értéket lehet bitekben tárolni adott pontossággal. Javaslom neked az A/D átalakítók, mintavételezés, kvantálás témakörök áttekintését.
Ha egy számértéket tárolsz, azt utána bárhogyan értelmezheted. Ha van egy adatbáziskezelő rendszered, ott se literben tárolod a számítógépben a tejre vonatkozó adatokat, hanem biteken, amiket aztán valahogy értelmezhetsz.
Igen: biteken tárolom a feszültség ÉRTÉKÉT.
Javaslom a BME-VIK Méréslabor II., Mesterséges intelligencia és Digitális Rendszerek kurzusait.
[1011001]
-
roliika #180 Neurális... -
A neuronoknak van axonjuk. Ezek kimenetként funkcionálnak, és más neuronokhoz csatlakoznak. Az egy neuronhoz csatlakozó axonok (amik más neuronok kimenetei) elekromos töltéseket szállítanak a neuronunkba, amik a sejtben összeadódnak. Ha ez az érték meghalad egy küszöbszintet, akkor a mi neuronunk is küld egy impulzust az ő EGYETLEN kimenetén, ami aztán hozzáadódik egy másik neuron bemenő gerjesztéseihez és így tovább. Tehát: sok bemenet, ami összeadódik, és egy kimenet. [1011001] -
roliika #178 Valóban! Nem tom az emberünk mit számolgat...amúgy én + programozó vagyok már bocs bob...igaz nem nurális hálókat,de zöldséget ne írj ha lehet. -
roliika #177 "Most jön a lényeg. Ha van 8 bitünk, azon hányféle értéket tudunk eltárolni? 2^8, azaz 256. Ez úgy jön ki, hogy mindegyik elemi egység 2 féle (0 és 1) értéket tárolhat, és van összesen 8 db." <--ÁÁÁÁÁÁ... 8*8 az nálam nem 256 hanem 64!!!!! 16 biten lehet 256-ot bár bocs. "Mire alapozom, hogy egy neuron (idegsejt) "csak" ennyi adatot tud tárolni? No: az idegsejt alapvetően csak elektromos töltést tárolnak, ami alatt néhány mV-ot kell érteni. Ez 64 biten már kellő pontossággal leírható.
" Mivan? Te feszültséget akarsz byte-ban vagy bitben tárolni? Nemá! Én+ kérek 1 liter kenyeret bazz! Meg honnét a 64 bit? Miért pont 64? ..nem csak gépelési hibák ezek ember! -
dez #176 Hát, én úgy tudom, hogy az axonok információ közlő csatornák, azaz "output"-ok, és az idegsejtek többségének 1db axonja van. -
No. Eddig általában csupán a cikkeket olvastam, még nem is regisztráltam magam a honlapon, de ma akkora kapitális ökörségeket olvastam, hogy a leírtakhoz muszály hozzászólnom.
Már most leszögezném, hogy az alábbi számításoknak SEMMI értelmük nincs. Amiről oly sokan szakértőként tanácskoztok, máig az egyik legaktívabb kutatási terület. Az emlékezet megőrzésének módja nem teljesen ismert, a neuronok pedig nem foghatók fel adattároló egységként, működésük dinamikus jellegű.
Mindezek tükrében kezdjük elemi matematikával.
Hány idegsejtünk van? Én nem tudom, de szerintetek 200 milliárd darab. Ez nagyjából helytálló. Eltekintve a kettes szorzótól 10^11 (tíz a tizenegyedik hatványon) darab.
Hányféle értéket tud tárolni egy idegsejt? 700MB helyett számoljunk 64 bittel (nyolc bájt), mint a későbbiekben kiderül, ez jobban megfelel a valóságnak, ráadásul divatos is manapság. 64 biten 2^64 külöbözö értéket lehet eltárolni, ez nagyjából 10^19, tehát rohadtul sok. (Pontosabban 1.8446E+19)
Most jön a lényeg. Ha van 8 bitünk, azon hányféle értéket tudunk eltárolni? 2^8, azaz 256. Ez úgy jön ki, hogy mindegyik elemi egység 2 féle (0 és 1) értéket tárolhat, és van összesen 8 db.
Jelen esetben egy elemi egységünk 10^19 (=A) különböző értéket tud megkülönböztetni, és van belőlük 10^11 (=B) darab. Ez hányféle érték tárolását is teszi lehetővé? Elárulom: C = A^B = (10^19)^(10^11) = 10^(19*10^11) > 10^(10^12). Tehát alulról becsülve mennyi is ez? Az 1-es után írhattok 10^12 darab nullát. Ne kezdjétek el. Ennek a tárolásához kb. háromszor ennyi bit kéne.
Tehát az általatok számolt néhány TB irreális. Elég baj, hogy sok ember együttes erővel idáig jutott.
Mire alapozom, hogy egy neuron (idegsejt) "csak" ennyi adatot tud tárolni? No: az idegsejt alapvetően csak elektromos töltést tárolnak, ami alatt néhány mV-ot kell érteni. Ez 64 biten már kellő pontossággal leírható.
Akit esetleg érdekel: a BME-VIK-en vagyok harmadéves informatikus hallgató, előző félévemben neurális hálózatot programoztam Java platformon, félévkor 4-es osztályzatot szereztem a tantárgyból.
Elnézést az esetleges gépelési hibákért.
(Friss felhasználóként csak szobatársam accountjával tudtam írni, én "1011001"-ként leszek látható.) -
roliika #174 És hogy mindenhol jelen van minden egyszerre talán nem is olyan kuka ölet. Mert ha felemelsz 1 poharat, az a tér sok pontján megy végig és bármerre végigmehet. Nem? És ezt a mozgási folyamatot érzékeljük időnek, mert nem látjuk a mozgás elejét és végét....szerintem. -
roliika #173 Csak azt akartam ezzel kinyögni, hogy tárolható marha nagy információ, csak nem az agyban. -
roliika #172 Ha holografikus univerzumot feltételezünk, már az atomi szintek alatt, akkor az egy minden és mindan az egy.:-) Vagyis ha 1 atomot nézel, az a briós információit is tárolhatja, és ezt eddíg nem is tagadja senki, az Eistein-Podolsky-Rosen kísérlet is alátámasztja /és innét filózott Einstein az éteren amit később elvetett valamiért/, mely szerint ha egy atomot valahogy megváltoztatsz, akkor ezt a változást minden egyéb atom is követheti! Olyan ez mint a vízbe dobott kő, mikor hullámzik a víz, csak 3d-ben terjedési idő nélkül atomi szint alatt. :-) Vagy ha van 1 hologrammod, széttéped, de mégis az eredeti minden része megtalálható minden darabkában.:-) -
Tiberius B #171 Most rekonstruálni próbálok.
Fejlődés: jó
Robotok. is-is, jó, mert növelik az életszínvonalunkat, rossz mert munkahelyeket is megszüntetnek.
robotok nem gonoszak, nem jók, csak hidegek, ez az embereknek egyenlő szokott lenni a gonoszsággal, egyébként szerintem az is lehetséges, hogy a gépek nem írtják ki az embert, mert szükségük lesz ránk.
Naiv, realista, racionalista (remélem) hozzászólásként megjegyeztem, hogy a gépek sohasem lesznek képesek túllépni programozásukon (Asimov robottörvényei jól jöhetnek), mégha tanulnak is, mert akkor már nem ugyanazok a gépek. Mint mondották már, az emberi kreativitás végtelen, szerintem egy roboté nem igazán.
Szerintem, tudtommal. Várom a KONSTRUKTÍV kritikát, lehetőleg nem lekezelő, fölényeskedő, bla-bla-bla stílusban, köszönöm.
"Minden ember egyenlőnek születik", itt is azok vagyunk. Egyébként elég érdekes, ahogy okos emberek egymást hordják le, és egyre jobban bepöccennek. -
Tiberius B #170 Több kimenete is van.:-) -
dez #169 Nos, egy sejtnek sok "bemenete" lehet, ezek alapján "hozza össze" az kimenetet. Azaz semmiképpen sem 1 bitet tárol. -
Tiberius B #168 Egyébként manapság a hivatalos álláspont, értesüléseim szerint, is az, hogy az agy minden információt eltárol. Elképzelhetetlen adatmennyiség. Ha meg tételezzük vmi felsőbb "irattár" létezését, akkor annak még elképzelhetetlenebb a kapacitása. Ez viszont már nem annyira hivatalos. Tudtommal, szerintem.
Már megint az AI, visszatérő téma. Más mondta: az AI-hoz először az I-t kéne definiálni.
Egy kis naiv idealista (gyerek) közbeszólalása: "Miért veszekedtek!?! Ne veszekedjetek!!!" Ez mondjuk nem csak ide szól, inkább csak betelt a pohár. -
dez #167 Oké, de nem ilyen vízátemelő csigákat találtak ott a mínosziaknál, hanem falra rajzolt (kiszerkesztettnek tűnő) spirálokat. -
roliika #166 Ja ha feltételezem...de mittomén.:-D én ott szoroztam be a 700-al mikor a megák már megvannak, csak ugye nem tom hány bites a rendszer ha egyáltalán lehet így számolni. -
roliika #165 Persze az agy tuti nem 8 bites rendszerrel működik ezt simán belátom! :-) És amúgy is csak elvi lehetőség, mert 1 sejt nem csak tárol, de "kapcsol" át is alakít. De azért elgondolkodtató. -
dez #164 Hé, azt írtad a #147-ben, hogy 1 CD-nyit számolsz egy idegsejtre. Legalábbis félreérthetően fogalmaztál: "mindegyik idegsejt képes 1 CD-nyi /700MB/ információt tárolni" -
dez #163 Te ilyenkor tele vagy pumpálva kávéval? Mert kissé idegesnek tűnsz... Nem tudtad, hogy a sok idegeskedés ártalmas? ;)
Itt (abban a két sorban) én nem magyaráztam semmit, csak leírtam egy tényt. Szerintem. De ahelyett, hogy így nekem támadsz, miért nem írod le inkább a saját meglátásodat?
"amely NPC karakterek emberszerű viselkedését próbálja visszaadni, mióta van közi a független AI-hoz?"
De hiszen ez is egyfajta AI.
"Mert ez esetben a játékfejlesztők potenciális veszélyforrások, hiszen ők is ezen dolgoznak..."
Nono, nem ők a veszélyforrások. Ez kb. olyan, minthogy nem az atomtudósok a veszélyforrások, hanem az atombomba. Ma még biztos sokan mosojognak ezen a párhuzamon, később nem fognak.
Mellesleg, van egy kis különbség egy mai játék-karakter, és egy DARPA által finanszírozott, kimondottan katonák viselkedését minnél élethűbben szimulálni hivatott rendszer között. -
haxoror #162 #76 -
roliika #161 Igaz amit írsz! De nem csak tárol! Sőt nagyrésze nem tárol, ill fogalmunk sincs mit csinál. De ha az egész tárolna azis kevés lenne. Mire emlékszek? Mindenre, de te is! Ha azt mondják, emléxel mekkorát estél 5 éve a kvicsbányán, máris eszedbejut minden! -
roliika #160 Ácsi! 1 idegsejtre számolok 1 bitet= 200'000'000'000
bit. /8=2500000000byte /1024=24414062,5Kbyte /1024=23841,8579MByte*700/mert 1 cd 700 MByte/=16689300MByte/1024=16298GByte/4,7 mert 1 DVD ennyi/=3467 !!!! -
Nagylelküséged példátlan. Milyen megnyugtató, hogy valaki arról prédikál, hogy mindenki mennyire nincs hozzászokva az önálló gondolkodáshoz (saját magát nem ide sorolva), majd utána nekiáll elmagyarázni, hogy mégis mit kellene látnia a másiknak, fel sem tételezve azt a lehetőséget, hogy esetleg neki is lehet egy saját nézőpontja. Biztos bennem a hiba, hogy egy kicsit "bort iszik, vizet prédikál" magatartásnak tartom ezt...
Amúgy meg ha már így elmagyaráztad, megmagyaráznád azt is, hogy egy olyan program, amely NPC karakterek emberszerű viselkedését próbálja visszaadni, mióta van köze a független, önálló döntésre képes AI-hoz? Mert ez esetben a játékfejlesztők potenciális veszélyforrások, hiszen ők is ezen dolgoznak... -
dez #158 Ügyes, de ehhez meg nem feltétlenül kell a képlet. Ez inkább egy jó ötlet. Műszaki rajz nélkül is össze lehet rakni. (Lásd első kép.) -
haxoror #157 igen -
dez #156 És Archimédeszék már ilyet használtak?