BigDog, a teherszállító robot

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Nem tudom már pontosan a történetett, jópár éve már, hogy olvastam róla. A lényeg az volt, hogy a szintetizált hangokat a tengeralattjárók azonosítására használták, késõbb ebbõl fejlõdött ki a szintetizált hangok zenei alkalmazása. Lehet, hogy én értettem félre, és nem valódi memóriáról volt szó, csak a hullámformákról.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Amúgy senki sem nézte meg a cikkbeli cég weboldalát? Van még 1-2 dolog, de nekem pl. fõként ez a lap keltette fel az érdeklõdésemet: http://www.bdi.com/content/sec.php?section=discen Rendfenntartó katona + fejlett AI-s robotsosítás: veszélyes elegy.

Te sem tudsz 50 éves távlatban gondolkodni. Nem kell az agy összes funkciójának utánzása ahhoz, hogy egy már viszonylag fejlett AI-t hozzanak össze. Ez így még rosszabb: ügyes, okos, de továbbra is gépies, hideg, számító.

(Épp most megy a DunaTV-n, hogy kezelik a 3. világbeli munkaerõt...)

"Nagy céghálózatok tartoznak bele, pl. bankok, könyvelõcégek, turizmus, kutatás+fejlesztés, informatika, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ide jórészt emberi tevékenység kell."
Bank - banki szoftverek, amelyek (ma még csak) egyszerûbb dolgokat totál egyedül elvégeznek -> leépítés.
Könyvelõcégek - ügyviteli szoftverek, ...
Informatika - meglepõdnél, hogy milyen frankó kis "összekattogtatom aztán jól van" kódgenerátorok léteznek már ma is. Még viszonylag drágák, meg nem érhetõek el mindenki számára.
És ezekben még egyben sincs AI, mégis csomó munkahelyet már megszüntettek, vagy szüntetnek meg folyamatosan. Kezdheted magad átképezni kutyapszichiáterré, ott valszínûleg soká fogja a kenyered elvenni az AI:-)
Miért kellene terminátor felkelés? Elég az, ha a robotok tulajdonosa - mondjuk USA kormányzat, tõlük ez simán kitelik - azt mondja, hogy a többi ember fölösleges, sõt egyenesen káros a számára.
Szerintem a szûklátókör ott kezdõdik, ha valaki nem látja élbõl azt, hogy valódi AI kifejlesztése mit hoz magával. Gyakorlatilag akkor az ember lesz a szamár, ami spec üzemanyagot igényel, akkor is kell etetni amikor nem dolgozik, nem fejleszthetõ, sokáig tart az elõállítása, stb. Míg számítástechnikában a sebesség duplázása max 1-2 év, addig az embernél évmilliók. Ez a nem mind1.
Ergo a fejlõdéshez szükségtelen, élõsködõ lény. Hogy az állatvédõk - vagy embervédõk - ne sírjanak, majd csinálnak nemzeti parkot, ahová beterelnek néhány egyedet, és természetes körülmények között élhetnek.
Félre ne értsetek, nem a fejlõdés ellen vagyok, hanem az a bajom, h a katonai fejlesztésekre mindig van akármennyi pénz, a civil szektor max gyógyszereket fejleszt, meg X86 processzorokat...ami
komoly és jó dolog " a civil életben is elterjedt " azt igen, mind a katonaság fejlesztette ki. Ez a fõ gond az egész emberiség viselkedésében.

És tévedtek abban is, h egyre kevesebb emberi munkaerõ, egyre több robot. Hiszen minnél többféle terméket gyártanak, annál több az olyan öszeszerelési feladat, amit csak emberi kéz tud elvégezni. Ugyan lehet rá fejleszteni robotot, meg vacakolni a PLC programmal, de ez éppen többe kerülne, mint beállítani egy két magasan képzett operátort ( segédmunkást).
Mint külsõ céges szerelõ 1,5 évig dolgozgattam a Suzuki gyárban, voltam többször az Opelban is ( Szentgothárdon) meg még más helyeken is. Itt "tanulmányozhattam " a robot vs segédmunkás kérdését .
Nekem az a meggyõzõdésem, h az agy folyamatait sosem fogják lemodellezni rendesen, és nem tudják ezt a robotöszvért sem felszerelni olyan AI val, melynek csak annyit kell mondani, h gyere utánam... Mindig kell több ember a robotokat irányítgatni, karbantartani ( lefagy a PLC prg, reset stb...)
Ne parázzatok, nem lesz itt roboturalom (szerintem)
(Inkább katonai világdiktatúra)

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Nono, te hiszel abban, hogy a fejlõdés csak jót hoz az ember számára. Én meg elgondolkodom róla.

"Tulajdonképpen a termelt értéket adóztatják meg, nem az elõállítót."

Mindegy, lényeg, hogy a jövõben talán húzósabb adó lesz a robotok által termelt dolgokon.

"Az autógyárakban is a nagy robotok mellet bizony több ember áll. Menj el a Suzukiba, vagy az Audiba, ott meglátod."

Ma még igen (bár léteznek fullra robotizált gyárak is). De arról beszélünk, hogy ügyesednek a robotok, már nem kell majd melléjük ember, és egyre több területen alkalmazzák majd õket, mert olcsóbbak lesznek a tulajoknak.

"Ha nem lennének robotok, akkor bizony az embereknek kellene emelgetni a karosszériát, meg végezni a mérgezõ munkát."

Ez rendben van, de ezek még viszonylag egyszerû robotok.

"Ide jórészt emberi tevékenység kell."

Egyelõre.

"Sõt manapság már az emberek számára már nem túl vonzó a gyári munka. Értsd ezalatt: ha tehetik, nem ott dolgoznak."

A jövõrõl beszéltünk, nem a máról.

Kis-Bob
ööö... ez nõ szerintem.....Vagy nem????<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>

uniu
Ipari robotokrol irtal CSAK. Naivitas ? azert mert nem a vilag veget latom egy teves eszme miatt ?:) Sokan -foleg az idosebbek- azt hiszik, hogy a rossz a jo, es az igaz. Ha vmi jonat tunik az biztos "rossz", de ami rossz lehet, az a jo es abban hisznek :)

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

Kis-Bob
"Vagy szerinted majd alaposan megadóztatják a robotokat, és szétosztják a pénzt az emberek között? Milyen arányban?"

Tulajdonképpen a termelt értéket adóztatják meg, nem az elõállítót. Amit írsz, az túlzás. Az autógyárakban is a nagy robotok mellet bizony több ember áll. Menj el a Suzukiba, vagy az Audiba, ott meglátod. Ha nem lennének robotok, akkor bizony az embereknek kellene emelgetni a karosszériát, meg végezni a mérgezõ munkát. Ilyen alapon az egészségpénztár is megsínylené, bár ez szélsõsséges. Azonban havi 10 autót csinálnának azzal a módszerrel, így meg jóval többet. A munanélküliség oka nem a gépek elõrenyomulása!!! Csak, hogy értsd: a szolgáltató szektor nem csak fodrászok, kurvák, tévészerelõk tömkelege. Nagy céghálózatok tartoznak bele, pl. bankok, könyvelõcégek, turizmus, kutatás+fejlesztés, informatika, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ide jórészt emberi tevékenység kell. Ha ezek a szektorok elég erõsek, akkor simán megoldják a munkakérdést egy adott országban. Sõt manapság már az emberek számára már nem túl vonzó a gyári munka. Értsd ezalatt: ha tehetik, nem ott dolgoznak.

DEXTER92
Én a srác képén azt látom hogy szarrá akarja verni

Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó elõtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!

Kezdetben vala a ló.De a ló biz a nem vala jó, mert lassú vala, ezért az ember feltalálta az autót biz a.De az autó nem sokáig vala jó, mert nehéz terepen nem vala jó, ezért biz a gondolkozott az ember.Mignem nemsokára feltalálta az elektromos lépegetõt biz a,ez már nehéz terepen is elgyalogolt, de vala vmi jó biz a, mert drága vala és táplálni sem könnyü vala.Ezért biz a egyszercsak az ember rájött hogy a ló is vala...
Egy kis hungarikum :DDD

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

"Nezd meg, hogy a szgepek hany embernek adnak munkat."

Õõõ, most minek is írod le ezt mégegyszer, amikor már válaszoltam is rá? :)

Én egyszer sem kérdeztem olyat, hogy minek. Csak azt mondom, hogy ne legyünk már végletesen naívak.

uniu
"Az ipari forradalom jóval kisebb változás volt ahhoz képest, ami a fejlett AI-val rendelkezõ robotokkal jön." Johet, talan jonni fog... mert erre var mar mindenki a `80as evek ota. Nezd meg, hogy a szgepek hany embernek adnak munkat. Az ember ott tud versenyezni amihez legjobban ert.
A fejlodes a termeszet alaptorvenye, igaz rank is. Olyan mintha azt montad volna, minek kiserletezik a katonasag mikrohullammal, draga, maceras stb. de most ott a remek mikrohullamu suto. (Ami amugy pasztorizalasra is remek!) Az amikor vki "tudta", hogy mire van szuksege a nepnek, es mire nem, az szinte mindig katasztrofaval vegzodott, de jo sosem sult ki belole. (Hitler, tobb diktatura, kommunizmus)

Ja, egyébként az elsõ PC-s hangkártyák is FM szintézissel képezték a hangokat. A midi szabvány is ebbõl indult ki. Késõbb jött még itt is a sampling.

A fizikai munkavégzés egy dolog. Csak éppen az intelligencia az ember egyik legfontosabb tulajdonsága... Így hirtelen sokkal több munkakör válik lecserélhetõvé robotokra.

Az meg, hogy miben hiszel... Ha nem újságíró lennél, hanem pl. agy-kutató (vagy legalább olyan programozó, akinek az AI a szakterülete), akkor talán számítana.

Nos, az elsõ szintetizátoroknak nem volt memóriájuk. Analóg áramkörök voltak, és AM+FM modulációval állították elõ a különféle hullámformákat. De a többi lehet, hogy stimmel.

[NST]Cifu
Minden fejlõdésnek vannak áldozatai. A vasútnak a lovas kocsi, a távírónak a küldöncök, stb.

A robottechnológiának eddig is voltak áldozatai (gyártósorok), és valószinüleg lesznek is. Nem hiszek a sci-fikben vizionált terminátor-felkelésekben...

Hát persze, mert látványos...

[NST]Cifu
Amennyire én tudom, az 1950-es években fejlesztették ki a hangszintetizátort a tengeralattjárók által kibocsátott hangok visszajátszására (a szonárkezelõk így egybõl össze tudták hasonlítani, hogy milyen tengeralattjárót hallanak). Aztán páran rájöttek, hogy ezt fel lehetne használni hangszerként, csak a memóriájába nem a hajócsavarok hangjait töltötték fel, hanem különféle hagyományos hangszerek hangjait.

Nem arról van szó, mint írtam, a fejlõdést nem lehet megállítani. Csakhogy, azt gondolni, hogy ez a fejlõdés csak jót hozhat, komoly naivitás.

Nos, most inkább te látod szûk látókörûen a kérdést, egy korábbi sémából kiindulva. Az ipari forradalom jóval kisebb változás volt ahhoz képest, ami a fejlett AI-val rendelkezõ robotokkal jön. Egyébként nem csak engem foglalkoztat ez a kérdés, szociológusok és mások is foglalkoznak vele.

Az ipari robotokat egyébként relatíve nagyon kevés ember tervezi. Gyártani persze kell õket, de szerinted hány ember dolgozik iparirobot összerakóként? Egy ilyen robot összerakása max. néhány óra (futószalagon), és utána 10 évekig dolgozik napi 24 órában. (Oké, néha meg kell javítani.)

[NST]Cifu
Hát némi kétségem van efelõl, a Boston Dynamics évek óta dolgozik ezen, és nem a nulláról kezdték. Komoly fejlesztõi munkáról van szó, nem véletlen, hogy ilyen büszkák a BigDog-ra...

[NST]Cifu
Esetleg térjünk meg Amish barátainkhoz, megtagadva a fejlõdést? Ugyan már...

Van viszont egy nagy elõnye: megvan a magához való esze. Még sokáig kell fejlõdnie az AI-nek, hogy akár csak annyit elérjen, amennyi a szamár számunkra hasznosított intelligenciája (azaz az össz-szamárintelligencia kis része, nevezetesen egy terepen való áthaladási képesség, beleértve a megbotlás utáni felállást, stb.).

Tisztában vagyok ezzel. (Iskolában nem, de foglalkoztam a témával, mert szükség volt rá egy szimulációs programban "élõ" kis lény mozgatásához.)

Már vagy 20 évvel ezelõtt csináltak Japánok olyan mechanikát, ami egyenesen már tudott úgy menni, mint egy macska. (Na persze semmi más olyan ügyes mutatványt nem tudott, mint egy valódi élõ macska.) Természetesen nem tanult módon mozgott, hanem programvezérelten.

Nos, nem hiszem, hogy a BigDog tanult módon mozogna. Azaz ez is elõreprogramozott, ez igazából látszik is rajta. (Természetesen az egyensúlymegtartási mozdulatok is elõreprogramozottak.)

Ha elolvasod a cikket, ez nem kutatók hada által összehozott valami, hanem egy a feladatra összehozott kis cég projektje, pár lelkes frissdiplomás mérnök sráccal. Persze õk már tudják, hogyan ne probálkozzanak inkább, ha gyors eredményeket akarnak. Ezt most el is érték.

Viszont ez még csak a projekt eleje, még komoly nehézségek várnak rájuk, ami a nagyobb tereptárgyakat, egyenetlenebb talajt, elesésbõl való feltápászkodást, környezet megfigyelését, stb. illeti.

uniu
"Ellenben füvet nagy mennyiségben nem szoktak raktározni" nem hat:)Szena, szalma koponyeg... :)
Apropo: az elso igen eredmenyes robotrepulok a kamikazee-k voltak. Es sokkal tobb volt beloluk es olcsobbak voltak, mint a V2-esek..

uniu
A ipari forradalom idejen is volt par ember aki ezt mondta mint te, vagyis csak szuklatokoruen ennyit latott. A ipari robotok hasznalata is csomo munkahelyet ad, pl akik fejlesztik, tervezik, tamogatjak, es gyartjak. A informatika is a szgepekkel szuletett meg. Szal sztem aludj ra 1et....

A mai számítógépek többsége mellé kell egy ember is. Korábban a termelõ gépek mellé is kellett az ember. De ma már sok gyár személyzete kimerül néhány karbantartóban, magát a munkát ipari robotok végzik, többezer ember helyett. Ez persze valahol jó, mert nem mérgezik magukat pl. festékekkel, stb. De hol is vannak? Nagy részük otthon dekkol szociális segélyen. Valahol az is jó lesz, hogy egyre több munkát lesznek képesek átvenni a robotok. De amit robot végez, azért csak a tulajdonosa kap pénzt... Vagy szerinted majd alaposan megadóztatják a robotokat, és szétosztják a pénzt az emberek között? Milyen arányban? Ha viszonylag jól lehet majd élni belõle, miért dolgozna más? Ha meg nem, akkor az emberiség nagy része ilyen szociális segélyen tengõdõ életforma lesz? Nos, ezek a kérdések már évtizedekkel ezelõtt is felmerültek, és a válasz az volt, hogy a szolgaltató szektor fog majd megerõsödni. Csakhogy, nem lehet mindenki fodrász, pedikûrös... kurva... És ha nincs is pénz, mivel fizetnek egymásnak? Szolgáltatás-cserekereskedelem? Valójában a jövõben egyre kevesebb emberre lesz szükség. Csakhogy, emiatt nem fognak sokkal kevésbé szaporodni... Érdekes lesz, az tuti.

És az Internet, CD lejáttszó is ...csak azért mondom,hogy ne nézzenek a katonaságra vérben forgó szemekkel.:-D

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Nos, a másik hír éppen arról szól, hogy Archi elõtt majd' 2000 ezer évvel is tudtak olyan csigát szerkeszteni.

Ráadásul a robotot ki lehet kapcsolni, így nem fogyaszt semmit tárolás közben, és karbantartást sem sokat igényel. A szamár viszont mindíg akar enni, akkor is, ha épp semmi hasznosat nem csinál.

"Ezt ugy mondod, mintha termeszetesebb dolog lenne a benzin meg az aram, mint a fu. Azert benzin nem terem az ut szelen:)"

Az amcsi hadseregnél benzin meg áram van korlátlan mennyiségben. Ellenben füvet nagy mennyiségben nem szoktak raktározni. Amíg csak néhány állatról van szó, addig nincs is gond, de egy komolyabb hadmûveletnél akár több ezret is bevethetnek, annyi fû meg nincs az út szélén.

Ez most lehet hogyhülyén fog hangzani de az én simson motorom kb. ugyanezt tudja mint ez a kütyü, és kb. 50-100 e hufba kerül egy...

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

uniu
"- Speciális üzemanyagot igényel (nem megy benzinnel vagy árammal)."

Ezt ugy mondod, mintha termeszetesebb dolog lenne a benzin meg az aram, mint a fu. Azert benzin nem terem az ut szelen:)

"A 6. osztály tényleg túlzás volt, de néhány jó technikai érzékkel, és megfelelõ programozási+programtervezési készséggel rendelkezõ gimis már meg tudná szerintem csinálni."

Nagyon alábecsülöd a feladat nehézségét. Persze mások is így voltak ezzel. Azért abba gondolj bele, hogy évtizedek óta fejlesztenek ilyen kütyüket, és mégis csak mostanában lettek sikeresnek mondhatók. A '80-as évekbeli próbálkozások ma már nevetségesnek tûnnek, pedig azok mögött is volt bõven pénz és tudás.

"A szamár csendes, és megújuló energiafajtákkal táplálkozik:) 100 kilót elvisz hasonlóan nehéz terepen, 1 személy irányításával "sorba " lehet kötni a szamarakat :)"

Sok hibája van viszont a szamárnak.
Pl.:
- Elszalad, ha rálõnek.
- Gyenge a páncélzata.
- Speciális üzemanyagot igényel (nem megy benzinnel vagy árammal).
- Nehéz szállítani, és tárolni.
- Nem fejleszthetõ tovább.
- Csak közelrõl irányítható.
- A "gyártása" nagyon idõigényes.
- Az állatvédõk erõsen tiltakoznának.
- stb.

0ppika
Hát ez :DDD mint egy önjáró koporsó :o

http://epica.nl

Indestructible
csatlakozom dez kollegához, én sem a dizájnra gondoltam, érdeklödõ kiscsávókról beszéltem, mint az alkotók is, nem fikázom õket, ügyesek, de kb lenkerekes auto szintjén áll az a robot na.

Molnibalage
Dez, te tanultál komolyabb mechanikát, méréstechnikát és szabályozáselméletet? Mert ha igen tudnán, hogy ez IGEN nehéz feladat.

Ha olyan könnyû lenne, akkor miért nem tudott még senki sprintelõ robotot összehozni? Azért mert az emberek és állatok reflexszerûen mozognak, tanult mechanizmus. Képzeld el, ha MÉRNED, SZÁMOLNOD és becsülni is kéne MINDENT ELÕRE fejben!(Valójában ezt teszi az agy, csak hát az agyat és egy számítógépet összehasonlítani igen merész mutatvány. A számítógép azon kívül, hogy gyorsan számol rendkívûl buta.) Sok szerencsét.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

mondjuk a turmixgép-effekt miatt lopakodós küldetéseknél nem nagyon kell erõltetni<#zavart1>
amúgy jópofa!

Kis-Bob
Egyetértek.

Nagyon állat, tud oldalazni, keresztbe rakni a lábát. Tényleg úgy néz ki, mint két egymással szemben összekapaszkodott ember, akik sietve kapkodják a lábukat.
Miért válna feleslegessé milliók munkája? Amikor pl. a számítógépek elkezdtek elterjedni, akkor is mindenki ezt mondta. Persze valóban sokan feleslegessé váltak, viszont ma egy egész iparág épült a számítógépek és a szoftverek gyártása, forgalmazása, üzemeltetése köré, millióknak adva munkát. Valahogy így lesz a robotokkal is. Gyártani, forgalmazni, szervizelni kell õket. Elvégzik a veszélyes, a nehéz munkát, Neked pedig marad idõd a gyerekkel játszani a parkban. Sõt, a rendõr családja is nyugodtan elengedheti aput a munkába, mert a gettóba robotok mennek be, nem kell az embernek kockáztatni az életét.
A világ fejlõdik, ezzel együtt az emberiség (a tömegek) igényszintje is emelkedik. Száz évvel ezelõtt keveseknek adatott meg, hogy ne fizikai munkát kelljen végezni, és remélhetõleg száz év múlva már senkinek nem kell. Húsz évvel ezelõtt még a szombat is rendes munkanap volt (én még jártam szobat délelõtt suliba), remélhetõleg húsz év múlva már péntek is szabadnap lesz.
Hoppá!

Win7 unltimate, M4A89GTD PRO/USB3, AMD X4, ATI Rad HD 5770 CuCore, 4GB DDR3,HDD Samsung 1000 GB :)

Rengeteg olyan találmány vagy szerkezet van ami nagyon egyszerû és akár egy mai gyerek is meg tudja építeni, mégis egy Archimédesz kellett pl az Archimédeszi-csigához...

Tetsuo
Szerintem is iylen fejlesztéseknél a kreativitás fontosabb mint az akadémikus tudás (persze feltételezve az alapokat).

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8