275
  • BiroAndras
    Az agy nem tömörítetlen AVI-t tárol. Nagyon alaposan elemzi a bejövő infókat, és erős tömörítéssel tárolja az emlékeket (a megbízhatatlanságukból is látszik ez). Az egész életed mekkora részére emlékszel pontosan? Pontos emlékek csak egész kevés eseményről maradnak meg (a fontosakról). A világról meglevő általános tudásunk meg nem túl sok ilyen szempontból. Az értéke nem a mennyiségében van, hanem a minőségében, és méginkább a szervezettségében.
  • haxoror
    A rajzok gyakorlati haszna:
  • dez
    31'111'111'111 db DVD. :)
    (Lenne.)
  • dez
    Mi ez az osztás 8-cal?
  • dez
    Szerintem eléggé rosszul számoltál. Az egyszerűség kedvéért nézzük 1000-rel számolva (az újabb szabályozás szerint a kilot, megát, stb. amúgy is az eredeti SI-s 1000-rel kell számolni már a számtechben is):

200'000'000'000 * 700 MB = 140'000'000'000'000 MB = 140'000'000'000 GB = 140'000'000 TB...

Egyébként nem is minden az agysejteken belül tárolódik, hanem a felfoghatatlanul nagy variációjú összeköttetésekben.
  • roliika
    3467,69 DVD lemeznyi ez egyébként. egy egész életre...ez túl kevés.
  • dez
    Hát az tuti, hogy ott nem állhatunk meg, ahol most vagyunk (mert ez nem sokáig fenntartható állapot). De mint alább már elhangzott, nem is erről van szó, hogy itt meg kellene állni. Hanem arról, hogy már ma is lehet látni bizonyos "problémás dolgokat".
  • roliika
    Bakker elszámoltam magam...127,327/8=15,9161 a pontos...ez marha kevés.
  • roliika
    Valami elég érdekes dolog jutott az eszembe. Utánanéztem, kiderült, hogy az emberi agyban 200 milliárd idegsejt van nagyjából. Ha feltételezem mert jóindulatú vagyok, hogy mindegyik idegsejt képes 1 CD-nyi /700MB/ információt tárolni, hamar kiderül, hogy az emberi agy kapacitása igencsak véges! Konkrétan 127,327 Terrabyte. És ez naqyon kevés! 1 nap alatt több infó tárolódik! Pl milyen íze volt a tejszínhabos piros epernek, milyen volt a hőmérséklete, milyen alakú felhűk voltak az égbolton, ez mind hatalmas mennyiségű információ, ha 3 dimenzióban nézzük!!! Nem lenne elég rá több terra! És ez csak 1 nap! Az a kérdés folgalmazódott meg bennem, hogy hol tárolódik akkor az információ! Mert el nem veszik semmi,max nehezebben felidézhető....ez csak a robotokról jutott eszembe és az AI-ról...Lehet hogy van mégis odaát 1 "irattár" akhasa mező vagy mi...
  • dez
    Nem tudom, milyen vízátemelési gépről beszélsz, de annak a cikknek az volt a lényege, hogy a régészek szerint nem lehet véletlen, hogy a spirál rajzolata töredék-milliméter pontosan egybeesik Archimédesz képletéből kijövő görbével.
    (Nem tudom, mi ebben az érdekes, az emberiség kifejlődésének évszázezreihez képest [már itt tartunk] nem sok idő néhány ezer év - azaz az utolsó időszakban többször is eljuthatott egy viszonylag fejlettebb szintre.)
  • dez
    "Jobb félni, mint megijedni!" - tartja a mondás, és van benne igazság. De gondolkodni, felmérni a lehetséges (sőt valószínű) veszélyeket, vagy egyszerűen nyitott szemmel járni != rettegni. Inkább az retteg, aki a homokba dugja a fejét.
  • haxoror
    Egy agyonnépesedett bolygón ragaszkodni az elavult módszerekhez öngyilkosság, ha ma megállna a fejlődés mert egyesek a jövőt veszélyesnek vagy "embertelennek" tartják az az emberiség biztos kihalását vonná maga után szvsz
  • roliika
    A hejj kimaradt! :-DD
  • haxoror
    Egyáltalán nem arról szól!
    Lerajzolni egy szabályos spirált vagy egy ilyen spirál alapján megépíteni egy víz-átemelésre alkalmas gépet ég és föld.
  • Kis-Bob
    Tudod, hogy mit? Akkor féljél előre a robotoktól, rettegjél előre a munkanélküliségtől, és képeztesd át magad sokmindenné, hogy nehogy kitúrjanak a robotok. Gondolom, hogy te így látod, mert nagyon így írod le. Ez egy szabad ország.
  • dez
    De akkor gondolkodok egy kicsit helyetted is. :)

"Ez egy kiképzőprogram. A lényege az, hogy emberszerűen viselkedjenek a kiképzőprogram NPC karakterei. Ez esetben katonai, rendfentartói célú kiképzésről van szó, nyilván a megrendelő kivánalmai alapján készült. Mi ebben olyan veszélyes?"

Nos azért, mert ez nem más, mint későbbiekben IRL megvalósítható rendfenntartó robotok AI-jának fejlesztése.
    (Legalábbis arra tett próbálkozás, ill. annak első lépései.)
  • dez
    De ha megnézed, 15 perc van az 1. és a 3. között. :) (Persze ezeken nem most gondolkodtam el, már jópár éve, most inkább csak azon, mit érdemes leírni.)
    De mint írtam, nem kell megsértődni, pár másodpercnél nem nagyon gondolkodik többet az emberek többsége egyszerre egy dolgon.
    Az meg, hogy össz. 6db, nem számít, mert más-más hozzászólásokra adott válasz mind külön hozzászólás.
  • [NST]Cifu
    Te meg lassan leszálhatnál a magas lóról!

Amúgy meg látom, a 3 másodpercnél hosszabb gondolkodás inkább rád férne, mivel egymás után 6 hsz. a tied, ebből három ugyanannak a témának a folytatása...
  • Nenrandil
    Szerintem ami ma nem lehetséges az később az lesz... Tényleg csak midnen idő kérdése mert az emberi kretaivtás nem simer határokat...
    Ellenben a jövő problémái már most igen sok etikai problémát vetnek fel...Génmanipuláció, klónozás, AI kifejlesztése, és még sok sok minden...
  • dez
    Egyesek túl könnyűnek hitték/hiszik az AI megalkotását, de azért az a 20 év nem tétlenül telt. Természetesen én sem látok előre kristálytisztán 50 évre, de az várható, hogy ez a fejlődés nem áll le, sőt, felgyorsul.

Gonosz? Arról itt senki sem beszélt. Se nem gonosz, se nem jó nem lesz (egy jó ideig), hanem gépiesen számító. Persze lehet ilyenekkel bővíteni, színezni, de az alap nem ez. A "gonoszok" (vagy egyszerűen csak a gazdasági érdekeiket minden más elé helyezők) azok lehetnek, akik a parancsokat osztogatják.

Kisebbrendűségi komplexus? Nem. Én tudom, miben fog csak nagyon lassan utolérni, miben sosem (bár ezt egyesek vitathatják), de azt is tudom, mikben lesz belátható időn belül jobb...

De úgy látom, te sem vagy igazán hozzászokva az önálló gondolkodáshoz. Sci-fi, vagy semmi, ez a két választási lehetőség?
  • uniu
    Sztem tul sok sci-fit neztel... talan meg korai az ember-rezervatumok letrehozasa:)Hacsak nem az egykori nemet ideologiat kisered!:)
    dez, komolytalan: mar 20 eve varjak ezt amit szajkoztok, hogy jonnek a csunya gepek, es jol alank tesznek:) nem all-e mogott kisebbsegi komplexus ?:(
    Nem kell belegondolni, -mert nem lehet-, -es ugye vicceltel dez, hogy te tudsz 50 evre elore gondolkodni ?!-, de ez meg mindig science fiction, hogy egy AI ami emberszeru, es az meginkabb, hogy az emberek ellenseget latnak benne, ugyanis megelolegezik, hogy gonosz lesz :) Meg ma sem tudnak hasznalhato arcfelismero, vagy hangfelismero szoftvert kesziteni, az ilyen "klikkelgetos kodgeneretor" ami tuti csak "draga" ez meg vmi agyszulemeny megint...
  • dez
    "Kezdheted magad átképezni kutyapszichiáterré, ott valszínűleg soká fogja a kenyered elvenni az AI:-)"

Nem biztos: Japánban ezrével adják el a robotkutyusokat is... (Szegény gyerekek.) Sokan egy tamagochival is beérik. Nem csoda, hogy fogalmuk sincs, mit jelent egy valódi élő állat. Egyszerű robotoknak nézik azokat is. Ez sem egy pozitív folyamat.
  • dez
    (Sokszor persze jobb is, de azért nem kellene leszoknunk a gondolkodásról.)
  • dez
    (Ja, ezen nem kell megsértődni, az emberek többsége nem teszi.)
  • dez
    Néha megpróbálhatnád, hogy 3mp-nél hosszabb ideig gondolkodsz el valamin.
  • dez
    De igen, mert termelni és terelni kellenek... Előbbire olcsóbbak (lesznek), utóbbira hajlandóbbak.
  • dez
    Aztán egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy gazdasági szempontból miránk sincs már szükség... :)
  • [NST]Cifu
    Ez egy kiképzőprogram. A lényege az, hogy emberszerűen viselkedjenek a kiképzőprogram NPC karakterei. Ez esetben katonai, rendfentartói célú kiképzésről van szó, nyilván a megrendelő kivánalmai alapján készült. Mi ebben olyan veszélyes?
  • [NST]Cifu
    Ehhez nincs szükség robotokra...
  • [NST]Cifu
    Ma még igen (bár léteznek fullra robotizált gyárak is). De arról beszélünk, hogy ügyesednek a robotok, már nem kell majd melléjük ember, és egyre több területen alkalmazzák majd őket, mert olcsóbbak lesznek a tulajoknak.

Ez a gazdasági szemléletű világ, és nem csak a tulajoknak, de a fogyasztóknak is ez a szemlélete. Ezért jár az emberek többsége ma már szuper- és hipermarketekbe, és nem a sarki boltba...
  • [NST]Cifu
    Nem tudom már pontosan a történetett, jópár éve már, hogy olvastam róla. A lényeg az volt, hogy a szintetizált hangokat a tengeralattjárók azonosítására használták, később ebből fejlődött ki a szintetizált hangok zenei alkalmazása. Lehet, hogy én értettem félre, és nem valódi memóriáról volt szó, csak a hullámformákról.
  • dez
    Amúgy senki sem nézte meg a cikkbeli cég weboldalát? Van még 1-2 dolog, de nekem pl. főként ez a lap keltette fel az érdeklődésemet: Rendfenntartó katona + fejlett AI-s robotsosítás: veszélyes elegy.
  • dez
    Te sem tudsz 50 éves távlatban gondolkodni. Nem kell az agy összes funkciójának utánzása ahhoz, hogy egy már viszonylag fejlett AI-t hozzanak össze. Ez így még rosszabb: ügyes, okos, de továbbra is gépies, hideg, számító.
  • dez
    (Épp most megy a DunaTV-n, hogy kezelik a 3. világbeli munkaerőt...)
  • Komolytalan
    "Nagy céghálózatok tartoznak bele, pl. bankok, könyvelőcégek, turizmus, kutatás+fejlesztés, informatika, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ide jórészt emberi tevékenység kell."
    Bank - banki szoftverek, amelyek (ma még csak) egyszerűbb dolgokat totál egyedül elvégeznek -> leépítés.
    Könyvelőcégek - ügyviteli szoftverek, ...
    Informatika - meglepődnél, hogy milyen frankó kis "összekattogtatom aztán jól van" kódgenerátorok léteznek már ma is. Még viszonylag drágák, meg nem érhetőek el mindenki számára.
    És ezekben még egyben sincs AI, mégis csomó munkahelyet már megszüntettek, vagy szüntetnek meg folyamatosan. Kezdheted magad átképezni kutyapszichiáterré, ott valszínűleg soká fogja a kenyered elvenni az AI:-)
  • Komolytalan
    Miért kellene terminátor felkelés? Elég az, ha a robotok tulajdonosa - mondjuk USA kormányzat, tőlük ez simán kitelik - azt mondja, hogy a többi ember fölösleges, sőt egyenesen káros a számára.
  • Komolytalan
    Szerintem a szűklátókör ott kezdődik, ha valaki nem látja élből azt, hogy valódi AI kifejlesztése mit hoz magával. Gyakorlatilag akkor az ember lesz a szamár, ami spec üzemanyagot igényel, akkor is kell etetni amikor nem dolgozik, nem fejleszthető, sokáig tart az előállítása, stb. Míg számítástechnikában a sebesség duplázása max 1-2 év, addig az embernél évmilliók. Ez a nem mind1.
    Ergo a fejlődéshez szükségtelen, élősködő lény. Hogy az állatvédők - vagy embervédők - ne sírjanak, majd csinálnak nemzeti parkot, ahová beterelnek néhány egyedet, és természetes körülmények között élhetnek.
  • HUmanEmber41st
    Félre ne értsetek, nem a fejlődés ellen vagyok, hanem az a bajom, h a katonai fejlesztésekre mindig van akármennyi pénz, a civil szektor max gyógyszereket fejleszt, meg X86 processzorokat...ami
    komoly és jó dolog " a civil életben is elterjedt " azt igen, mind a katonaság fejlesztette ki. Ez a fő gond az egész emberiség viselkedésében.

És tévedtek abban is, h egyre kevesebb emberi munkaerő, egyre több robot. Hiszen minnél többféle terméket gyártanak, annál több az olyan öszeszerelési feladat, amit csak emberi kéz tud elvégezni. Ugyan lehet rá fejleszteni robotot, meg vacakolni a PLC programmal, de ez éppen többe kerülne, mint beállítani egy két magasan képzett operátort ( segédmunkást).
    Mint külső céges szerelő 1,5 évig dolgozgattam a Suzuki gyárban, voltam többször az Opelban is ( Szentgothárdon) meg még más helyeken is. Itt "tanulmányozhattam " a robot vs segédmunkás kérdését .
    Nekem az a meggyőződésem, h az agy folyamatait sosem fogják lemodellezni rendesen, és nem tudják ezt a robotöszvért sem felszerelni olyan AI val, melynek csak annyit kell mondani, h gyere utánam... Mindig kell több ember a robotokat irányítgatni, karbantartani ( lefagy a PLC prg, reset stb...)
    Ne parázzatok, nem lesz itt roboturalom (szerintem)
    (Inkább katonai világdiktatúra)
  • dez
    Nono, te hiszel abban, hogy a fejlődés csak jót hoz az ember számára. Én meg elgondolkodom róla.
  • dez
    "Tulajdonképpen a termelt értéket adóztatják meg, nem az előállítót."

Mindegy, lényeg, hogy a jövőben talán húzósabb adó lesz a robotok által termelt dolgokon.

"Az autógyárakban is a nagy robotok mellet bizony több ember áll. Menj el a Suzukiba, vagy az Audiba, ott meglátod."

Ma még igen (bár léteznek fullra robotizált gyárak is). De arról beszélünk, hogy ügyesednek a robotok, már nem kell majd melléjük ember, és egyre több területen alkalmazzák majd őket, mert olcsóbbak lesznek a tulajoknak.

"Ha nem lennének robotok, akkor bizony az embereknek kellene emelgetni a karosszériát, meg végezni a mérgező munkát."

Ez rendben van, de ezek még viszonylag egyszerű robotok.

"Ide jórészt emberi tevékenység kell."

Egyelőre.

"Sőt manapság már az emberek számára már nem túl vonzó a gyári munka. Értsd ezalatt: ha tehetik, nem ott dolgoznak."

A jövőről beszéltünk, nem a máról.