BigDog, a teherszállító robot

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, ha ebbõl indulunk ki, az idegsejtek összesen ennyi állapotban lehetnek. De: ebbe még nem számoltuk bele a közöttük lévõ összeköttetéseket, amik bonyolítják a kérdést, mert egyrészrõl tovább növelik a variációk számát, másfelõl viszont korlátozzák a lehetséges állapotok számát.

Nos, miután kipihentük roliika agyrövidzárját 😊, talán kicsit térjünk vissza a témára.

"egyébként szerintem az is lehetséges, hogy a gépek nem írtják ki az embert, mert szükségük lesz ránk."

Ne menjünk ennyire messzire. Sokkal elõbb lesz probléma, hogy már elég sokat fognak tudni, de emberi irányítás alatt. És az ember nem mindig bánik jól a kezében lévõ hatalommal.

"Naiv, realista, racionalista (remélem) hozzászólásként megjegyeztem, hogy a gépek sohasem lesznek képesek túllépni programozásukon (Asimov robottörvényei jól jöhetnek), mégha tanulnak is, mert akkor már nem ugyanazok a gépek."

A neuronális hálós gépek nem programozottak lesznek (viselkedési szempontból). Az nyitott kérdés, milyen szintet érhet el az intelligenciájuk. De szerintem elég magasat.

Lehet bár nekem csak 15-re jött ki.:-) Háttõ..normál esetben neuron nem képzõdik újra, de elhalni valóban elhal. de nem számottevõ ez az adatmennyiség, ha nem iszik, ill drogozik valaki.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Molnibalage
Még ha csak egy igen-nemre képes egy sejt akkor is mekkora szám lesz a vége! Ráadásul a kapcsolatok nem állandóak. Idõnként elhalnak és újraképzõdnek.

A bátyus csendben megjegyzi, hogy neki azt tanították, hogy az agy kapcitása kb.30-40TB, de ez nem 100%. Nem pontosan emlékszik. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát látjátok, mit össze találgattok itt.
Errõl már többször is szó volt:
amíg nem ismered konkrétan mi is az intelligencia, az én-tudat, igazából hogyan is mûködik az agy ( emlékezés, tanulás ) addig mirõl is beszélünk?
Találgattok itt, mennyi adat fér az agyban????
Hány bites 1 neuron?
Amíg a fizika be nem ismeri, h látókörén kívül is vannak dolgok, addig biztonságban vagyunk a robotoktól 😊
Aztán, mikor eljut eme megvilágosító felismeréshez, rá fognak jönni, h az egész nagy tudásuk igazából csak 1 pontnyi kis pötty a végtelen igazi tudáshoz képest.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Ja byte-onként írtam, papírról mert elfelejtettem volna ha fejbõl írom, a kicsi agykapacitásom végett.:-DD

:-DDDDD Vagy inkább mintha fáradt lenne...

Hmm, ha ezt valóban te írtad, akkor azt kell hinnem, hogy azóta komoly agyi sérülést szereztél, ami amnéziát okozott. Vagy lehet, hogy végig úgy írtad a programot, hogy 1-1 byte-ot csak 0..63 terjedelemben használtál??? 😄 (Csodálkozhattál, amikor az alsó 6 bit "túlcsordult" a felsõ kettõbe... "Eltûnt a fizikai síkról, de a számítógép valahonnan mégis tudta." 😊 )

Kissé mintha be lennél szívva... 😛

Tessék elolvasni #202 ezt is.

Csak úgy jön.:-D 1 Álomfejtõ+ 1 lottó gen van benne. Úgysem a témáról szól már régóta a ...ez.:-D

Molnibalage
Mi az a 8x8=64? 8 bit az 8 igen-nem döntés összes lehetséges kombinációja. Teát 2 dötnés 8-szor 2 féle : 2*2*2*2*2*2*2*2=2^8=256 (Matematikailag asszem ezt szakszerûnen ismétléses variációnak hívják,tehát fent a szót köznapi értelemben használtam). Ezen akkorát kell röhögnöm, hogy az már fáj, pedig én csak gépész leszek...(programozó bátyus is sírva röhög melettem)

Az agykutatás nagyon bonyás téma, nem kéne matematikai és számítógépes adattárolással összemosni. Az agyban a a csodálatos, hogy az elmékeket úgy tûnik, különbözõ idesejt csoportok más-más akitvizálásával éri el az agy. 200 milliárd idegsejtet hány féle képpen lehet aktíválni ha minden emlék csak 2 idegsejt egyidejû "aktíválásával" érhetõ el? És 200 egy csopor? 200-at hány féle képpen tudsz kiválasztani? Ráadásul egy idegsejt többel is összeköttetésben van nem csak két másikkal.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Már rájöttem kösz, egyébként a matek nekemis szent, csak én lenni hülye nagyon sokszor, mivel vmi hülye okoskodási ösztön átírja a központi irányítórendszerem

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Kis-Bob
Ez most hogy jön ide??? Egyébként sem nyitok meg mindenféle exe-t....

Inkább kritizáljátokEZT!
Én csintam, álmoskönyv benne van az egész Krúdy -féle.
Majd mailban léci írjátok meg mi az ami még jó lenne bele..stb... oldalam még nix kész, nem volt rá idõ.

Kis-Bob
Miért érdekel az ASCII kódtábla? Az csak egy egyezményes módszer, hogy egy 8 bites numerikus adathoz egy látható (vagy nem látható) karaktert tudjunk rendelni. 8 biten 256 különbözõ értéket tudunk tárolni.

Ez így van. Ezzel nem lehet vitatkozni. Gondolg át: két biten hány értéket tudsz tárolni? Négyet: <00, 01, 10, 11>. Ez a <0..3> intervallum. Ez matematika, számítástechnika, és minden, ami szent. ÁÁÁÁ!!!

<1011001>

igaz, igaz

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Ja, az, még hogy programozó... <#vigyor2>

Az jó, hogy van fantáziád, de azért "némi" tárgyi tudás nem ártana... 😊

Nekm lenni agyam nichts

én lenni hülye, bocs

tom, de azon ottvan 00000000-tól 11111111-ig a számok, ezért hoztam elõ

bennevan, de úgyis csak 255 a 00000000-tól az 11111111-ig

Kit érdekel az ASCII tábla? Egy bájtban nem csak az ASCII táblában definiált kódok szerepelhetnek.

De állat vagyok! :-DDDD

Értsd már meg: 256 variáció. 0-tól 255-ig.

megnézem

A 00000000-t tényleg kifelejtettem, de az nem szerepel az ASCII kódtáblában, ha jól emlékszem

8 biten tárolható adatok 2^7+2^6+2^5+2^4+2^3+2^2+2^1+2^0=128+64+32+16+8+4+2+1=255 tudtommal, de igazad van.

Igen, én is ezt írtam. Több bemenet - egy kimenet.

Elszámoltam magam bocsi! :-(( Késõ van...de amúgy csak 255. :-P :-)

Lásd #177.

A "00000000"-t is számold bele! Azzal összesen 256 variáció. 0...255.

1 Byte nem?<#wilting>

Kis-Bob
Ez igaz. De mivel digitális rendszereket használunk, csak KÖZELÍTENI tudjuk a valóságot. A 64 bittel a hasamra ütöttem. Szerintem ekkora pontosság már elég. A mintavételezés most nem fontos. A lényeg, hogy egy adott pillanatban hányféle állapotban lehet az agy.

A szakértelmedrõl mindenesetre már kiváló tanúbizonyságot adtál az alábbi számításokkal:

"Mert ugyebár nem viccbõl találták ki a 16 bites és 32, 64 bites kódolást! Mert 8 biten a 64 jel nem elegendõ... 16 biten 256 ,32 biten 1024, és 64 biten 4096 jel. És a 32 biten 32 bájt na az a qwa sok.:-D"

<1011001>

Máraki belement a találgatásba.

Roliika, roliika, mi lenne, ha inkább tényleg nem szólnál bele mindenbe, ha még azt sem tudod, hogy mit jelent az, hogy 8 bit... <#merges2>

Tényleg csak rollika volt, egyébként csak azt akartuk érzékeltetni ezzel az eszmefuttatással, hogy baromi sok adat van az agyban.

Ha jól emlékszem egy axon végén több "bunkó" is van. Vagy nem. De ha van is lehet, hogy csak egy másik neuronhoz csatlakozik velük.

1. Ó, de magas lórol tetszik beszélni.
2. És még inkorrektnek is tetszik lenni, mert inkább csak roliika találgatott itt az agykapacitást illetõen (hozzáértés nélkül). Mások nem. (Én pl. csak kijavítottam, amit számítási hibának gontoltam, mert rosszul fogalmazott.)
3. Úgy hallottam, a neuronális hálós modellek eléggé leegyszerûsítettek. Ezzel kapcsolatban lásd: "Egy idegsejt is bonyolult"

Tudtommal a 256 már kilóg:-)

Meghülyülök....ha mintavételezés van, akkor adott idöpontban tudsz tárolni 1 értéket! De nem tudod, hogy a köztes idõpontban mi történt! Nem adatfolyam alakul ki, hanem 1 határos görbe, függvény...magyarul nem valós hullám!

Kis-Bob
8 biten milyen 64 jelrõl beszélsz???????

Hol tanulsz programozni????????????????

(1011001)

Pedig 8 biten bizony 255 féle variáció tárolható
00000001
00000010
00000011
........
11111100
11111101
11111110
11111111
Ez még én is tudom.

Mert ugyebár nem viccbõl találták ki a 16 bites és 32, 64 bites kódolást! Mert 8 biten a 64 jel nem elegendõ... 16 biten 256 ,32 biten 1024, és 64 biten 4096 jel. És a 32 biten 32 bájt na az a qwa sok.:-D

Kis-Bob
BÁRMILYEN numerikus értéket lehet bitekben tárolni adott pontossággal. Javaslom neked az A/D átalakítók, mintavételezés, kvantálás témakörök áttekintését.

Ha egy számértéket tárolsz, azt utána bárhogyan értelmezheted. Ha van egy adatbáziskezelõ rendszered, ott se literben tárolod a számítógépben a tejre vonatkozó adatokat, hanem biteken, amiket aztán valahogy értelmezhetsz.

Igen: biteken tárolom a feszültség ÉRTÉKÉT.
Javaslom a BME-VIK Méréslabor II., Mesterséges intelligencia és Digitális Rendszerek kurzusait.

<1011001>

Neurális...

Kis-Bob
A neuronoknak van axonjuk. Ezek kimenetként funkcionálnak, és más neuronokhoz csatlakoznak. Az egy neuronhoz csatlakozó axonok (amik más neuronok kimenetei) elekromos töltéseket szállítanak a neuronunkba, amik a sejtben összeadódnak. Ha ez az érték meghalad egy küszöbszintet, akkor a mi neuronunk is küld egy impulzust az õ EGYETLEN kimenetén, ami aztán hozzáadódik egy másik neuron bemenõ gerjesztéseihez és így tovább. Tehát: sok bemenet, ami összeadódik, és egy kimenet. <1011001>

Valóban! Nem tom az emberünk mit számolgat...amúgy én + programozó vagyok már bocs bob...igaz nem nurális hálókat,de zöldséget ne írj ha lehet.

"Most jön a lényeg. Ha van 8 bitünk, azon hányféle értéket tudunk eltárolni? 2^8, azaz 256. Ez úgy jön ki, hogy mindegyik elemi egység 2 féle (0 és 1) értéket tárolhat, és van összesen 8 db." <--ÁÁÁÁÁÁ... 8*8 az nálam nem 256 hanem 64!!!!! 16 biten lehet 256-ot bár bocs. "Mire alapozom, hogy egy neuron (idegsejt) "csak" ennyi adatot tud tárolni? No: az idegsejt alapvetõen csak elektromos töltést tárolnak, ami alatt néhány mV-ot kell érteni. Ez 64 biten már kellõ pontossággal leírható.
" Mivan? Te feszültséget akarsz byte-ban vagy bitben tárolni? Nemá! Én+ kérek 1 liter kenyeret bazz! Meg honnét a 64 bit? Miért pont 64? ..nem csak gépelési hibák ezek ember!

Hát, én úgy tudom, hogy az axonok információ közlõ csatornák, azaz "output"-ok, és az idegsejtek többségének 1db axonja van.