Le a villanykörtével!

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kara kánként folytatom tanításom.

"többsége este felkapcsolja, és nem kapcsolja le lefekvésig"

Mert mér kapcsolná le?
Általában 2-3 helyiség között ingázunk, és a nappaliban (esteliben) tök fölösleges lekapcs. a világítást. A fürdõben, konyhában persze más.

Kara kánként folytatom tanításom.

Az energiatakarékos izzóknak a rákfenéje pont a gyakori le-fel kapcsolgatás, ugyanis azt nem nagyon bírják, ezért az emberek nagy többsége este felkapcsolja, és nem kapcsolja le lefekvésig. Ez persze nem az az energiatakarékosság amirõl itt álmodunk. Persze ha olcsóbban adnák ezeket a fényforrásokat az emberek gyakrabban vennék, és kialakulhatna egy egészséges verseny a gyártók között. De a kapitalizmus piacát nem a jótettek viszik elõre, hanem a kõkemény PROFIT! Nem kellene elfelejteni. Ha pedig az áramszolgáltatóm megajándékozna évente egy-egy energiatakarékos izzóval, valószínûleg neki is megérné. Ha már ennyire ezt papolják! <#nevetes1>
Melyik fényforrás a jobb? Ezt már egy másik topikban már megbeszéltük anno. A véleményem szerint mindegyik fényforrásra szükség van, mert ugye mindegyiknek van elõnye-hátránya. Erõszakkal nem kell rávenni a fogyasztót a váltásra. Személy szerint a nappalimban egy 4 izzós csillárt használok fényerõszabályozós kapcsolóval, ami több éven keresztül biztosítja a hagyományos izzó tökéletes mûködését. A nullátmeneten kapcsol, ezért az izzószál nem terhelõdik túl bekapcsoláskor. A nagy csillár mellett természetesen ott az állólámpa ami energiatakarékos izzóval mûködik, és gyakrabban használjuk esténként folyamatos világításra, mint a csillárt.
a halogénizzó az má csak olyan hogy tartós... úgy hullanak mint a legyek.

nem 25 hanem 32 amper az alap.

GutBesserWasser
Az USA-ról nem, de Kanadáról tudok, és azzal egészíteném ki pimplike által elmondottakat, hogy a hazai 1x25A maximális árammal ellentétben Kanadában nem ritka a háztartásonkénti 3x200(!)A sem. Ez akár 115, akár 230V-on egyértelmûvé teszi, miért kell pár háztartásonként 20/0.4-es (vagy 20/0.2-es 😊) alállomás. (Angliában magam is megtapasztaltam az elektromos átfolyó vízmelegítõt, a szállodában 2-féle típust tesztelgettem reggelente. Adattáblát sajnos nem találtam rajtuk, de a melegvíz mennyiségébõl és hõmérsékletébõl ítélve olyan 10..15kW-osak lehettek. (Ez 1 fázison, 230V-on 40..65A!) Ugyanakkor megdöbbentõ volt, hogy mindenütt kompakt fénycsövek (enerigatakarékos lámpák) voltak felszerelve, izzólámpát gyakorlatilag sehol nem láttam.

486DX II-80,32MB RAM, 220MB HDD - igen, így is lehet!

Dede! 😊 Fordult már ilyen elõ velem is néhányszor (2x volt 72 óra is, na az már durva, hetekig éreztem), CRT-vel (jobbfajta), és LCD-vel (oké, ez is jobbfajta) is, és utóbbinál a szemem bírta volna még. Szerintem ezt leginkább az élessége teszi, és másodsorban meg persze a villogás hiánya. (Oké, párszáz Hz-en villog kicsit , ha alacsonyra van állítva a fényereje.)

De tény, hogy jobb.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Én is ilyesmit érzékelek. Bár szerintem kb. 36 és 36 óra közt nincs különbség.<#whatever>

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Szerintem kb. annyira, mint ilyen (újabb fajta) energiatakarékos égõvel világítani. Azaz nem nagyon. Az élessége meg kimondottan jobb a szemnek, mint a CRT. A többségnek jóval kevésbé fárasztja a szemét, de ez alól is van kivétel.

Egyébként akkor most bántja a szemet v. sem? Egyébként épp most olvasok a hidegfúzióról egy cikket, sajna rövid és nem részletes, de legalább van ilyen próbálkozás is, épp elegendõen tudományos alapokon. Mármint nem: a tyúk Ca felvétel nélkül is tojik tojást! típusú<#nevetes1>
Ha nagyon ferdítenék: a kakas evés nélkül is tojik! de ez nem én vagyok, csak a fáradság, inkább megyek aludni

Pont erre gondoltam. Egyébként hülyeség volt az "LCD a király!" hozzászólásom.
De legalább okosodtam egy adagot, mivel mostmár tudom, hogy mi is a TFT pontosan.
Kösz.

Persze, a digitális kijelzõs óra is lehet LCD-s, passzív LCD-s. (Van másmilyen is, mármint nem LCD-s.) De az egy másik témakör. Az óra, ez monitor. Az órának a háttérvilágítása is más.

Azt hogy érted, hogy "nem ugyanaz a kettõ"? Az LCD az LCD, azaz folyadékkristály alapú kijelzõ, monitor esetén pontmátrix elrendezésû, stb. Az egy másik dolog, hogy hogy vannak vezérelve a pixelek.

Ez ok, igazad van, de attól még nem ugyanaz a kettõ. Én pl. eddig nem tudtam, mi volt a különbség, az már más, hogy most már mindegyik TFT, de pl. az órád is LCD (ha digitális).
Eznem mind neked szól.

Van TFT-s, másnéven aktív mátrixos LCD, és TFT nélküli, passzív mátrixos LCD. Igen, a TFT az Thin Film Transistor, és azt jelenti, hogy a pixelek egyenként vannak vezérelve, a képernyõre integrált áramkörökkel (így két frissítés között megtartják az állapotukat, aktuális fényességüket {nem a kikapcsolt/bekapcsolt állapotukat, azt a TFT vezérli folyamatosan, PWM-esen}).

Nem csak LCD lehet TFT-s, hanem pl. az OLED is TFT-s lesz (a TFT fogja vezérelni az organikus LED-eket). Azaz nem jó ötlet egy TFT-s LCD monitort simán TFT-nek hívni. Ma már amúgy is minden monitor TFT-s, ezért ha valaki "LCD monitort" mond, egyértelmû, hogy TFT-s LCD-rõl van szó. Azaz, maradjunk az LCD megnevezésnél, nem kell okoskodni a TFT-vel. Mert ha jönnek az OLED-esek, kavarodás lesz.

"teljen"=teljesen

Úgy tudom nem teljen. TFT: vmi Thin Film T, passz, tovább most nem jut eszembe, asszem transistor, de nem vennék rá mérget.
LCD: Liquid Cristal Display
Nekem nem ugyanannak tûnik, de ha az, akkor eddig tévhitben éltem.

a kettõ ugyanaz : )

LCD a király!

a tft szemkímélése csak parasztvakítás.

"jönnek az új energiaforrások."

...amikkel villanygenerátort mûködtetünk... 😊)

Le a villannyal, jönnek az új energiaforrások.

utána szép lassan betiltsák az autóversenyeket : forma1, rally, stb. hogy feleslegesen ne pazarolják az üzemanyagot, meg a környezetszennyezés.
De ez nem lesz, vagy ki tudja .
Csak azt mondtam néha rosszabb olvasni, bár azon még nem láttam az újabb játékaim képét, szerintem enyhén nem bírná. Egyébként közben elgondolkoztam a dolgon és lehet, hogy inkább a megvilágítás az oka.

uniu
Asszem az aluminium LEDa legfeherebb feher, de telleg igencsak kekes szne van :-

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

uniu
nativ felbontasban, digitalis kabelen, borotvaeles a mostani LCD-k kepe... ezzel nem tud versenyezni a CRT moncsi.

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

nekem elég 1 vödör világító SZJ bogár de az is megdöglik 😄
Egyik sem, állítólag belepiszkáltak "egy kicsit" az elektronikába.

Rafaelo
fáklya olcsóbb

Mikor lépett az első ember a holdra? hülye vagy az első embernek nem is volt ürhajója!!!

Ha lejebb veszed a hálózati feszültséget, az általad is említett szabályzott eszközöt ugyanazt a energiát fogják felvenni. A tápegységgel ellátott eszközök észre se fogják venni a különbséget, mert stabilizált kimenetük van, csak épp a bemeneti áram lesz nagyobb, a felvett teljesítmény ugyanaz. (lévén a táp kimeneti feszültsége nem változik)
Pl. az izzo kevesebb teljesítményt vesz fel, de mivel a fénye is kisebb lesz, ki fogják cserélni nagyobb teljesítményûre, és máris ugyanott vagy, csak éppen sokkal több veszteséggel. Nem fognak megelégedni a 900 W-os hajszárítóval, mert az csak 800 W-ot ad le, mennek, vesznek 1200 W-osat. A teljesítményt mindig a felhasználó igénye szabja meg, ez független a hálózati feszültségtõl.
Amúgy ezen a 230 V-on is elég veszteséges ezeket a teljesítményeket szállítani. Nem véletlen (bár nagyobb beruházást igényel), hogy az USA-ban a középfeszültségû (20-40 kV) hálózat a ház elõtti oszlopig megy, és ott kis méretõ trafókról megy a leágazás max. 4 háztartáshoz. Bár mondjuk náluk a 110 V miatt nincs is más megoldás, különben elfûtenék a gatyájukat a vezetékeken. Tehát ott a kisfeszültségû hálózat csak az oszloptól a házig megy, tehát a 110V-os vezetékeken csak 1-1 db háztartás van, ez elég vastag átmérõnek számít 😊. Viszont minden, vagy minden második oszlopon trafó lóg.
AgentKis
Ja és az egyszerû lámpához teljesen hasonlóan viselkedik a vezeték is.

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

AgentKis
Ha a fogyasztást veszem állandónak akkor igazad van. Viszont a fesz emelésével a fogyasztás is növekszik. Az állandó üzemû nem szabályzott fogyasztók esetén, pl. egyszerû lámpa. És náluk a feszültségnöveléssel négyzetes(!) arányban nõ a fogyasztás. Én errõl beszélek. Persze a villanybojlernél ez nem áll, bár azon is több amper fog átfolyni, amikor üzemel, csak kevesebb ideig üzemel, mert gyorsabban felfût. Viszont a vezetékeken az amper nem lesz kisebb, nagyobb lesz és jobban impulzus jellegû, egy egy háztartás esetén. Ebbõl viszont az is adódik, hogy a házon belül a lehetõ legnagyobb amperre felkészülve vastagabb vezetékek, és több amperes biztosíték kell...

"rendes FEHÉR fényû LED" - láttad a spektrumképét is? Azt valahogy nem nagyon mutogatják. Ha ilyen 3 komponensû, mint alább elhangzott, akkor semmiképp sem "rendes fehér", ha meg fluoreszcens, akkor kb. olyan, mint egy fénycsõ. (Csak még az az x kHz-es villogása sincs, bár vélhetõen nem ezen múlik a dolog.)

Az USA tényleg sokat tesz, de csak bizonyos határok között. Ez a határ kb. az, ami az energiaszektornak (jobban mondva profit-hajhász energialobbinak) még nem sokat számít, de az állam már spórolhat... Tehát: vegyük rá a tisztelt polgárokat, hogy spóroljanak. (Nekik még nem biztos, hogy megéri, de ugye sok kicsi sokra megy, stb.) Hiszen errõl szól ez a cikk is. 😊

Apropó, cikk, és a weboldal: ez inkább az amcsiknak szól, mert nekik külön a szájukba kell rágni, hogy ilyen égõket (is) vegyenek, és ez miért jó. Idehaza valahogy magától is eszébe jut az embernek.

Ami a csövön kifért, ha tudtok, írjatok pozitív kritikát, please.

Nemtom, de nálunk többnyire takarékos izzók vannak, de nem figyeltem hány évig bírják, 1-2 v. 3 de szinte egész "este" mennek (fel-le kapcsolgatjuk õket, kb. 1-2 mp amíg rendes lesz a fénye), ha jól emlékszem csináltak rendes FEHÉR fényû LED-t is, ami alapvatõen fehér fényt adott le. És ugyanott azt is olvastam asszem, hogy a LED majdnem 100% v. annyi hatásfokú. Na meg persze elhangzottak itt elég érdekes dolgok.
Persze lehet baromságokat írok.
USA sokat tesz, csak éppen nem elég és nem ilyen "na most csökkentsük X év alatt Y-nal a károsanyagkibocsájtást!", hanem támogatják a környezetvédelem bizonyos formáit, ha jól tom újabban már van olyan hibrid, ami olcsóbb, mint a benzines változat, mert az állam támogatja. Egyszer azt mondta vki odakint, hogy az USA lassan csinálja, de biztosan, pont azért, hogy állandó legyen a fejlõdés.
Nyomás takarékos izzót venni!
A házakat tényleg elég csak jól megépíteni. Csak vki sz*ik bele.
Ja és én még csak kb. 7 éve vagyok gépközelben, 5 évig egy LG Studioworks 44i-vel, Low radiation, nekem pl. néha roszabb az LCD-n olvasni, ja és jobb a szemem, mint az átlagnak, csak normális megvilágításban persze. A polarizáltságról csak annyit, hogy a szemünknek ez pl. tök mindegy, a polár napszemüveg is szemkárosító lehetne ennyi erõvel. De nem az. Lehet ígymeg úgy számolgatni, de minden befektetés igazából csak a gyerekeinknek-unokáinknak térül meg igazán. Fáradt vagyok, megyek aludni.<#integet2>

Tudok erre egyszerûbb képletet is:
P = U*I.
(Gy.k. a P mértékegysége a W, mint watt, az U-é a V, mint volt, és az I-é az A, mint amper...)

Hát, végülis a nálunk a szobai világítást biztosító 300W-os (állítható) halogén lámpában 3-4 havonta kell cserélni az izzót. Ja, amúgy nagyon kellemes a fénye, jobb, mint a sima izzó. 😊

Dehogynem. 😊 CCFL = Cold Cathode Fluorescent Lamp.

Én csináltam korábban fehér LED-ekbõl lámpát. Jó erõs volt a fénye, de kb. ugyanannyira kellemetlen.

Viszont állítólag léteznek már olyan fehér LED-ek, amikben nem maga a LED világít (látható fénnyel), hanem az elé rakott fluoreszcens anyag, hasonlóan, mint a fénycsõnél: egy ultraibolya LED fényét ez alakítja látható fénnyé.

Na most, azt nem tudom, hogy a fent említett régebbi fehér LED is ilyen elvû-e már, vagy ott csak egyszerû színszûrõ volt elõtte (hogy kevesebb legyen benne a kék, mert a kék fényt adó félvezetõ aktívabb, mint a piros és a zöld).

Nono, egy CRT képe sosem lesz olyan éles, mint egy LCD-é (natív bontásban), mert CRT-nél sosem esnek egybe a megjelenítendõ és a fizikai pixelek. És talán ez számít a legtöbbet a szemfárasztásban.

Félhomályban olvasni - na ez tesz még be a szemnek.

Ez így nem igaz, hogy az USA nem tesz semmit a környezetvédelemért (többet tesz pl. Magyarországnál), csak mondjuk az is kevés.

Nos, az LCD monitorokban is fénycsõ van. 😊

bocs, egy 2-es szorzó kimaradt 😊
A 30 V csökkentés 0.6 amper áramnövekedést jelentene minden felhasznált kW-ra.
dI=P*du/(u2*u1)

Így ha a háztartás 2kW-ot fogyaszt, aminek többszöröse is elõ szokott fordulni, 0.6 A plusz áramot követel. Ez egy nagyobb trafókörzetben 300 lakással 180 Amper plusz. Tényleg semmiség?
A teljesítmény idõfüggvénye a feszültség és áramerõsség idõfügvényének szorzata. Ha a háztartás fogysztója 2 kW-ot használ, a csökkenõ feszültséghez növekvõ áramerõsség kell azonos teljesítmény eléréséhez. Szóval?

Az 50 és a 60 Hz nem nagyságrendbeli különbség, a veszteség kb ugyanakkora. Amennyivel kevesebb a tranzformátorok vesztesége, annyival több a hálózaté. Ha viszont tovább növeled a frekvenciát, brutális veszteségeid lesznek.

AgentKis
A feszültség csökkenése ohmikus ellenállásokon, (pl vezeték) az áramerõsség csökkenésével jár együtt, ha az ellenállás nem változik. Mármost úgye csökkenõ áramerõsség csökkenõ hõ, csökkenõ veszteség. Mert ugye az átálláskor nem cserélték le az összes vezetéket és elektromos fogyasztót kisebb ellenállásúra (legalábbis felénk nem). A frekvencia növelése az asszinktron motorok hatásfokát is növelné. Érdekes, hogy az USA 60Hz-et használ...

Úgyhogy szerintem Te írtál baromságot...

Ez nem rossz 5let, én mindenhol kicseréltem már 4-5 éve az izzokat...és semmi bajom velük, sõt, idézõjelben lovét is megsporoltam velük, van ugy hogy nem rongálom hanem elõszobában is hagyom égve, és a fogyasztás nagy mértékben csökkent, szoval megéri váltani. Az viszont sajnos tény hogy a márkás termékek közt is van szar... de ha már törvényi szabályozási szintre kerülne a dolog, hogy semmi villanykörte... akkor lehetne szabályozni hogy ne csak 10.15 ezer orás égõk legyenek... hanem hosszabb legyen a garanciális idõ, szerintem😊 És hát valjuk be ha itthon mindenki energia takaréskos izzokal világítana, országosan is csökkenne az energiakibocsátás és ez mindenkinek jo lenne... dehogy a magyarok bármiben is egyetértessenek, ahozz csoda kell😊 no elkalandoztam...sorry😊

Elnézést a Sorokért:)

Ez így van. Nem azért nõtt meg a teljesítményigény, mert az emberek világosabban élnek... 😊

De azért a dimenziókat írhattad volna helyesen a számításodban...
Oldal 1 / 4Következő →