• pimplike
    #154
    Ha lejebb veszed a hálózati feszültséget, az általad is említett szabályzott eszközöt ugyanazt a energiát fogják felvenni. A tápegységgel ellátott eszközök észre se fogják venni a különbséget, mert stabilizált kimenetük van, csak épp a bemeneti áram lesz nagyobb, a felvett teljesítmény ugyanaz. (lévén a táp kimeneti feszültsége nem változik)
    Pl. az izzo kevesebb teljesítményt vesz fel, de mivel a fénye is kisebb lesz, ki fogják cserélni nagyobb teljesítményűre, és máris ugyanott vagy, csak éppen sokkal több veszteséggel. Nem fognak megelégedni a 900 W-os hajszárítóval, mert az csak 800 W-ot ad le, mennek, vesznek 1200 W-osat. A teljesítményt mindig a felhasználó igénye szabja meg, ez független a hálózati feszültségtől.
    Amúgy ezen a 230 V-on is elég veszteséges ezeket a teljesítményeket szállítani. Nem véletlen (bár nagyobb beruházást igényel), hogy az USA-ban a középfeszültségű (20-40 kV) hálózat a ház előtti oszlopig megy, és ott kis mérető trafókról megy a leágazás max. 4 háztartáshoz. Bár mondjuk náluk a 110 V miatt nincs is más megoldás, különben elfűtenék a gatyájukat a vezetékeken. Tehát ott a kisfeszültségű hálózat csak az oszloptól a házig megy, tehát a 110V-os vezetékeken csak 1-1 db háztartás van, ez elég vastag átmérőnek számít :). Viszont minden, vagy minden második oszlopon trafó lóg.