Le a villanykörtével!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Most mértem meg lakatfogóval a számgép áramfelvételét.... hát azt kell mondjam nem sok :-)
Megmértem a feszültséget is, 223V volt, tehát ezzel számoltam végig. P=U x I a cosF/et most nem vettem figyelembe..... ;-)
Elõször néztem 4 db wincsivel+monitorral, majd elindítottam 2 db másolást a 4 wincsi közt, közben videót játszottam le.... az eredmények:
4 wincsi+monitor üresjárat 1A (223W)
4 wincsi+monitor másolás+vidójátszás 1,1A (245,3W)
1 wincsi+monitor üresjárat 0,9A (200,7W)
Ebbõl a monitor 0,3A (66,9W) (Sony 19-es LCD)
Tehát nem veszi fel a gép a táp teljes teljesítményét, csak amennyire szüksége van.
Kíváncsiságból hozzávettem a tv+erõsítõt is, 0,7A (156,1W)
Tehát ha napi 7 órát megy a számítógép, tv+ erõsítõ: 7x(0,9A+0,7A)= 7x1,6A= 7x356,8 W
Tehát napi 2497,6 W fogyasztás 33,6 Ft/kWh áramdíjjal számolva napi 7 óránként 2,4976 kWx33,6 Ft=83,919 Ft
Poénból megnéztem a 80L-es villanybojler áramfelvételét is, 5,5A...1226,5 W
A Mikró is 6A körül szívogat.....
Ebbõl is látszik, hogy a villágítás a legkissebb fogyasztó a házban :-)
A frekvencia növelése a tranzformátorok hatásfokát emelné ugyan, de a szabadvezetékek induktivitása miatt sokkal több veszteséget kapnál. Így marad 50 Hz, ami a vezetékeknek elfogadható és trafóknak sem túl nagy veszteség. Az eszközökben meg lehet szaggatóáramkörrel 95%+ hatásfokú trafókat használni, olcsón.
Viszont a hálózati feszültség effektív értékének csökkentése egyértelmû veszteséget jelentene, hiszen az Áramerõsség négyzetével arányos energia alakul hõvé, mire a lakásodba ér. Ezért vastagabb vezetékek kellenek, nálad is, meg a házon kívül is. Nem véletlenül történt az átállás. A felhasználók megnövekedett teljesítményigénye követelte meg.
Szóval nem tudom honnan vetted, amit írtál, de a legfinomabban fogalmazva is baromság.
Amit felvetettél : ha a fal be van szigetelve kívülrõl, nem sugározza a meleget. Ablak : nincs mindenhol eresz (nálunk pl. csak 2 oldalon), és van több szint is egy lakáson. Ablak "árnyékolás"-ról : én ha kinézek az ablakon egy domboldalt látok erdõvel, felette a kék eget.. ezt nem szeretném letakarni még átlátszó "homályosítóval" se, ha meg kint bármi napernyõféleséget felrakok elsõ szél lekapja, meg hogy néz ki?
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Mint ahogyan az sem, hogy visszatérjünk a 240-rõl 220-ra, vagy hogy emeljék a hálózat 50Hz-es frekvenciáját mondjuk 100-ra. Mindkét dolog áldásos volna energetikailag. És több mint 5% megtakarítást jelentene, csak éppen más-más okokból de nagyon nehezen kivitelezhetõ kivitelezhetetlen.
Különben meg akit zavar a vibrálás annak javaslom a 24V vagy 48V egyenárammal mûködõ világítást. Mondjuk egyenárrammal csak a hagyományos villanykörte és a led "megy" asszem, tehát ez a 2 nem vibrál. Akit a színek eltorzulása zavar, az jobban teszi ha sötétben alszik, mert nincs az a mesterséges fény, ami nem torzítja a színeket (igazából természetes sincs)....
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
a konyhaszekrényen körben halogénsor van kb 5 éve, 4 éve egy se világít.
szóval majd váltok, ha:
-nem bánCSák a szememet
-nem mennek tönkre 1 hónap alatt
-ár/tartósság viszonylatában hasonlóak lesznek a klasszikus izzókhoz.
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
Meg persze a fényereje is jó.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Az ember szemének úgyis van egy természetes romlása, ami az idõ elõrehaladtával fokozódik. Nem célszerû az egészségtelen világítással még fokozni is ezt.
Egyébként érdemes kipróbálni: ha pl. egy ruhaüzletben neon vagy kompaktizzós világítás van meg lehet nézni bent ruhák színét és utána kivinnni az üzletbõl, vagy közel menni a kirakathoz, ablakhoz, hogy a természetes fényben is meg lehessen nézni. Na akkor lehet látni a különbséget! Pl. egy kékes-lilás szín fénycsöves világítás esetén kék, napfénynél meg látható a lilás árnyalat is.
Szemüvegem nincs és egy jódarabig biztosan nem is lesz (jó a szemem), most 22 vagyok.
Itthon már évek óta elkezdtünk energiatakerékos izzókat használni. A legrégebbi darabok kb. 10 évesek, és még mindig jól mûködnek (2 db 15W-os, talán Osram). Viszont a mostanában kapható olcsó darabok könnyen tönkre tudnak menni, legfõképp' az elektronikájuk.
Bár egyszer vettünk 2 db Philips márkájút is, egyik sem bírta tovább 1-2 évnél (bár sokat voltak használva).
Egyébként normál izzó a monitor mögé irányítva tényleg nem hülyeség.
Vagy jön a fákja :)
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Talán a legnagyobb negatívum, hogy a hõt mindenképp el kell vonni valahonnan. A levegõbõl nem célszerû, az elpárologtató ebben az esetben nagyon hangos lenne (nagy térfogatáram). Ha földbe helyezik a szondákat, akkor kifagyaszthatják a növényeket, ha természetes vízforrásból akkor a szennyezõkkel lehet probléma. A szondákat továbbá fel kell tölteni hûtõközeggel, ami ismét drága mulatság, fõleg ha szivárgás lép fel és fel kell ásni a kertet...
És ha még hozzáteszem, hogy energetikailag egy rendszert vagy fûtõs vagy hûtõs üzemre lehet optimalizálni és itt mindkét esetben mûködhet...
Egy nagyobb méretû akár 600W-ot is megehet.
Jelenleg a napfény színspektrumához a hagyományos wolfram-szálas izzók vannak a legközelebb. Amíg nem lesz elérhetõ ilyen energiatakarékos megoldás, addig én hagyományos izzót veszek.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
a kompakt fénycsövek tényleg jobbak, de más a szinük, van amelyik villódzik is, ha majd csinálnak olyan kondiciókkal rendelkezõ fénycsövet mint a hagyományos izzó, akkor fogom minden területen azt használni
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
Az egész arról szól, hogy honnan kerül abba a ku*va lámpatestbe az áram. Környezetszennyezõ technológiával, vagy tiszta energia elõállításból.
Ezt kell megoldani, és az összes ilyen agyatlan faxkodás értelmét veszti.
Valaki mondta, hogy a vibráló fényt úgysem tudja lekövetni a szemünk. Evvel az a baj, bármilyen gyorsan is vibrál a fény, balesetvédelmi szabályokba ütközik a használata pl. gyorsan forgó gépeknél. 3 fázisú fénycsõarmatúránál 300 Hz-en villog a fény, és az eszterga meg áll. Legalábbis látszólag. A ledekkel ugyanolyan elven, mint a monitoroknál három alapszínbõl keveri ki a kívánt színt, de az így is csak 6 diszkrét frekvenciájú komponens lesz. Ahoz hogy a tárgyak reflexív és tranzitív színalkotása megfelelõ legyen, ahoz FEHÉR fény kell! És ez a FEHÉR nem az amit te fehérnek látsz, hanem ami spektrumában is folytonos, azaz összemérhetõ energiával tartalmazza az összes frekvenciájú komponenst! (Hoppá, mégis tartalmaz az izzólámpa legalább 3 alapszín komponenst? <#crazya>#crazya>)
Szóval amíg nincs teljes körû helyettesíthetõség, addig nem betiltható. Imádom az ilyen Zöld kezdeményezéseket. Mindig annak a legnagyobb a hangja, aki a legkevesebbet gondolkodik. (Innen is üdvözlöm Ada kisasszonyt! <#wave>#wave>)
Gratuláljunk a kollégának, valószínûleg feltalált egy új félvezetõtechnológiát! Azt nem értem miért nem ad be pályázatot Nobel-díjra. <#falbav>#falbav>
"És ugyan miért baj, hogy az alapszíneket tartalmazza ?Egy normál izzó még azt se."
Ez a legjobb rész, komolyan! bár meg kell vallanom, egy ültõ helyemben olvastam végig 96 hozzászólást, ennél a pontnál felüdültem.
Mi a különbség a f*sz és a balf*sz között? Az utóbbi nem csak hogy feláll, de hozzá is szól! Nem tudom ki találta ki ezt a viccet, de biztos közeli ismerõse volt feltalálónknak.
Most azon gondolkodom, hogy érdemes e magyarázni neki a fény spektrumának lényegét, meg a színképeket, de azt hiszem inkább csak mulatok egyet a beszólásán. Rég olvastam ilyen jót! <#taps>#taps>
(digitális fénynek is csúfolják)
Még az energiatakarékos izzókhoz képest is tizedannyit fogyasztanak, majd' életfogytos az üzemidejük. Programozható színkombinációkat lehet velük létrehozni. Valamint hosszútávon és nagy tételben nagyon olcsó az elõállításuk, sak jelenleg kerülnek b sokba.
Kicsit elõre kellene tekinteni...?
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Elég sok suliban használnak Neont világítás céljára. Magánvéleményem az, hogy nekem (is) attól romlott le a szemem annak idején. Nem csak a CRT veszélyes ...
Másrészt bizonyított tény, hogy a fehér papír, pontosabban az erõs fehér fény, komoly idegrndszeri problémákat okozhat, amik az olvasással, tanulási képességekkel és a megértéssel vannak összefüggésben. Így dupla élvezet tanulni fehér paprról neonfényben :)
OFF: 10 átlaguserbõl kb. 7 így használja a gépét, és tök mindegy milyen monitora van. Megveszik a gépet, aztán 60Hz-en megy a 100Hz-es monitorral is.
A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
A hozzánemértés engem nem érdekel. (nem rád célzok)
TFT-nél senkit sem zavar a polarizált fény? (az sem természetes)
Csodás üvegházakat építünk, aztán nyáron a fenti összeges soxorosát költjük légkondicionálóra. Kicsit okosabban építve sokkal kevesebb energiára lenne szükség ezen a területen is...
erre nem tudok mást mondani: LOL
Sötétben mit lehet csinálni munkahelyen, ha nem monitort nézed?
-szex (bár ez is jobb világosban:D)
-alvás
<#idiota>#idiota>