56
  • Sir Ny
    #56
    a könyv messze csodálatosabb, mint az anime, amit igen nehéz, mert az is durván jó.
  • ronihun
    #55
    Nem tudtok valami jó magyar vándorló palotás honlapot?
  • R4d3oN
    #54
    Én még nem láttam,de nem lehet rossz!
  • winnie
    #53
    még szerencse, hogy nem általánosítasz. van gagyi anime és minőségi amerikai film is, gondolom.
  • Enkil
    #52
    a minőségi anmiéket szerencsére egyre többen nézik a nagyvilágban
    nem is csoda, ezek nem sablonosak
    és még elgondolkotatóak is amit az ameriaki filmekről nem lehet elmondani
  • Oldern the 1st
    #51
    Sorry, Initial D helyett természetesen az Interlude-ra gondoltam.
  • Oldern the 1st
    #50
    Korrekt cikk.

    Igazából az anime egy kiforrott médium,az anyaországban való elterjedtsége mellet a rengeteg amerikai/német/francia rajongónak köszönhetően más nyelveken is teljesen stabil lábakon álló műfajról beszélhetünk, melyben szépen meg lehet különböztetni kategóriákat, pontosan úgy, mint a filmeknél.

    Létezik mátrix (Ghost in the Shell), létezik James Bond (Golgo 13), létezik teletubbies, létezik charlie angyalai, létezik x-akták (monster), léteznek művészfilmek mint pl a Wings of Honneamisse, léteznek nagyon durva horrorok (Inital D, Ringu, Shingetsutan Tsukihime), és léteznek szomorú drámák is (Air, Grave of the Fireflies.)

    Lehet fikázni, lehet nem szeretni-de ez az animét mint művészeti ágat nem érdekli.
  • grobs
    #49
    "valahogy furcsa is volt az 1960-as dátum:) mondjuk a 90-es meg túl közeli nekem."

    Az a 90 igazabol 80.
  • Inquisitor
    #48
    Az lehet, hogy erősen fogalmazott a cikkíró, de gondoljátok már végig!
    Az elmúlt években Hollywood-ból alig jött bármi olyan film, amiben csöpp fantázia is volt.
    A legtöb vagy régi francia/JAPÁN/amerikai/angol filmek remakje, képregényfeldolgozás, ne adj Isten játékprogram filmre dolgozása volt.

    A Walt Disney azért nem ítélhetem el, mert készít gyerekeknek való rajzfilmet, de azért már szidhatom, ha a "komoly" egészestés rajzfilmjeinek a tanulság egy félmondatban összefoglalható. Szerintem igen is KÁROS a gyerekekre, ha azt hiszik, hogy az igazság csak fekete vagy fehér lehet!

    Másrészt azok után, amiket a Disney "elkövetett" a klasszikus mesék ellen ...
    Ott van a Micimackó, tényleg aranyos mesét csináltak belőle, de kibelezték a lényegét és eldobták! Az egy összetett mese, akár felnőtteknek is szóló tanulságokkal. Erre ezek meg sorozatot, meg mozifolytatásokat dobálnak futószalagon a gyerkőcök elé, amiknek annyi története vagy mondanivalója sincs, mint egy faviccnek.

    Komolyan mondom, amikor megláttam a Narnia elött a "BAMBI 2" feliratot majdnem sírvafakadtam.

    Egy Animeban szinte sosincsenek csak jó, és csak rossz karakterek, ráadásul mindenkinek van jellemfejlődése, még egy nyamvadt 20 perces epizódban is akár, igaz nem mindíg pozitív irányba. Egyesek agyilag nem képesek felfogni, hogy az Anime-k 80%-a FELNÖTTEKNEK szól. Mások összekeverik a Bandai és Nintendo reklámsorozataival, mint a Dragonball-al vagy a Pokemon-al ...
    Mielött valaki a műfajt fikázza, legalább 2-3 klasszikust nézzen már meg, hogy tudja mi a téma. Bár van akinek "A vas" vagy a "Szállít 2" való ...
  • winnie
    #47
    látod ebben bizony igazad lehet:) csak azért írtam be és nem olvastam tovább, mert a rjzfilmes kép volt oda beillesztve.

    valahogy furcsa is volt az 1960-as dátum:) mondjuk a 90-es meg túl közeli nekem.

    akkor a kérdés fennáll:)
  • grobs
    #46
    Es, hogy folytassam a gondolatmenetet: Itt animacios filmekrol lenne szo ha jol tudom, a Sved Nils Holgerson pedig "eloszereplos". Az allatoknak persze szineszek adtak hangot.
    Max von Sydow nem csak hang volt.
  • grobs
    #45
    Ez igaz, csak azt nem jatszottak Magyarorszagon.Egy galeria, hogy ossze tudd vetni az emlekeiddel:
    http://nilsholgersson.free.fr/images_nils_holgersson.html
  • winnie
    #44
    van japán nils - jogos.

    de.

    http://www.imdb.com/title/tt0056281/

    selma lagerlöf regényét mégiscsak a svédek filmesítették meg először, többek közt max von sydow hangjával. úgy tűnik.
  • grobs
    #43
    "Ez meg itt a nils holgerson vs dragonball..."

    Ezt a mondatot elmagyaraznad? A "vs" minek szol? Mindketto japan rajzfilm:
    Nils: http://www.imdb.com/title/tt0296386/
    Dragonball: http://www.imdb.com/title/tt0088509/

    "hála az égnek, hogy a "páncélba zárt szellem" nem csak az én szememet szúrja.. egyszerűen förtelmes. magyarul szerintem ahogy van megfoghatatlan mi a Ghost in the Shell fordítása. javaslom nevezzük így magyarul is."

    Talan nem az angol cimet kene forditani egy japan rajzfilmnel es akkor maradhatna Pancelos (vagy Pancelozott?) rohamosztag (Koukaku Kidoutai) a cime.
  • winnie
    #42
    az mtv-n az első részt 'szellem a kagylóban" címmel ment pár hónapja.
  • waterman
    #41
    hála az égnek, hogy a "páncélba zárt szellem" nem csak az én szememet szúrja.. egyszerűen förtelmes. magyarul szerintem ahogy van megfoghatatlan mi a Ghost in the Shell fordítása. javaslom nevezzük így magyarul is.
    bevallom a cikket eddig a veszedelmes tükörfordításig olvastam, ezekután objektíven szerintem nem lehet beszélni a témáról. a hozzászólásokból is az derül ki, hogy mindenki össze akarja hasonlítni az anime-t a disney-s meg pixaros movie-kal. szerintem felesleges, mert eleve más a célközönségük. keressünk olyan 10 éves gyereket, aki felfogja kicsit is miről szólt mondjuk a fentebb említett gits 2. azon kívül hogy szép volt, nem sok marad meg..
    vannak akik mélyen elítélik azokat akik szeretik és nézik az animéket. egy ilyesmi hozzászóláshoz lehetett szerencsénk pash [20] üzenetében. az általa említett "pikácsúú" animek még ott is ahonnan jönnek a langyibb rihi-röhi kategória. egy igazi cyberpunk stilusú mozi, lehet megváltoztatná az elzárkózók véleményét is a témában.
  • The Termentor
    #40
    Ha nem tevedek ez egy kicsit tobb mint 1 eves nem? akkor nem csak az orszagnak ajandek? :)
  • Bucser
    #39
    Nem tudom elolastad -e az ajánlást az FF7 advent Children előtt?? Bár a fórumos ténykedésedből is auz jön le hogy előbb cselekszel és aztán olvasol de ott is le volt írva az elején: Ez a film azoknak a rajnogóknak készült akik ismerik a világot akik ismerik a történetet és egy kicsit többre vágynak belőle.

    Nem az olyanoknak akik életükben nem láttak FF játékot vagy éppen az FF7-hez soha közük nem volt.



    Nephilim: A példakánt azért a Tokyo Godfathers-t vagy Chichiro-t hoztam fel mert olyan példát akartam adni ami totál emberközeli és amilyen témában még hagyományos élőszereplős filmeket sem csinálnak (ha meg igen az oszkárgyanús általában mert dráma). Itt a lényeg az volt hogy sok ember az animeről azt hiszi, hogy dragonball holott ez ennél sokkal sokkal több ahogy MAcros igénytelen világlátása is bizonyítja.
  • MacrosTheBlack
    #38
    Az anime (japán animáció) mellőzése a mozgókép-kedvelő világ első számú szegénységi bizonyítványa, mindig is az volt és ez mostanra sem változott sokat.
    Pont ellenkezőleg, a fehér embereknek nem elég az ilyen ultragagyi. Én végigszenvedtem az ff7: advent childrent, az volt életem legunalmasabb 1-2 órája. Soha többet sárga rajzfilmet... Ez meg itt a nils holgerson vs dragonball...
  • winnie
    #37
    úgy biza.

    és ne feledjük azt, hogy egy kritika az nem feltétlenül ajánló vagy kedvelvevő, hanem főként újságírói műfaj és mint ilyet kell általában kezelni. a véleménye mindenkinek lehet más, de ha egy kritika logikusan van felépítve (ez fontos, szerintem) és még jól meg is van írva, akkor már jó kritikának számít. (nyilván egy kritikus véleményére alapozva nem fogja senki azt mondani, hogy nem néz meg egy filmet, mert ízlések és pofonok - viszont, ha valaki véleménye többször összecseng egy adott kritikuséval, akkor a hasonló ízlések feltételezése okán el már adhat az illető szavára)

    egy valamit kell elfelejteni egy kritika kapcsán, szerintem - és ez sokaknak nem megy. (és ez nem feltétlenül a mostanira vonatkozik:) azt, hogy valaki személyes sértésnek élje meg, hogy egy általa hőn szeretett filmre más valaki azt írja, hogy sz*r. érdekes módon a legtöbbször akkor írja valaki, hogy sz*r a kritikus, ha ellenkező véleményen vannak. erre mondja az angol, hogy "gimme a break". nyilván nincs olyan film, amit mindenki ugyanúgy szeret vagy utál - végletek mindig lesznek. (ha van indoklás, akkor ellentétes véleményeket is el lehet fogadni.
  • n3philim
    #36
    hi mindenkinek!
    Tökre egyet értek veled, de azért még felhívnám a figyelmed pl: "D a vámpírvadászra" is. Mivel ez is egy méltatlanul mellőzött, darab, de mondhattam volna példának a "Ghost in the Shell" c. alkotást is!
    Mellesleg! A Pixar-ral mint fejlesztő társasággal nincs baj, hanem inkább a fogyasztó(!) közönséggel.
    A mainstream a menő, a valódi értékek meg lassan elkoppnak! :(
  • fflx
    #35
    Asszem igy kezdodik az oldal:

    "Főoldal > Film, DVD kritikák
    Miyazaki ajándéka a világnak: a Vándorló Palota"

    Namarmost szerintem a kritika arrol szol, hogy a kritikus megmondja a frankot, amit epp gondol. Nem akar senkinek sem a kedveben jarni, legfokepp nem akar jopofizni. Arra ott vannak a fizetett emberek, fanatikusok es a reklamok.
    Akinek nem tetszik annak nem tetszik, akinek tetszik annak tetszik.

    Es semmi tobb.
  • Derapo
    #34
    A cikk jó,de nem mindennel értek vele egyet.Nekem nagyon tetszik az említett Szörny RT.,és a Toy story.Igaz egy héten 10x biztos muszáj megnéznem,mert a kislányom pont eme két filmet nézi:)Ez a mostani film meg egyáltalán nem gyerekeknek való,mint a chihirio.
  • rolika
    #33
    nagyon jó cikk, minden szavával egyetértek :)
  • Blasta
    #32
    Ennél sokkal gázosabb fordításokat követnek el a magyar fordítók, szvsz ez még tűrhető.
  • AnarchoiD
    #31
    "Páncélba zárt szellem " valaki lojon le ne szenvedjek !!! tejoisten, mo-n ezt igy forditottak ? :)
  • Bucser
    #30
    Szeretem Pixart. (sőt minden filmjüket előbb utóbb megnézem) Viszont még nagyobb szenvedélyem az anime-k nézése. Valaki itt írta, hogy nem néz olyan filmet ahol a szereplő fél arcát eltakarja a szeme. Hmm érdekes megfogalmazás.. akkor a Szörny RT-t miért nézted meg? Vagy a berserk-et miért nem? tudtommal ott egyetlen ilyen szereplő van. Mégpedig a királylány.. dehát neki ott olyannak kell lennie.. (és nem is sokáig marad olyan:D) A Cikk hangvétele nem szerencsés. Túl sokat írt a szerző az amcsi dömpingről. Le kéne szoknia a kritikusoknak arról, hogy fikázza a mainstreamet a cikkben és egy kicsit elbeszélget a filmről is. A kritika szóljon Miyazaki nagyszerű filmjéről!!! és essen szó egy-2 mondatban arról, hogy mennyivel jobb volt mint a tucatfilmek többsége.


    Egyébként elvakultságra jó példa édesanyám. Semmit nem néz meg amit rajzoltak, vagy éppen olyan szörnyek szerepelnek benne amik nem hasonlítanak emberre. (pl 1 SW részt sem látott) Mégis leültettem a Chihiro elé és a tokyo Godfathers elé és mindkettőt végignézte. A Tokyo Goddfathers végén még sírt is egy olyan ember aki élből úgy kezeli az animációs filmeket hogy gyerekeknek való!!!

    Szóval Animeben is van szar c+-os sorozat (igen mindenki belefut egybe -egybe (lásd gundam seed destiny ami egy a+-os sorozat c+-osra sikerült folytatása:D)) De azért mert a retek szar Dragonball-t meg sailromoont sugárzott.. hát... ez van... viszont az A+-on a blue Gender vagy a Cowboy Bebop két igencsak erős sorozat amiket bármikor szívesen ajánlok bárkinek.

    Elnézést a reklámért. de az elvakult fikázást nem szeretem csak tiszta vizet szerettem volna önteni a pohárba.
  • smv
    #29
    Jajj...
  • Ma2ska
    #28
    Az Incredibles-t, Robotok egy részét, Madagaszkárt láttam, egyik sem fogott meg különösebben, mintha tul sokat akarnának a karakterekkel elvitetni /merthogy olyan édik, ügyesek stb/, és maga a történet, a szöveg, poénok már nem is kell hogy szinvonalasak legyenek. Igy aki a figurákra koncentrál vagy lapos poénokon is tud nevetni, bizonyára tetszeni fognak. Én pl a Disney figurákat sokkal humorosabbnak, ötletesebbnek érzem.
  • Laacaa
    #27
    Még a sokak által szeretett Madagszkár is.
    De hangsúlyozom hogy ez privát vélemény, kérlek ne égessetek meg mályán emiatt
  • Laacaa
    #26
    Szerintem ezt a pixarfikázást az idei CG-s rarzfilmekre kell érteni, mert azok tényleg kritikán aluliak voltak.
  • Pash
    #25
    Én sem jutottam el a végéig, mert a fikázást tömörebben is el lehetne intézni.

    Capra: Rosszul fejeztem ki magam, egyáltalán nem nézek rajzfilmeket, de az anime figurák ráadásul idegesítenek is. Neked bejön, nekem nem. Ennyi
  • Komolytalan
    #24
    Kicsit beteg az a hozzáállás, hogy van 1 stílus amit én szeretek, és mindenki, aki mást szeret az egy hülye pIRmitív állat. Szeretem a japó autókat, de mikor valaki kérdez róluk, nem azt kezdem el mondani hogy a béjemvé mekkora trágya. A szerző most anime kritikát akart írni, vagy pixar fikázást? Mert az eleje annyira pixar gyalázás lett, hogy 2 bekezdés után meguntam, és végig se olvastam. Így nem is tudom mi az a hűdejó anime amit meg kellene néznem, mert ha ilyen elvakult tuskók szeretik mint a szerző, akkor én inkább hanyagolom a stílust (még lehet hogy kártékony az agyra).
  • avman
    #23
    ez a srác is nagyon meg akarta mondani... :D
  • Capra Ibex #22
    "Sajnálom azokat az embereket, akik egy szórakoztató műfajban mélyebb tartalmat keresnek"
    Én meg téged sajnállak.
    Úgy néz ki csak a mainstream (egy része) jut el hozzád, hogy ilyeneket mondasz.
    Pikacsu...LOL... Nagyon kened a témát. Az se zavarjon, hogy ahogy különböző (film)stílusok, úgy különböző vizuális megfogalmazási módok (hú ez de nyakatekert lett) is jellemzők az animékre (apropó... animE, ejtsd ahogy írva vagyon). Vagyis : nem minden animés szereplő nagyszemű.
  • kandeláber
    #21
    Nekem tetszett a Narnia film is.
  • Pash
    #20
    Ez a srác most nagyon meg akarta mondani, de csak fikázás lett belőle. Sajnálom azokat az embereket, akik egy szórakoztató műfajban mélyebb tartalmat keresnek. Szerintem ha egyszer megnézhető és mulatságos, akkor már elérte célját.
    Az animról meg annyit, hogy én a pikácsu dragonball dömping óta nem nézek ilyeneket mert hányingerem van minden figurától akinek a szeme eltakarja a fél arcát.
  • Zedas
    #19
    "de technikai oldalról közelítve is eleve lejátszott meccs a Final Fantasy VII: Advent Children-t vagy az Appleseed-et bármelyik (jó távoli!) amerikai rokonhoz hasonlítani"

    Kár hogy mindkettő sztorija exponenciálisan közelít a zéróhoz. Az Appleseed elejét és végét vagy 50x megnéztem annyira állat, de kb. ennyi az egész film. Az AC pedig egy lenyűgöző videoklip. Ezerszer értékesebb ezeknél BÁRMELYIK Pixar film.

    Másrész ne hasonlítsuk már a Robots-ot egy Pixar műhöz, ég és föld. Az IceAge és a Shreken (1, 2) kívül nem volt értékelhető animációs film a Pixar mozikon kívül.
  • Dying Soul
    #18
    Christian Bale az isten
  • Weasel123
    #17
    Hát igen, amikor a mellettem ülő felnőttnek a Robots alatt egyfolytában magyaráznia kellet a gyermekének pl. az elektromágnest, akkor teljesen kikészültem :((