129
  • linuxos
    Nem tudom, miért teszi tönkre a gazdaságot, ha egy adott problémát rövidebb idő alatt alacsonyabb költségen oldanak meg. A dolgog minőségének fejlődését pedig éppen a GPL garantálja.
    Ha megnézed a régebbi GPL alkalmazásokat, azok már tényleg borzasztó jó minőségűek lettek. Én is csak tanulok belőlük, pedig 10 éves fejlesztői múltam van.
    Az új projektekkel tényleg sok a szívás, dehát semmilyen programtól nem várható el, hogy azonnal tökéletes legyen. Ha a mostani javításaidat (bár nem kötelező) elküldöd a projekt karbantartójának, legközelebb nem kell szívnod annyit.
    Ráadásul ha alkalmazott vagy és felmondasz a cégnél, a következő munkahelyeden is használhatod a kódot.
  • FTeR
    ej, nézzétek meg milyen jókat írok, a vita is normális és a legtöbb vita patner(em) nincs is itt.
    habár lehet csak rontana a helyzeten.

linuxos, storgg: kérlek legyen bennetek kitartás, mert már vagy 5 éve próbálom megérteni ezt a mozgalmat (pontosabban az azt kísérő lelkesedést) és most úgy néz ki, h a vita jó irányba halad. az ne tántorítson el, h esetleg nem tudtok meggyőzni ;)
  • FTeR
    asszem a példámból jól látható, h ez az opensource dolog egy _nem létező_ hiányt akar pótolni, miközben rengeteg problémát generál.
  • FTeR
    olvastam.
    pont az a gond, h az egész a társadalmi megbecsülésre épít. de tiszteletből nem lehet kenyeret venni. és(!) mint ahogy írtam, ez is csak megfelelően nagy projektnél működik. és mint tudjuk azok vannak kissebségben.
    és asszem belátható, h ezzel kilőttük a legnagyobb pozitívumot, ami felhozható érvként.
  • FTeR
    1. ugyan mitől "félnék"?
    2. nem konkrétan a GPLel van bajom, az csak következménye annak, ami nem tetszik nekem.
    3. igen, ez az elmélet. de a gyakorlat az, h majd jön valaki aki szinte 100%ban lemásolja (fogja az eredetit és 2 sort megváltoztat), majd azon kapja magát az ember, h a saját terméke ellen konkurál. erről szól az ezerféle linux disztrib is.
    tod én is programozó vagyok és akár hiszed akár nem, linuxra is dolgozom és az éppen aktuális projektem is egy nyílt forrású cuccon alapszik, és csak azért kéynszerültünk erre, mert 2 hét alatt kellett volna megoldani egy min 6-7 hónapos projektet. de ez nem olyan, amit ne lehetett volna úgy megoldani, h valakitől licenszelek egy megoldást (mint ahogy játék motoroknál teszik), ami kifizetődő nekem és még a másik fél is pénzt keres vele. de mivel van egy ingyenes változata, hülye lennék nem azt használni (mégha adott esetbe ha minősege nem is teljesen kielégítő).
    pont erről beszéltem, ez teszi tönkre a gazdaságot. nincs érték mozgás és nincs verseny se.

érthető már miről rizsálok?
  • FTeR
    a forráskódomban rejlő "technológia" üzlezi titoknak mimősül, elemi érdek, h ne kerüljön a konkurencia kezére.
    sehol máshol nincs ez a nyíltság, 1 műszaki cikknél nem teszik közkincsé a műszaki tervrajzot, sőt még le is védik és mindent megtesznek a titkosítás érdekében. ez az elmi érdek és az egész jól is működik. az ebből fakadó problémák megoldásra nagyon jó megoldás a nyílt, vagy részben nyílt de facto szabványok, esetleg a zárt de licenszelhető megoldások. azzal a kikötéssel, h nem lehet triviális dolgokat kisajátítani.
    a patternekből fakadó problémákra, meg nem megoldás az open source. kb olyan, mint ha a migrénnel a fejbe lövés lenne a gyógyír, mondván így legalább többet nem fáj.
  • strogg
    A morális kérdések felmerülésével egyetértek.

A katedrális és bazár részletesen taglalja is ezt, tehet jól levezeti. Tehát aki nyílr forrású dolgot fejelszt, az gyak: ajándékként bocsájtja a felhasználó, és a közösség rendelkezésére. (ajándékozó kultúra a megnevezése, a tudományos világban (néprajz pl.)) Ergo: aki vállaja az ajándékozó szerepét, az elvárja a neve megemlítését, és azt, hogy betartsák azt a licenszet, amelyhez ő hozzárendelte a programját.
    Értsd: Aki tehát GPL -es programot ad közre tisztában van azzal, hogy belekerülve egy disztribucióba egy cégnek pénzt is hozhat.

Magyarán vállalt, és egyetértő magatartás, ha GPL -es programot én felteszek az internetre. Mellesleg több cég a legjobb, leg sarkalatosabb fejlesztések készítőiít anyagilag is segíti (tehát próbál anyagilag is meghonorálni), hisz ne feledjük el, hogy az apache team, az x.org, kde, és hasonlók mögött támogatók állnak. (pl ibm is)

Ha nem olvastad, olvas el (katedrális és bazár), nem azt mondom, hogy számodra egy olyan világ tárul fel amivel egyetértesz, vagy tudsz azonosulni, hanem azt, hogy egy másik világot fogsz látni, ami létezik, max. nem tartod sajátodénak.
  • linuxos
    Nem teljesen érted te ezt a GPL-t, azért félsz tőle ennyire.
    Egyáltalán lem ingyenességről, hanem szabadságról szól. A megrendelő, a programozó és a forrás szabadságáról. Lásd pl. Qt, MySQL.
    Én pl. programozó vagyok és tudok mondani tapasztalatból egy konkrét leegyszerűsített példát:

Megrendelő szeretne egy megoldást egy informatikai problémára, ezért megkeresi Programozót (ill. megoldásszállító céget).
    Programozó 2 megoldási módot ajánlhat.
    a) Megírja az egészet és a binárist átadja (fejlesztési idő nagy, költség magas)
    b) Választ egy nyílt forrású megoldást, ami majdnem teljesen lefedi a problémát. Ezt kiegészíti, majd az egészet a forráskóddal együtt átadja Megrendelőnek. (fejlesztési idő kicsi, költség alacsony, ha Programozó megszűnik létezni, megrendelő akkor sincs bajban egy fejlesztési igény esetén)
    Szerinted egy tendert melyik megoldás szállítójának van nagyobb esélye megnyerni?
    Gyanítom, hogy te egy a) változatot preferáló cégnél dolgozhatsz és egy kissé frusztrál, hogy elviszik előletek a megrendeléseket az open source megoldások szállítói. Mi persze, és gondolom a többi open source szállító is, örülünk annak, hogy váltás helyett inkább szitkozódtok, de szerencsére ez a megrendelőket egyáltalán nem érdekli. Nekik csak a megoldás a fontos. És persze hogy ne függjenek tovább a csak 286-os gépen vagy épp VAX-on futó ősrégi bináris programoktól, amiknek a fejlesztőit és a forráskódját már régen lehetetlen előkeríteni.
  • FTeR
    az egész felfogás, miszerint majd a közösség minden problémát megold, csak nagy népszerűségnek örvendő alkalmazásoknál fejti ki pozitív hatását, kis/jelentéktelen/kevésbé simert projektetknél gyakorlatilag tök mind1, h nyílt vagy nem, mert senkit nem érdekel.
    közepes elterjedségnél viszont csak negatív hatása van. nem egy olyan hírről hallani, h egy eddig nyílt alkalmazást (pl 1-2 ismertebb tűzfal) zártá tesznek, mert csak a konkurenciát boldogították a nyíltsággal, miközben ők semmit nem kaptak a közösségtől.

egyébként nagyon jó a redhatos meglátásod. pont erről beszéltem a gartneres topikban is.
  • FTeR
    jó ezen nincs vita. de ez nem változtat azon amit írtam és bármit is ír a GPL, egyszerű emberi morál, h nem szeretjük ha más gazdagodik meg a munkákból. tehár ha ezentúl bárki, akárki munkájából gyak korlátozás nélkül meggazdagodhat, akkor előbb utóbb senki nem fogja igénybe venni a licenszet.

szép dolog ez a nyílt forrásosság, de be kell látni, h egyszerűen gyarló emberi okok miatt nem életképes, mert több hátránnyal jár mint előnnyel. saját magával kerül ellentmondásokba. ezért van ez a szenvedés is GPL körül.
  • strogg
    Egyáltalán nem.
    A GPL azt köti ki, hogy a forrást, és ugyanazokat a jogokat a szoftver átadásakor nekedi s tovább kell adnod. Ez pedig a forrás, módosíthatóság, a terjesztési jog. De az nincs leírva, hogy a szoftver továbbadása nem pénzért történhet meg, hanem ingyenesen. Ezt a GPL nem köti ki.
    Való igaz, első olvasatra (másodikra sem) egyértelmű ez, ezért készül a GPL v.3 verzió, hogy ezt egyérelműsítse.

Ismétlem: ez nem azt jelenti, hogy ez a "trend", hanem azt, hogy a GPL ezt tartalmazza.

• FTeR
    ha jól tévedek még nincs kint a 3.verzsön. és egyenlőre úgy próbálják azt a generált problémát feloldani/enyhíteni, nevezetesen ha viki csinál valamit és köz kincsé teszi, akkor más ne gazdagodhasson meg belőle, hogy kötelezően ingyen és bérmentve kell forgalmazni. de még a 3as verzsön is csak azon segít, h ha felhasználok 1 sort akkor ne keljen az egészre a GNUt alkalmazni.
    tehát erősen kéz a kézben jár, így teljesen fölösleges és eröltetetten próbálkozás szétválasztani.
  • FTeR
    ugyan tudom, h teljesen fölösleges reagálni erre, de ezt a w9x-es vonalat le lehetne már felejteni. saját magad járatod le.
  • messen
    Áve!

Elég sok rendszert kipróbáltam már (nálam ez mánia :) ) és sok rendszer van fent a gépemen egyszerre. Egy dologra rájöttem: Ha az aktuális tesztalany kibírja az "anyám tesztet", akkor már kap egy pontot.
    Win2000-től lefelé kb fél óra alatt sikerült tönkretennie, fölfelé pedig egy hét volt az átlaga.
    Debiannal, Uhuval, Gentooval, Mandrake-kel nem bírt el.
    Furcsa nem?

Csürsz!
    Én
  • strogg
    Az open source nem jelent ingyenességet:) Az, hogy ez most trendi, az nem jelenti azt, hogy ez így is marad. (a'la redhat linux)
    Az ingyenesség egy csábító erőként üzemel, amely a microsoft-szél elleni pisálást könnyíti meg. (de ronda megfogalmazás, de kb: erről van szó)
    Hidd el nekem, hogy a linux disztribek amint elérik a legalább 10%-os dekstop elterjedtséget. (ez még odébb van) itt is beáll egy egyensúly, és egy tonna jelenleg ingyenes program köv. verziója már nem lesz az!
    Az Opensource != ingyenesség (ezért vetették el késöbb a szabad szoftver megnevezést (katedrális és bazár))
    És végre teljesülhet az, amit a gnu kiáltvány egyébként tartalmaz is! Megveheted, ott a forrás, módosíthatod (segíthetsz a fejlesztésben) és nem fenyegetünk a törvény szigorával, ha kölcsönadod a haverodnak, esetleg 2 gépre merészeled felrakni egy helyett.
  • FTeR
    magadból indulsz ki :)
    ezerszer mondtam már, h engem nem kötnek érzelmi szálak semilyen oshez. és lehet nem tűnt fel, de a végén az open sourceról beszéltem és a linux csak egy példa volt (mint zászlóhajós alkalmazás).
    nem is tudom melyik tábornak szokatt nagyobb összesküvés elméletei lenni :)
    lehet, h fárasztó volt amit írtam, de ha legközelebb meg akarsz szólani a témában, akkor gondolj arra, te ugyan így, ha nem jobban fárasztasz engem és azokat, akik lesz*rják a linuxot.
  • linuxos
    Kíváncsi lennék, hogy jut el valaki odáig, hogy ilyen babonás rettegést és gyűlöletet érez egy okerációs rendszerrel kapcsolatban? Ez egészen hihetetlen...
  • FTeR
    ja és mielőtt még vki belekötne az open sourceal nem az a bajom, h open. az nem tetszik h ingyenes (úgy, h még reklámból sincs állandó bevétel). tehát, nincs érték mozgás.
    csak egy vér kommunista hiheti, h az ilyen utópisztikus rendszer önállóan életképes lehet.
  • FTeR
    ez open source olyan mitn ezek a multis bevásárló közponzok. azt hirdeti, h milyen jó és olcsó gyere te is ide. közben gyakorlatilag tönkre vágják a gazdaságot, mert ha a környékre nyit egy ilyen, akkor 1 éven belül a kis boltok 3/4e bezár, mert nem képesek felvenni az árversenyt, de elég csak azt megnézni, h nagyobb minőségi áruházláncok is tönkre mentek (pl nem 1 műszaki áruházlánc megszünt amikor bejött az electro word).
    és szó sincs arról, h jobbak vagy egyáltalán jó (sőt...), de egyszerűen a szinte ingyenességükkel elhódítják vásárlókat.

úhogy, ha igaz, h az ms egyedül áll az opensorce útjában (mint ahogy nevetségesen nem így van), akkor én hálás vagyok érte.

és itt kitérnék arra, h egy új os megjelenésének nem az ms a legnagyobb ellensége, hanem a linux. ha nem lenne ez a nagy ál ingyenesség, akkor simán kiszoríthatna magának, egy fizetős rendszer, pár %ot. de mivel kezdőként jobb nem lehet az msnél és olcsóbb sem tud lenni a linuxnál teljesen esélytelen.
  • FTeR
    hopp lemaradt:

vagy azt is sikerként könyvelik el, h egy nagy válallat melléjük áll. pedig egyértelműen kihasználni akarják az egész ingyen munka közösséget. vagy amikor örülnek, h valami nyiltá vált, pedig semmi más oka nincs az egésznek, h a vállalton belül megbukott a projekt és jobb híján a nép közé vetik.
    az meg már szánalom számba megy amikor ezeket a vállalatokat zászlós hajókká nyílványítják az ms elleni küzdelemben, miközben az adott vállalat ms-sel sokkal nagyobb együttműködésben van (pl másik topikban írta vki, h adott nagy linux támogató vállalat leírásában az áll, h termékeihez a win platformot ajánlja).
  • FTeR
    a linux még soha egy piac szegmenst nem hódított meg. a serveres piacot leszámítva sehol másutt nem ért el 2%nál többet, pedig asszem napokig lehetne sorolni, h mennyi helyre bepróbálkozott.
    szerveren sem magának köszönheti a részesedését, inkább abban áll az egész, h sokan úgy tekintettek rá, mint a unix egy új verziójára.
    ezzel szemben eddig ms már piacokat teremtett, olyan szegmenseket hódított és hódít meg, amin élből hátrányból indul. pl ppc/mobil/palm, már palm is winCE-s mobilokat árul. vagy ott az adatbázis alkalmazások piaca és nincs ez másként a szerverekén sem. és nem lesz másként a klustereknél sem.
    ebből látni, h ms valós piaci igényeket elégít ki és pontosan tudja mire van szüksége a vásárlóinak.
    tehát mindezt vagy csak ezt figyelembe véve, nem tudom megérte, h hogyan merül fel az, h a linux vagy éppen az open souce bármiben is jobb lenne. vagy egyáltalán jól van úgy ahogy van.

az elvakultságot meg még kevésbé értem. pl sokszor sikerként könyvelik el azt, h linux minden létező platformon jelen van, ami "bináris". az meg valahogy kimarad, h hiába van jelen, ha gyak senki nem használja.
    meg sikerként könyvelik el, h 2 város elhatározza h átáll, persze az megint kimarad, h azok a városok már két éve nem jutottak semmire és már rég túllépték a költség keretet, pedig állítólag nemhogy olcsó, hanem egyenesen ingyenes az egész, csak használni kell.

persze sokkal könyebb az ms-t vádolni, minthogy inkább észrevennék saját tehetetlenségüket.
  • MrCrowley
    Igen. Bizonyos szerver szegmensekben erősödik a win, és azt hiszem rá is fér. És Én sem venném egy kalap alá, csak itt többen utalgatnak rá hogy a linux használata így+úgy, erre írtam hogy azért Ők is használjálk (áttételesen) csak nem tudnak róla. Illetve mostmár azt is elmondhatjuk hogy a win is elég jól szegmentálódik tehát messze nem ugyanaz a kódbázis mondjuk desktopnál mint mondjuk tablet PC-nél, vagy lesz a klustereken (szervert azért nem írnék mert ott még azért talán messzebb van a szétválás a desktoptól).
  • MrCrowley
    sehol..az ilyen híreknek szvsz mind2(3,4,5..sok) tábornak örülnie kéne. lesz új böngészőverzió, lesz egy kis biztonság, ..egy ideig, aztán persze a rosszfiúk megint bütykölnek, dehát ez már csak ilyen. :)
  • kbupdate
    na, akkor hol itt a probléma?:D
  • strogg
    Ezt a háttérképes dolgot én sem értettem.
    Dehát péntek van, rettenetesen álmos vagyok és fáradt, ráadásul itt csak xar nescafe van. Szóval lehet én vagyok ma különösen gyenge :))))
  • MrCrowley
    "ezen a szegmensen is csökken a linux részesedése"..a BSD javára? :-P
    "webserverek nem számítanak bele a felhasználó táborba"..ez bizonyos szemszögből igaz, de azért mondjuk elég nehezen tudom elképzelni hogy komoly munkát végez valaki desktopon hálózat nélkül, ehhez pedig némi infrastruktúrára van szükség. Routerek, switchek, szerverek..ezekre szükségünk van, és nem hiszem hogy egy rendszert azért dobnának ebben a szegmensben mert nem "színes, szagos". Az hogy élből utálunk egy rendszert még nem csökkenti annak elterjedtségét, legfeljebb elmondhatjuk hogy _mi_ nem akarjuk használni és kész. Ezt a háttérképes dolgot meg nem értem, az hogy valaki látott néhány linuxos-nős-screenshotot még nem jelenti azt hogy:
    1, ilyen más rendszeren nem lát
    2, _minden_ linuxos screenshoton ez a "fasza"
    3, a női userek nem pasit fognak háttérnek belőni :-P
    Ami a megegyezést illeti ha egy kicsit alábbhagyna a fújolás még azt is meglátnánk hogy mostanában érdemi dolgok történnek az IE körül, és ebből nagyon jól profitálhatnak végre a(z IE) felhasználók.
  • strogg
    Igen, azóta utánnasasoltam még1x. :)

Én sem értem a cenzúrát. Vagy közösségileg szavazanak ki valakit, és az kapjon 2-3 nap ban-t, vagy ha nem hangzik el káromkodás, akkor hagyják annyiban.

Mellesleg nem az sg az egyetlen, aki ilyesmire vetemedik.

• FTeR
    itt asszem inkább olyan szintű dolgokban fognak megegyezni, mint az egységes szín kódolás. ez nem igazán változtat semmit egy támadó szempontjából.
    a titkosításra használt protokol meg eddig is egységes volt.
  • FTeR
    eszem ágában sincs védeni a srácot, de a webserverek nem számítanak bele a felhasználó táborba. arról nem is beszélve, h ezen a szegmensen is csökken a linux részesedése.
  • linuxos
    "a linuxot is alig használják..."
    Konkrétan pl. ez az oldal is Linux-on fut.
  • strogg
    kbupdate:
    Látszik, hogy lövésed sincs a témáról.
    FTeR-el nem értünk egyet, de legalább jóka meglátásai, és látszik, hogy felkészült a témából.

De ez a hozzászólásod csak azért jött ki, hogy mondj valamit, amihez nem értesz.
  • kbupdate
    a linux így hódít, amúgy ezt már rég megfigyelmtem, hogy mindenféle hülye picsát betesznek a háttérképnek, sok faxgép meg ráizgul, és milyen menő linuxos háttere is van, egy ribanccal, és rá van tetoválva egy pingvin:DDD ez a linux fő vonzereje:) habár itt ezen a képen nem látszik a pingvin, de biztos eltakarja az egyik ablak...
  • MrCrowley
    "mind a linux kernel, mind a böngésző tökéletes mivoltából adódóan"..ilyeneket honnan vesztek? tökéletes természetesen nincs, és az sem jelent feltétlenül jobb minőséget (sőt) hogy valami éppenséggel opensource.
    "a linuxot is alig használják"..az zavarna ha azt mondanám hogy Te is azt teszed, scak legfeljebb nem tudsz róla?
  • Mberke
    Tényleg szánalmas!
    Végre egy hír amiből nem kellene flame-et csinálni és tessék. Pont arról szól hogy együtt teszek valamit a fejlesztők.
    Nem kell aggódni a homogenitás miatt, mert csak felületes dolgokban egyeznek meg, a megvalósítás már más kérdés. Amit a cikk említett: egységes szín kódolás, veszélyes algoritmus mellőzése. Ettől nem lesznek homogének a böngészők.
    Ja és a "noname böngésző" motorját használja a Safari, az apple OSX böngészője is!
  • assdf
    Nekem tetszik ez a böngésző :D Vagy inkább ami mögötte van :PPP
  • strogg
    Örülök ennek!
    Eléggé ideje volt ennek. Legalábbis egy egységes stratégia kialakításának úgy, hogy egymást segítik.
    De veszélyes is. Egy egységes dolog mellőzi a sokszinűséget. Míg ez az egységes megközelítés a userek 99,5%-át védeni fogja, egy hiba az eljárásban ugyanennyi usert fog veszélynek kitenni. És ez az az eset, amikor a következő kérdés az, ami most is; a rendszerbe bejuttatni kívánt kártevő életképes-e az adott platformon.
    Szóval jó a kezdeményezés, de tartsuk szem előtt, hogy egy ilyen egyezményes eljárás JÓ, de ha hiba csúszik bele máris előjön a homogén rendszerek jellemző hátrány is.
  • Axon
    engem
  • Yv@n
    Bizonyára nem véletlenül vágták ki a francba az előző userével :)
  • immovable
  • smv
    Szánalmas vagy