189
  • NEXUS6

Ezt a pár mondatot kőbe kéne vésni (cdre írni;) és minden számítógép mellé adni, mert ezt nem tanítják sem az iskolában, sem az M$ tanfolyamokon, de még a médiában sem mondják el!
  • matrac
    Offtopic leszek. Remélem megbocsájtjátok.
    Először is: lehet hogy offtopic egy wines hírre linux-istenítéssel reagálni, de mentségünkre legyen szólva: míg az egyik oldalon a "Billy fiú eltüsszentette magát" jellegű hírek jönnek napról napra (és a tisztelt közönség nem vágja, hogy ez is a marketinghadjárat része és lefutja a szabvány winlin köröket) addig a másik oldalt illető hírek elmaradnak.
    Előrebocsájtom továbbá, hogy debian-hívő vagyok, és már a Firefox-ot is rossz szemmel nézem, mert valamivel szigorúbb a licence mint a gpl.
    Mindamellett használtam huzamosabb ideig mind linuxot windowst és OS X -et, és ha objektíven akarom megítélni őket akkor azt kell mondanom, hogy mindháromnak meg vannak a maga előnyei és hátrányai és ezeket Ti szépen fel is soroljátok minden winlin vita alkalmával (az OS x kicsit árva itt az SG-n és némileg a másik kettő előtt jár (de remélhetőleg a Vista majd behozza a lemaradást)). Egyformán jók, mindenki válassza a neki szimpatikusat és pont.
    Bocs a szófosásért, de a lényeg csak most jön. A hozzászólásokból nekem az jött le, hogy nem igazán érzitek át a szabad szoftver értelmét és erejét.

1. A "zöld" programozó tanul vele ha írja. És ami fontosabb: hírnevet szerezhet vele. És ami még fontosabb: tapasztalatot szerez vele: a programozást nem lehet megtanítani, azt tanulni, gyakorolni kell. Gyakorlat nélkül a programozó nulla, zérus, semmi.

2. Aki szabadidejében írja az lelkesedésből írja ergó a maga kevés ráfordított idejében sokkal hatékonyabban dolgozik. És sokan vannak. Nagyon sokan. Az egész világról mindenki együtt tud dolgozni: ez a net értelme és nem csak a "download". Nehéz egy cégnek versenyezni az egész világ lelkes önkénteseivel. És miért ne csinálnád a szabadidődben, hiszen a programozás művészet, hobby: olyan mintha rajzolnál, vagy verset írnál, csakhogy itt bármíly kis kódrészletet is írjál: az egész világ profitálni fog belőle.

3. Az informatika tudomány. A tudomány régebbi eredményekre alapozva, azokat továbbfejlesztve fejlődik tovább. Ha licencekkel törvényekkel és perekkel akadályozod a szoftvered (régi eredmények) felhasználását akkor az egész informatikát mint tudományt hátráltatod. A szabad szoftver utat nyit a fejlődésnak.

4. Biztonság. Ha biztonsági rés van akkor azt az észleléstől számított pár napon belül kijavítják (míg az óriáscégeknél a szokásos eljárás, hogy fél évig tagadjuk aztán újabb fél év múlva előállunk a patch -el). Ha a biztonság kritikus akkor átnézeted sorrol sorra az embereiddel, megpróbáljátok feltörni és csak utána alkalmazzátok.

5. A válasz a kissé gyakorlatias, de helyénvaló "Hogy lesz nekem ebből pénzem?" kérdésre. Ez egy lényeges kérdés és ez teszi teljessé a képet és tökéletesen illeszkedik a szabad szoftver világába. A hobby programozó azért írja a kódot mert örömét leli benne, mert kihívás, valódi kihívás (nem pedig egy műkihívás műsikerélménnyel amit arra terveztek hogy leküzdjék (értsd: számítógépes játék)) és éppen ezért amint a feladatot megoldotta és (jobb esetben) ellátta a kódot a továbbfejlesztéshez szükséges megjegyzésekkel, nem akaródzik neki dokumentációt írni hozzá, vagy magát a programot felhasználóbaráttá tenni (lásd: korai linuxok). Ahogy a szobrász sem megy el minden műve után pár hónapra kőfejtőnek, úgy a hobby-programozó sem végzi el a programok körüli nemszeretem munkát.
    A hobby-programozónak semmiféle kapcsolata nincs a potenciális felhasználókkal így nem tud jól használható programot írni, nem látja "kívülről" a dolgokat. Ugyan a neten keresztül tudnak együtt dolgozni és többé-kevésbé összehangolják a munkájukat, de nem képesek hosszútávú fejlesztési irányvonalak meghatározására. Mindemellett a szoftver nem csak az a kód amit írtál. A szoftver egy termék, hozzátartozik többek között a dokumentáció és szolgáltatások egész sora. Ezen feladatok ellátása az IT cégekre és a fizetett programozókra hárul. A cégek a pénzt a szolgáltatásaikért kapják és profitot termelnek, anélkül, hogy a forráskódból akárcsak egy sort is le kéne védeniük (pl.: linux disztribúciók). A cégeknek továbbra is megéri fejleszteni, hiszen az ő programját az ő alkalmazottjai ismerik a legjobban.Egy átlagosan komplex programnál ez akkora előny, hogy gyakorlatilag olyan mintha az övé volna. Ha meg olyan sokkal jobb egy versenytársuk, hogy ezt az iszonyú előnyt ledolgozza (persze nem marketingel és/vagy tisztességtelen piaci magatartással) akkor mehet a süllyesztőbe ahová való.

Most látom, hogy sokkal hosszabb és sokkal inkább offtopic voltam mint elsőre gondoltam, de ha már begépeltem, elküldöm.
  • mousee
    Nem unalmas? Én is "Linux Fan" vagyok, ahogy a windózmániások is mondanák, de már kezdem én is unni...nem tök mind1, hogy ki lop mit? Minek marja mindenki a másikat? Ha nem teccik a windóz, ne használd, de ne fikázd... Nekem se teccik, én is csak játékra használom... de nem kell mindíg fikázni...jó az és kész... a vistát is fejleszti jó sok okos ember, és biztosan jó is lesz. Csak én nem fogom használni... Kész. Ennyi.
  • Dzson
    A microshit és bill gecc hozzáállsására jó példa a mostani jogvédelmi dolog. Nem baj, hogy nem ők találták ki de ők védetik le elsőként igy a jog szerint utána mindneki tőlük lop. Igy "lopnak" a cégek a microsofttól. Emlékszem az X-box név is foglalt volt jó rég, de őket nem érdekelte igazán, UTÁNA SEM NÉZTEK. Aztán amikor jelentkezett valami kis cég hogy nekik ez a név be van jegyezve x éve, akkor megvették kilóra.
  • Su0my
    Nuclearscorp az MS egy hatalmas lopással kezdődött: bill gates(direkt kis betű) 20$-ért "vette" meg a másik(ha jól tudom) két barátjától a DOS-t. Kihasználta őket és becsapta. Szal ennyit erről. És sztem az is lopás pl, hogy a Linuxból vesznek át 1 csomó dolgot ingyen(volt nemrég ilyen cikk, jó mondjuk fizettek azért, hogy egy-két szakember megmutassa a dolgokat az MS-es emberkéknek) és ők meg eladják azt sok pézé.
  • droland
    Én azt nem értem Nexus, ha egy adott cég lop, vagy ne adj isten korlátozza az MS-t, vagy lop tőle, akkor alszol, vagy éppen ebédelsz, vagy dolgozol, vagy csak nem tudom én, talán nemi életedet éled.

De ha ez fordítva van, akkor egyből ugrasz, hopsz már válaszolsz is, és szépen előre megfontold módon nem CÁFOLVA a leírtakat, hanem vissza vágva ellenpéldát hozol fel.

Kérlek ne így csináld, hanem cáfolj....

Nem kell most engem megkeresni és elvágni a nyakam, csak szeretném, ha valaki XY-ról ír egy "jó" pontot, akkor azt cáfold meg, mint tényt, de ne ellenpéldázz, mert tudod, hogy is mondjam egy olyan okos ember előtt, mint pl. én, így már nem hiteles... és ez tudod, nem jó...
  • Su0my
    Dzson tökéletesen igazad van, ez a komplexus reklámnak és annak tudható be, hogy szép a szép kezelőfelület (akár a játékoknál a szép grafika) csak parasztvakítás, az egyszerű ember ezt be is veszi és evvel sikerül elérnie a mikrofosnak, hogy vegyék meg a termékét, mi töb szeressék is. Tudod van, akinek csak a Windows mond pl olyan kedves dolgokat, hogy üdvözöljük stb .
  • dez
    "Azzal sehogy, azt nem is arra találták ki. Én meg kíváncsi vagyok hogyan fogsz 10 év múlva IT vállakozást indítani, ha csak kereskedelmi szoftverek lesznek, meg szoftver szabadalmak?"

Nyilván alkalmazotti létben képzeli el az egész életét. Csak arra már nem gondol, hogy ahogy nőnek itt a fizetések, lassan átvándorol az ilyetén (és hasonló) foglalkoztatás a szegényebb országok felé. Bár lehet, hogy ő betervezte az Indiába, Afrikába költözést, és az életszínvonala stagnálását... (Stb., nem folytatom a sort.)
  • Dzson
    Van egy olyan komplexus, amikor mondjuk egy túsz elkezd szimpatizálni a fogvatartóival és kínzóival, beleszeret stb., de ennek megvannak a lelki okai. Úgy látszik ez működik a számtech területén is, mert egészséges emberről nem tudom elképzelni, hogy élteti azt a bughegy erőforrás-zabáló kretén memóriakezelésű instabil built-in backdoor feature-s bélférges szart, aminek a napi megevését microsoft vagy a saját butasága rákényszeríti.
  • Caro
    AWFC?
    kettős tagadás. :)
    Csak hogy belekössek :)
  • NEXUS6
    "Ennyit azokról akik lopással vádolják a MS-ot..."

Bakker, menj el gyorsan a különböző bíróságokra, és moindd el nekik, mert vagy 10 jogsértési pere biztos van még folyamatban a M$-nak.
  • NEXUS6
    "Kíváncsi lennék hogy tartanád el a családod, nyílt forráskódú programok irogatásával...?!"

Azzal sehogy, azt nem is arra találták ki. Én meg kíváncsi vagyok hogyan fogsz 10 év múlva IT vállakozást indítani, ha csak kereskedelmi szoftverek lesznek, meg szoftver szabadalmak?

Ha az életben is ilyen vidám fiú vagy, mint itt a neten, akkor valószínűleg össze tudnánk haverkodni, és akkor természetesen bármikor szivességből is megkapálom a kukorica földedet;)

(Te komolyan fizetsz valamelyik családtagodnak, ha kitisztítja a wc-t, vagy nálatok ez hogy működik?)

• NuCLEARScoRp
    Windows történelem! Érdekes és alapos cikk, mindekinek csak ajánlani tudom!

"A Microsoft részt vett a korai Macintosh szoftverek (pl. Word, Excel) fejlesztésében, és megalkotta saját grafikus felületét, amely képes volt a kisebb teljesítményű PC-ken futni.Az Apple jogi kifogásai nyomán a Windows 1.0 nem használhatott egymást átfedő ablakokat és lomtárat, melyet a Microsoft később licencszerződéssel vett át."

Ennyit azokról akik lopással vádolják a MS-ot...
  • NEXUS6
    Azzal amit a programozás elsajátításáról írtál nagyjából egyet értek, kb én is azt írtam.
    Nem azzal van a bajom ha valaki pénzt tud szerezni a tehetségével. Hanem ha más nem érdekli csak a pénz szerzés, vagy úgy gondolja minden alkotás/tevékenység szükségszerűen összekapcsolódik vele.

Amit a világgazddaságról meg az információról írtál ahhoz csak azt teném hozzá, hogy az információ valóban hatalmat és pénzt jelent.
    Feltéve ha más nincs birtokában!!!!
    Erre épült minden rendszer, eddig.

Az információs társadalomban viszont már sokkal kevésbé lehet korlátozni az információhoz jutást, nézd meg azt a szélmalomharcot amit a kiadók, vagy az M$ folytat az egész társadalom ellen!

Az a törekvés hogy az információ korában valaki vagy valakik a valóságról tudomást nem véve törvénnyel pénzzel és vassal akarnak mindenkit rákényszeríteni arra, hogy lemondjanak arról az információról ami már az ő birtokukba is került, az egy nonszesnsz!!!!!

Te se fizetsz minden egyes információért, te is ugyan úgy lopod a kiadók a vállalatok szemében, mint mindenki más.
    Miért akarsz meggyőzni arról hogy szerinted is a világot a pénz és csak a pénz mozgatja, amikor te sem úgy élsz?
  • smv
    Az én első grafikus felületem is Win 3.1 volt majd mivel azt sikerült tönkreb@sznom egy 3.11-es ment a helyére. Ez egy 486-os gép volt 100Mhz-el meg 8Mb rammal. Nem volt ez olyan rég. De amit igazán szerettem benne, hogy midnig tudtam, hogy mit csinál. Mindig tudtam, hogy mikor mi a baja, mikor mit hiányol, mit szeretne. Olyan volt, mint ha lelke lenne. Ha eleget babuzsgattad, és foglalkoztál vele, akkor elindított olyan programokat amiket megint máskor nem volt hajlandó elindítani (pl gta1).

Aztán felraktam a Win95-öt... Azóta is olyan érzésem van, mint ha megöltem volna a gépem. A lélek megszűnt létezni, helyette egy folyton a lemezt kattogtató valami került fel a gépre. Nem is bírtuk, csak max 2 hónapig, aztán gépcsere következett.

Talán ezt a lelket akarom visszalehelni a msotani gépembe a linuxal. Talán ezt az érzést akarom újra átérezni, hogy a gépem beszél hozzám a fülembe duruzsol, közli, hogy szeretethiánya van. Ekkor foglalkozom vele kicsit, ő megnyugszik, és megcsinálja amire kérem...

Tudom, tudom elmebeteg vagyok. De így érzem.
  • Bucser
    TE is elfogult vagy ők is azok ennek soha nem leszvége
  • Bucser
    Soha nemvolt amigám... C64-em volt majd vállalkozási bankkölcsönből apám vállalkozásának indításához egy 286-os ami később fejlődött... Grafikus felületet először Win 3.1-ben láttam. Úgyhogy sajna ezügyben nem tudok nyilatkozni... Az igazi goond, hogy a win95 memóriakezelése még mindig 16 bites volt.. és a fájlrendszere is.. sőt majdnem minden benne:D mert dosra épült:)
  • NuCLEARScoRp
    Na látom megint összegyültek a szokásos AWFC (Anti-Win Fikázó Club) tagok...

Mindegy a csendes többség sokkal nagyobb, mint a hangos kisebbség!!

A Windows a 20. század legnagyobb "szofvertalálmánya"!!
    És a Vista még csak egy új korszak kezdetét jelenti.
  • NEXUS6
    "Megjelent a 95, mindenki ugrott rá, és töménytelen játékmennyiség kezdett megjelenni rá, majd ez a win-ekkel folyamatosan tart a mai napig"

Télleg rengeteg jéték jelent meg windóz alá, de a történelmi hűség kedvéért azt se hagyjuk ki, hogy igazán csak jó kétévvel a kiadás után kezdett elterjedni. Először mindenki fikázta, mert az erőforrás felét felzabálta.
  • Bucser
    Rosszul látod. Az egyetemista aki pénzt akar keresni a szellemi termékkel azért fog leülni a gép elé programozni, hogy fejlődjön tanuljon és kísérletezzen módozatokat. ÉS ez közben örömet is fog okozni neki. De nem az örömszerzés miatt programozik, hanem mert meg akar oldani egy problémát. A problémamegoldás boldogít:D Miért rossz ha eközben pénzt keres???? Másrészt: Akitől megveszi azoknak azért nem kevés pénzt fizet ki a M$ (nagyon sok cég csak 6-7 évvel később kezd el sírni, hogy jajj mami ezt meg ezt elvette tőlem a picipuha pedig én találtam ki) ÉS ilyenkor a szabadalmak adásvétele igenis jó dolog... Akkor nekik pénz kellett... Ők kaptak pénzt a cucc a M$... ez a világgazdaság... JA és az információ korában élünk.. minden tudás és információ pénzt ér akár!!! Aki ebből meggazdagszik?? lelke rajta... Akik kukoricát termel a kukorica termelő tudásából él meg aki programozik az meg abból... ez ilyen egyszerű...

JA és mielőtt kizsákmányoló szerződésről lenne szó aki kapja a pénzt nehogy azt hidd, hogy nem nézette át a szerződést a saját ügyvédeivel:D
  • h4x0r
    Ja, csak nekunk megengedhetetlen volt akkoriban a szamitogep. PC-hez is ugy jutottam, hogy apam cege adott apamnak egy kimustralt 386-ost. Amigarol meg almodni sem lehetett.
  • AS400
    Ebben az időben voltam én is kis tejfelesképű. És az Amiga + Amiga OS után PC + WIN95-re áttérés maga volt a pokol.
  • Fenjoy
    :) És ha jól emlékszem sehol sem láttam egy forma "méretű" Win95 öt, feltelepités után...

:DÉDÉDÉDÉ
  • h4x0r
    Mellesleg, hogy a temanal maradjunk, amikor meg tejfeleskepu kis taknyos voltam (hehe :)), akkor a Win3.11 idejeben a Win95-rol ugy beszeltunk, mint az arabok Mohamedrol. Tiszta megvaltasnak tunt. :)
  • UnnameD
    Világ-gyásznap?
  • h4x0r
    TheZsenyka: Azert valljuk be, hogy a POSIX (kvazi-)szabvany egy kicsit cross-plattformabb, hiszen a Vistatol kezdve szinte minden modern OS tamogatni fogja (Linuxok, BSDk, QNX, Vista (bar XP es 2k az SFU-val mar valamennyire tamogatta), stb.). Lehet, hogy nem olyan izmos es sikeres, mint pl. egy DX, de Winben (ha jol tudom) a BSD-s halozatkezelesi fuggvenyek vannak (amik POSIX-ek jelenleg).
    Szal sokat beszeltem. Viszont orommel latom, hogy most nem anyazas megy :)
  • MerlinW
  • MerlinW
    Játékok. Jah. A pénz és a lényeg nem a magánszemélyekből jön. A magánszemélyek fele tört verziót használ. Itt nem a hobbi PC-sekről van szó. Informatikusok, cégek. Ez róluk szól. Aki játszani akar windows-ozzon, vegyen konzolt, senkit nem érdekel. (Megjegyzem ma már sokkal kevesebb játék jön ki PC-re mint konzolra.) Üzleti szinten fontos ez. Szervereknél, munkaállomásoknál számít hogy mit használsz. Ha nem számolnák a hobbiPC-seket, kb 50-50 lenne manapság a pingvin-ablak felhasználási arány.

Szerverekre Win2000s-2003s vagy Linux.
    MS fejlesztők (MS C, VBasic stb) Win 2000, Win XP
    Java fejlesztők Linux
    Grafikai munkák: (ha PC) vegyes de jobb helyeken Mac ill durvább eszközök (SG, stb)
    és sorolhatnám.

Win is jó 2000-től, Linux is az. Az utóbbi sokkal gyorsabban fejlődik, viszont bonyolultabb, míg a Windowst csupán a nagyon eltalált barátságos felülete, és lamerbarátsága tartja a csúcson.

Felesleges ezen vitázni. Olyan mint a kés és a villa. Mindkettő ugyanolyan hasznos és jó, kérdés h mit akarsz kezdeni velük...
  • strogg
    Annyiból kiegészíteném az itt elhangzottakat, hogy a titkárnőnek linuxon sem kell használnia a konzolt, elég ikonra kattintani.
    A játék szegmens meg lassan átcsordogál a konzolok felé, ez még el fog trtani pár évig, de a tendencia világos.
    Egyébként nekem meggyöződésem az, (és ebben komolyan hiszek), hogy az esetek 90%-ban egy oprendszer használata Szokás, semmint szakmailag megalapozott vélemény.
  • Derapo
    A win 95 amikor kijött nagyon jó volt.Azért már manapság használni nonszensz.Azért nekem fenn van virtual pc-vel,mert a régi gamékhoz jó.
  • janyikzs
    Kezd egy kicit off topic-ká válni az elmúlt jónéhány hozzászólás.
    Nem szidom a linuxot, nem éltetem (túlzottan) az Xp-t, de.....

Megjelent a 95, mindenki ugrott rá, és töménytelen játékmennyiség kezdett megjelenni rá, majd ez a win-ekkel folyamatosan tart a mai napig. Ez kellett a jónépnek (szerintem). ezért nem tudott, és jó darabig nem fog tudni más op. rendszer az élre törni.
    Mindenhol ahol gép van otthon + gyerek, a gyerek miatt úgyis a win-t kell feltenni apucinak/anyucinak, mert a haver játékával nem fog tudni mit kezdeni a linuxon.
    Ha már a pénz jött fel, akkor ma is hatalmas összegeket költenek a közepes és nagy cégek, hogy az alkalmazottaik továbbképzésben vegyenek részt. A titkárnőnek valószínűleg olcsóbban fogják, ráadásul könnyebben megtanítani, hogy egy dolgot 2 helyre kattintva tud megcsinálni, vagy a konzolon mit kell beírni.
    Ha ezekben nem lenne igazam, akkor szóljatok le nyugodtan, ha pedig igaznak tűnik, akkor nincs mit hozzászólni.
  • Antifasiszta
    én még most is ezt a programot használom! amely jobb mint a windows xp de még a az uhu linuxnál is sokkalta jobb, meg hát tök egyszerü meg keés helyet foglal a vinyómon, az xp meg nagyon sokat ami nem jó, meg jó mindenben szal jobban jártok ha ti is ezt használjátok
  • Caro
    A szabad szoftverek fejlesztői nem a családjukat tartják el a szoftverfejlesztésből.
    Nekik az csak hobbi, szórakozás, kihívás.
    A probléma megoldása a mérnöki tudományok öröme.
    Valamint más a helyzet a materiális és a szellemi termékeknél.
    Egy materiális terméknél az anyagért fizetsz, és azért hajlandó is vagy fizetni, mert kapsz érte valamit.
    Egy szellemi terméknél viszont nem annyira. Mert azért, hogy valakinek volt _egy_ jó ötlete, ezt levédette, és ezért milliókat kaszál, az aránytalan és tisztességtelen.
    Akik szellemi termékeket állítanak elő, annyival nem végeznek több, jobb, felelősségteljesebb munkát, ezért nem is érdemelnének ennyivel többet.
  • Macc
    Major: elkaptad a dolgok lenyeget gratula!!!!
  • Major
    Ohh..igen..ahol van egy wines hír, ott rögtön megjelenik Nexus6 esetleg pár cimborája és megy a térítés. Wines topikban linuxot isteníteni egy kicsit off-topic, ezért simán kijárna egy-két büntető pont! Lehet, hogy ez már egy kisebb fajta betegség is a Bill Gates ellenes fóbia, talán még gyógyítható stidumban van egy-két ember, menjtek el orvoshoz :)

"A pénz ördögi köréből pedig a szabadforrás éa a szabad számítástechnikai infrastruktúra nagyon jó kis kiutat jelenthet. (lásd Linux)"

"TE pénzt kapsz ezekért a sorokért"?

Más: Kíváncsi lennék hogy tartanád el a családod, nyílt forráskódú programok irogatásával...?!

"Nem minden a pénzről szól, most sem!!!!!!"

Nekem van X kukorica földem, gyere már el ingyen megkapálni. Én csak a te érdekeidet veszem figyelembe. Megerősödsz, megatanulod a kapálás fortéjait...
    (Hülye példa, de szémléletes)

Nexus6! menj inkább a hup.hu-ra biztos találsz követőket...
  • MerlinW
    Persze voltak jó fejlesztéseik is mint a .NET az Active Directory és még soksok okosság. Melóban ingvines vagyok, de mostanában itthon többnyire XP-t használok én is.
  • MerlinW
    Azért ne felejtsük el hogy a mai Win-ek az NT technologia miatt stabilak. Amit ugye nem az MS fejlesztett hanem egy külsős céggel csináltatták anno...:) Mit is loptak még. Egeret (Apple), Ablakkezelést (Apple), DOS-t (IBM). Persze ezektől függetlenül fantasztikus üzletpolitikájuk van. Már üzleti szempontból.
  • Macc
    Szegenykem te ezt olvastad??? Ez azt mondja amit enis irtam: az MS az excelt keszitette az Apple szamara!!! Macintosh 1980-ban meg nem volt, es ezt sem cafolja a cikk. http://www.apple-history.com
  • Caro
    Ez így van!
    De sajnos semmi sem tökéletes :)
    Legalábbis eddig.
    Nem tudom, szerintem ha valaki most egy új OS-t akarna bedobni, én a helyében úgy csinálnám, hogy írok egy OS-t mobilra, ott sikeressé teszem, és utána kiadom x86-ra.
    A sok hülye felhasználó még használná is. :)
    Mivel most mindenkinek mobil kell, az lenne a "trendi", hogy mekkorajómár, a gépemen is az megy :)
  • NEXUS6
    A pénz ördögi köréből pedig a szabadforrás éa a szabad számítástechnikai infrastruktúra nagyon jó kis kiutat jelenthet. (lásd Linux)