• matrac
    Offtopic leszek. Remélem megbocsájtjátok.
    Először is: lehet hogy offtopic egy wines hírre linux-istenítéssel reagálni, de mentségünkre legyen szólva: míg az egyik oldalon a "Billy fiú eltüsszentette magát" jellegű hírek jönnek napról napra (és a tisztelt közönség nem vágja, hogy ez is a marketinghadjárat része és lefutja a szabvány winlin köröket) addig a másik oldalt illető hírek elmaradnak.
    Előrebocsájtom továbbá, hogy debian-hívő vagyok, és már a Firefox-ot is rossz szemmel nézem, mert valamivel szigorúbb a licence mint a gpl.
    Mindamellett használtam huzamosabb ideig mind linuxot windowst és OS X -et, és ha objektíven akarom megítélni őket akkor azt kell mondanom, hogy mindháromnak meg vannak a maga előnyei és hátrányai és ezeket Ti szépen fel is soroljátok minden winlin vita alkalmával (az OS x kicsit árva itt az SG-n és némileg a másik kettő előtt jár (de remélhetőleg a Vista majd behozza a lemaradást)). Egyformán jók, mindenki válassza a neki szimpatikusat és pont.
    Bocs a szófosásért, de a lényeg csak most jön. A hozzászólásokból nekem az jött le, hogy nem igazán érzitek át a szabad szoftver értelmét és erejét.

1. A "zöld" programozó tanul vele ha írja. És ami fontosabb: hírnevet szerezhet vele. És ami még fontosabb: tapasztalatot szerez vele: a programozást nem lehet megtanítani, azt tanulni, gyakorolni kell. Gyakorlat nélkül a programozó nulla, zérus, semmi.

2. Aki szabadidejében írja az lelkesedésből írja ergó a maga kevés ráfordított idejében sokkal hatékonyabban dolgozik. És sokan vannak. Nagyon sokan. Az egész világról mindenki együtt tud dolgozni: ez a net értelme és nem csak a "download". Nehéz egy cégnek versenyezni az egész világ lelkes önkénteseivel. És miért ne csinálnád a szabadidődben, hiszen a programozás művészet, hobby: olyan mintha rajzolnál, vagy verset írnál, csakhogy itt bármíly kis kódrészletet is írjál: az egész világ profitálni fog belőle.

3. Az informatika tudomány. A tudomány régebbi eredményekre alapozva, azokat továbbfejlesztve fejlődik tovább. Ha licencekkel törvényekkel és perekkel akadályozod a szoftvered (régi eredmények) felhasználását akkor az egész informatikát mint tudományt hátráltatod. A szabad szoftver utat nyit a fejlődésnak.

4. Biztonság. Ha biztonsági rés van akkor azt az észleléstől számított pár napon belül kijavítják (míg az óriáscégeknél a szokásos eljárás, hogy fél évig tagadjuk aztán újabb fél év múlva előállunk a patch -el). Ha a biztonság kritikus akkor átnézeted sorrol sorra az embereiddel, megpróbáljátok feltörni és csak utána alkalmazzátok.

5. A válasz a kissé gyakorlatias, de helyénvaló "Hogy lesz nekem ebből pénzem?" kérdésre. Ez egy lényeges kérdés és ez teszi teljessé a képet és tökéletesen illeszkedik a szabad szoftver világába. A hobby programozó azért írja a kódot mert örömét leli benne, mert kihívás, valódi kihívás (nem pedig egy műkihívás műsikerélménnyel amit arra terveztek hogy leküzdjék (értsd: számítógépes játék)) és éppen ezért amint a feladatot megoldotta és (jobb esetben) ellátta a kódot a továbbfejlesztéshez szükséges megjegyzésekkel, nem akaródzik neki dokumentációt írni hozzá, vagy magát a programot felhasználóbaráttá tenni (lásd: korai linuxok). Ahogy a szobrász sem megy el minden műve után pár hónapra kőfejtőnek, úgy a hobby-programozó sem végzi el a programok körüli nemszeretem munkát.
    A hobby-programozónak semmiféle kapcsolata nincs a potenciális felhasználókkal így nem tud jól használható programot írni, nem látja "kívülről" a dolgokat. Ugyan a neten keresztül tudnak együtt dolgozni és többé-kevésbé összehangolják a munkájukat, de nem képesek hosszútávú fejlesztési irányvonalak meghatározására. Mindemellett a szoftver nem csak az a kód amit írtál. A szoftver egy termék, hozzátartozik többek között a dokumentáció és szolgáltatások egész sora. Ezen feladatok ellátása az IT cégekre és a fizetett programozókra hárul. A cégek a pénzt a szolgáltatásaikért kapják és profitot termelnek, anélkül, hogy a forráskódból akárcsak egy sort is le kéne védeniük (pl.: linux disztribúciók). A cégeknek továbbra is megéri fejleszteni, hiszen az ő programját az ő alkalmazottjai ismerik a legjobban.Egy átlagosan komplex programnál ez akkora előny, hogy gyakorlatilag olyan mintha az övé volna. Ha meg olyan sokkal jobb egy versenytársuk, hogy ezt az iszonyú előnyt ledolgozza (persze nem marketingel és/vagy tisztességtelen piaci magatartással) akkor mehet a süllyesztőbe ahová való.

Most látom, hogy sokkal hosszabb és sokkal inkább offtopic voltam mint elsőre gondoltam, de ha már begépeltem, elküldöm.