189
  • WGL
    mhm, apt-get ... ami ugyanolyan mintha ranyomnek a windows update gombra es kessz. nemtudom olvasol -e bugtraq vagy barmilyen hasonlo listat; ott sem keves post van am linux hibakrol (remote/local exploit, etc.) akkor mirol is vitatkozunk? ket teljesen mashonnan indulo es mas hozzaallasu rendszert szeretnel osszehasonlitani...
    <flame> es tudod mit? tokunalmas a konzol ... de neha eloszedem xpben is mert vmit onnan jobban lehet :D </flame>
  • NEXUS6
    Hát igen ezen az egészen csak az lepődött meg aki a '90 es években még mindíg DOS-al szerencsétlenkedett.
    Az igényes PC júzer is már több éve hozzászokhatott egy jó OS-hez, az OS/2 azért jó pár évvel megelőzte a win95-öt. Még a warp is egy évvel elötte jelent meg.

A w95 egy akkora parasztvakítás volt mint a csuda.

Az IBM folyamatosan próbálta ösztökélni a M$-t az OS/2 programban való lelkesebb részvételre, csak éppen az OS/2 szerződés már nem biztosított akkora előnyöket a számára, mint a dos/windóz. ezért szinte szabotálta a munkát. Aztán ugye hivatalosan is szakított a programmal, vitte a maga részét és elnevezte winNT-nek. Aztán win2000-nek, XP-nek satöbbi.
    Szal az OS/2 nem halt meg, ma is azt használjuk, csak más néven;)))))

Ez is a történethez tartozik.
  • strogg
    Hm.
    Egyszerűen értelmetlen vitázni, mert az igazság úgyís félúton van. Egyrészt az m$ sokat ártott az informatikának, másrészt nekik köszönhető, hogy a pc minden asztalon ott van.
    A win alternatívája az os2 volt, de sokkal erőtlenebb marketinggel. Ezért a win nyert, és kezdett el terjedni.
    A linxal szembeni előnye pedig egyértelmű abból a szempontból, hogy a win már régen graf OS volt, (vagyis inkább ablakkezelő? Mert a win3.11 alatt az OS a DOS volt. Win 3.11 nem volt OS!) amikor a linux első kernele még az alap I/O műveletekkel volt elfoglalva konzolosan.Egyáltalán nem indultak egyenlő eséllyel, mert sok év előnye van az m$-nek a linuxal szemben.Ez minden.Most kezd majd érdekes lenni a dolog, amikor a mai linux disztribekkel kell versenyeznie a winnek. És számos hátrányt kell ledolgoznia a linuxa szenben, mert többp ontban is megeleőzte a wint. Mondjuk ezek inkább az üzleti stratégiájuk másságából adódik.

Én egyáltalán nem látom pl aa vista-ban a fantáziát. Gyenge eladásokat várok. Sokan fognak kivárni. Szerintem főleg a cégeknél nem fogják kezüket lábukat törni, hogy vista-ra álljanak át.
    Pláne, hogy számos (szerintem is valódi fejlődést mutató eszközök) okosság nem is lesz benne, pedig ígérték.Nem hiszem, hogy a vista lesz az új aranytojást tojó tyúk.
  • mousee
    Jó volt az, hogy a win volt az, ami elterjedt akkoriban... Úgyis túl trendi volt ahhoz, hogy otthagyják a polcokon... Ha akkor a linux lett volna, ami útjára indul, akkor ma mindenki linuxot használna....tök unalmas lenne a világ...nem kéne senkinek törődni a vírusokkal, nem kéne olyan híreket olvasni a neten, hogy vírus bénította meg a mittomén milyen repteret... És nem lenne nagy szám az, hogy frissítés, mert minden értelmes ember csak bepötyögné a konzolba, hogy apt-get update, upgrade

Mennyivel unalmasabb lenne a világ nem?
  • bakterrier
    nekünk volt egy régi mac a suliban, nem lepődtem meg...
  • Bandee1987
    emléxem, amikor a suli könyvtárának számítógépén megláttuk először a windows 95-öt 1996-ban...tátott szájjal néztük :)
  • NEXUS6
    Itt a win hívők nagy lelkesedésükben egyszerűen nem értik azt, hogy mit ártott a világnak Gates, hiszen milyen csodálatos ember, aki ilyen hatalmas üzleti sikert ért el!

Hát ez az emberek, ez az!!!!!
    Az M$ korszak elött az IT NEM a pénzről szólt elsősorban, hanem arról, hogy ki tud jobb programot csinálni. A jó programozó volt az isten és nem azért nézett fel rá Pistike, mert pénzügyileg sikeres volt, meg 50 ferrárija állt a garázsban.
    Ma az IT a pénzről szól és semmi másról.
    Jobb és stabilabb a Linux, vagy más OS, ugyan már kit érdekel! Csak úgy tud elterjedni, ha pénzügyi és marketing szempontból eladható azoknak, akik nem értenek az egészhez, de döntenek róla.

Ezt hozta az M$!!!!!!!!!!!!!!
    Ha nem értitek, hogy mi a gond ezzel, akkor ....(gondolj ide valami csúnyát).

Alant elhangzott, hogy igen, milyen rengeteg drájver van a a winhez, más OS-hez képest, meg milyen szuperül lehet (most már) az új hardvert installálni.
    Ez nem a win érdeme, hanem a HW gyártóké, akik jól felfogott érdekükből vezéreltetve, megírják(íratják) a drájvereket.
    Amúgy, szerintem ez még mindíg a béka segge alatt van. El tudtok olyat képzelni, hogy felnyomod az új hw-t a gépre és az nem telepítget meg újraindítgat, hanem működik vele (és nem azért mert a OS 8 gigás telepítőjébe, minden drájvert beraktak az őskortól kezdve, a kőbaltától, a lézerkardig).
    Elárulom, volt ilyen szabvány 10 évvel a w95 előtt, ami otthonra szánt számítógépek esetében biztosította ezt, és úgy hívták autoconfig;)))
  • Macc
    nukira gondolsz? :DD
  • FTeR
    köszönöm, igazán kellemessé tettétek a mai reggelem.
    szar lehet ilyen kisebbségi komplexussal élni :)
  • GulaSoft
    Na a szabványokról annyit, hogy ha a microfosnál kiég egy fénycső, akkor szabvánnyá teszik a sötétséget.
  • Macc
    Egyetertek. Mellesleg biztonsagires ide v. oda, az MS programok nem azert kenyelmetlenek es logikatlanok mert tele vannak resekkel... Mas gyartok programjai sem tokeletesek, de azert sokkal hasznalhatobbak.
  • Macc
    Hat ezzel ne is utlaj semmire:)) mert ritka nagy baromsag, mar bocs... Macintosh szamitogeprol 1984 januarjatol beszelhetunk, es a szines grafikara meg egy darabig varni kellett (ugy 87 korulig). A Microsoftnak a kezdetekben annyi koze volt a Macintosh-hoz, hogy masra nem tudta megirni a az exceljet...
  • gergobaby
    Kicsit megdöbbentett a hír...
  • sz4bolcs
    Engem teljesen megdöbbentett a hír.
  • Caro
    Nekem csak az nem tetszik, amikor egy cég nem a jól elkészített termékével, hanem különféle üzleti-marketinges-jogi úton éri el, hogy ő legyen az első. És gyakran elég tisztességtelen módon.
    És ez a társadalom hibája, hogy a valódi érték nem számít, csak a kreált, elavult szabályok.
  • TheZsenyka
    A DirectX esetében a szabványosítást szerettem volna kihangsúlyozni.
  • irkab1rka
    hülyeség.
    unix, solaris, és os2 már akkor is volt.

ez is csak agyament marketing.
  • BiroAndras
    Az IE valójában benne lett volna a Win95-ben, de nem készült el időre, ezért az alap változatból kimaradt. De a későbbi kiadásokban már benne volt.

Nem lehet a win95-öt a biztonsági rések miatt szidni. Egyrészt az internet akkor még épp csak elindult, és még nem is voltak netes vírusok, másrészt az összes többi OS pontosan ugyanolyan védtelen volt. DOS alatt is rendszeresen kellett víruskeresőt futtatni. Én még emléxem, hogy a DOS lelkét úgy lehetett szanaszét írni, ahogy jólesett. Más OS-ek is biztosan hasonlóan védtelenek voltak. A kivétel a UNIX, meg a többi nagygépes OS, mert azokat eleve hálózatos, sokfelhasználós környezetre fejlesztették (bár mai körülmények közt azokat is percek alat szétcincálnák). Valószínűleg sokkal jobb lett volna a DOS és a win is, ha UNIX alapokra épül, de akkor még senki sem gondolta hogy PC-re valaha is kelleni fog ilyen OS. És valszeg a felhasználók is panaszkodtak volna, hogy a gépük kevéske erőforrását ilyen "felesleges" fícsörökre pazarolja az MS.
  • Fityfirity
    Itt az értelemtlen viták közé bezsúfolnék egy kicsiny információt, ami talán lényeges. Anélkül, hogy a windózt védeném (mert egyébként a nyílt forráskódú rendszerek híve vagyok) ha jól tudom 1980-ban az Apple-Microsoft együttműködésben alkotta meg Simonyi, Gates és Steve Jobs a Machintos színes grafikájú számítógépet.
    Ezzel nem akarok utalni semmire. Csak érdekes és ezt valahogy nem hangoztatják.
  • bakterrier
    arról nem is beszélve, hogy a létező szabványokat meg kedvükre megváltoztatják (XML, JAVA)
  • bakterrier
    sok igazság van benne amit mondasz
    egy hajszál választ el attól, hogy önkritikát gyakoroljak :D
    pont itt a különbség a "sima" és az opensource oprendszerek között: jön fel a linux ez tény, jönnek elő a biztonsági hibák itt is, a nyílt forráskód valószínűleg elsőre a támadóknak segít, viszont ezek a rendszerek hamarabb reagálják le a hibákat is, szóval dinamikusabbak fejlődőképesebbek...sőt hosszútávon előnyére válik a linuxnak is, ha széjjelk***ják párszor...
  • dez
    "A Windows koncepció mögött azért rendkívül erős szabványok állnak, amikenek nehéz ellenálni"

Aha, platform-függő, vagy azzá tett szabványok, amiket kénytelen vagy követni...

"Nem is beszélve arról, hogy a cross-platform fejlesztés sokkal könnyebb Windows alól, mint más oprendszerek alól. Ha mégis találsz ilyet, az 99%, hogy Microsoft alapú vagy Microsoft alá kifejlesztett eszközökre épül :) Már a DirectX önmagában nagyon jelentős eredmény."

Mert a DirectX annyira platform-független... :P Azért nincs portolva máshova talán egyetlen DirectX alapú játék... (Az OpenGL-esekkel ellentétben.) És úgy általában a Windows és a Microsoft a platform-független vagy cross-platform fejlesztés segítéséről híres... A Visual Basic és a Visual C++ megfelel ezeknek az elveknek? A Javát sem akarták Windows-függővé tenni... Meg pl. az egyre többet használt VXwindows is MS termék... Ugyan.
  • TothLaci
    Igaz, hogy Windowsban rengeteg biztonsági hiba található, de mégis legtöbben ezt használják könnyű kezelése miatt. Ha biztonságra törekszünk, akkor érdemes valami vírusírtót, és tűzfalat feltenni. Ja, hogy lelassítja a gépet? Választani kell: nagyobb biztonság, vagy a pc-nk teljesítménye. Egyébként a legtöbb programot Windowsra írják. Linux szerintem csak a szervereken a legjobb operációs rendszer.
  • droland
    De ti csak vitatkozzatok, legyetek ettől idegesek, senkit sem zavar, mivel senki nem fizet érte ;) Tovább figyelem és röhögni fogok a NEM TELJESEN átgondolt hozzászólásokon.

---------------------------------------------

UI: Amíg a firefox nem érte el az 5%-ot semmi nem történt, túllépte, érdekes módon azóta vannak biztonsági hibái...

ÉRDEKES NEM? Bocsánat senkit, semmit nem bántok, de hasonlóan a windowshoz, a firefoxhoz, minden más SZOFTVER ami elterjed, erre a sorsa jut. EZ VAN!
  • droland
    "Arról beszéljenek ,hogy mennyi kárt okozott már ez a szemét. 10 év alatt se tudnak egy olyan rendszert összedobni amit az első jöttment virus ne vágna hanyatt."

Ha más lenne ennyire elterjedt, akkor a gányprogram programozók arra összpontosítanának, és akkor az lenne szemét és az hallna meg egy jött, ment vírustól.

Mindíg elfelejtitek, hogy AKÁR MI IS FOG TÖRTÉNNI, mindíg a legelterjedtebb lesz a legvédtelenebb, mert arra fognak szakosodni a "rosszak".

Majd egyszer a windowst meg fogja előzni egy másik OS, és akkor az okosok (mert lesznek okosok) átállnak annak az OS-nek a megpöcskölésére, és hirtelen az válik szemétté, védtelenné.

Várjátok nyugodtan, hogy más törjön előre, más legyen a részesdettebb, én is kíváncsi lennék egy másikra, amin ugyanazokat meg tudom csinálni mint ezen, tehát ne kell restartolnom, mert éppen játszani akarok, és így váltanom kell.

Egy a lényeg: MINDÍG MINDEN ESETBEN AZ LESZ A SZAR, AMI A LEGELTERJEDTEBB, ez tény, ez így volt, így van és így lesz.

(Amikor a DOS elterjedt volt, sokan most utólag visszasírják, de megint elfelejtsük, hogy ems hiba, emm hiba, így felső, úgy alsó memóriaterület, meg volt azzal is a szenvedés, csak hajlamosak vagyunk elfelejteni, és elhitetni saját magunkal, hogy X szemét, minden más jó. Higgyétek el, ha fordulna a kocka, az a minden más válna szemétté. Ez tény.)

... ez így volt, így van és így lesz...
  • dez
    "A MS nem ült a fenekén hanem ügyes üzleti fogásokkal egy óriáscéggé nőtte ki magát..."

Mások inkább úgy mondják, csalással, illegális szerződésekkel, stb.

"mindenki tanulhatna tőlük!"

Ajjajjj, inkább ne!!!

"A Win95 úttürő volt a maga idejében, az összes hibája és gyermekbetegsége ellenére!!"

Miben is???
  • bakterrier
    hogy ne utálj meg nagyon: elképzeltem, ahogy egy átlag felhasználó feltelepíti a gentoo-t :D
  • blackeagle
    Fekete napj1a a világnak. Arról beszéljenek ,hogy mennyi kárt okozott már ez a szemét. 10 év alatt se tudnak egy olyan rendszert összedobni amit az első jöttment virus ne vágna hanyatt.
  • bakterrier
    remélem nem a .net -re gondolsz, mint cross platform, ha arra kéne írnom, inkább elmegyek asztalosnak :)
  • bakterrier
    azért te se beszélj elfogultságról...ugyanaz nyomod csak a másik oldalon
    a 90% részesedésnek nem technikai, hanem gazdasági és marketing okai vannak
    én nem mondom, hogy egy rakás szar, csak azt, hogy van jobb
    én programozó vagyok, és win32 alá kell írnom egy csomó mindent...szóval azé nem hiszem, hogy nem ismerném, jót fogok röhögni a vista biztonsági résein, meg hogy mit miért kell majd átírnom az api függvények változásai miatt, illetve ez utóbbin annyira nem, mer nem tuti megtalálom a "hibákat" a programomban
    másrészt az egésznek van egy érzelmi oldala is, amely az ember szabadságérzetét korlátozza, persze van linux, van alternatíva...de hát ha már az oviban is windowst lát a kölök...
    másrész nem tudom mit erölködnek a szerver verzióval, munkaállomásra azt mondom a win felhasználóbarátabb, kényelmesebb, de szervernek meg erőforráspazarlás
  • TothLaci
    Mennyit is keresett Bill Gates a Windows 95-el? Bárcsak nekem lenne annyi pénzem.
  • maozedong
    írtátok h 95 el mennyit kellett szenvedni az IRQ-kal, stb. de az nem az oprendszer hibája volt, hanem a hardwareé!! Ha egy régebbi gépre felteszel linuxot, XP-t, azokkal sem lesz könyebb dolgod beállítgatni ezeket.
    95 öt nem szeretem, de ezt az egyet nem lehet neki fölróni hibájának. sajnos az ISA és a korai PnP ilyen volt.
    a legtöbb a HW-n múlik !
  • Troll
    Tíz éve pont suliba jártam, programozást tanultam. Egyszer valaki hozott egy 20 floppyból álló Win95 béta installt. Egy élet volt, míg felment, aztán kinyitottuk a kuka ablakát, belehúztuk a desktopról a kuka ikonját, kiürítettük, becsuktuk. Ott álltunk egy kuka nélküli Windózzal, ami újraindulni már nem volt hajlandó.
    De ezt a fícsört sajna kihagyták a végleges verzióból.
  • sokadikgab
    "Volt is ok az örömre, hiszen a Windows 95 alatt először lehetett 32-bites multimédiás és játékprogramokat készíteni."

Hat ebben nem sok orom volt. Meg eleg sokaig csak DOSos jatekok voltak, igaz lassan de biztosan eloretortek a windowsosak... 95os alatt nem sok jatekkal jatszottam, 98lett az igazi!
  • ForestGoku
    Az Appla a Xeroxtól vette meg az egeret is és a grafikus felületet is. A xerox fejlesztette ki de nem látta meg benneük a lehetőséget.
    Az MS meg leszrződött az IBM-mel, úgy hogy még nem volt meg nekik a DOS. ezután elmentek megvenni a DOS-t, és kicsit átírták.
    Mindkettő jó üzleti érzékre utal.
  • galocza
    pár dologhoz vélemény:

a 95 rohadt instabil volt. az osr2től kezdett használhatóvá válni.

nem azért haragszom a 95re mertcsak. azért haragszom, mert egy 7-8 éves periódus kezdete volt, melyben végig nyelették velünk a kakit, mire sikerült a népet áttéríteni az nt vonalra, és megkaptuk az első igazán jól használható windowst a 3.1 óta, az xp-t (amért szintén nem vagyok oda, de nem a használhatóság vagy stabilitás okán). ja azért sem szeretem, mert monopóliumot szerzett a cégnek az oprszen kívül más területeken is (ie, dx stb), és a monopólium soha nem jó a t. felhasználónak.

kiváncsi vagyok, a vista megjelenése után meddig lesz támogatott az xp (amellyel elég jól kijövök, és nem is akarom ápgrédelni).

a 95 semmit nem mutatott, amit az os/2 és/vagy a macek ne tudtak volna (jobban), 1xűen az első lépés volt, hogy átvezessék a népet a dos-win3.1 vonalról az nt vonalra.

ja és persze douglas adams a w95ről 8):
    w95
  • galocza
    kis kiegészítéssel: ...de az előbbiben nem vagyok biztos. és asszem einstein.
  • Picivizipaci
    Szerintem az winfosok mára elég stabillá váltak, mondjuk le lehet fagyasztani ( akárcsak a linuxot ). Akárhogy is nézzük csak kattingatással és utánanézések nélkül bármely op rendszerből lehet csinálni istabil verziót. Na persze a WIN95 az tényleg 1 rakás sz@r volt.
  • slackface
    Egy igazi elemi csapás volt az emberiségnek
  • TheZsenyka
    A Windows koncepció mögött azért rendkívül erős szabványok állnak, amikenek nehéz ellenálni, messze rendszerezettebb, szélesebb körű és kiforrottabb a fejlesztői támogatás mint bármilyen más oprendszeren. Nem is beszélve arról, hogy a cross-platform fejlesztés sokkal könnyebb Windows alól, mint más oprendszerek alól. Ha mégis találsz ilyet, az 99%, hogy Microsoft alapú vagy Microsoft alá kifejlesztett eszközökre épül :) Már a DirectX önmagában nagyon jelentős eredmény. A driver támogatottság pedig szinte már szót sem érdemel hasonló okokból, nem nagyon van alternatíva. Mivel ez a legalkalmazottabb rendszer (mobil telefon rendszerekről és egyéb embedded cumókról most feledkezzünk meg, bár ott is megvetette a lábát) ezért a legletisztultabbak a fejlesztői lehetőségek.