Veszélyben a Discovery?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Azért páran bentégtek a kabinban az egyik tesztnél.
"E mellett a NASA leállítja az összes igéretes projektjét, mint Ventura Star stb. mondván, hogy ez neki nem kihívás, csinálja, akinek X díj kell. Ennek ellenére belefog egy ISS építésébe, egy kiöregedett, idestova 20 éves konstrukcióval, ami szintén felrobban úgy ahogy van."
A nagy projektek indításáról és leállításáról sajnos a politikusok döntenek, nem a NASA.
"az ûrsikló már egy 20 éves technológia, és már régen ki kellet volna rukkolni valami újjal."
Nem olyan könnyû, fõleg ha folyton csökkentik a költségvetést, és ha véletlenül mégis összejönne valami, azt a projektet meg lelövik.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
És most röhögnek a csúcstechnikán. <#hehe>#hehe>
i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én nagyon elkenõdtem. Cifu majd biztosan kijavítgat a megfelelõ helyen, de akkor sem értem a következõket:
Én úgy tudom, de nem akarok nagy marhaságot írni, de az ûrsikló programot a NASA az Apollo program után indította azért, hogy elkészítsen egy olyan ûreszközt, amely újrafelhasználható és jelentõsen csökkenti az ûrbe juttatható hasznos teher költségét. Elindították 70 valamikor és én úgy tudom, hogy 20 évre tervezték a használatát.
Ehhez képest elkészítettek egy ûrsiklót, amely már eredendõen sem lett teljesen újrafelhasználható és nem is tudott annyit felvenni, amit terveztek.
A NASA utána szépen ráült a kis fenekére, megelégedve annyival, hogy jó-jó, nem olyan lett, amlyenre akartuk, nem újrafelhasználható, kicsit drága üzemeletetni, nem is bír annyit, de még mindig többet tud, mint az Arieane, meg at többi.
1987-ben felrobban a Challenger. Hosszú szünet, mert kicsit kellemetlen beismerni, hogy egy tucat veszélyhezetre nincs felkészítve a jármû. Javítson ki valaki, de az Apollo programban annyira odafigyeltek, hogy az elsõ pillanttól kezdve ki tudtak jutni ha baj volt. (Toronyban lévõ segédrakéta, ami katapultálta volna a kabint) Gyakorlatilag csak azért nem halt meg addig több ember, mert szerencséjük volt. A fellövés után gyakorlatilag alig van olyan pont, amikor megszakítható a folyamat.
Összepofozták az ûrrepülõt, adtak ejtõernyõt az pilótáknak (jókor hozzáteszem, 7 év mûködés után) stb,stb.
E mellett a NASA leállítja az összes igéretes projektjét, mint Ventura Star stb. mondván, hogy ez neki nem kihívás, csinálja, akinek X díj kell. Ennek ellenére belefog egy ISS építésébe, egy kiöregedett, idestova 20 éves konstrukcióval, ami szintén felrobban úgy ahogy van.
Erre várnak 2 évet, és bohóckodnak mindenféle látszat elõírásokkal, ahelyett, hogy elismernék, az ûrsikló már egy 20 éves technológia, és már régen ki kellet volna rukkolni valami újjal.
Ahogy én látom most ott porosodik az ISS, amíg szét nem esik az is, félkész állapotban, amolyan groteszk halálcsillag szerûen, és a NASA megint mehet az oroszokhoz, hogy 30 éves technológiával épült, repülõ koporsókban lövöldözzék már fel az emebreit.
A EISA pedig leporol egy régi ötletet, hogy majd jól megcsinálja valamikor 201x után.
Akkor ennyit az emberes ûrrepülésrõl?
Dehogynem. De védelem nélkül mi történne a géppel?Ott van a Challenger.
Ez pontosan olyan anyag mely nem lágyul, nem olvad hanem egy hõmérséklet elérésekor párologni kezd. (szublimál) Minden párolgás hûti a környezetét! Én láttam mikor mutatták hogy egyes csempékbõl mennyi hiányzik. A cápabõrhõz hasonló érdességûek új korukban.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Miután egy-egy ûrsikló indítás mintegy 400-500 millió $, ezt éppen nem mondanám. 😉
igaz hogy fel, s le tudnak hozni cuccot, de annak csak nagyon kicsi lehet a súlya
Mintegy 25 tonnát tud felvinni a rakterében alacsony Földkörüli pályára. Ennél többet a mai hordozórakéták sem tudnak felvinni.
ezzel a NASA soha nem fog eljutni a hold-ra se a marsra
Nem is arra építették az STS rendszert, hanem arra, hogy Alacsony Földkörüli Pályára embereket és hasznos terhet jutasson fel, és hozzon vissza a Földre.
ha nem csinálnak egy nagy hordozó rakétát!
A NASA már hosszú ideje civódik azon, kell-e egy nagy teherbírású hordozóeszköz egyáltalán. A Hold- és Mars-missziókhoz majd kelleni fog, valószinüleg. De ez ahogy most kinéz a dolog, az STS rendszeren alapuló személyzet nélküli rakéta lesz. Képzeld el az ûrsiklót indítás elött. Vedd le az ûrsiklót róla, tehát marad az üzemanyagtartály és a gyorsító rakéták. Ennek a hátára szerelj egy teherszállító modult, annak a végére pedig szerelj rakétahajtómûveket (akár az ûrsikló SSME hajtómûveit). Voilá. Ezt már az 1980-as években is felvették, csak felújítják végülis a régi ötleteket...
Fantáziarajz a Shuttle-C-rõl.
Ha jönne egy üstökös milyen rakétával küldenék ki az atombombát rá ?
Nem biztos, hogy atombombát kellene ráküldeni, legalábbis egyes tudósok vitatják, hogy ez segítene-e (több, kisebb darabra robbanva talán még veszélyesebb lehet). Másfelõl egy egy megatonnás robbanófej alig egy tonna körüli tömeg. Egy sima hordozórakéta is képes lenne a közeledõ üstökös felé elindítani...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A marshoz vezetõ pályára tizenegynéhány tonnát tudna állítai a Saturn V, szóval ez önmagában édeskevés egy Mars expedícióhoz. Mindazonáltal vannak tervek, melyek több Saturn V vagy Enyergija felhasználásával képzelnék el a Mars expedíciót. Nem egy szerelvényben, ahogy azt néhány filmben láthattuk, hanem részenként. Például mire a legénységet szállító ûrhajó elindulna, már a Marson lenne a tudományos modul, felszállóegység, Mars körüli pályán pedig a hazatérõ egység.
Ha jönne egy üstökös milyen rakétával küldenék ki az atombombát rá ? semmivel, mert nincs amerikának semmi nagyobb rakétája.
+ gondoljatok bele, elmult 2 évben csak a oroszország tudod embert küldeni az ürbe, most az ürsiklók leállitásával amerika megint nem tud embert felküldeni az ürbe.
És még bush beszél a holdról és a mars ról..
http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1
Már voltak különféle programok a csempék teljes lecserélésére, de azokból eddig nem lett semmi...
Pontosítsuk, felgyorsította annyira hogy a modul be tudott lépni a hold vonzáskörzetébe.
Ezek a csempék úgy vannak felragasztva, meglazulhatnak, a felületük egy része a belépéskori hõtõl elpárolog, persze hogy cserélni kell.
De a jelenleg fejlesztés alatt lévõ CEV ûrhajó hagyományos rakéták orrán indul az ûrbe. A dolog kritizálható pontja viszont pont az, hogy ez gyakorlatilag ugyanaz a megoldás, ahogy anno Gagarin is feljutott az ûrbe. Vannak alternatív megoldások (pl. egy nagy repülõgép emeli fel 15km magasra az ûrhajót, amely egy kisebb rakétával indul el, kvázi hasonlóan, mint a SpaceShipOne és a White Knight rendszer), de most mégis ezt preferálják, mondván, hogy ez bevált és kiforrott...
Fantáziarajz egy CEV ûrhajó fellövésérõl.
#54:A saturn V marha sokba került a maga "kis" 2900 tonnájával. Pedig a nagy részét nem is hidrogénnel, hanem kerozinnal töltötték, ami nagyságrenddel olcsóbb. Persze ha csinálnának ma ekkorát, és hidrogénnel töltenék, akkor az szinte bármit elvinne, még a marsra is. Háromszor akkora a hidrogén égéshõje, mint a keroziné. A saturn V 140 t-t tudott pályára állítani. A hold modul ennél valamivel könnyebb volt(cirka 100 tonna), azt a holdig vitte.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Az nem ûrrepülõgép lenne.
Szerintem kellene egy a Saturn V rakétához hasonló nagy erejú hordozorakéta, tetejére egy a szojuzhoz hasonló cucc - jóval olcsobb lenne
http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1
Ezek a csempék éppen hogy rohadtul felmelegszenek.
Csak nagy a hõkapacitásuk és az olvadáspontjuk, ezért nem folynak le az ûrhajóról.
Hogyha az ereszkedést nem számolom, csak a sebesség disszipációját, akkor is az ûrhajó 1 kg-ja 40,5 MJ energiát disszipál. Kb ennyi energia keletkezik 1 kg benzin elégetésekor.
És az ûrsikló nagyon sok kg-ból áll...
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
És ezekre a kis csempékre több ezer fokos hevítés után is nyugodtan ráteheted a kezed ugyanis nem lesz meleg. Úgyhogy ezek a kis csempék már csak ilyen szarok.
A lakbér késik, a wécépapir is elfogyott, de a polc televan tápkieggel! Szaros seggel mész edzeni... Ez az áldozat...ez az Animal...Vállalod?
Sztem a NASA mérnõkeinek egy új ûrrepülõgép kidolgozása és létre hozzása lenne a legfõbb cél.
Nem 500 millió dollárba kéne kerülnie hogy emberkéket küldünk az ûrbe hanem az 1/5-e vagy esteleg az 1/10-e.Az már inkább kifizetendõbb.Aztán jöhetnek az elsõ Hold kolóniák valamint a nagyobb és jobban kihasznált ûrállomások.A Mars elérése egy másik kérdés...
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
És mit kell ilyen tuti biztonságban visszahozni? Nem csak az asztronautákat?
Mert erre kicsit pazarlásnak tûnik egy ekkora böszme drágaság.
Olyan anyag nincs mely bizonyos hõmérsékleten nem párolog el. Az izzólámpában inert gáz van és a wolfram mégis folymatosan párolog, a sötét lerakódás finom eloszlású fém. Ha meg levegõ kerül bele rögtön oxidálódik, fehér lerakódás.
már a reggeli hírekben is volt, h _nincs_ veszélyben.
Ha létezne ilyen anyag, szerinted szórakoznának a viszonylag rideg és törékeny carbon-carbon csempékkel?
Hát ez az. A Holdon van gravitáció (a földi kb. hatoda).
A fémek fizikai tulajdonságai közé tartozik a jó hõvezetés.A másik tudod hogy a surlódástól hány ezer fokra hevül a belépõrész? Hiába rossz hõvezetõ a borítás, egy része elpárolog.
Pl: nagy teljesítményû hõszivattyú segít átpumpálni a keletkezõ hõmennyiséget(Vagy akár nanocsövek, ha jól tudom naggyon jó hõvezetõk). Belenyomatják valami nagy forráshõjû anyagba, elforralják, aztán kész.
Persze ennek nem sok értelme látszik így.
Így!
De a gáznemû anyag energiát tárol, amit talán fel tudnak használni egy kis vízbontásra, a következõ misszióhoz.
A legjobb persze az lenne, ha az összes alkatrész visszatérõ lenne.
http://stardust.jpl.nasa.gov/tech/aerogel.html