• gyozo
    #77
    Reggel hallottam a hírt, hogy a NASA leállítja az űrsikló programot. Nem felfüggeszti, hanem leállítja.
    Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én nagyon elkenődtem. Cifu majd biztosan kijavítgat a megfelelő helyen, de akkor sem értem a következőket:
    Én úgy tudom, de nem akarok nagy marhaságot írni, de az űrsikló programot a NASA az Apollo program után indította azért, hogy elkészítsen egy olyan űreszközt, amely újrafelhasználható és jelentősen csökkenti az űrbe juttatható hasznos teher költségét. Elindították 70 valamikor és én úgy tudom, hogy 20 évre tervezték a használatát.
    Ehhez képest elkészítettek egy űrsiklót, amely már eredendően sem lett teljesen újrafelhasználható és nem is tudott annyit felvenni, amit terveztek.
    A NASA utána szépen ráült a kis fenekére, megelégedve annyival, hogy jó-jó, nem olyan lett, amlyenre akartuk, nem újrafelhasználható, kicsit drága üzemeletetni, nem is bír annyit, de még mindig többet tud, mint az Arieane, meg at többi.
    1987-ben felrobban a Challenger. Hosszú szünet, mert kicsit kellemetlen beismerni, hogy egy tucat veszélyhezetre nincs felkészítve a jármű. Javítson ki valaki, de az Apollo programban annyira odafigyeltek, hogy az első pillanttól kezdve ki tudtak jutni ha baj volt. (Toronyban lévő segédrakéta, ami katapultálta volna a kabint) Gyakorlatilag csak azért nem halt meg addig több ember, mert szerencséjük volt. A fellövés után gyakorlatilag alig van olyan pont, amikor megszakítható a folyamat.
    Összepofozták az űrrepülőt, adtak ejtőernyőt az pilótáknak (jókor hozzáteszem, 7 év működés után) stb,stb.
    E mellett a NASA leállítja az összes igéretes projektjét, mint Ventura Star stb. mondván, hogy ez neki nem kihívás, csinálja, akinek X díj kell. Ennek ellenére belefog egy ISS építésébe, egy kiöregedett, idestova 20 éves konstrukcióval, ami szintén felrobban úgy ahogy van.
    Erre várnak 2 évet, és bohóckodnak mindenféle látszat előírásokkal, ahelyett, hogy elismernék, az űrsikló már egy 20 éves technológia, és már régen ki kellet volna rukkolni valami újjal.
    Ahogy én látom most ott porosodik az ISS, amíg szét nem esik az is, félkész állapotban, amolyan groteszk halálcsillag szerűen, és a NASA megint mehet az oroszokhoz, hogy 30 éves technológiával épült, repülő koporsókban lövöldözzék már fel az emebreit.
    A EISA pedig leporol egy régi ötletet, hogy majd jól megcsinálja valamikor 201x után.
    Akkor ennyit az emberes űrrepülésről?