525
 • Teppik Amon
  #525
  Már a kiadóban van a POSTABAJ
  https://www.dropbox.com/s/397yzlufgscvk24/Konyv_2022.jpg?dl=0
  A film az jó volt!
 • tigeroo
  #524
  Kisistenek hangoskönyv jön egy hónap múlva, narrátor: Andy Serkins


 • Teppik Amon
  #523
  Hatalams kézcsók a feleségednek! :)
 • Thufirhawat
  #522
  A feleségem fordította Csabával közösen a Going Postalt, elvileg az lesz a következő. Már jó pár hónapja le lett adva, szóval lassan csak kikerül.
 • Teppik Amon
  #521
  Olvastuk ami kijött, jól szórakoztunk, és vártuk a következőt.
  Pedig lenne még mit kiadni TP-től.
 • Sceleton
  #520
  Sajnos a Delta soha nem tartozott a tökéletes komuniációval rendelkezők közé....
 • tigeroo
  #519
  Most nézem bakker hogy 2016 és 2022 között egy fórum bejegyzés sem érkezett. Hát ne már. :(
 • tigeroo
  #518
  elég karcsú válasz lett :( ahhoz képest hogy ők a magyar terjesztők...
 • Teppik Amon
  #517
  de..és.. lesz még? Mikor?
 • tigeroo
  #516
  Ez a válasz jött. Nem kerültünk közelebb :)

  Küldök egy linket, ezek a Pratchett könyvek jelentek meg a Delta Vision kft gondozásában.

  http://www.deltavision.hu/konyvek/delta-vision/eletmusorozatok/terry-pratchett/
 • Teppik Amon
  #515
  Köszi, engem mindenképpen érdekel
 • tigeroo
  #514
  írok nekik, majd közzéteszem a válaszukat, hátha másnak releváns info lehet.
 • Teppik Amon
  #513
  igen jó a kérdés. A deltavision oldalán nem aktív a fórum, pedig ott szoktak közölni infókat. Facebookon meg nem vagyok. Oda írják ki az infókat és ott lehet kérdezni a kiadótól bármit,
 • tigeroo
  #512
  Ezt én is néztem, de én arra gondoltam hogy ez már elvesztette az aktualitását. Miért is? Én a Fantasztikus Mauríciuszt (bár megvan ez is) és a Manák trilógiát pl. nem vettem ide, mert nem Korongvilág - Meg abból csak az 1. és 3. van meg.

  Szóval ha ezeket még hozzácsapom (Mauríciusz és 2 Manák könyv a 3-ból) Akkor már 37 könyvről beszélhetünk. Most vajon hogy állnak a fordításokkal?
  Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2022.01.06. 12:01:55
 • Teppik Amon
  #511
  a wikit idézve
  Az eredeti, angol, 41 könyvet tartalmazó Korongvilág sorozatból 2020 májusáig 34 kötetet fordítottak magyarra.
 • tigeroo
  #510
  Na és tud-e valaki nekem listát mutatni az eddig itthon kiadott Korongvilág regényekből? 10 év alatt eljutottam 34 kötetig :)
  Eddig nekem ezek vannak meg: Hiányzik úgy tudom 2, Az utolsó hős és az Égből szőtt kalap. Más?

  A kaszás
  A mágia fénye
  A mágia színe
  Agyaglábak
  Akkor majd éjfélt viselek
  Az igazság
  Az ötödik elefánt
  Baff
  Bűbájos bajok
  Carpe Jugulum
  Cseles
  Csip-csap népek
  Egyenjogú rítusok
  Éjjeli őrjárat
  Érdekes Idők
  Fantasztikus Mauricius
  Faust Erik
  Fegyvertársak
  Gördülő Kövek
  Hazafiak
  Hölgyek és Urak
  Időtolvaj
  Az igazság
  Kallódó kontinens
  Kisistenek
  Maszkabál
  Mort
  Mozgó képek
  Őrség! Őrség!
  Piramisok
  Rémes Regiment
  Télkovács
  Vadkanapó
  Vége a mesének
  Vészbanyák
  Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2022.01.06. 09:29:39
 • twillight
  #509
  No, sikerült befejeznem két újabb könyvet, és közben beláttam hogy a The Amazing Maurice...-al alaposan belenyúltam, így itt egy frissített folyamatábra:  Most a Gördülő Köveket kezdem el, és ennek kapcsán had fejtsem ki hogyan látom a fordítóváltást:
  A KIADÓ HAZUDOTT.
  Már úgy értve hogy teljes lejáratókampányt indítottak Sohár Anikó ellen, a valós ok a nevek ávltozására sosem derült ki, ellenben egyértelmű hogy HA és amennyiben S.A. része volt a problémának, az nem egyedül az ő sara.

  Kezdjük azzal hogy a könyvek végén kiadott névtáblázatok NEM TELJESEK. Ez mutatja hogy a) a kiadó igénytelen b) az új fordító igénytelen és trehány. Pl. a GK névjegyzékében Quirm nincs jelölve, pedig a korábbi Quirm-ből Kvirm lett benne. Quirm-ként megjelent a Piramisokban és a Hölgyek és Urak-ban. Mert bizony a HéU-nak kiadták egy digitális változatát A RÉGI NEVEKKEL. Hogy ez hogy lett lehetséges ha a kiadónak nem voltak már mega jogai a neevek felhasználásához? Nyilván nem lehetséges, mégis ez van.

  Másik, hogy ha alkalmazok egy fordítót egy sorozathoz, akkor a szerződést kétféleképpen fogalmazhatjuk meg,amennyiben nem vagyok teljesen tökkelütött:
  a) a fordító egy dolog, a sorozat jogai viszont a kiadónál vannak, tehát a fordított névválozatok a kiadót illetik
  b) a fordító számára előnyös szerződés készül, mely esetben a nevek tulajdonjoga ugyan a fordítónál marad, de a hazsnálati joga a kiadónál. Ebben az esetben minden újabb kötetnél bizonyos licence-díj illeti a fordítót. Ezt nem kifizetni nagy kicsinyesség a kiadó részéről.

  Harmadik dolog, hogy a Delta Vision saját munkatársainak elmondása szerint az új fordító nem volt hajlandó dolgoznia régi nevekke.

  Negyedik dolog hogy bizonyos neveket változatlanul megtartottak. Ha elvileg a névfordítások jogai elvesztek, erre nem lett volna mód.

  Vagy ott van Lord Havelock Vetinari esete. Ezt eredetileg nem fordították le egyáltalán. Betrollkodni Lord Kozimo de Lodoci-t, ami:
  - indokolatlan
  - zavaró
  - más névszerkezet
  - olaszos név egy britt/skót név helyett, ami által megváltoztatja az eredeti író szándékát és stílusát, ami a ROSSZ FORDÍTÁS alapvető jele...

  Aztán ott van Murok esete. A "Karott" , na AZ ANGLICIZMUS, nem a murok.

  "Fred Colon" esete is példaértékű. A névtáblázat szerint a régi fordítás egyszerűen "Kolon", ami HAZUG TREHÁNYSÁG. Az Frederick Kolon volt (az eredetiben is ugyebár ez a teljes neve). Hogy ebből hogy lett Bendő Frédi? Úgy kérem, hogy az új fordító ERŐLTETETT HUMORÚ SZÓ SZERINTI FORDÍTÁST alkalmazott ami ROSSZ FORDÍTÓI MUNKA.
  A "Göcsört Görcsi"-nél pedig nálam végleg elszakadt a cérna, egyértelmű hogy Farkas Veronika nagyon humorosnak hiszi magát, DE VALÓJÁBAN EGY KRETÉN. Nem is vettem többet lefordítva Korongvilág-kötetet.
  Már csak hab a tortán hogy a Gördülő Kövekben Murok neve - az lspace.org szerint - egyáltalán nem szerepel (erre majd figyelek).
 • Teppik Amon
  #508
  erre tessék fáradni petíciót aláírni hogy androidra is legyen Ankh-Morpork térkép, ne csak almás telefonra.
 • twillight
  #507
  Közben haladgatok ám, sikerült elérni a második nagy Korong-eseményhez, a Patkányhalál létbejöttéhez (az első a főkönyvtáros átváltozása):

  A Faust/Erik után a cuccot a fővonalon csak előrelátólag illesztettem be, de eddig szépen alakul a dolog.

 • twillight
  #506
  És akkor most hallgassuk meg együtt Ankh-Morpork nemzeti himnuszát:

  We can rule you wholesale
 • Teppik Amon
  #505
  Csakhogy még egy olvasási kalaúz legyen:


  deltavision fórumán találtam
 • twillight
  #504
  Az összefüggéseket szeretném látni. Úgy meg a megjelenési sorrend nem megfelelő.

  A Pirmisok pl. a 7. kötet, de csak a Mágia Fényéhez kapcsolódik, ami persze elválaszthatatlan része a Mágia Színének, így szvsz harmadiknak jobb olvasni.
  A Faust/Erik a Bűbájos Bajok utáni negyedik kötet, de valójában a BB közvetlen folytatása.

  Nem is szólva arról, hogy az is érdekel hogy a fő történetszálak hogyan viszonyulnak egymáshoz, és milyen alapon. Hogyan épül fel a KorongVILÁG mint világ, nem mint 40+ regény és novella. A magyar kiadást megjobb nem is firtatni, össze-vissza kiszámíthatatlanul adnak ki, HA kiadnak. Nem mintha a történetek nagyrészét alapból nem olvastam volna már vagy tucatszor.
  Ja, és terjeng egy csomó megalapozatlan állítás is, pl. hogy Mustrum Maflaves szerepelt volna a Bűbájos Bajokban, vagy hogy mi is a nyolc varázslórend elnevezése. Vagy hogy a Troll Bridge bármi fogódzót tartalmazna a Mágia Fényén kívül.

  Btw, feltűnt nektek is mennyire hasonlóan néz ki Sors és a Tömlöc Létsíkok izéi?
 • tigeroo
  #503
  miért nem úgy olvasod, ahogy eredetileg megjelentek? az angol kiadások között is legalább van 5-6 hónap eltérés.
 • twillight
  #502
  Sőt, találtam KÉT, a Bűbájos Bajok után az időrendben megyegyező időrendtáblázatot, de még ott is sok a párhuzamosság. És ugye ott a bizonytalanság az időrend elején pár tételnél.
  (A táblázatosított verzió saját felhasználásra készült,az első négy cím azért van áthúzva mert már túljutottam rajtuk jelenleg.)

 • twillight
  #501
  A kiadási sorrend nem az amit keresek (wikipédiára mutatva), plusz kétségeim vannak a #500 táblázatával.

  Pl. nem értem hol a kapcsolat a Piramisok és a Kisistenek között (már azon kívül hogy mindkettő a vallással/ősi civilizációkkal foglalkozik mint téma).

  Ellenben nincs jelölve kapcsolat az Egyenjogú Rítusok és a Mort között, holott az az a két könyv amiben Cutange (legaább az egyik magyar fordításban Katángli) az arkrektor (archchancellor).

  Érdekes választás továbbá a Troll Bridge elhelyezése, ami máshol a Bűbájos Bajokat köti össze (párhuzamosan az Erik/Fausttal) az Érdekes Időkkel.

  A Nanny Ogg's Cookbook-ot pedig nem szokás jelölölni, mert értelmetlen, hiszen ténylegesen egy receptkönyvről van szó kitalált receptekkel, történet nélkül.

  Megjegyzem egyik sem jelöli továbbá pl. a "Néhány szó Lord Havelock Vetinaritól"-t, vagy a "Minutes of the Meeting to Form the Proposed Ankh-Morpork Federation of Scouts"-t.

  Itt a másik "reading order" ami kering még a neten, csak hogy tosszunk ide mindent (picit feljavítottam sajátkezűleg):

 • Sceleton
  #500
  Vagy ez. :)

 • Sceleton
  #499
  Itt van a sorrend. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Discworld
 • twillight
  #498
  Tud valaki segíteni könyv-sorrendben?
  Megvan (végre) az egész sorozat (oké, a fele nyilván angolul), és azt gondoltam, miért ne olvasnám el az egészet egyben, újra.

  De szeretném most sorrendben elolvasni mind a 41 könyvet, 2 képeskönyvet, 9 novellát, és ha vhogy megszerzem a 4 science of discworld-öt is. A receptek, naplók és egyéb extras-kiadványok nem érdekelnek.

  Viszont csak a fő történetszálak sorrendjét lehet megtalálni (Széltoló-ciklus, boszorkák-ciklus, Halál-ciklus, Őrség-ciklus, technológiák, vallások). Azt sajnos nem, a ciklusok regényei egymáshoz milyen történeti/logikai sorrenddel csatlakoznak.
  A Piramisok pl. a Mágia Színéhez a kiadás/megírás sorrendje, az időjárás,apiramisok témája, és Bel-Shamharoth kapcsán.
  Az is dereng, hogy a Kisistenekre később (Gördülő Kövek?) volt utalás.

  Vannak ötletek?
 • Voltan
  #497
  Király, ezeket le is csekkolom!
 • Teppik Amon
  #496
  Deltavision-nél elő lehet rendelni a BAFF!-ot. yeee :)
 • Teppik Amon
  #495
 • Teppik Amon
  #494
  ez a sorozat volt már itt linkelve?
 • Teppik Amon
  #493
  Kiolvastam a hosszú földet. Jó, érdekes az ötlet. Nekem tetszett. Várom a következőt, mert ez egy csomó kérdést felvetett :o
 • Dzsini
  #492
  A negyedik is csak idén fog megjelenni (júniusban), szerintem maximum az után fogják elmondani, hogy mi is lesz az ötödik kötettel, mennyi készült el belőle, stb. Én elég biztos vagyok benne, hogy Baxter be fogja fejezni, és Pratchett neve ugyanúgy ott lesz a címlapon.

  Ez alapján a cikk alapján az ötödik kötet még nem igazán kristályosodott ki :)
  The last time I saw him was a sunny day last summer. We went into Salisbury for an author photograph by the cathedral. Even then he had new ideas for the books. What he liked about science fiction, I think, was the way it addresses the bigger picture. “By the time we get to Book Five,” he said to me, “will we find out what it’s all about?”
 • Teppik Amon
  #491
  Nem éppen Discworld, de Prathett:

  Hosszú föld
  Ha jól olvasom, valami könyvsorozat első darabja és 5 kötetesre tervezték, amiből 4 megjelent. wiki róla
  aztán hogy lesz-e 5. könyv, ahogy tervezték? Ki tudja.
  Kipróbáljuk? Olvasta már valaki esetleg? Vélemények?
  Utoljára szerkesztette: Teppik Amon, 2015.05.22. 07:24:08
 • Zero001
  #490
  Ez egy elég találó poén volt, pont olyan, mint amiket ő írt.
 • Teppik Amon
  #489
  Szomorúan morbid a deltavision fóruma.

  2015.03.07. 19:40:45
  Sziasztok!
  A kaszás felől érdeklődnék, amit még tavalyra "ígértetek". Lehet rá számítani a közeljövőben?


  2015.03.12. 16:48:24
  2015 március 12-én 66 évesen elhunyt Sir Terence "Terry" David John Pratchett.
  Nyugodjon békében!

  .....
  2015.03.13. 10:26:37
  Sziasztok!
  A kaszás felől érdeklődnék, amit még tavalyra "ígértetek". Lehet rá számítani a közeljövőben?
  Rá mindíg. :(

  :( :(
 • Dzsini
  #488

  UVoD
 • b-type
  #487
  Sajnos :(
 • Dzsini
  #486
  az utolsó twitter bejegyzések