48
  • Laci
    "Hol van az megírva, hogy ha az egyik típusú mocskoskodó módszert bevetik akkor az ilyeneket meg mondjuk nem?"

De hülye vagyok! Kölői kérdéseket teszek fel: Hol van megírva? M$ kampányirodák "felvilágosító" hírdetéseit, emberkéken kersztüli reklámozásait előíró tervezetekben, médiának leadott kijelentésekben, de főleg a kényelemvégyból nem gondolkodó emberek véleményében...
  • Laci
    Persze, mert egy olyan cég:
    - amiről már a hírek is harsogják hogy itt-meg ott sérti meg a versenyszabályokat,
    - ilyen tisztességtelen, olyan tisztességtelen politikát folytat,
    - saját maga is bevallja, hogy a konkurencia lejáratása az elsődleges célja (lásd pl.: iPOD elleni hadjárat először a riválisról szóló hír, majd Ballmer bácsi árulkodó kijelentése),
    - továbbá, észrevéve, hogy pl. kezdenek itt ott áttérni pl. Linuxra gyorsan csökkenti az árait (ami amígy is irreálisan drága és utána is az az ilyen ...** termékért) csak hogy lenyomjon mindent ami az egyeduralmára veszélyt jelent...
    ...az a cég biztos nem, áááá ugye nem használ ki minden ilyen húzást (mint amit alább említettem a szándékos hibákról is) áááá ő ezt pont kihagyná igaz? Hol van az megírva, hogy ha az egyik típusú mocskoskodó módszert bevetik akkor az ilyeneket meg mondjuk nem Ez ne akarja már beadni nekem senki. De így van ez TÉNYLEG SÁRDOBÁLÁS!!!! És részemről egyszerű üldözési mánia pffff. de lejárt már ez is:))
  • Dzsini
    sajnálom, hogy ide jutott a dolog, mert idáig értelmes és jó vita volt.
  • Dzsini
    ez már csak sárdobálás...
  • Laci
    "... kb ennyire foglalkozik egy cég azzal, hogy az általuk megírt vagy használt program mennyire működik a megváltozott rendszer alatt..."

Ha ezzel a "rendszerrel" ennyi gond van (minden más téren is) akkor én a cégeket továbbra is erre a magatartásra bíztatom, mert nem kell elősegíteni a terjedését. Persze most biztos csak az igazságérzetem erősködik, de majd megnézem amikor az m$ termékek vezérelte háztartási eszközök, tv, video cuccok hány rendszergazdát fognak igényelni a "zavartalan működéshez". Ha rendszergazdák száma = n, akkor a tippem: n >> 1.
  • b2nary
    nem is tudom mi már olyan meglepő ezen...
  • Laci
    "...de a legtöbb felhasználót ma már nem érdekli, hogy mi van a dobozban és nem hajlandó időt és energiát áldozni a beállítgatásra, egy egyszerűen, és nagyjából biztonságosan használható rendszert akar."

Hadd ne hozakodjak megint elő ezzel, de amíg az m$ nem tette tönkre őket a hazug erőszakoskodásával addig voltak ilyen rendszerek olcsóbban is , csak éppen évtizedes távolságokban már...

"... ahelyett, hogy a cégek magukba szálltak volna,"

Most már inkább az m$-nek kéne nagyon magába szállnia ezek után, csakhát az ilyenektől az nem elvárható...

"...arra írják a sok szemetet ami a legelterjedtebb"

Annak idején azt hiszem hogy az Amigának volt a legjobb sw-ellátottsága mennyiségben, csak a legtöbbet átlagember nem használta, és nem volt net, ennyivel könnyebb dolog volt nem mindentől összedőlnie a rendszernek, de ilyen ostoba hibák, vagy akár vírustámadások elképzelhetetlennek tűntek volna nekem, de ha tévedek, akkor ha valaki tud hozzon fel példát mert kiváncsi vagyok az ilyenekre...
    Az m$-nél - mégegyszer - gyaníthatóan arról is szó van hogy már szándékosan tesznek bele hibákat, mert ugye az emberek csak így várják epekedve pl. most a longhornot, gondolván hogy abban majd ki lesznek javítva ezek a bizonyos hibák. Igen ki lesznek, de lesz helyett új adag. Nekem ebből meg személy szerint nagyon elegem van, de ahogy elnézem nem is vagyok ezzel annyira egyedül...
  • Dzsini
    ja, sp2 - van egy magyarországi bank, amelyik az ügyfelei számára betelefonálós rendszerben nyújt szolgáltatásokat (utalás, egyenleg, stb...) - az SP2 megjelenése előtt jóval kezdtünk érdeklődni náluk, hogy a program működni fog-e sp2-vel... egyszer válaszoltak azzal, hogy a programozók vizsgálják az ügyet... azóta heti-kétheti érdeklődésünkre (akár a bank fele, akár a programkészítő cég fele) még csak választ se kapunk, személyes telefonhívás pedig "sajnos most nincs itt illetékes" reakciót kapunk... kb ennyire foglalkozik egy cég azzal, hogy az általuk megírt vagy használt program mennyire működik a megváltozott rendszer alatt. ezekután ha nem működik (nem próbáltuk ki), és beperelem őket, mert nincs benne a dokumentációban ez a probléma, és megvan az összes levél és emailmásolat akkor szerintetek milyen könnyen ítélik őket kártérítésre? :)
  • Dzsini
    szerintem ma már egy - lehetőleg internetre kapcsolt - számítógép kezd olyan berendezési tárgy lenni, mint a tévé, a mikrosütő vagy a hűtőgép. és körülbelül annyira bolondbiztosra, és egyszerűen használhatóra is kell megcsinálni. persze, mindigis voltak olyanok akik beleturkáltak a fenti eszközökbe, ahogy lesznek is, nekik jó, ha bele lehet turkálni az adott oprendszer lelkivilágába. de a legtöbb felhasználót ma már nem érdekli, hogy mi van a dobozban és nem hajlandó időt és energiát áldozni a beállítgatásra, egy egyszerűen, és nagyjából biztonságosan használható rendszert akar. (és ebben az xp - főleg az sp2 óta - nagyon jó. ha valaki bolond, és kikapcsolja a tűzfalat az olyan, mintha leszedné a sugárzásvédő borítást a mikrosütőről) - annyira kell(ene) érteni a géphez, hogy ne fejjel lefele rakd be a dvd-t a korongba :)

2: nem én próbáltam, hanem az adott ismerős, és most megkérdeztem, debian, uhu és valamilyen freebsd disztribució vérzett el rajta :( sajnálom én is, de nem sikerült életet lehelni bele. egy rendesen agyonintegrált alaplap, és valószínűleg chipset gondok adódtak.

3: nem üzemeltetek szervert. itthoni gép, és amikor nem vagyok előtte le van hibernálva vagy csak letekerve az fsb/vcore hogy alig fogyasszon - de egy mozdulatra újra működik, addig is az esetleges munkák meg egyebek töltődnek fel/le szerverekről. (ja, és a 98 is simán elfut 1-2 hónapig reboot nélkül, csak egy progi kell ami alkalmanként kipucolja a ram-ban maradt szemetet - az a számláló pedig csakis belső időzítésre van alapból (és a 2000ben meg az xp-ben is megvan), és elméletileg egy programozónak nem kellene azt használni, van másik timer ami pármillió évig elszámol ahelyett :)

az sp2 után nem működésről annyit, hogy amit én használok ott semmivel se volt 1 percnyi gond sem, és az sp2 változásai (biztonsági szigorítások leginkább) azoknál a programoknál okoztak apró gondokat, akik úgy vették, hogy a user automatikusan admin jogokkal rendelkezik, és nem használ tűzfalak - ebből az első egyértelműen a programozók hibája, a második pedig az xp új tűzfalában 1 klikkel "javítható" hiba... sajna ebből is vihart kavartak a biliben, ahelyett, hogy a cégek magukba szálltak volna, és több, mint fél év alatt amikortól el lehetett érni az sp2 változásait megnézték volna, hogy mivel lehet gond és kiadják a javítást.

a hálózati megosztás bug az igen, csúnya balhé volt. sajnos előfordul, de már javították, ahogy a jpeg-problémát is (ami pár hónappal előtte png-vel előfordult linuxon is, azt is helyrehozták elég hamarost)

(én is jobban szerettem az Amigát használni, ott kevesebb probléma volt, bár vírusokra ott is oda kellett figyelni - dehát természetes, hogy arra írják a sok szemetet ami a legelterjedtebb)
  • lola
    "...nem értem miért kellene érteni hozzá meg mélyre áskálódni, amikor egy oprendszernek működnie kellene és nem problémákat okozni..." - valamilyen szinten kell érteni ahhoz, amit az ember használ. A különbség az, hogy az emberek szeretnek kettős mércével mérni. Míg az egyiknél természetesnek veszik azt, hogy mit hogyan kell csinálni (pedig nem így születtek!!), a másiknál a legkisebb problémánál is sikítanak.
  • lola
    A bekezdéseid alapján:

1. Szerintem ha valaki számítógépet vesz, az ne az "étlap jobb oldalát" nézze. Egy csomó kellemetlenségtől lehet megszabadulni.

2. A disztribúciók között lényeges eltérések lehetnek. Próbáltad másikkal?

3. Mivel nagy HDD-ről beszéltél Te is, ezért a FAT16 szóba sem jöhetett...
    Azt egyébként nem írtad, hogy szervert üzemeltetsz, mert a 98se nem arra lett kitalálva. Az xp sem, erre a win2k jobb. Az uptime időt máskülönben nem tudom megérteni. 98-nál mellesleg a "tisztelt" programozó urak elfelejtettek jó típust beállítani egy számlálóhoz, ezért az uptime-nak (már nem emlékszem pontosan) 3-5 hét a max. ideje.

Idézet tőlem:
    "Ezzel szemben írhattál volna az eszközök említésénél olyat, hogy egy csomó régebbi hw eszközt az xp nem kezel, egy csomó program nem fut alatta az sp2 óta különösen..." - erről szemérmesen hallgattál.
  • Laci
    "...(bár nem értem miért kellene érteni hozzá meg mélyre áskálódni, amikor egy oprendszernek működnie kellene és nem problémákat okozni... és nem kellene egy eszköz _használatához_ tanfolyamra járni :o) )"

Egyetértek! Csakhogy ezt leginkább a sok windózrajongónak kéne figyelembe venni, akkor talán nem hinnék annyira azt hogy az az ami mindenre jó, meg talán nem jönnének annyiszor azzal a demagógiával hogy a windóz mindenre jó csak érteni kell hozzá és talán azt is többször hozzátennék hogy ott a napi 12 órás rendszergazdai foglalkozás: registry állítgatása, driverek és programok ütközésének kiküszöbölése, szabálytalan műveletek elleni folytonos harc és sűrű újraindítgatás. És ha mindez véletlenül (persze szigorúan átmeneti) hibamentes körülményeket hozna, akkor sem lenne jó sokmindenre a memória+sw+hw kezelése és a sok biztonsági és egyéb rés miatt (amit ugye már csak üzleti okokból is elrejtenek benne a fiúk) és ott van a több giga hely amit alapból elfoglal és még terjeszkedik is hogy mind a háttértáron mint a külső memóriában minnél több terjengős adat legyen, amiből az adódik hogy hatékony rendszerről szó nem lehet, de így lehet az újabbnál újabb hw-ket ráerőltetni a népre. Így állnak elő a hw igényei ami a program+memória+háttértár buta kezeléséből adódik.

Tehát egy oprendszernek minnél többet kéne kihozni egy gépből és hozzáférést kéne biztosítani a felhasználóknak. Ebben a windózt mint jeleskedő oprendszert inkább mélyen hallgassuk el a Linux meg ugye leginkább programozóktól programozóknak dolog, amit egy olyan réteg használ mely szeret mindent a saját igényeire szabni és kifelé egymás munkáját segíteni a fejlesztésben, egyelőre nem úgy néz ki hogy átlag felhasználóknak való.

"a blaster is csak azért terjedt el így, mert sok barom user egy hónapok óta létező javítást nem volt hajlandó felrakni..."

Ha meg felrakod az újat akkor meg más (itt az sg-n is szép számmal olcasható) veszélynek leszel kitéve: mondjuk a legutóbbi tényleg elég durva volt: látják az egész könyvtárszerkezetet, ha az sp2 TŰZFALLAL megy fel egy modemes a netre... De az előtte lévő jpeg-es baromkodás sem éppen nevezhető elfogadhatónak.

Resetelni meg annak kell """"csak""" havonta aki nem biztos hogy szövegszerkesztésen, játékon kívül mást is sűrűn használ. Csakhogy a legtöbben azt sem tudják (mert ebbe "nőttek" bele) hogy az is szégyenletes visszaesés az informatikában hogy egy driverfrissítésnél vagy egy program telepítése után újra kell indítani azt a gépet... Mondjuk arról már a pécé sz@r "felépítése" tehet leginkább hogy a hw-felismeréshez egész nap driverekkel meg illesztőprogramokkal kell szenvedni, de arról már a windóz is tehet hogy ez így elterjedt (..és magának hazudta a lopott majd lebutított AC-ról PnP-re átnevezett technológiát, ami persze csak arra volt jó hogy azt amiben működött elnyomja, magát meg előrenyomja, persze egy nem nagyon működő változattal), stb, stb... nem először olvasható ez sem, de akárhányszor írják le: úgy néz ki sajnos tényleg feleslegesen...

És nem azért lesz így mert sokszor leírom, hanem azért írom le sokszor mert így van!!!!! Egyeseknek ugyanis gondjuk volt az ok-okozati összefüggésekkel is.
  • Dzsini
    512mega: gépe válogatja, hogy épp hibázik-e vagy sem, vagy lekezeli-e vagy sem. nekem a 98as gépemben 640mega volt, és gond nélkül működött, másnak el se indult 512+megával, megint máshol pedig 512nek látta az 1 gigát... ezt az ms is tudja, és a knowledge base-ben ott van egy elég mélyreható lista azokról a hardverekről amikkel működik, amikkel nem, stb :)

a linuxot nem én próbáltam felpakolni, mert tudom, hogy nem értek hozzá (bár nem értem miért kellene érteni hozzá meg mélyre áskálódni, amikor egy oprendszernek működnie kellene és nem problémákat okozni... és nem kellene egy eszköz _használatához_ tanfolyamra járni :o) )

fat fileméret-limitje 2giga, a fat32-é 4giga - és nem csak dvd image-ek tudnak akkorára növekedni, hanem pl. egy rendesebb psd is könnyedén felszalad akkorára. (itt előjön a rendes méretű memóriakezelés és a reboot szükségességének teljes hiánya, kb havonta 1x kell újraindítani a gépet - azt is csak azért, mert kijött esetleg pár olyan javítás - de a mostani uptime pl már lassan a 3. hónapban jár)

HT-s procim nincs, ezért nem vetettem fel mint probléma

vírusok - én egyetlen egyet se szedtem össze, egyetlen féreg se jutott be pár év alatt, pedig "csak" felpakoltam a frissítéseket amikor kijöttek, és egy alap ingyenes tűzfalat+vírusirtót használtam... de szerintem ez bármelyik oprendszeren szükséges minimum. (a blaster is csak azért terjedt el így, mert sok barom user egy hónapok óta létező javítást nem volt hajlandó felrakni...)

játszani nem szoktam, ezért nem emlegettem különféle doomokat :o) a "fokozottan veszélyeztetett a használata" meg legalább akkora baromság-propaganda, mint amit néhány elvakult ms-fanatikus hangoztat :)

nem is akartalak rávenni az xp használatára, csak azt mondtad, hogy tudsz alternatívát - de egyelőre csak elmondtad, hogy megfelelő állítgatással meg tweakeléssel 1 grafikus felületet és 1 másik oprendszert rá lehet gyúrni arra, hogy talán képes legyen arra, amire ez itt - és az install/setup anno nem telt 1 órába, és azóta a legnagyobb karbantartás az a párhavonta történő újraindítás amit egy-egy kritikus javítás igényel.
  • lola
    Látod, az ilyen téveszmékkel van tele a tököm. A sok okostojás bekajálja a ms faszságait, és utána tele torokkal harsogják tovább.
    Tehát mégegyszer: nincs gond vele, minden OK! Aki nem hiszi, az személyesen is megtekintheti (belépőjegyet szedek!!!)
  • lola
    Nos, nekem pontosan egy P4 3.06 GHz-es proci ketyeg az egyik gépemben egy Asus P4C800-as alaplapban 1.5 éve. Semmi gond nincs vele win98se alatt. Hasít rendesen.
  • Csaba
    Végre valaki, aki a 98-at szereti, és nem az xp-t. Nálam is tökéletesen működik a 98Se (ezen a gépen repeszt, mint atom: P4 1,5Ghz, 512 mega ram, 40 GB maxtor winyó, Gforce4Ti4200), és sajnos az xp-től nem vagyok elragadtatva. Viszont most szeretnék fejleszteni egy 3Ghz-es p4-esre, és azt hallottam, erre a 98 sosem fog felmenni (túl nagy a proci, nem kezeli).
    Tudsz erről valamit? Vagy meg kell barátkozzam végleg az xp gondolatával? Netezésnél az xp kész. Meghal, ellenben a 98-nál 6 év intenzív netezés után (ebből 3 év tűzfal nélkül) 1 vírust szedtem össze, az is a tempor könyvtárban volt (gondot nem okozott, még a nevét sem tudom már). Kémrobotok persze jönnek néha, de arra ott a spybot. Ja, pl. sosem fagyott a Doom3, persze sokszor beszaggatott, de az nem oprendszer gond, hanem sajna a procim kevés...
  • lola
    "512mega felett már a 98 hibázgathat (ez ismert korlát)" - korlát, de nem hibázgat, maximum nem kezeli.
    "48bites ide vezérlés kell a 128gigánál nagyobb vinyók lekezeléséhez, enélkül csak az első 128 giga látszik" - 160 Gigást ennek ellenére akkor hogyan sikerül kezelnem? (természetesen nem egy partícióban)
    "3 nap után se nagyon sikerült gond nélkül minden hardvert lekezelni" - ez csak a hozzá nem értésedet igazolja.
    "firewire-os vinyókezelést pedig szintén nem sikerült hibátlanul implementálni linuxon úgy, hogy olyan egyszerűen le- és felpakolható lett volna." - hmmm... van egy külső HDD-m. Van USB(2) és firewire csatlakozója is az adapterének. Csináltam egy medialejátszó szerkezetet egy miniITX-es alaplappal, a sw-es rész mikrolinux (oprendszer)+MPlayer (médialejátszó). Simán kezeli a külső HDD-t USB2 és firewire csatlakoztatással is. Majd valahogy elmagyarázom neki, hogy ezt nem szabadna tudnia. LOL!!!
    "ntfs kell a 2gigánál nagyobb fileokhoz" - jó lesz az 4Gigának is! Ez persze csak akkor jelent(ene) gondot, ha DVD image-file-t akarnék írni. De én személy szerint nem akarok, de aki akar, annak valóban gondot jelenthet 98se alatt, ha az image 4 Gigánál nagyobb (és általában nagyobb is).
    Előhozhattad volna a HT-s procik kezelésének hiányát is, ami szintén jelentkezik hiányként, mert nem megy HT módban.
    Meg talán még egy pár apróságot. De az általad felsorolt alkalmazásokban ezekre nem is volt szükség.
    Kár, hogy nem írtad a Doom3-at, mert azt 98 alatt játszottam végig
    Ezzel szemben írhattál volna az eszközök említésénél olyat, hogy egy csomó régebbi hw eszközt az xp nem kezel, egy csomó program nem fut alatta az sp2 óta különösen, valamint azt, hogy fokozottan veszélyeztetett a használata. Egy percenként újrainduló gépnél a felhasználót nem tölti el örömmel az a tudat, hogy az xp-je > 1 Giga memóriát és akár 4 Gigánál nagyobb file-t is kezel(ne), ha működne.

Szerintem ez meddő vita. Használd az xp-det, örülj neki, én nem vagyok hajlandó használni. Van egyebem is.
  • Dzsini
    nem, mert ugyanez a hardver - pici különbséggel - volt linux installálás "áldozata", és 3 nap után se nagyon sikerült gond nélkül minden hardvert lekezelni. a 48bites ide vezérlés kell a 128gigánál nagyobb vinyók lekezeléséhez, enélkül csak az első 128 giga látszik. a nagyobb adag memória az 1 giga, 512mega felett már a 98 hibázgathat (ez ismert korlát)
    firewire-os vinyókezelést pedig szintén nem sikerült hibátlanul implementálni linuxon úgy, hogy olyan egyszerűen le- és felpakolható lett volna.
    ntfs kell a 2gigánál nagyobb fileokhoz :)
  • lola
    "98se nem kezel le nagyobb adag memóriát hibázás nélkül" - konkrétan mekkora az a nagyobb adag?
    "ntfs-t" - alapban nem, de van hozzá kiegészítés (nem ms), amivel írja, olvassa.
    "128gigánál nagyobb vinyókat" - ez tévedés! Maximum nem egy partíción.
    "nincs hozzá hiba nélkül működő 48bit ide vezérlő" - ez alatt mit értesz? Mihez is kell?
    "unic alapú rendszerek szintén nem kezelik gond nélkül a hardverelemeket" - te akkor nagyon nem vagy képben.
    Nem bántásból, de ez erősen "azt hiszem, ezért biztos úgy is van" válasznak tűnik.
  • lola
    Az alatt az 1 perc alatt jöhet más is!
  • Dzsini
    nem kap többet :) xp 10 percen belül bekap egy blastert, utána percenként újraindul és nincs ideje fertőződni :))))
  • Dzsini
    98se nem kezel le nagyobb adag memóriát hibázás nélkül, ntfs-t, 128gigánál nagyobb vinyókat, nincs hozzá hiba nélkül működő 48bit ide vezérlő, unic alapú rendszerek szintén nem kezelik gond nélkül a hardverelemeket. (endnote/picophone alternatíva pedig nincs, nem bántásból, de ez erősen "csak rámondtam" válasznak tűnik)
  • lola
    Félreértések elkerülése végett helyesen: tűzfal és vírusirtó nélkül
  • lola
    Ezek mindegyike megy 98se alatt is.
    A programjaidnak pedig van megfelelő alternatívája linux alatt is.
  • lola
    XP alatt, hasonló kondíciókkal (tűzfal, vírusirtó nélkül) ennek a sokszorosát kaptad volna.
  • Dzsini
    kétségtelen, az "ugyanilyen" elől kimaradt a "legalább" szó :)

na akkor nézzük mi van itt a gépen... Opera 7.5, Trillian, PicoPhone, MS Java, Document Express, Endnote, Quark Express, Dreamweaver (bár ezek csak voltak), Finereader...
    aztán Emule, Soulseek, NetTransport... meg rengeteg apróság, amiről tudom, hogy kiváltható más programokkal...
    oh, és az alapvetés, hogy a géphez kapcsolt külső hardvereket gond nélkül lekezelje a fényképezőgéptől kezdve a firewire-os rack-en és a scanneren át a webkameráig.
  • NEXUS6
    Azér jó ez a win98! Poénból felraktam a gépemre, tűzfal meg írtó nélkül, hogy meddig bírja. 3 hónap alatt 3db vírust meg tárcsázógecit szedett csak össze a netről!

Mindenfajta progi meg kodek telepítéssel viszont sikerült agyonvágnom, úgy hogy a napokban raktam újra.
  • lola
    "Adj el felsorolást" - helyesen: Adj egy felsorolást.
  • lola
    Rosszul fogalmaztál. "ugyanilyen funkiconalitású, ugyanilyen biztonságos operációs rendszer" - csak saját maga van. Az ára lehet olcsóbb is, attól függően, hogy hol veszed. Jobb funkcionalitású és biztonságosabbról viszont lehetne beszélni. De ehhez az kéne, hogy az igényeidet definiáld, vagyis "minden - a munkámhoz és a szükségleteimhez szükséges - program fut rajta", ezeket. Adj el felsorolást.
  • Dzsini
    ha mutatsz egy olcsóbb, ugyanilyen funkiconalitású, ugyanilyen biztonságos operációs rendszert, amivel kevesebb gond van és minden - a munkámhoz és a szükségleteimhez szükséges - program fut rajta, akkor átváltok arra. addig nem.
  • lola
    Ennek azért ellent mond az a tény, hogy bizonyos hibák csak akkor jönnek elő, ha valaki feltett valamilyen frissítést.
  • Tetsuo
    Így is lehet szórni a pénzt..
  • patrik
    © lola: teljesen egyettértek, én is valami ilyesmit vettem észre a windows-al kapcsolatban :)
  • patrik
    © RpPRO: Tapasztalatom szerint az SP2-t (és minden megjelenő frissítést) érdemes feltelepíteni. Ha nem teszed akkor magadra vess ha később gondjaid vannak.
  • lola
    Szerintem ennek az egésznek egy oka van: hergelni a felhasználókat, akiknek egy idő után már nagyon tele lesz a tökük az aktuális win verzióval, így könnyebben rá lehet venni őket arra, hogy vegyenek újat, mert addigra az új verzió ömlengésdömpingje már hallható: sokkal gyorsabb, sokkal biztonságosabb, sokkal stb... Ez idáig mindig így volt, de a tapasztalat azt mutatta, hogy sem gyorsabb, sem biztonságosabb, sem stb. nem lett. Maximum az új eszközöket ismeri alapból (és egyben a régebbiekkel már nem foglalkozik), de ez a megfelelő driverekkel orvosolható. Én már régen nem hiszek nekik.
  • Dzsini
    úgy értette, hogy egy régi windowst frissíteni az újabbra - ami tényleg pénzbe kerül, de az upgrade licenc ára kb 40ezer forint. szerintem 4-5 évente ennyit rá lehet költeni egy oprendszerre.
  • Dzsini
    én megvettem az XP-t (egy új géphez az OEM változat, vagy a frissítés egy régebbi meglevő Win-ről nem is drága). mellesleg több, mint 3 éve jött ki, és azóta a frissítések ingyenesek. sőt, ha kérem ingyenesen kiküldik a service pack cd-ket is.
    a 2000hez, és a 98hoz is máig jönnek a frissítések, pedig a 98 hivatalos supportja már elméletileg megszűnt. az IE5 alá is jönnek a javítások, a 6hoz is. de - ahogy írtad - lehet mást használni, és az IE mellett használok egy operát is. amit szintén megvettem, és szintén frissítik alkalmanként, a vásárlás után ingyenesen.
    és nem érzem magam lehúzva, hanem egy rendkívül stabil, és megbízható operációs rendszer van a gépemen, amit vásárlás óta nem kellett újratelepíteni.
  • archkoven
    "és kinek van pénze minden újonnan megjelent Windowsra rendszeresen frissíteni?"

Nekem van rá pénzem, ugyanis a frissítés pontosan 0Ft-ba kerül.
  • GABOR16
    LOL
    Miféle tűzfalad van?
  • RpPRO
    Orulok, h nem kell felraknom az sp2-t, h a sec. updateket leszedjem. Mar csak annak orulnek jobban, ha nem kene lelonom a tuzfalam, h tudjak winupdatelni, kulonben error. :/