szerintem ma már egy - lehetőleg internetre kapcsolt - számítógép kezd olyan berendezési tárgy lenni, mint a tévé, a mikrosütő vagy a hűtőgép. és körülbelül annyira bolondbiztosra, és egyszerűen használhatóra is kell megcsinálni. persze, mindigis voltak olyanok akik beleturkáltak a fenti eszközökbe, ahogy lesznek is, nekik jó, ha bele lehet turkálni az adott oprendszer lelkivilágába. de a legtöbb felhasználót ma már nem érdekli, hogy mi van a dobozban és nem hajlandó időt és energiát áldozni a beállítgatásra, egy egyszerűen, és nagyjából biztonságosan használható rendszert akar. (és ebben az xp - főleg az sp2 óta - nagyon jó. ha valaki bolond, és kikapcsolja a tűzfalat az olyan, mintha leszedné a sugárzásvédő borítást a mikrosütőről) - annyira kell(ene) érteni a géphez, hogy ne fejjel lefele rakd be a dvd-t a korongba :)
2: nem én próbáltam, hanem az adott ismerős, és most megkérdeztem, debian, uhu és valamilyen freebsd disztribució vérzett el rajta :( sajnálom én is, de nem sikerült életet lehelni bele. egy rendesen agyonintegrált alaplap, és valószínűleg chipset gondok adódtak.
3: nem üzemeltetek szervert. itthoni gép, és amikor nem vagyok előtte le van hibernálva vagy csak letekerve az fsb/vcore hogy alig fogyasszon - de egy mozdulatra újra működik, addig is az esetleges munkák meg egyebek töltődnek fel/le szerverekről. (ja, és a 98 is simán elfut 1-2 hónapig reboot nélkül, csak egy progi kell ami alkalmanként kipucolja a ram-ban maradt szemetet - az a számláló pedig csakis belső időzítésre van alapból (és a 2000ben meg az xp-ben is megvan), és elméletileg egy programozónak nem kellene azt használni, van másik timer ami pármillió évig elszámol ahelyett :)
az sp2 után nem működésről annyit, hogy amit én használok ott semmivel se volt 1 percnyi gond sem, és az sp2 változásai (biztonsági szigorítások leginkább) azoknál a programoknál okoztak apró gondokat, akik úgy vették, hogy a user automatikusan admin jogokkal rendelkezik, és nem használ tűzfalak - ebből az első egyértelműen a programozók hibája, a második pedig az xp új tűzfalában 1 klikkel "javítható" hiba... sajna ebből is vihart kavartak a biliben, ahelyett, hogy a cégek magukba szálltak volna, és több, mint fél év alatt amikortól el lehetett érni az sp2 változásait megnézték volna, hogy mivel lehet gond és kiadják a javítást.
a hálózati megosztás bug az igen, csúnya balhé volt. sajnos előfordul, de már javították, ahogy a jpeg-problémát is (ami pár hónappal előtte png-vel előfordult linuxon is, azt is helyrehozták elég hamarost)
(én is jobban szerettem az Amigát használni, ott kevesebb probléma volt, bár vírusokra ott is oda kellett figyelni - dehát természetes, hogy arra írják a sok szemetet ami a legelterjedtebb)