15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • laliking
    van pár kép a neten, amin le van rajzolva hogy mi hol van kb.
    Aztán meg gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás. (szerintem)
  • Mirk
    [IMG][/IMG]
  • cr3ativ3
    értem... és hogy kell rájönni a szabályokra?
  • cr3ativ3
    én csak szart tudok csinálni :) szóval nem bántottál meg, hanem végre volt valaki aki meg merte mondani
  • Gabo
    Én ezt találtam némi áskálodás után:
    http://basangpanaginip.blogspot.com/2006/01/downloads.html

Más írok anyagai is fent vannak, esetleg azokra is érdemes ránézni.
  • laliking
    Légyszi adj linket könyvhöz. én is szivesen tanulmányoznám, de eddig a google még nem sokat dobott.
  • Gabo
    cr3ativ3 meg akik hasonló cipőben járnak...
    Ne lemásolni próbáld azt, amit látsz, hanem próbáld meg megérteni, hogy milyen szabályok húzódnak meg a látvány mögött és az alapján szerkeszd meg ismét a képet. Ha megérted a szabályokat, az adott témát nem csak abban a nézetben fogod tudni megrajzolni, mint amiben eredetileg láttad, hanem lényegében bármilyen szemszögből. Ráadásul ezt úgy, hogy nem rontod el az arányokat sem.
    Az első dolog amit érdemes tanulmányozni, az a perspektíva használata. Ezzel meg tudod oldani azt, hogy térben minden a megfelelő helyre kerüljön és az arányok is rendben legyenek. Ha csak nagy vonalakban használod, még mindig jobb, mintha nem használod.
    Ez után következik a fények és az árnyékok kezelése. Ez adja meg a tárgyak formáját, hiszen a térbeliségét egy dolognak az alapján érzékeljük, hogy a fény hogyan verődik vissza a felszínéről, illetve az árnyékok hogyan adják meg a mélységét.
    Figura ábrázolásnál tudni kell, hogy az adott alak egyes részei hogyan aránylanak egymáshoz. Pl.: Egy ember kb. 7 fejnyi magasságú. A kulcscsont nagyjából másfél fejnyire van a legmagasabb pontjától. A szemek kb. a fej felező vonalán találhatóak és kb. egy szemnyi távolságra vannak egymástól... Ezen kívül látni kell azt, hogy milyen egyszerűbb testekkel (hengerek, gömbök, téglatestek) tudod felépíteni az adott alakot. Ha ezzel tisztában vagy, akkor térben is bármilyen pozícióba megfelelően tudod majd ábrázolni. Még a rajzfilm figurákra is igazak ezek a szabályok.
    S csak ezek után jön a színek kezelése. Bármily meglepő az ember látása sokkal inkább a kontrasztokra és az élekre érzékeny, mint a színekre. Tehát ezért kell tudni, hogy a fények és az árnyékok hogyan működnek. Ha a ez megy, a színekkel már nehezen tudod annyira elrontani a képet, hogy értékelhetetlen legyen.
    S akkor olyan finomságokról, hogy a témát hogyan érdemes elrendezni a képen még szó sem volt...

A fentieket persze nem úgy mondom, mint egy profi. A legtöbb fogást a szabadkézi rajzban most tanulom újra hosszú-hosszú kihagyás után. Közben pedig újra és újra ráébredek arra, hogy milyen fontos a fenti dolgokra odafigyelni. Egy elrontott rajznál nincs nagyobb időpazarlás...
    Ismét csak azt tudom mondani, hogy használjátok ki azt, hogy van internet elérésetek! Kis keresgéléssel nagyon jó tutorialokat, sőt teljes könyveket lehet találni. Némelyikhez még a szövegértés sem igazán létfontosságú, hiszen a képek magukért beszélnek. Mostanában pl. Andrew Loomis könyveit olvasgatom...
  • hen-tes
    Nagyon leszídsz, ha azt mondom szar? :C
  • cr3ativ3
    nézzétek csak:
    itt vannak a képeim egy kicsit jobb minőségben, rendes fényképezővel fényképezne :)

Timon
    Manguszta width manguszta art contest 2006 logo
  • cr3ativ3
    :)
  • Fantos
    A rajzodat egy arcos hasonlítjuk
  • Mirk
    mi?
  • Fantos
    nekemse.De Mirk rajzán nem mennek keresztül a kék vonalak de mindegy
  • Hajnalcat
    majdnem mindenki (kifelejtetted)

Nekem pl. nincs ilyen pólóm.
  • sapkafej
    *ilyen pólót
    nemigazmár
  • sapkafej
    egy ideig mindenki ilyen hordott
  • Hajnalcat
    Mert ez egy fej, szemekkel, de a száj hiányzik, nem látod?
  • Fantos
    mért pont száj?
  • Hajnalcat
    Mondjuk egy szájat alá. ;)
    Depresszió - Amíg tart albumának a borítójára emlékeztet.
  • Fantos
    szép jel de serintem még lehetne rá rajzolni még
  • Mirk
    [IMG][/IMG]
  • hen-tes
    Köszi.
  • Gabo
    Találtam egy kis olvasnivalót a nagyérdeműnek.
    English ugyan, de viszonylag könnyen érthető. A tartalma pedig feletébb hasznos.
    http://itchstudios.com/psg/art_tut.htm
  • Hajnalcat
    Micsoda figura. :O Neked aztán van fantáziád.
    Amúgy aranyos a deviantarton az avatarod. :) Kis zöld tátottszájú izé utazik egy piros kicsi-kocsiban.
  • Loál János #4566
    :O)))
  • mod
  • hen-tes
    szazl:
  • Gabo
    Radírozás...
    Én is termelem rendesen a radír forgácsot.
    Éppen ezért mostanában megpróbáltam úgy dolgozni, hogy az egyes részleteket megterveztem, megrajzoltam egy külön lapon és csak azt követően rajzoltam át a végleges helyére, miután szinte teljesen összeállt az adott rész. (Vázlat a vázlathoz... ;o) ) Ez azt hiszem akkor a leghasznosabb, ha az embernek nincs egy teljesen kiforrott, határozott kép a lelki szemei előtt. Lehet próbálkozni, kísérletezni, hogy mi passzolna leginkább az adott helyre és ha sikerült kitalálni a megfelelő elemet, akkor csak be kell illeszteni a helyére.
    Általános tanács az, hogy amíg csak felvázolja az ember az adott részt, addig minél könnyebb, halványabb vonalakkal érdemes dolgozni, minél kevesebb radírozással. Ha sikerült kidolgozni a részletet, akkor pedig egy puhább vastagabb ceruzával ki kell húzni a végleges vonalakat. Ez digitális képkészítéskor még egyszerűbb, hiszen néhány kattintással egy másik rétegre lehet tenni a letisztázott jó vonalakat...

Digitális festészetnél az ember ugye bármit ki tud radírozni, bárhány alkalommal, hiszen itt a papír nem kopik el. Még sem érdemes ezt tenni. A kisebb-nagyobb hibákat inkább érdemes átfesteni és így korrigálni a megfelelő részt. Ugyanis az elhibázott "ecsetvonások" is gazdagítják az adott képrészlet részletességét, textúráját.
  • hen-tes
    bocs, hogy innen.. -.-
    nem unatkoztam este sem :C
  • Fantos
    nálam baj van ezzel mert tudat alatt direkt megváltoztatom az ujjam közti távolságot hogy jó legyen :D
  • fureszlap
    Ja Wohl, ahogy az előttem szóló mondá vala.
  • I.C.ram
    Vászon méret
  • Hajnalcat
    ?Ezt nem értem, csak németül tudok (Isten velük van ;)), mi az a Canvas Size?
  • fureszlap
    én ha nem férek ki akkor Image -> Canvas Size... és duplázom :)
  • Hajnalcat
    Ezzel a kiférés dologgal én is bajban szoktam lenni régebben, de a legjobb módszer, ha megméred a fejét a levegőben távolról úgy, hogy a mutató és a hüvejkujj közé rakod, és azt az ujjtávolságot viszed le egészen a lába végéig, és ahányszor elfért az ujjtávolság a testén+fej, annyit mérsz le a lapon is az ujjaddal, kb. Én így szoktam, eddig bevállt. ;)
  • Fantos
    tökéletes!
  • fureszlap
    jó, akkor rajzolás közben majd egy korbáccsal csapkodom a hátam, oké? ^^
  • Fantos
    úgy könnyű! szerinted mért mondják hogy a művésznek szenvednie kell?(mntha én olyan nagy művész vagyok :P)
  • fureszlap
    hiihii, én ezé használok tabletet. könnyű radírozni. és még megse láccik
  • Fantos
    nana! a következő radírozás akkor esedékes amikor rájövök hogy nem fog kiférni és akkor már legalább a lábát megrajzoltam