9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
-
cerebrum #6262 Üdv!
Az én kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet html-ben rendes hosszú ű-t és ő-t megjeleníteni? Dreamweaver MX-et használok szerkesztésre, de még az "alap" times new roman betűtípusnál is csak kalapos u-t és hullámos o-t tud írni ű és ő helyett.
Előre is köszi a segítséget! -
#6261 Nekem is lenne ismét egy kérdésem. Jelezni szeretném, h melyik az aktív menüpont. Egy html lap van és a tartalom php-vel töltődik be a tartalom dobozba. Az a:active be van állítva, de nem működik. Amikor lenyomom az egérgombot látszik a változás, de utána felengedve eltűnik ismét. Gondolom ennek oka, h ilyenkor frissül a menü is a tartalommal együtt. De lehet h nem is ezt kell használni?! Mi lenne a megoldás? Nézelődtem már weben és annyit találtam, h a Joomlás oldalakon valami active_menu kijelölővel és itemid-vel oldják meg, de nem igazán tudtam rájönni a forráskód alapján ennek működésére. Előre is köszi a segítséget! -
#6260 "szerinted az oldalak 90% miből épül fel?"
Ez egy régi, rossz beidegződés: amíg a CSS nem volt elterjedve (az oldalkészítők között), támogatva (a böngészők által), addig a weblapot készítő rá volt utalva, ha "látványosabb" oldalszerkezetet szeretne szegély nélküli táblázatot használjon.
Jelenleg (az 1990-es évek végétől kezdve) viszot az a helyzet, hogy az alternatív böngészők (Firefox,Opera) térhódítása magával hozta a webes nyelvek W3C-ajánlások szerinti jobb támogatását; a weboldalkészítés komolyabbá vált.
Szövegszerkesztésnél, ha egymás mellé akarunk tenni egy lapon két szövegblokkot, nem táblázatot használunk, hanem hasábokat.
Ha egy szöveget az oldal jobb oldalára akarunk rendezni, a jobbra zárt elrendezést használjuk, és nem nymjuk a szóközt, mint a süket a csengőt.
"mert tudtommal egyenlőre vagy táblázatokkal hozod létre vagy layerekkel vagy flahsből...htmlnél"
A <layer> egy nem elterjedt, W3C ajánlásban nem szereplő, Netscape által kitalált mellékvágány.
A flash meg bár látványos - animációknál, filmeknél, hangnál tényleg hasznos - de HTML-be kell beleágyazni (ráadásul Javascripttel ajánlott megoldani a beillesztést); keresőbarátságával, akadálymentességével gondok adódnak.
"vagy te miből szoktad?"
Az oldal főbb blokkjait <div> elemekkel csoportosítom, minden formázást CSS segítségével csinálok.
De erről szólt az általam linkelt cikk is, illetve wudy86 #6258-as hozzászólása is.
Példaképpen: CSS-galériák (olyan oldalak gyüjtőoldalai, ahol a formázásokat CSS segítségével oldották meg - többségük táblázatmentes):
[url]http://www.cssheaven.com/
- egy HTML oldal, rengeteg CSS hozzá
- 74 CSS-sel formázott oldal-galéria -
Dreaming #6259 igen köszike div volt a megoldás divel felvinni a szöveget:) köszi -
#6258 Táblázatnélküli oldalkialakítás
HTML és CSS
A táblázat cellái helyett diveket (dobozokat) használj. Egymásba ágyazhatod őket pl. container egy fő div, azon belül header, menu, content, footer divek. Lebegtetheted a float tulajdonsággal őket, ekkor margók megadásával igazíthatod vagy használhatod a position tulajdonságot, ekkor left, top, right, bottom tulajdonságokkal igazíthatod. -
#6257 vagy css -
Dreaming #6256 miért? szerinted az oldalak 90% miből épül fel? cellákból táblázatokból, vagy te miből szoktad? mert tudtommal egyenlőre vagy táblázatokkal hozod létre vagy layerekkel vagy flahsből...htmlnél -
#6255 Köszönöm a gyors választ. -
#6254 "Megmondanátok, hogy mi lehet az oka annak, hogy az általam készített honlap egyik oldalába beágyazott és belinkelt banereket az Explorer nem játsza le?"
Flasht SWFObjecttel ágyazz be.
"Ha adott egy oldal, ami táblázatokból épül fel, az "1"-es számmal jelölt részébe behívható-e egy másik oldal?"
Soron belüli keret, <iframe> segítségével.
"táblázatokból hoztam létre a honlapom"
A táblázat nem éppen oldalszerkezet kialakítására alkalmas.
Másrészt a sok cella csak átekinthetetlenné teszi az oldalstruktúrát.
Hova akarsz fejlécet? Hova menüt? Hova megy a tartalom?
Mi a funkciója a szétdarabolódott képnek? Ez egy indexoldal logója? -
#6253 Úgy látszik ma sok baj van a táblázatokkal :D
Az én kérdésem az lenne: Ha adott egy oldal, ami táblázatokból épül fel, az "1"-es számmal jelölt részébe behívható-e egy másik oldal? Köszönöm. -
Dreaming #6252 hát nem igazán értem amit mondazs hiszen a táblázatnak van egy mérete nekem épp az a bajom hogy túl megy a táblázaton ilyenkor,valahogy rögziteni kéne a menünél a táblázatot hogy ne mozduljon el
igy néz ki:http://www.heartdesignn.atw.hu/
Ez a sziv a menü akar lenni -
busky #6251 Megmondanátok, hogy mi lehet az oka annak, hogy az általam készített honlap egyik oldalába beágyazott és belinkelt banereket az Explorer nem játsza le? Hiába kattintgatok a vezérlő aktiválása és használata felirat után sem történik semmi. A Firefox alatt szépen fut minden. -
Cat 02 #6250 táblázatnak megadod a szélességét
pl width="800"
vagy a cellának is meg tudod ugyanígy (tr v td után kell írni) -
Dreaming #6249 Sziasztok
Kérdésem lenne
táblázatokból hoztam létre a honlapom és szerenték szöveget irni ,de az a baj, hogy ahogy hoszabb szöveg kerül beirásra szétcsusznak az elemeim, menüim stb, ezeket hogy lehetne kiküszöbölni? -
#6248 "ez tudom, de explorerrel sem megy :("
Példa
"Aha, akkor tudsz erre adni valami ötletet? Hogy akkor mien keresőt tegyek bele, honnan? vagy esetleg kódot? "
Ugyanazokat javasolm mint az előző esetben. A második változatnak itt talán több értelme van mint az előző esetben (a fórumtopikok száma kisebb, könnyebb csinálni belőle adatbázist). -
Wolfeone #6247 Aha, akkor tudsz erre adni valami ötletet? Hogy akkor mien keresőt tegyek bele, honnan? vagy esetleg kódot? -
#6246 ez tudom, de explorerrel sem megy :( -
#6245 "A gördítősáv színét szeretném megváltoztatni, ezt a kódot találtam, de nem működik :("
Ez csak IE és Opera alatt működik, Firefox alatt nem.
A W3C CSS ajánlásában nem szerepel.
"Jah, én nem arra gondoltam, hogy a hozzászólásokban keressen, hanem, hogy rákeressen a fórumtémákra."
Az még "egyszerűbb" eset, mert általában egy oldalon, egy táblázatban vannak a fórumtémák. ;) -
Wolfeone #6244 Jah, én nem arra gondoltam, hogy a hozzászólásokban keressen, hanem, hogy rákeressen a fórumtémákra.
Amúgy köszi az eddig infót -
#6243 Üdv!
A gördítősáv színét szeretném megváltoztatni, ezt a kódot találtam, de nem működik :(
<STYLE type="text/css">
<!--
BODY {
scrollbar-face-color: #000000;
scrollbar-highlight-color: #000000;
scrollbar-3dlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #000000;
scrollbar-arrow-color: #000000;
scrollbar-track-color: #000000;
}
-->
</STYLE>
van más megoldás? vagy elrontottam valamit? -
#6242 Nehéz ügy... Ugyanis a klasszikus keresők a hozzászólásokat az adatbázisban "nézik át" a keresendő kifejezés után. Ehhez pedig az ingyenes sg fórum (forum.sg.hu) nem biztosít lehetőséget.
Pár lehetőség:
* CTRL+F billentyűkombináció ;)
* A fórum összes oldalán levő hozzászólást rendszeres időközönként átemeled egy adatbázisba (adatállományba) és keresel benne (na jó ezt én sem gondoltam komolyan - annyira nem vagyok elveteműlt ;)) ).
* Keresel másik szolgáltatót, ahol van lehetőség keresésre.
* Ingyenes tárhelyre telepítesz egy fórummotrot (PHPBB), vagy csinálsz egyet. -
Wolfeone #6241 Helósztok!
Tudna nekem valaki segíteni? Olyat szeretnék, hogy sg.hu-s saját fórumomba be szeretnék tenni keresőt, ami a fórumon belül keres, szal nem a neten, hanem a fórumban a témák között, szal egy belső keresőt. Kipróbáltam már egy halom kódot, de egyik sem volt jó. Légyszi segítsetek! -
cbr1983 #6240 Köszönöm szépen a sokadik segítséget! -
#6239 A <select> elemnél nincs olyan hogy span attribútum.
A <span> önmagában egy csoportosító elem.
Például:
<p>Ez egy bekezdés, amiben van <span class="kiemelt">kiemelt sor is</span>.</p>
Illetve ha valamit lebegtetsz, akkor a mellette levő elemet is érdemes lebegtetni.
Tehát helyesen:
<form action="" method="post">
<label for="text" class="ab">Text:</label>
<select name="text" id="text" class="xy">
<option value="a">a</option>
<option value="b">b</option>
<option value="c">c</option>
</select>
</form>
A CSS:
.xy {
float: right;
text-align: right;
}
.ab {
float: left;
}
Illetve javaslom olvasd el még egyszer [url=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1068892391&no=6188]#6188-as hozzászólásom[/url].
"Másik kérdésem, hogy a form action-höz a küldés helyét kell megadni, ugye?"
Így van. Ha ez üres, akkor önmagának (ugyanannak az oldalnak) küldi el a kitöltött mezőket. -
cbr1983 #6238 Újra itt/hon/. :) Újra segítségért kiáltok...
<form action="" method="post">
Text:
<select name="text" id="text" span class="xy">
<option value='a'>a</option>
<option value='b'>b</option>
<option value='c'>c</option>
</select>
</form>
Hozzá a CSS
.xy {
float: right;
}
A gondom az, hogy a jobbra igazított rész nincs egy vonalban a bal oldali szöveggel /Text/. Hogyan lehet ezt megoldani, egy vonalba hozni?
Másik kérdésem, hogy a form action-höz a küldés helyét kell megadni, ugye? -
#6237 Reménykedem, h az adatbázist át tudják majd állítani nekem, de addig is néztem pár alternatívát. A következő parancsot írtam a kódba: mysql_query("SET NAMES 'utf8';"); A SET NAMES-re ha 'utf8'-at írok az elrontja még jobban, a 'latin1'-re nem változik semmi, míg a 'latin2'-re úgy módosul, h az ő betűre hullámos o-t kapok, az ű-re pedig azt a "sapkás" u-t. Egy fokkal még így is jobban néz ki, mint a kérdőjelek. Ha esetleg van valami jó ötleted, ismerve a változók értékeit -amit leírtam az előző hozzászólásban -, szívesen venném. Köszönöm előre is! -
#6236 SET NAMES re tippelek én is - ott szokott elcsuszni a dolog -
#6235 Bocs a sok hozzászólásért!
A változók értékeit megnézve, megvan a hiba oka, csak sajnos én nem tudom orvosolni! A következő értékek vannak:
character set client:utf8
(Globális változó):latin1
character set connection:utf8
Globális változó):latin1
character set database:latin1
character set filesystem:binary
character set results:utf8
(Globális változó):latin1
character set server:latin1
character set system:utf8
collation connection:utf8_unicode_ci
(Globális változó):latin1_swedish_ci
collation database:latin1_swedish_ci
collation server:latin1_swedish_ci
Szóval ez van :( nem saját szerver, én állítani ezeken nem tudok illetve más is használja a szervert így lehet nekik okoznék problémát az állítgatással :( Köszönöm a segítséget! -
#6234 Akkor ott valami nem utf8-as kódolású.
Az ő,ű esetén a ?-et a latin1-es karakterkódolás szokta okozni.
Például: latin1-es a kapcsolat (character_set_client, character_set_connection, character_set_results), latin2-es az adatbázis, a tábla, a tábla oszlopai, meg esetleg a honlap is latin2-es. Ilyen esetben a SET NAMES latin2 SQL-lekérdezés segít.
A furcsa karaktereket meg az UTF8 (minden UTF8, csak a kapcsolat nem). -
#6233 , tehát utána így néz ki. -
#6232 Kód beírása után
Kód beírása előtt
Bocs az előbbi hozzászólásért! :) -
#6231 A kód beírása előtt így néz ki:
És a kód beírása után:
Tehát sajnos csak még jobban elrontja. :( -
#6230 Hello!
A kezdőlapon lévő jó, de menj a növénylistára és válasz egy fajt, amiben van ő vagy ű. Na ott a baj! Amit írtál kipróbálom, köszönöm! -
storm111 #6229 köszi a választ! -
#6228 Na ez a jó link -
#6227 Katt ide
Ezen az oldaéon kellene csak a kis képeket frissíteni, nem pedig az egész oldalt. hogy oldható meg ez HTML-en belül? -
#6226 "Pl galéria.html a következő mentésnél már galéria.xhtml lesz"
Írd be a teljes állománynevet (galeria.html).
A kiterjesztés teljesen független dolog a dokumentum kódolásától - tehát attól, hogy XHTML-kódolású egy állomány, attól a kiterjesztése nyugodtan lehet .html vagy .htm.
Mellesleg a dokumentumtípus beállítása - bár én az NVU továbbfejlesztett változatában a Kompozert mutatom - itt található. -
#6225 wudy86: A profilodban szereplő oldal rendben van. Az utf8_encode megteszi a hatását.
Esetleg próbáld meg, hogy az adatbázishoz való kapcsolódás után kiadsz egy SET NAMES 'utf8'; SQL lekérdezést PHP-ból (mysql_query függvény segítségével).
Ez a character_set_client, character_set_connection, character_set_results változók értékeit billenti át megfelelőre (lehet, hogy a tárhelyszolgáltató másokat használ?).
PHPMyAdminban ezeknek a változóknak az értékét a "Mutasd meg a MySQL rendszer változókat" pontban láthatod.
Pityugonzales: ugyanazt javaslom, mit az előző delikvensnek. -
storm111 #6224 üdv!
Nem vágom a honlapszerkesztést egyáltalán, de próbálok összehozni egy oldalt nvu segítségével. A grafikus felületet próbálom használni, a kódokkal nem sok mindent tudok operálni sajna.. mondhatni a meta tageken kivül semmit.. Nos a problémám az hogy valami miatt, az egyes aloldalak Html helyett xhtml-be mentődnek. Pl galéria.html a következő mentésnél már galéria.xhtml lesz Azt tudom mert olvastam hogy majd ez váltja a htmlt, de a lényeg az hogy nekem sima html kellene. Sajnos nem tom hol kell átirni vagy konvertálni. Ebben a "primitív kérdésben" kérném a segítségeteket. thx
Köszönöm -
#6223 Nálam is, mind a szerver, adatbázis, tábla, oszlopok utf8_unicode_ci-ben vannak. A phpmyadmin felületen szerkesztem az adatbázist, ott nézem. Ezt a parancssoros dolgot nem tudom, hogyan kell lefuttatni. Az oldal amúgy a profilomban van/lesz.