9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
-
#6302 És ha nem a képméretet fixálom, hanem az oldal mejelenését.
Pl. az oldal felbontása 1024x768 lenne.
Akkor is meg kell adnom a kép méretét vagy elé ha a kép mérete 1024x768-as?
Fix weboldalt hogy tudom megcsinálni??? -
#6301 Ha a kép mérete ne változzon (ugyanolyan felbontású maradjon):
body {
background-image: url(back.png);
background-attachment: fixed;
width: 1024px;
height: 768px;
}
Ha a kép mérete a böngésző ablakának méretétől változzon, arra (a CSS3-ban szereplő background-size tulajdonság megjelenéséig) esetleg egy furmányos trükk van: egymásra pakolod a képet és a tartalmat. Mindezekről bővebben itt.
Mindezekre -
#6300 A background tulajdonságot szeretném úgy beállítani, hogy minden gépen egyformán jelenjen meg, függetlenül attól, milyen felbontás van beállítva számitógépnél.Ezzel próbálkoztam:
'1024x768'
body {
background-image:url(back.png);
background-attachment:fixed;
}
De más gépem nézztem és ott nem volt jóóó. Biztos a monitor nagyságtól is függ.
Be lehet ezt állítani? -
Butch3r #6299 a fájlok ugy helyezkednek el, hogy
index.php
modulok mappa
- itt a menupontok php fájljai -
Butch3r #6298 nah ismét változtaattam a jelenlegi problémám mivel minden működik már, hogy hogyan tudom megcsinálni az almenüt eegy adott php oldalhoz
<?php
$_GET['id'] = str_replace('../', '',$_GET['id'] );
if (isset($_GET['id']) and $_GET['id'] != '')
{
if (is_file("modulok/" . $_GET["id"] . ".php"))
{
include("modulok/" . $_GET["id"] . ".php");
}
else
{
include("modulok/error.php");
}
}
else
{
include ("modulok/fooldal.php");
}
?>
ezt a függvényt használom a tartalom változtatására működik is, csak az volna a kérdésem, hogy hogy lehet belőni azt, hogy a rolunk menupontra kattintva a tartalom rész felett(css -el megcsinálom) almenü legyen látható, illetve ha arra kattintok akkor megjelenjen a tartalma...
valahol azt olvastam, hogy:
"szal ha get-en belül egy include-olt lapon akarsz még egy ilyen get-es függvényt csinálni akkor utána már úgy kell rá hivatkozni, hogy page.php?id=kapcsolat&lap=vmi... "
itt hogyan tudom elérni hogy ez működjön? -
Butch3r #6297 nah szal elkezdtem...
a forráskód amit találtam és ami alapján megcsinálta mmagamnak az oldalt a következő:
<html>
<?php
switch($page){
case "fooldal" : $content = "fooldal.php"; $title="Főoldal"; break;
case "rolunk" : $content = "bio.php"; $title="Rólunk"; break;
case "galery" : $content = "galery.php"; $title="Galéria"; break;
case "sport" : $content = "sport.php"; $title="Sport"; break;
case "szorakozas" : $content = "szorakozas.php"; $title="Szórakozás"; break;
case "egyebek" : $content = "egyebek.php"; $title="Egyebek"; break;
case "vendegkonyv" : $content = "gbook.php"; $title="Vendégkönyv"; break;
case "forum" : $content = "forum.php"; $title="Fórum"; break;
case "kapcsolat" : $content = "kapcsolat.php"; $title="Kapcsolat"; break;
}
?>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<link href="../css/index/index.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<link href="../css/menu/menu.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<link href="../css/tartalom/tartalom.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<title>Wonderfull Life</title>
</head>
<body>
<div id="hatter"></div>
<div id="menu">
<p><a href="index.php?page=fooldal" title="Főoldal" align="left"><strong>Főoldal</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=rolunk" title="Rólunk" align="left"><strong>Rólunk</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=galery" title="Galéria" align="left"><strong>Galéria</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=sport" title="Sport" align="left"><strong>Sport</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=szorakozas" title="Szórakozás" align="left"><strong>Szórakozás</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=egyebek" title="Egyebek" align="left"><strong>Egyebek</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=vendegkonyv" title="Vengédkönyv" align="left"><strong>Vendégkönyv</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=forum" title="Fórum" align="left"><strong>Fórum</strong></a></p>
<p><a href="index.php?page=kapcsolat" title="Kapcsolat" align="left"><strong>Kapcsolat</strong></a></p>
</div>
<div id="tartalom"><?php include($content);?> </div>
</body>
</html>
itt erre azt írja ki a böngésző a tartalom részbe, hogy:
Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.;C:\php5\pear') in C:\wamp\www\php\index.php on line 39
mi a baja itt ? :O és hogy tudom korrigálni a helyzetet? -
Butch3r #6296 hello tulképp egyébként a php működését a kapcsolatot meghatározó fontosabb tényezőket próbálom felfogni, azt hogy hogy lehet include olni dolgokat, hogy miért illetve, hogy hogyan is alakul az ilyen link: pl:
http://weblabor.hu/levlistak/wl-offlista
pl ez is nincs html php vagy bármiféle tag csak egymás után következnek és csa kegy adott részét töltik újra a weboldalnak ajax-al megy az nagyon tetszett ez a tartalom töltés amit Faustus adott azzal csináltam is egy weboldalt... most tovább akarom fejleszteni magam php szinten és egy - adatbázisos bejelentkezősös regisztrációs stbstb hírekkel cikkekkel - komolyabb weboldalt akarok csinálni. olvasgattam én weblaboron nagyon jó dolgokat csak nem nagyon jönnek össze :( Nem akarok nagyon komolyat csak valami egyszerűt amit php vel nyomatsz include vagy akármivel amivel mostanában szokták egy oylan oldalt aminek látom a felépítését mi hogy klapcsolódik stb nekem csak ez a bajom sztem vagy ténleg nagyon láma vagyok ehhez... xD
-
Butch3r #6295 Dj Faustus neked köszi a sok segítséget és türelmet nem először írtál vissza még olyanra is amit másodszor is kérdeztem...
Ténleg sokat segítettél.. :) -
#6294 "Én azt szeretnélm elérni, hogy csak az 1-es szám látszódjon, tehát a size 1, viszont ha ráklikkelek a listára és ezáltal legördül , csak pl. 5 sor látszódjon egyszerre, a többit pedig görgetve lehetne kiválasztani."
A <select> size attribútuma a listában látható elemek számát állítja be.
Eredeti kérdésed erre vonatkozott.
Ha a legördülő lista méretét szeretnéd állítani, az csak Javascriptes trükkel megy. A <select>-tes listát át kell alakítani egy rendezetlen listává (<ul>...</ul>), amit alapesetben elrejtünk. Az első elemet megjelenítjük egy "szövegmezőben", és mellette egy "gombot" aminek a megnyomására megjelenik az előbb emlegetett rendezetlen lista.
A rendezetlen lista elemei közül kiválaszthatjuk a kívánt elemet, ami bekerül a "szövegmezőbe" (és újból elrejtjük).
Itt találtam ehhez hasonló megoldást.
"egy oylat kéne összedobni kis magyarázattal ami tartalmaz 2 menüpontot az egyikre kattintva bejön a menü mellé jobbra a tartalma"
Ehhez nem kell PHP. Sima HTML-lel megoldható.
Tehát az első eset, amikor csak a két menüpont látható:
<div id="menu">
<ul>
<li><a href="elso.htm">Első menüpont</a></li>
<li><a href="masodik.htm">Második menüpont</a></li>
</ul>
</div>
A második eset, amikor megjelenik a menü alatt egy újabb menü és mellette a tartalom:
<div id="menu">
<ul>
<li><a href="elso.htm">Első menüpont</a></li>
<li><a href="masodik.htm">Második menüpont</a></li>
</ul>
</div>
<div id=wrapper">
<div id="submenu">
<ul>
<li><a href="#">xxxxxxx</a></li>
<li><a href="#">yyyyyyy</a></li>
</ul>
</div>
<div id="content">
<!-- Ide jön az oldal tartalma, akár iframeben is -->
</div>
</div>
Hogy a submenu és a content id-jú blokkok egymás mellé kerüljenek ahhoz meg ott van a CSS float tulajdonsága.
Ez utóbbihoz segédlet -
#6293 Hát remélem, hogy segít valamit... -
#6292 Cewa.
Nem tudom, hogy pontosan mit is akarsz de:
1. Biztos vagy benne, hogy kell hozzá a php?
2. Ha gondolod segíthetek csak kéne egy kicsit pontosabb leírás a dolgokról. :D
cbr1983: Nincs mit. ;) Egyébként dolgoztam tegnap a problémádon de sajna nem lett valami nagyon sikeres. :D Olyat csináltam, hogy van a legördülő menü meg alatta egy nem látszó másik legördülő menü. Az elsőbe csak egy érték van ami attól függően változik, hogy a másodikba mit jelölsz ki.
Bye! -
Butch3r #6291 hello az a bajom, hogy nem nagyon vágom a php t illetve értek mindent de nem tudok semmit összehozni vele, azaz bármelyik php kézikönyvet vagy akármint elolvasok nem tudok sajnos belőle ihletet meríyteni.. kéne nekem egy konkrét példa ha nem tól bonyolult akkor valaki segítsen kérem..
egy oylat kéne összedobni kis magyarázattal ami tartalmaz 2 menüpontot az egyikre kattintva bejön a menü mellé jobbra a tartalma amiben van 1 menüpont meg a szöveg alatta és ha arra a menüpontra kattintasz akkor ugyan oda töltődik be annak a menüpontnak a tartalma :( és így a másik menüponttal is valami egyszerű nem kell nagy dolog csak hogy megérthessem az egészoldalt, hogy mi mivel kapcsolódik stb mert ha csak programrészleteket látok és leírják hogy ez adja ki a menüt stb akár hogy szenvedek nem tudok belőle mit kihozni stbstb... nem tudom hogy én vagyok ennyire béna vagy mivan de ... katasztrófa sajna ..
Szóval ha valaki ebben tudna nekem segíteni akkor nagyon örülnék neki és megadnám az email címet amire küldje a fileokat :( kétségbe vagyok kicsit esve már... plz help
Köszönöm üdv.. -
cbr1983 #6290 Igen, egyszerre csak egy látszik, egészen a rákattintásig, amikor is legördül a lista. Én ennek a listának a magasságát szerettem volna kisebbre állítani, mint amit a böngésző megjelenít. Na de nem élet-halál baj ez így se. Azért kösz a tanácsot! -
#6289 Cewa.
Tehát akkor. Úgy akarod, hogy amikor megnyomja valaki a gombot akkor egyszerre csak egy mező mondjuk az 1.-es látszik és a többit akkor lehet csak előszedni ha egy gördítő sávval lejjebb viszed a listát?
Hát őszintén szólva megmondom neked, hogy nem tudom, hogy hogyan lehetne megcsinálni. :D Viszont van más ötletem. ;)
Nem tudom, hogy mihez kell ez a nagy lista de nem tudod valahogy úgy megcsinálni, hogy bekategorizálod, hogy mi hova megy.
És akkor lehetne az, hogy nem egy hanem több legördülő menü lenne
Pl.:
Az elsőbe van:
Számítógépek
TV-k
Egyéb
Ha kiválasztja, hogy számítógépek akkor a másodikba:
Intel, AMD
Vagy egyéb beosztás.
stb.
Remélem, hogy ez segít valamit. :D ;)
Bye! -
cbr1983 #6288 Sajnos ezek szerint még mindig nem írtam le érthetően. A példáddal az a gubanc, hogy a gördíthető listában alaphelyzetben nem csak az egyes szám látszik, hanem 1-10-ig. Én azt szeretnélm elérni, hogy csak az 1-es szám látszódjon, tehát a size 1, viszont ha ráklikkelek a listára és ezáltal legördül , csak pl. 5 sor látszódjon egyszerre, a többit pedig görgetve lehetne kiválasztani. -
#6287 Példa. -
cbr1983 #6286 Nálam a size értéke 1. Én csak a legördülő lista magasságát szeretném beállítani, hogy a listára való kattintáskor ne fél képernyős magasságban gördüljönek le a sorok. -
#6285 "a select esetében, ha a legördülő részben pl. van 100 adat, hogyan adható meg, hogy a legördülő rész egyszerre csak 20-at jelenítsen meg"
<select> tag size attribútum -
cbr1983 #6284 Az előbb lemaradt még egy kérdésem: a select esetében, ha a legördülő részben pl. van 100 adat, hogyan adható meg, hogy a legördülő rész egyszerre csak 20-at jelenítsen meg. -
#6283 "hogy a szöveg csak a háttéren jelen meg"
<div id="hatterkep">
<div id="flashtide">
<!-- Ide töltődik be a Flash -->
</div>
</div>
A hatterkep id-jú elembe teszed CSS-sel a háttérképet (background-image tulajdonság), beállítod a háttérkép méretére (width, height tulajdonságok).
A flashtide id-jú elembe töltöd be a flasht, és ennek kell beállítani margót (margin)/kitöltést (padding).
"Kérdésem: hogyan adható meg select-nél a legördülő lista szélessége?"
CSS:
select {
width: 150px;
} -
cbr1983 #6282 Sziasztok!
Kérdésem: hogyan adható meg select-nél a legördülő lista szélessége? -
#6281 Köszi a válasz de megcsináltam nagy nehezen flashbe.Olyan gondon van, hogy szeretném az animált szöveget háttére illeszteni (teljes kép háttér).Hogyan tudom megcsinálni, hogy a szöveg csak a háttéren jelen meg (ne kelljen a képet beilleszteni a flasbe, mert a képet pontosan kivágni elég bonyorult és időigényes).
Tud valaki segíteni, vagy hol olvashatok utána???
-
#6280 "Szeretnék csinálni a fejlécben, hogy egymás után jelenlen meg a szöveg. Pl A B C elöször az A utána 1 másodpercen múlva a B és 1 másoperc múlva a C és utána így maradjon.A betük megjelenése halványból erősődjön.
Tud ebben valaki segíteni, hogy lehet ilyet csinálni?"
Ha a fejlécen egy oldal fejlécét érted (nem a <title> és </title> elemek közé kerülő szöveget), akkor a megoldási lehetőségek eléggé tágak: Javascript (példa), Java (példák), animált Gif, Flash.
-
#6279 Szeretnék csinálni a fejlécben, hogy egymás után jelenlen meg a szöveg. Pl A B C elöször az A utána 1 másodpercen múlva a B és 1 másoperc múlva a C és utána így maradjon.A betük megjelenése halványból erősődjön.
Tud ebben valaki segíteni, hogy lehet ilyet csinálni?
Csak flashben lehet ilyet készíteni, vagy van erre valami más megoldás.
Hol tudok utána olvasni ennek a megoldásnak? -
#6278 3 megoldás -
#6277 Cewa.
Tehát azt akarod elérni, hogy ha a menü részben egy linkre kattintasz akkor a linkhez tartozó oldal a tartalom részben jelenjen meg?
Bye! -
Butch3r #6276 Hello mindenki!
A kérdésem a következő lenne remélem sokan kielégítő választ tudnak adni eme egyszerű kérdésre...
Szóval van egy weboldalam css el megszerkesztettem a tartalom részt a menü részt. baloldalt va na menü mellette jobbra a tartalom rész... hogyan tudom megcsinálni azt, hogy bármelyik menüpontra kattintok, az oldal ujratöltése nélkül megjelenítse mindig az adott menüpponthoz tartozó tartalmat a böngésző a tartalom részben? Igazából az érdekel jobban hogy hogyan tudom elérni azt hogy csak a tartalom részt frissítse a megfelelő tartalommal ha a hozzá tartozó menüpontra kattintok :)
Remélem eléggé megbonyolítottam és mindenki hülyének néz joformán xD
előre is kösz ia segítséget :) -
#6275 "megjeleníti a kék hátteret, viszont a weboldalba illesztésnél a háttérszínt valamiért kihagyja"
Az alábbit szedd ki:
so.addParam("wmode", "transparent");
Ez állítja be, hogy a háttérszín ne jelenítse meg a Flash-plugin.
Példák -
Cat 02 #6274 itt keresgélj -
#6273 más esetleg? -
cbr1983 #6272 Sikerült beilleszteni, de az a gond állt elő, hogy a flash kék háttérszíne nem látszik, pusztán fehér alapon történik a mozgás. A Flash Player jól játssza le, megjeleníti a kék hátteret, viszont a weboldalba illesztésnél a háttérszínt valamiért kihagyja. Mi lehet a gond? -
#6271 Flash beszúrására: swfobject
-
cbr1983 #6270 Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne: hogyan kell flasht beszúrni? Amit találtam a neten, az nem volt valami tuti... Beszúrta, de egyéb gond volt vele, amit nem részleteznék. -
Cat 02 #6269 Max a Jalbum, de az olyan h gépen találtható képekből megcsinálja a html fájlt és a kisképeket és neked kell feltölteni -
#6268 Sziasztok!
Szeretnék az oldalamra egy normális fotógalériát, mert a mostanival nem vagyok megelégedve. Coppermine-t használok, de szeretnék valami hasonló elven működő és megbízható igényes galériát. Tudtok tippeket adni? -
cerebrum #6267 Tyű, tök jó, így tényleg megjelenít mindent rendesen (kipróbáltam egy próbaoldallal, amit feltöltöttem), köszi szépen!
Még egy fél-OFF kérdés ezzel kapcsolatban. Egy phpBB fórumon is be lehet állítani, hogy ezt a karakterkódolást használja? Mert ott is az a gond, hogy pl. megjeleníti ugyan a kalapos e-t és u-t rendesen, de ha mondjuk már idézem azt a szöveget, vagy a hozzászólás elküldése után utólag szerkesztem, akkor azon nyomban mindkét betű helyére visszaírja a kódját, és úgy jeleníti meg... -
#6266 Ha többnyelvű oldalt készítesz, akkor a te barátod az UTF-8-as karakterkódolás. Ehhez nem csak a <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> taget kell beilleszteni, hanem az állomány karakterkódolásának (és a szerver karakterkódolás-beállításának) is UTF-8-nak kell lennie.
Példa - mint látható, a betűtípusnak nincs jelentősége a szöveg megjelenítésében.
Ja és egy megjegyzés: kenyérszövegnek weben talpnélküli (sans-serif) betűtípust érdemes használni - ez a legolvashatóbb.
Illetve speciális betűtípusokkal tessék vigyázni, ha nagyon szeretnék használni, illesszük be inkább képként. -
cerebrum #6265 Köszi szépen!
Sajna azonban mégis hagynom kell úgy, ahogy volt, ugyanis ha átírom a bejegyzésben az 1-et 2-re, akkor lesz ugyan rendes 'ő' és 'ű', viszont
- az összes ékezetes betű megváltozik (mintha hirtelen átváltanának egy másik betűtípusba);
- nem lehet rendes kalapos 'e'-t és 'u'-t írni (ezekre azért lenne szükségem, mert a weboldalam a magyar nyelvű szövegek mellett egy másik nyelven írt szövegeket is tartalmaz, ami többek között ezt a két magánhangzót is használja), mert ha mondjuk bemásolom őket Wordből, akkor html felületen ezek sima 'e'-ként és 'u'-ként fognak megjelenni, ha meg a kódjukat használom, akkor megjelenik ugyan mind a kalapos 'e', mind a kalapos 'u', de csak egyféle betűtípusban, ami mintha beragadt volna, mert az istenért se enged a hülye Dremweaver megváltoztatni. Az meg ugye kicsit furán néz ki, hogy minden egyféle betűtípusban van, kivéve ezt a két betűt.
Fene enné meg. -
busky #6264 Köszönöm a segítséget. Az SWFObject-es beágyazás valóban megoldotta a problémát. Most már csak azt nem értem, hogy egy másik honlapomon ugyanezt a bannert a hagyományos flash beillesztéssel miért játsza le az IE7? -
Dreaming #6263 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
ird át 2 esre és már jó is lesz az ékezet