25245
-
DecenS #20159 természetesen messze nem.
ellenben new yorkból a maximumot hozták ki a 100%-os beépítettségre hajazó , a város térbeli vagyonát ezerszeresen kizsigerelni akaró befektetői szándékok? (mint városlépték formáló erő...)
mellesleg miért hasonlítjuk a 100 évvel ezelőtti ny-ot a mai budapesthez? miért nem a 100 évvel ezelőtti bp-t hasonlítjuk össze vele?
(talán mert bp-ről nincs ilyen fotogaléria? a történelmi ismeretek meg kissé hiányosak? mi több, senkit nem is érdekel, hogy hogyan álltak errefelé a dolgok anno?) vagy akkor hasonlítsuk a mai bp-t a mai ny-hoz... az meg megint problémás, mert senki nem járt ott. csak a szirupos, richard gere-es filmekből vagy snoop doggy dog gettóbulvárjaiból van valami elképzelésünk...
ugyebár. -
#20158 Szó sincs róla hogy azonos léptékű lenne a két dolog.
Ellenben nem hiszem, hogy ez a maximum, amit ki lehetett hozni Budapestből. -
DecenS #20157 azért két torony ledőlését (egy-egy pontszerű terület a város testében) ne tegyük már azonos léptékűvé a hónapokon keresztül tartó szőnyegbombázás végeredményével.
arról nem is beszélve, hogy néhány évtized elbarmolt városrendezési elveit nem olyan túlzottan könnyű helyrehozni - pláne úgy, hogy az önkormányzatok kezéből a privatizáció során gyakorlatileg teljesen kikerült minden vagyon (és vele együtt a döntéshozatal lehetősége is) - a 35m2 szobakonyhában lakó kismagyarnak meg mocsokul nincs pénze arra, hogy támogassa a főváros urbanisztikai elképzeléseit (főleg annak pénzigényét). -
#20156 2001-ben volt ott egy kisebb tereprendezés.
Nekünk meg volt 17 szabad évünk, de kurvára kell koncentrálnom hogy valami pozitív példát tudjak monDani. -
#20155 ésatöbbi-ésatöbbi... -
G_ArchAngel #20154 emlékeim szerint New York-ot nem bombázták porig, nem ültek rajta tort a deli kommunista vitézek pár évtizedig... -
#20153 1900-ban mar hol tartottak nemsemmi
Azert ha megnezzuk Budapest ezerkilenszaztol mostanaig mennyit "fejlodott".. -
#20152 tudom ki volt, hol volt, csak egyszerűen furcsa volt a sok 100 éves amcsi kép között magyar neveket látni na. hogy magyarázzam még?:D -
G_ArchAngel #20151 csekk dísz -
#20150 Nem gondoltam volna. Mármint tudtam, hogy kiment, de azé mégis érdekes volt olvasni a nevét. -
#20149 Sőt, nem is egy! -
G_ArchAngel #20148 miért is meglepő? -
#20147 Van közte egy Andre Kertész fotó is. Meglepő... -
#20146 Amúgy ott is voltak (és vannak) nyomornegyedek, mint bármely nagyvárosban -
#20145 Pont ugyanezt akartam írni :) -
#20144 Pont tegnap ugrottam bele ebbe a képbe. Nincs valami oldal ahol egy helyen van több régebbi kép Budapestről?
Egyébként a témában ez a könyv (album( mászthev! -
DecenS #20143 100 éve Mo. is szebb volt a mostani állapotánál - legalábbis feltételezem, Budapestet érted Mo. alatt (országot hasonlítani egy városhoz több szempontból is problémás...) -
#20142 Beszteszt!!!! -
#20141 szerintem innen -
Gabo #20140 WOW!
Hogyan bukkantál erre a gyöngyszemre? -
#20139 100 éve szebb volt, mint most Magyarország. Nem semmi. -
#20138 New York régen -
DecenS #20137 pentax esetében a híres vonalak az af pontok mentén húzódnak -
DecenS #20136 -
#20135 Hmmm? -
#20134 Igen, értem. A volt FZ50-emnél be is lehetett állítani, hogy az lcd-n megjelenjenek ezek a fonalak. Sajnos a mostani K100D-nél tuti nem, mivel ugye a felső keresőben van a kép, úgyhogy elkezdem saját magam kitapasztalni azokat a híres vonalakat :) -
Gabo #20133 Ez az egyik legáltalánosabb "szabály" a képi ábrázolásoknál. Szerintem minden képnél érdemes használni, így makrónál sem lehet ártalmas.
Persze mint a vizuális művészetekben minden, ez is megszeghető, ha ezzel a kép erőteljesebbé válik. ;o)
Amúgy szeritem ha lett volna rá módjuk, valószínűleg makrókat is készítettek volna a reneszánsz mesterek. :o) -
#20132 A makrónál is érvényes a harmadolási szabály? (Pár száz éve is festettek már makrókat? ) -
Gabo #20131 Laox:
A keretet szerintem egészen addig érdemes mellőzni, amíg a kép önmagában meg nem áll. Egy rossz kép nem lesz jobb egy kerettől, viszont egy jó képet el lehet rontani egy rosszul megválasztott kerettel. Persze ez csupán a saját véleményem...
Magáról a fotóról lényegében mindent elmondtak már előttem.
Ha viszonylag mozdulatlan témát makrózol, érdemes állványt és manuális fókuszállítást használni. Így sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az éles tartomány oda fog esni, ahova szeretnéd.
A kép komponálásakor érdemes a "harmadolási szabályt" is használni. Ebben az esetben a felső és a baloldali harmadoló vonalak hangsúlyosabbak, ezek metszéspontja pedig a kép leginkább hangsúlyos része. (Ha az emlékeim nem csalnak...) Ezek mentén a vonalak mentén érdemes a fő témát elhelyezni, vagy sokkal inkább a vonalak metszéspontjába. (A festészet mesterei pár száz év alatt elég szépen kitapasztalták azt, hogy mit hova érdemes elhelyezni egy képen. Ezért is érdemes a klasszikusokat tanulmányozni. Arról nem is beszélve, hogy a fények-árnyékok és a színek használatáról is sokat lehet tőlük tanulni.) -
#20130 ennek a csávónak kva jo printjei vannak áá dögöljek meg rendelek -
#20129 Köszi a tanácsokat, meglesz. -
#20128 Hja, a fókusz picit elcsúszott, de segond :)
Amúgy legközelebb ha lehetőséged van próbáld meg sokkal lentebbről komponálni (kvázi szemmagasság) az ilyen felülről készült makrókból mindig hiányzik valami :) -
#20127 Hát én sem értek a PS-hez, de asszem át lehet vele méretezni a képet valahogy... -
#20126 100%-on nézve, a fókusz nem a szemen van, szerintem ugyanúgy fontos ez egy pókmakrónál, mint egy portrénál.
-
G_ArchAngel #20125 túl szűk szerintem a kép, a makró vagy legyen erős részlet (csak szemek pl.) vagy a teljes állat/virág, a kerettel tovább vágtad/szűkítetted...
Blasta, Dani vagy Galy kell ide, ők makróznak... -
#20124 Szerinted milye keret lett volna ideillő? Mert keretezni szeretnék, mégha csak egy vonal is, mert szerintem sokkal hangulatosabbá tesznek egy képet. -
G_ArchAngel #20123 nem értek a makróhoz (sem), de alapvetően a legnagyobb hibákat felsoroltad... -
#20122 Köszi.
Kérnék kemény kritikákat, ne sajnáljatok :) A keret és a felirat is azért került fel rá, mert a photoshoppal is ugyanúgy most ismerkedek, mint a fotózással, szóval jól jönnének a kritikák. A mélységélességet már én is kiszúrtam... :(
-
Gabo #20121 Semmi baj nincs azzal ha hidakat fotózol, ha így fotózod őket. :o)
A Lágymányosi képe határozottan tetszik és a vasúti hídnak is megvan a maga hangulata (Halflife filing ;o)). -
G_ArchAngel #20120 FIGYELMEZTETÉS! A link után következő galériák elvehetik örökre a kedveteket a fotózástól, csak erős önbecsüléssel érdemes megnézni!