Digitális és analóg fotográfia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Nicholas Sarkozy, pourquoi ton pére a foi la Hongrie?\"
Canon - Nikoff ahah
(G mintha említette volna pár hete, hogy szervízelés-gyanús a géped... amikor én épp arról gyóntam neki, hogy egymás után kétszer is jól rám ijesztett a 350D-m...)
CanOFF
Canon - Nikoff ahah
(akkor most csak simán "ani" vagy?) 😊
Canon - Nikoff ahah
vasárnap dh (downhill) verseny a hármashatárhegyen az is jó fotótéma. oda már gépet is viszek...
Canon - Nikoff ahah
Van néhány alapfogás, amire érdemes odafigyelni a kép megkomponálásakor.
Próbáld meg felosztani a képmezõt 1/3 - 2/3 arányban függõlegesen és vízszintesen egyaránt. A fõ témát a harmadolóvonalakhoz és azok metszéspontjához érdemes igazítani, így sokkal nagyobb hangsúlyt kap. Ha megnézed, a klasszikus festményeknél is ezzel a felosztással lehet a legtöbbször találkozni és aranymetszésként hivatkoznak rá.
Érdemes olyan motívumot keresni, ami végigvezeti a nézõ pillantását a képen. Lehet ez egy kanyargó folyó, egy út vagy éppen a kerítés oszlopai.
Néha érdemes keretbe foglalni a képed témáját más képelemekkel. Lehet ilyen keret egy fa ága, mely elmosódva felülrõl határolja a képet, vagy egy oszlop sor két oszlopa, mely oldalról keretbe fogja a kép fõ témáját. A kerettel kapcsolatban még az a fontos, hogy ne vonja el a figyelmet a témáról, hanem inkább irányítsa rá. Meg persze nem ajánlott túlzásba vinni sem és minden fotón használni.
A kép sajnos valóban nem adja vissza azt amit akkor ott szerettem volna megörökíteni! 😞
Ültem a vonaton és néztem ahogy suhan a táj (kissé be voltam lassulva) és elöttem átlóban ült a bácsi akinek a szemüvegén keresztül fordítva látszódott a külvilág. Rögtön megtetszett és valami olyasmit gondoltam mögé hogy menniyre másképp láthatják mások hozzám képest a világot, majd kattintottam. <#miaz>#miaz>
Hmmm.
Nekem ez a kép nem mutat semmit, nem mesél semmirõl. A fotó 1/4-én van némi téma, de a kevesebb néha több elvén még ez nem lenne baj. Csak ez a kis részlet jelen esetben nem elég ahhoz, hogy elvigye a hátán a lényegében üres fotót.
Neked mit mond, mit jelent ez a kép? Tényleg érdekelne. :-)
Üdv!
...::S.T.A.L.K.E.R 4ever::...
Eddig nem igazán nézegettem ezt a topicot de azt hiszem hiba volt... Imádok fotózni, érteni már kevésbé értek hozzá. 😞
Kíváncsi volnék a véleményetekere:
Model DMC-FZ20
Date/time original 2006.04.06. 13:27:16
Exposure time 1/60 s
F-number f/2.8
ISO speed ratings ISO 80
Exposure bias value 0.00 eV
Metering mode Spot
Focal length 72 mm
White balance Auto white balance
alagútban egy csaj csúnyát esett, de nem tudom lett e nagyobb baja, mert inkább helyet hagytam az eü-söknek és nem loptam a levegõt szegény elöl.
A kamera: Panasonic DMC FZ50.
Utómunka: Leméretezés – Unsharp
Virágok
Exif:
Exposure time : 1/60
F-Number: 8.0
Exposure program: Aperture priority (3)
ISO speed ratings: 100
Metering mode: Multi-segment (5)
Exposure mode: Auto (0)
White balance: Auto (0)
Focal length
Focal length (35mm): 111
Gólyahír
Exif:
Exposure time : 1/500
F-Number: 3.6
Exposure program: Aperture priority (3)
Focal length
Focal length (35mm): 134
Kacsák
Exif:
Exposure time : 1/250
F-Number: 7.1
Exposure program: Shutter priority (4)
Focal length
Focal length (35mm): 420
Tanulságok:
Van mit tanulnom az új kamera kezelésérõl, jobban oda kell figyelnem a képek készítésekor.
Idõnként az AF nem arra állt élesre, mint szerettem volna. Így pl. a kacsákról lõtt képeim közül többnél a háttérben lévõ kavicsok lettek élesek. (Azon izgultam, hogy egyáltalán be tudom-e õket cserkészni. ;o))
A fénymérési mód megválasztására és helyére is nagyobb figyelmet kell szentelnem. Valószínûleg ezzel elkerülhetõ lett volna a gólyahíreken a beégés. Egyenlõre még a rekeszelést sem érzem igazán, így a mélységélességgel való játék sem lett az igazi. Ráadásul a délutáni meleg fények és a gólyahírek sárgasága az auto wb-t is megtréfálta némileg. (Ezért nem állítottam a levelsen, hogy ez látható legyen.)
Azt minden esetre látom, hogy a 420 mm ekv. fókusz táv állatfotóknál jól fog jönni. Viszont az igazi makrófotókhoz nem árt majd beszerezni valamilyen makró elõtétet.
4. Sziluettek
5. Egy felvonulás arcai
6. Finálé
A kamera: Canon PS A510.
Az utómunka a szokásos: levels (ahol szükségét éreztem) – leméretezés - unsharp.
Elsõ felvonás
1. Van aki fekve nyomja
2. Pesti látkép
3. Fény az Alagút végén
A kamera: Canon PS A510.
Az utómunka a szokásos: levels (ahol szükségét éreztem) – leméretezés - unsharp.
Õszidézõ
Színfolt
Fény és árnyék
Kamerázol...?
A képek még november elején készültek, csak lusta voltam õket feltenni. ;o)
...::S.T.A.L.K.E.R 4ever::...
fun is fun and done is done
Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/
szép csorda karcolja ott az eget, az már biztos😊
loal.
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
gazdi, Galy elõbb lõne le egy embert, minthogy szándékosan letörjön egy ágat egy élõ fáról...😊
Pest mellett készült. Bocs, én is utáltam az ilyen válaszokat, amikor keresgéltem, hogy hol érdemes fotózni õket. Mégiscsak szigorúan védettek... Nem tart sokáig megtalálni az infót. ;-)