320
SEGÍTSETEK!
  • ccssccss
    Valaki tudna segíteniebben a feladatban?(Téma: tömegvonzás):
    Határozzuk meg az átlagos sűrűségét annag a gömba alakú bolygónak, amely 6 óra alatt fordul meg a tengelye körül és amelynek egyenlítőén 10%-kal kisebbenk mérjük (rugós erőmérővel) valamely test súlyát, mint a pólusán!
    Ha azon vacilálsz hogy segítesz e én biztosan segítenék neked
  • PíszLávJuniti
    Tehát: kezdetben a mindkét kis(fém) golyón van valamekkora töltés.
    Mivel szigetelővel nyúlunk hozzá, és töltésmegmaradás van ( elektrosztatika alaptörvényei ) így töltés nem tűnhet el róla.
    Az F0 jelenti a kezdeti taszító(vonzó) erőt, ami a két kisgömb között ébred. ( azonos töltéssel rendelkezők taszítják egymást .. )

a esetben az egyik pozitív, másik negatív töltésű. összeéríntve őket, kiegyenlítik egymást, így semlegesek lesznek, tehát a köztük ható erő 0 lesz.

b mindkét kisgömbön azonos mennyiségű töltés van, azonos polaritással. összeérintve nem tud "jobban megoszlani" a töltés, ezért megmaradnak ugyan úgy mint ahogy voltak. köztük taszítás van, F0 erővel.

c Q és -3Q nak az összege( összeérintése): -2Q. Ez oszlik meg a két golyóbis között, azaz fejenként -Q jut rájuk. Ez a kezdeti -3 nak a harmada, és immáron taszítják egymást.

d Q és 3Q = 4Q, fejenként 2Q töltés. Kezdetben volt 3* os, mostmeg 2*2 lett. Azaz 4/3 a kezdeti erőnek.

az erőhatás ugye a költés szorzatával arányos.
  • MagyaR
    Heló! Ismét én... És még lehet, h párszor leszek, mert hülye vok fizikához, meg az egész osztály is, de érdekes, h csak ebből a tantárgyból.

Szal a kérdés: Két elektromos töltéssel rendelkező, egyforma kis fémgömböt szigetelőrudakkal tartva egymáshoz érintünk, majd ismét az eredeti távolságba visszük őket egymástól.

Hogyan változik az eredetihez viszonyítva a két gömb közötti elektromos erőhatás nagysága és iránya, ha a gömbök kezdeti töltése

a. Q és -Q b. Q és Q c. Q és -3Q d. Q és 3Q

A megoldásokat azt tudom: a. F=0 b. F=F0* c. F= -1/3 F0 d. F= 4/3 F0*

*= a 0 indexbe van az F után.

Tehát csak magyarázatok kellenének, hogy miért is ezek a megoldások.
    Az a és a b az még naggyából oké, arra elég lenne egy gyorsabb válasz is a biztonság kedvéért, de a c.ről és a d.ről fogalmam sincs, hogy miért annyi!

Thx a helpet előre is!
  • Agunesu
    Szerintem valami olyasmi lehet a megoldás, hogy először lebeg a gyufaszál a tetején, mert ugyanakkora felhajtóerő hat rá, mint ami lehúzza (gravitációs erő vagy mi). Aztán amikor beledugja valaki a dugót, akkor a levegő lefelé "nyomul" és nagyobb erőt fejt ki, mint a víz felhatjóereje, ezért megy lejjebb a gyufaszál... A folyadék meg ugyebár összenyomhatatlan, tehát az nem megy lejjebb. Persze mindezt a fizika nyelvén kéne megfogalmazni.

Öööö... de amúgy lehet, hogy most baromságot mondtam. Utóljára 12-ben tanultam fizikát, akkor sem ezt.
  • norbert0002
    Sziasztok! valaki plz help!

Következő kisérletet kellene megmagyaráznom:

A tanár egy üveg vizbe rak egy gyufaszálat és elkezdi rányomni a dugot, minnél lejjebb nyomja a dugot annál lejjebb megy a gyufaszál. Ha felengedi feljön a gyufa szál.

Teljes magyarázat kellene hozzá. Elvileg az Arkhimédeszi és Pascal törvényét kellene használni. A suliba elektrosztatikát vesszük, bár nem tudom ennek miköze ahhoz.
  • Csupáncsak
    Hallottál már arról, hogy a mágnes északi és déli pólusa vonzzák egymást? Ugyanez a helyzet az ellentétes töltésekkel is. A negatív töltésű rúd a pozitív töltéseket vonzza magához. (Ez látható a 2. ábrán.)Ezzel megosztja a töltéseket a két tányéron. Amennyiben a negatív töltésű rudat elveszed, a töltések ismét kiegyenlítődnek. Amennyiben a rudat ott tartod és a tányérok közötti vezetőt veszed el és csak ezt követően a rudat, a töltések a tányérokban a korábbi szétoszlás szerint megmaradnak a megosztó erő nélkül is, hiszen nincs vezető, amelyen keresztül ki tudnának egyenlítődni.
  • MagyaR
    Heló kéne egy kis help. Itt van ez a kép: http://www.kepfeltolte(s).hu/view/070109/fizikaa2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]katt

(s nincs zárójelbe)

Ha kimentitek és kinagyítjátok akkor lehet, csak igazán látni :). Tehát elvileg elkéne róla mondani, h mi történik a képeken. Vmi elektrosztatikai alapismeretek fejezetbe van ez a kép.

Vhogy így kezdődik a magyarázása, hogy: 1. kép: van 2 semleges töltésű elektroszkóp.

2. kép: Negatíz töltésű rudat közel rakjuk hozzá, és akkor asszem vmi elektromos megosztás történik. Innét már nem igazán tudom a hátralévő részt.

Ja és még 1 valami. Még kaptam azt a feladatot is, hogy:
    Mi történik ha a 3. ábránál elvesszük a megosztó testet, utána a szigetelő nyelet. Mit tapasztalok. Meg asszem magyarázás is kell.
    Szal fárasztó. Nálunk kész terror egy fizika óra.

Thx a válaszokat előre is :). Ja és ha vki olvassa ezt a hsz-emet és már elmúlt január 10 (szerda) 7:10 perc, akkor már nem kell válaszolni :).
  • laci3000
    Köszi az infókat.
    Tényleg tanulságos volt végig olvasni....
  • justin
    Nekünk még úgy tanították hogy hagyományos erőműhöz a fosszilisek tartoznak. Bár ez a "hagyományos" megnevezés elég pontatlan.
  • Dj Faustus #151
    "elvi kapcsolásuk"

fosszilis erőmű = szén/olaj/földgáz (de működtethető biomasszával - fa, biogáz, biodízel, bioetanol is) elégetéséből szerez hőenergiát.

"hagyományos erőmű"
    Az meg mi? Mitől hagyományos?
  • gesztibaby
    szeretnék ebben segítséget kérni:
    széntüzelésű és hagyományos erőmű működési elve, fajtái és elvi kapcsolásuk.
    thx
  • Dj Faustus #149
    "és lehet valahogy ezeket a gerjesztett mikrohullámokat valamilyen módon koncentrálni (valamilyen nyallábban kezelni)?"
    A fémről visszapattan a mikrohullám, így megfelelő fémcsőben remekül terjed.
    Koncentrálni talán parabola alakú lemezzel lehetne.

De még egyszer felhívom a figyelmedet: a nagy teljesítményű mikrohullám nem játék!

Itt találhatsz érdekes információkat a mikrosütőkről.
  • laci3000
    Köszi,
    nem gongoltam hogy ilyen magas freki kell
    és lehet valahogy ezeket a gerjesztett mikrohullámokat valamilyen módon
    koncentrálni (valamilyen nyallábban kezelni)?
    esetleg hogyan lehet "árnyékolni"?

• justin
    Igen, azt hiszem ez lesz a jó megoldás.
  • Dj Faustus #146
    Valószínűleg inkább GHz-es tartomány lehet - gondolj csak a mikrohullámú sütőre (azokban körülbelül 2,45 GHz-es/2450 MHz-es magnetron van).
    Bár a magnetronnal vigyázz - egyrészt a nagyfeszültség miatt, másrészt az ember 70%-a víz...
  • Dunkey
    Igen, ez még ok, volt ... csak azzal volt a problémám, hogy párolgáshő vagy forráshő kell még :) mert le is kell csapódnia annak a gőznek...végülis asszem forráshő kell (azaz: c1*m1*(T1-Tk)+Lf*m1=c2*m2*(Tk-T2).
  • laci3000
    Hi
    ki tudja nekem megmondani hogy mennyi a víz saját frekvenciája?
    (k vagy M Hz-ben)
  • justin
    A leadott hőmennyiség: Q=c*m*dT, ha ezt a két esetben egyenlővé teszed akkor megkapod a közös hőmérsékletet.
  • Dunkey
    Nagyon amatőr kérdés lesz, de kicsit nem figyeltem ekkor-akkor, szóval öh
    van 0,7 kg vizünk, ahol
    T=40°C
    és 0,08 kg vízgőzünk, ahol
    T=100°C

A közös hőmérséklet a kérdés. azt nem tom, hogy a leadott hő a vízgőznél össz. hogy jön ki, mert nem tom, hogy lecsapódásnál mennyi energia kell, vagy miből kell számolni. Uh, tényleg nagyon gáz, de vannak az embernek rossz napjai :$.
  • Dj Faustus #141
    "Mer' divat :) :)"
    Van benne olyasmi is, de arra akartam utalni, hogy a sötét színű ruha jobban elnyeli a napsugárzást (Egyes sarkvidéki állatok - sok napsugárzás híján - meg inkább jól elrejtőznek fehér bundájukban - hogy meg ne zabálják őket/el ne szökjenek előlük).
  • Kenny85
    haha épp fizika zh-t írok és sejthető h mi a végeredmény :D
    mint a csoport 99%-ának
  • HUmanEmber41st
    "* Miért öltöznek az emberek télen feketébe, nyáron fehérbe?"

Mer' divat :) :)
  • Albertus
    A végállapot azonos, dupla térfogaton, dupla nyomás..

Így az energia állapot is azonos..

• krpsycho
    Sziasztok! A következő feladatot hogyan lehet megoldani számolás nélkül????

Normál állapotú, 160g tömegű oxigéngáz nyomását első esetben állandó térfogaton melegítve kétszresére növeljük, majd állandó nyomáson folytatva a melegítést, térfogatát is megduplázzuk.
    Második esetben, először duplázzuk meg a gáz térfogatát állandó nyomáson való melegítéssel, majd a térfogatot állandó értéken tartva a gázt addig melegítjük, míg a nyomása meg nem kétszereződik..

a) Mekkora a végállapotok és a kezdeti állapot közötti belső energia különbsége?

b) Mennyi hőt kellet közölni a gázzal az első ill. második esetben??

Előre is köszi.. :)
  • Dj Faustus #136
    1. Egy tárgyat azért látunk színesnek, mert a tárgyra ráeső fény egy részét elnyeli, másik részét visszaveri.
    2. Minél több részét nyeli el a fénynek egy tárgy, annál több energiát raktározhat el. Ez természetesen függ az adott tárgy anyagától, felületétől is (de ez esetben két azonos anyagú, felületű tárgyról beszélünk).
    3. Ha minél több az elraktározott energia, annál jobban felmelegszik.

Lásd:
    * Miért festik a napkollektorokat (sima síkkollektorokat) feketére?
    * Miért tükrös a termosz belseje?
    * Miért öltöznek az emberek télen feketébe, nyáron fehérbe?
  • antgecc
    Épp most vitáztam egy ismerőssel, hogy a tárgyak szinei nem befolyásolják a tárgy hőmérsékletét, ha kirakjuk a napra. Ezen jó nagyot röhögtem, majd kitettem egy sötétzöld műanyag és egy fehér műanyag széket a napra. Már 10 perc múlva forró volt a zöld, míg a fehér enyhén meleg. Ismerős megfogta, láttam az arcán, hogy érzi a különbséget, de ő akkorse hiszi el, mert ő látta a deltában, hogy a szín nem befolyásolja a hőmérsékletét a napra kitett tárgynak.

Valaki tudna valami tudományos magyarázattal szolgálni és igazságot tenni köztünk?
  • Dj Faustus #134
    "Ebben szeretném, ha segíteni valaki =>> Milyen terhelést jelenthet a környezetre nézve az erőmű működése? Hogyan lehet ezek ellen védekezni?"
    Hm, ez a kérdés általános iskolásoknak (7-8. osztály) szól.

Mi keletkezik a szén elégésekor C+O2->CO2
    Mi van még a kőszénben a szénen kívűl? Kén, egyéb szennyezőanyagok (radioaktív izotópok is!).
    A kén elégésekor mi keletkezik? S+O2->SO2 (Kén-dioxid)
    A kén dioxid mit okoz? A levegőbe kerűlve egyrészt nem épp egészséges (aki tesz el befőttet, vagy foglalkozik borászattal az tudhatja, milyen a kén-dioxid), másrészt savas esőt (méghozzá kénsavasat).
    A szén-dioxid mit okoz? Egyrészt az sem egészséges (gondolj bele a pincebalesetekre, amikor a forrásban levő must embereket ől), másrészt üvegházhatást okoz.

Mit lehet tenni ellene?
    * Kéményre szűrő (drága, így az erőművek üzemeltetői kifizetik inkább a bírságot)
    * Régi berendezések ceréje, optimalizációja.
    * Biomassza (fa, bioetanol, biodizel, biogáz, energiafű, stb) használata, ami egyrész megújuló energia, másrészt kevesebb szennyezőanyag kerűl kibocsátásra.
    * Egyéb alternatívák (atom, fúziós, víz, szél, árapály, geotermikus, nap)

No meg nézd meg
    ezt
    a lapot, ott van felsorolva a kérdés mellett a megoldás (szövegértő olvasás).

Jól sejtem, hogy EZ egy középiskolai éretségi feladat?
  • ToMMe
    hello! segítséget szeretnék érni egy fizika tétellel kapcsolatban:

Az ábrán egy széntüzelésű erőmű vázlatos rajza látható. Az ábra alapján ismertesse, hogy hol és milyen energiaátalakulások mennek végbe a szén elégésétől a generátor kimenetéig!

Miért nem lehet a szén elégéséből származó energiát teljes egészében a turbina meghajtására fordítani? Általánosítható-e ez a tapasztalat minden hőerőgépre, vagy másképpen: létezhet-e olyan hőerőgép, amely a hőenergiát teljes egészében munkává alakítja?

Ebben szeretném, ha segíteni valaki =>> Milyen terhelést jelenthet a környezetre nézve az erőmű működése? Hogyan lehet ezek ellen védekezni?

köszönöm előre is!
  • Nolycsy
    Köszi szépen! Így már meglesz a fizika 3-asom.
  • Dj Faustus #131
    Szevasz!
    Igen, különböző gázokban más a hullám terjedési sebessége (a héliumgázban könnyebben terjed a rezgés, a kénhexafluoridban lassabban), így a hullámhossz, és a hangmagasság is más.

Delta - fizikaverseny a II. forduló megoldásai
    6.2.1. A hang fogalma. A hangtér jellemzői

• Nolycsy
    Helló!
    Fizikai kísérlet bemutatása céljából arról kéne információ, hogy miért mélyül be a hangunk bizonyos gázok hatására. A kísérletet egy vizipipával szemléltetnénk, hogy beszívom a füstöt, beszélve fújom ki, és addig mélyebb a hangom. Azt tudom, hogy a hang rezgése lelassul, vagy ilyesmi, de ennél részletesebb info-ra lenne szükségem.
  • Dévidke
    Csá! Ez egy nagyon alap feladat! :D

M=10kg m=7kg a=? K=?

Ma=Mg-K
    ma=K-mg

két ismeretlen két egyenlettel! A többi már gondolom menni fog!
  • centauri99
    Sziasztok!
    Hogy tudnám megoldani a követkző feladatot:
    Álló csigán átvetett kötél eggyik végén 8kg másik végén 10kg tömegűű test van.Hogyan mozog ez a két testből álló rendszer,ha a csiga és a kötél tömege és aa surlódás elhanyagolható?mekkora erő fesziti a kötelet?
  • ToMMe
    Hello!

Érettségi előtt állok és az egyik szóbeli tételben az a feladat, hogy : Mutassa be(a rendelekzésre álló eszközök segítségével), mi a különbség az elektromos megosztás és az elektromos polarizáció között!

Tudna ebben valaki segíteni nekem?

köszönöm előre is
  • Cnut
    Hozzá lehet venni hogy a környezetét, meg a csöveket is melegíti és a turbinával ugye a gőz mozgási energiáját használjuk fel.
  • Balo
    Ez alapján:
    http://www.npp.hu/mukodes/tipusok/pwr.htm
  • Balo
    Szvsz:
    A többi energia elveszik, méghozzá a Dunába egy hőcserélő segítségével. (= a Dunát melegíti)
    A hatásfok egyszerű arányszám: mű = 440 MW / 1375 MW = 0,32 = 32%

Ha tévedek szóljatok.
  • TomBond
    A paksi atomerőműben egy reaktor 1375 MW teljesítménnyel termel hőt, ebből 440 MW lesz a hasznosítható elektromos teljesítmény. Mire fordítódik a többi? Mekkora az elektromos energia termelésének hatásfoka?
    Hogyan kell ezt kiszámolni? Tud valaki segíteni?
    Nem jutottunk el idáig és már nem lesz több óránk.
  • budd
    Mégsem kellenek!
  • budd
    Császtok!!!
    Tudna vki segíteni abban hogy mondana pár II. részes feladat megoldását az Egyenes út az egyetemre 8-11. feladatsorból? Sürgős lenne!
    Köszi!