320
SEGÍTSETEK!
-
Nuki #240 Milyen gimibe jártál, hogy ilyeneket tanultál? :D -
#239 Uram, ki vagy a mennyekben. Hol tanulsz te gépésznek? Nekem ez első FÉLÉVES anyag közepe volt Általános géptanból (ma métnöki alapok), de már gimiban is tanultam. ENNYIRE zuhan a színvonal?
Első körben ez. A differenciált alakok ne érdekeljnek.
De talán ezzel is próbálkozhatnál.
Ne vedd sértésnek, de ha másodéves gépészként magadtól nem tudsz elindulni egy ennyire egyszerű dologgal akkor nem jósolok nagy jövőt sem a suliban sem az életben. Ha nem megy így sem akkor szólj és megoldom, de azzal csak te jársz rosszul. -
nikiherceg #238 Igen elhanyagolható ja... De Most mit írjak fel? Vagy mi?? Nem igazán értem amit mondani akarsz.... Igaz még egy ilyen feladatot sem csináltunk,gondolom azért... -
#237 Ajjaj... Ezt első évesként tudni kéne...
Egyszerűen cask fel kell írni az adott közeg- és nyomáshatárokra (fúj, de csúnyán fogalmaztam meg...) a Bernoulli-egyenletet. Gondolom a csősúrlódástól és a csőív veszteségétől el lehet tekinteni (bár ez csak plusz tagokat jelentene az egyenlet egyik oldalán).
Miről is van szó? A tartály belsejében van cirka (kicsivel kevesebb), mint 4 bar. Tehát van egy potenciál a tartályban levő gáz / folyadék szinten. A kérdéses kiáramlási helyen is van egy potenciál. A kettő közti különbség a hajtóerő ettől van kiármalás. A potenciál összeáll a B-E. szerint.
p + Rho * g * h + 0.5 * Rho * v * v = áll. Ez írd fel a két pontra és az ismeretlen az egyik oldalon levő sebesség tag lesz.
-
nikiherceg #236 Hát nem tudom,első körben egy nagyon szépen köszönömet :-D
Amúgy harmadik féléves gépészpalánta :-D -
#235 nocsak, nocsak - valaki, aki AutoCAD-ben rajzol, de mintha Paint-ban fejezné be és Bernoulli-egyenlettel van dolga... Hmm... Első féléves gépészpalánta?? ;)
Mit adsz érte? Nem a megoldásért, hanem azért, hogy ÉRTSD?! :) -
nikiherceg #234 Sziasztok!
Sajnos váratlanul ért ez a beadandó feladat, épp zh-ra készülök,gondoltam nem fog nehézséget okozni,de aztán rájöttem,hogy mégis,ha valaki megszánna annak nagyon örülnék,ígérem megpróbálom meghálálni
A feladat:
A bernoulli egyenlet segítségével számoljuk ki a közeg sebességét, térfogatáramát és tömegáramát.... Itt a kép és az adatok a feladathoz:
-
#233 valamit, nagyon félreszámoltál. az x= 14,... m mindkét képlettel számolva
ez az x távolság pedig nem más mint ami az ábrán látható
már csak azt kell kiszámolni, mennyi az x' távolság és össze kell adni az x-szel. az x' pedig ferdén lefelé hajítás van.
x'= vo*t*cos a , ahol 2méter = vo*t*sin a- 1/2 *g*t*t ebből kifejezed a t-t. -
#232 Előzőhöz elfelejtettem leírni, h nekem vmiért a hmax sehogy sem jön ki. Nem tom miért, hiszen meg van adva minden adat és a képlet is, de vmiért mégsem...
Viszont a logikája nagyon sok feladat megoldásában segített! Ez nagyon jó! -
#231 Igazán nincs mit.
A tömeggel leosztunk a h.max számításánál, úgyhogy lényegtelen, hogy mennyi. Csak technikai hülyeség, hogy megadtam, azért, hogy a mathcad ne pirosozza ki, és ne akadjon meg. A gép nem tudja, hogy később le akarok osztani vele.
De egyébként az ilyen feladatoknál ami nincs megadva, az nem is kell. Felvehetsz valamit (és akkor érdemes 1-nek venni), ha szerepel egy képletben, de ki fog esni, szinte biztos. Ezt akár veheted feladatmegoldási aranyszabálynak is, néha segít, ha nagyon elmész rossz irányba.
Érdemes egyébként kézi számításnál először behelyettesítés nélkül csinálni, úgy kevesebbet kell számolgatni.
További jó tanulást! -
#230 Ha nincs megadva a tömeg, akkor automatikusan 1kg-mal kell számolni?
A többiért pedig ezer köszönet, voltak benne olyanok, amik miatt még tisztább lett egy-két dolog.
Hálás köszönet! -
#229 Ennél szerintem egy kicsit bonyolultabb a dolog (azért sokkal nem).
Szerintem.
Given-Find ne zavarjon be, az csak egyenletrendezés.
Szólj, ha valami nem tiszta! (Vagy ha elbasztam valamit... :P) -
#228 1.) Milyen távolságra repül a súlygolyó, ha a súlylökő a golyót a talajszint felett 2 m magasságból 45°-os szög alatt 12 m/s kezdősebességgel indítja?
Amikor a végén írtam h "...már szorzás után...", na ott nem emelkedési idő, hanem már a teljes idő.
Tehát miért jöhetett ki ennyire más eredmény? Vmi fölött nagyon elsiklottam? -
Garga Pitic #227 Vicces :)
Arra tippeltem volna, a BASIC interpreter a változóneveknek csak első két betűjét figyeli, tehát számára nem volt EUMIN és EUMAX, stb, csak EU és RE. -
Nuki #226 Ez durva! Én fél évig tanultam basicet és pascalt de nem jöttem volna rá :D -
#225 :D
A jó megoldás - ahogy azt Davidka is bizton megsejtette ;) - az, hogy a BASIC nyelvben a programkódban elhelyezett MEGJEGYZÉSeket (angolul REMARK) a "REM" kulcsszó után írjuk. Ami egy REM utasítás után áll az megjegyzés a program számára, így nem kerül végrehajtásra. Azaz a 40 és 42. sorok a program futása során úgy fordítódnak, mint megjegyzések, úgy, mintha ezt írtam volna:
40 REM IN=5000
42 REM AX=150000
így a ReMin és ReMax változók kezdőértékei nincsenek beállítva - amitől a minimumkereső algoritmus mindíg bedöglött.
Természetesen egy tisztességes BASIC-ben megírt programban már fordításkor kakukkolnia kellett volna, h ez a két változó nincs deklarálva - de tisztességes BASIC-ben nem programozunk ;) :P -
Nuki #224 1-est akkor pontatlanul fogalmaztam: A sima U csöves manométer helyett miért használnak fordított U-csövest?
2.Boudron-csöves így néz ki:
-
#223 "1. Miért használnak fordított U-csöves manométert nyomás és nyomáskülönbség mérésekben?"
Talán mert a két oldalára két tér nyomását lehet rávezetni?
"2. Milyen mérőberendezéssel tudnék egy Bourdon-csöves manométert kalibrálni? Eszembe jutott ilyen, hogy nyúlásmérő bélyeggel, de ez nem tudom mennyire számít berendezésnek, vagy milyen elvi hibákat rejthet magában."
Fú ez milyen is? Amiben torziós rugó van?
-
Nuki #222 Sziasztok! Ebben a topikban új vagyok még, látom itt vannak hozzáértő mérnökök, remélem tudtok nekem segíteni egy-két alapvető kérdés megválaszolásában (sajnos saját hibám miatt írok ide, mert még nincs tankönyvem, de remélem nem haragszotok meg érte :)
1. Miért használnak fordított U-csöves manométert nyomás és nyomáskülönbség mérésekben?
2. Milyen mérőberendezéssel tudnék egy Bourdon-csöves manométert kalibrálni? Eszembe jutott ilyen, hogy nyúlásmérő bélyeggel, de ez nem tudom mennyire számít berendezésnek, vagy milyen elvi hibákat rejthet magában.
Köszönöm a válaszotokat! -
#221 Nem nekem szólt a kérdés, de azért tippelnék:
A REMAX túlcsordult? -
#220 ez egy x-y síkon egy 2 változós függvény volt és nálam az x-et úgy hívták, h Reynolds-szám, az y-t meg úgy, h Euler-szám. A tartományok, amin kerestem a függvény minimumát a [ReMin, ReMax] - [EuMin, EuMax] darabja volt ennek a síknak.
Az a jópofa, hogy soha nem gondoltam volna, h ennyire könnyen becsapom saját magamat! :D A megoldás annyira pofonegyszerű, hogy majdnem egy óráig tartott megtalálni a hibás működés okát - mivel ERRE nem gondoltam volna! Csúnya megvezetés, annyi szent!
Kicsit tudni kell BASIC-ül, de nagyon kicsit és a hiba ott figyel a leírt programrészletben! (Azaz lényegtelen, mit csinál az adott program - ha ezek a programsorok ott voltak, akkor nem működött!) -
#219 tehát 2 minimumot keresel a 2 tartományban? -
#218 nem akartam belefolyni, de ez annyira vicces, h reagálok - de mindkét oldalnak fogok kedvezni: így mindenki sértődöttsége növekszik így százalékosan egyre közelebb lesz a két tábor egymáshoz...
itt volt a hozzászólás - de inkább nem írtam ide...
nem akarok flémet és van annyi eszem, h magamnak se akarjak bajt!
Értelmetlen és meddő vitát folytatunk itt - és sajnos mindenkinek igaza van. Leginkább annak, aki úgy látja, bárkinek lehet olyan mondatát találni, amit szépen ki lehet forgatni.
Vizes: Csináld meg évente - de valszeg nem olyan hülye a jóember, hogy ne tudja, mit gondolsz róla. Felesége van, mérnök, lakása van - nem is lehet olyan ostoba, ha vitte valamire. Lehet egy idős fazon, akinek szimpatikus vagy - arra gondol: ezt a tíz rongyot én fél óra alatt megkeresem, minek bízzam ezt az apróságot olyasvalakire, aki átbaszna.
Davidka: A fő probléma nem azzal volt, hogy konkrétan ezt nem tudtad, hanem az, hogy te egy informatikus vagy, aki még mérnöki vénával is fertőzött... Nézzük csak, nézzük csak, akkor egy neked való apróság - várom a megoldásodat, de nem privátban:
Régebben kellett írnom egy programot, ami egy Euler-szám - Reynolds-szám tartományon kereste egy függvény minimumát (Az Eu-szám és a Re-szám egy-egy "áramlástani mennyiség", lényegtelen, hogyan kell kiszámítani őket...) A programot - ahogyan illik ;) :P - BASIC-ben írtam. Volt a programomban egy olyan rész, ahol megadtam azt az Euler-szám és Reynolds-szám tartományt, amin keressük a minimumot - valahogy így festett:
...
30 EUMIN=0.02
32 EUMAX=0.08
40 REMIN=5000
42 REMAX=150000
...
Sohasem működött, mindig fals értékekkel tért vissza, általában mindkét mennyiség kívül volt a megadott tartományon... Gondolom egy pillantás elég volt, hogy rájöjj, hol volt a hiba! :) Én fogtam a fejem fél napig, hogy lehettem ennyire vak!
Molnibalage: Abban teljesen igazad van, ha valaki felsőoktatási intézményben tanul és sikeres vizsgákon túl van, olyanokon, amelyek műszaki ismereteket kérnek számon, egy ilyen ismeret hiányában nem szabadott volna, hogy eddig eljusson... De ez soha nem is volt igaz és nem is lesz igaz!
Én - bevallom őszintén - hihetetlenül gyenge voltam vegyészkaron, majd gépészmérnöki karon, tanulva saját hibáimból, igen jó eredményt értem el. Volt lehetőségem nekem is ottmaradni az egyik tanszéken és két évet részt venni az oktatásban - javarészt csak rossz tapasztalatom van a hallgatói felhozatallal kapcsolatban. De ne feledjük el: Newton is arra panaszkodott Oxfordban, hogy a hozzá kerülő hallgatók még a szorzótáblával sincsenek tisztában! -
#217 Már ez is mutatja, hogy mekkorát fordult a világ 14-15 év alatt is. Ma csak matek tagozaton tanítják a deviálást és az integrálás alapjait. Apám még sima gimisként tanulta annyira mint én tagozaton. -
#216 "Faustus: A gömb térfogatát általános iskolában tanultuk és nem matek tagozatra jártam."
Megeshet bár régen voltam általános iskolás - csak a jelenlegi NATból illetve a még meglevő könyvekre hagyatkozva tudok következtetni. ;) -
#215 "Szóval gyanítom (egy matematikatanár megerősíthetne ebben), hogy 6. osztályban még nem találkozhattál a gömb térfogatával (a téglatestével már igen) - hacsak nem valami matektagozatra jártál."
Hm... Akkor most így visszaemlékezve sejtek valami odrasat. Akkor nekünk többet tanított a tanár (zseniális egy tanárom volt) mint amennyi elő volt írva. Nem baj. :)
Az meg egyenesen durva lenne, hogy ha ma csak 12. osztályban lenne a gömb. Már 10. osztályos fizikához is erősen kell mindenféle test geomteriája miatt.
---
"Mellesleg egyetértek azon felvetéseddel, hogy az oktatás színvonala rondán csökken (és ez még csak a kezdet) - de azért nyugi. Nem kell harapni."
Nem harapok én csak egyeseknek talán túl érzékeny a lelkülete. Sajnos a jövő nagyon sötét a műszaki oktatás terén amennyire én látom. a Bsc, Msc rendszerben egy Bsc oklevél mire lesz jó? Amennyire tudom az alig több egy régi alapképzésnél. Kicsit ebből kicsit abból, de azért azzal dolgozni elég húzos lesz. Csak egy adat. Nekem heti 8 matekom volt első félévben gépészként és 2 közgáz. 4 félév matek volt 8-8-6-4 óraszámban. Asszem most 4-4-4 vagy és első félévben 4 (!!) közgáz. Tetszik érteni? Ugyanannyi matek, mint közgáz. Ez lenne a jövő mérnökképzése. Ajajj... -
#214 Utolsó flém.
"Te nem vagy érettségizett így nem olyan nagy dolog, ha nem tudsz valamit.
Te is azt hiszed, hogy az érettségi az minden? A szakmámhoz tartozó fizikai számításokat (áramlástan, hőtan, mechanika) szakmunkás második osztályban tanultuk. Te pedig érettségiztél belőle. Persze te tudsz verseket is elemezni, tudod, hogy mi az a jambus.
Faustus: A gömb térfogatát általános iskolában tanultuk és nem matek tagozatra jártam.
-
#213 Aha megvan... 12. osztályban tanítják a gömb térfogatát (a gömbről 8. osztályban tanulnak).
Az 1999-ben kiadott Hajnal Imre-féle IV-es Matematika tankönyvben (ISBN 963 18 9326 X) is szerepel (az előtte levő sorozatbeli könyvekben nincs).
Szóval gyanítom (egy matematikatanár megerősíthetne ebben), hogy 6. osztályban még nem találkozhattál a gömb térfogatával (a téglatestével már igen) - hacsak nem valami matektagozatra jártál.
Mellesleg egyetértek azon felvetéseddel, hogy az oktatás színvonala rondán csökken (és ez még csak a kezdet) - de azért nyugi. Nem kell harapni. -
#212 Na ez sem én vagyok.
----
"Itt ugyan ez megy. Szánalmas, hogy az ember bejön egy segítség kérő topicba és normális hangnemben kérdez és még ő van lebaszva."
Másodszor írom, hogy nem te. Az oktatási rendszer. Még mindig nem figyelsz...
----
"Aki egyetemet végzett az teljesen el van szállva magától, hogy mekkora király."
Szó sincs róla. A tanszéken ahol dolgoztam a labor műhelyének vezetője a nagybetűs szaki. Kiváló mérnök lehetett volna, elképesztő műszaki érzéke van, csak anno a körülmények és a politikai szelek máshonnan fújtak. Így marad - egyébként - kiváló szaki.
----
"Kérdezni nem merek, mert lebasznak, hogy zsigerből tudni kellene."
Te nem vagy érettségizett így nem olyan nagy dolog, ha nem tudsz valamit. De egy félig [b]műszaki[\b] szakon ha valaki nem tud megoldani ismételm egy olyan példát amiért normális esetben már a gimiben meg kellene buknia azért az már tényleg felvet egy-két kérdést a rendszerrel kapcsolatban. A bátyus tényleg elég beszűkülz infós, de még ő is meg tudta mondani kapásból fejből pedig ő is műszaki infós és most jött haza. -
#211 Nem baj. Kellenek az ilyen okostojások. Látnád, hogy amikor a felesége kihív javítani, szerelni. A mérnök úr a szobában lapít.
Állandó ügyfelem egy épületgépész-mérnök akinek minden fűtési idény elején be kell indítanom a fűtést. (on-off... 10 rongy.) -
#210 túl van tárgyalva.... hűtsétek le magatokat -
#209 "Kérdezni nem merek, mert lebasznak, hogy zsigerből tudni kellene."
Itt ugyan ez megy. Szánalmas, hogy az ember bejön egy segítség kérő topicba és normális hangnemben kérdez és még ő van lebaszva.
"Aki tud valamit az miért nézi le a másikat ha neki nem megy?"
Tipikus magyar szokás. Aki egyetemet végzett az teljesen el van szállva magától, hogy mekkora király.
Az egyetlen normális ember aki segített az Dj Faustus. Normálisan elmagyarázta a dolgokat. Több ilyen ember kéne ide. -
#208 "egy térfogat és sűrűségszámítás is nehéz első blikkre."
Sűrűségszámítás az ment ezt írtam is, csak az átmérőből a térfogat számítás nem jutott eszembe.
"Nem értem az összefüggést."
Annyi az összefüggés, hogy lehet, hogy én is rájöttem volna a megoldásra, de fáradtan nem úgy jár az ember agya.
"Ez egy cirka 5 perces problémamegoldás kéne, hogy legyen 18 év felett egy mérnök infósnak is."
Sokkal nehezebb feladatokat meg sikerül megoldanom. Van ez így. Csak azt fogd fel, hogy ha valaki nem rajong a fizikáért akkor nehezebb rájönni a vele kapcsolatos dolgokra.
-
#207 Aha...
37 éves vagyok. 3 szakmából vizsgáztam és dolgozom benne. Munkahelyemen felmerült az igény, hogy szerezzem meg az érettségit. Beültem esti tagozatra, meló mellett heti három alkalommal suliba megyek.
Mert ez kell.
Kérdezni nem merek, mert lebasznak, hogy zsigerből tudni kellene.
Nem kellene kisebb arccal állni a dolgokhoz?
Aki tud valamit az miért nézi le a másikat ha neki nem megy?
Egyébként szeretem az ilyen óberokosokat... Náluk megszorzom kettővel a kiszállási díjat mert olyan kis pöcsök, hogy egy lyukat sem tudnak befúrni a falba.
És még valami: haLLgat...
-
#206 "GAMF és mérnök-informatikusnak tanulok"
Khöm. Ott a mérnök szó. Alig várom, hogy mérnöki rendszert programozz mikor egy térfogat és sűrűségszámítás is nehéz első blikkre. Ajvé.. Mellesleg nem is téged szidtalak, hanem az oktatást. Persze te rögtön magadra vetted. Szövegértelmezés rulez...
---
"Minden nap reggel 8-tól este 5-ig iskolában vagyok. 6 órára hazaérek. Kurvára fárasztó tud ám lenni."
Nem értem az összefüggést. Szerinted mikor én jártam mettől meddig volt? Este 9-ig is volt órám és mellette volt még röplabdaedzésem is. Irreleváns, kit érdekel?
Ha meg privátüzenetet írsz nekem akkor ne tiltsad le a választ mert ez rólad szegénységi bizonyítvány.
Nem tartom magam nagyra, de ilyen szintű problémához inkább nem kérnék segítséget, mert igen rossz fényt vetne rám. Midenhol azt zengik ma, hogy tudásalapú társadalom. Ez egy cirka 5 perces problémamegoldás kéne, hogy legyen 18 év felett egy mérnök infósnak is. -
#205 Jól mondod. Én tudom, hogy nem vagyok zseni, de annak semmi értelme, hogy valami barom elkezd kötözködni. Azért van a topic, hogy ha valaki valamit nem tud akkor kérdezzen. Felesleges egymás baszogatása.
Nincs olyan ember aki mindent tud. Ennyi erővel bárkibe belelehetne kötni, hogy hülye analfabéta, mert valamit nem tud.
-
#204 haggyátokmá szegény dávidkát na... -
#203 "Ismét csak szégyen. Aki ilyet nem tud az írhat 80%-os érettségit?"
De nem érted meg baz+, hogy nem fizikából érettségiztem? 3 éve volt utoljára fizikám. Honnan a picsából kéne emlékeznem? Általában a kis dolgok nehezebbnek tűnnek. Gondolkoztam én is a megoldáson és azt hittem, hogy valami bonyolult dolog lesz, de kiderült, hogy ilyen egyszerű. Meg tudod ha az ember fáradt akkor nem úgy mennek a dolgok.
Minden nap reggel 8-tól este 5-ig iskolában vagyok. 6 órára hazaérek. Kurvára fárasztó tud ám lenni.
"Nem tudom milyen felsőoktatási intézménybe járhatsz, de ezt ha magatól nem tudtad megoldani akkor túl sok jóra ne számíts a jövőben.."
Minek járnak az emberek iskolába? Azért, hogy megtanulják a dolgokat. Hú de nagy dolog, hogy ezt az egyet nem tudtam. Most már tudom.
A többi tantárgy elég jól megy, nincs is gondom vele. Analízis vagy Számítástudományi matematika alapjai szerintem könnyű. Fizikát soha nem szerettem. Egyébként elárulom, hogy hova járok:
GAMF és mérnök-informatikusnak tanulok. Lehet mondani, hogy szar iskola meg én is szar vagyok, de leszarom mit gondolsz. A te szavad semmit nem ér. Ha normális hangnemben írtál volna akkor nem tartanánk itt. El fogom végezni ugyan úgy, mint ahogy eddig is elvégeztem az előző iskolákat. Soha nem buktam, mindig 4-es fölött voltam mindenből kivéve fizikából voltam 2-3-as még középiskolában. Az is érdekes, hogy abból, hogy egy dolgot nem tudtam te levontad azt a következtetést, hogy mindenből megfogok bukni. Az írásodból ez jött le.
"Szerintem inkább halgattál volna és hálálkodnál csak sűrűn."
Te beszélsz? Ki kezdett el kötözködni? Én feltettem egy kérdést válaszoltak rá és nagyon is hálás voltam és meg is köszöntem. Te kezdtél el bunkó módon belém kötni. "Hallgattál" az meg 2 l te analfabéta.
"Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy segítettem másnak is."
Én meg hardver/szoftver dolgokban szoktam segíteni sg-n és más fórumokon is. 3 év alatt már több száz embernek segítettem. Mégsem tartom nagyra magam. Soha nem szoktam valakit lenézni azért, mert valamit nem tud. De te ezt csináltad. Valami felsőbbrendűnek hiszed magad. De amúgy minek van szerinted ez a topic ha még kérdezni se lehet?
Nem vagyok kíváncsi az ugatásodra, tartsd meg magadnak.
Kurva sok dolgot te sem tudsz az tuti. Pl közgazdaságtanból vagy földrajzból vagy bármiből lehetne tőled is olyat kérdezni, hogy nem is tudnál rá válaszolni.
Mindenki más dologhoz ért. Én az informatikához értek nagyon, fizikához kevésbé.
Ennyi. -
#202 "Érettségim minden tantárgyból 80% fölött volt. Nem vagyok annyira hülye mint amilyennek gondolsz."
Ismét csak szégyen. Aki ilyet nem tud az írhat 80%-os érettségit? Mondom és általános iskola 6. oszályában tanulatm ilyet és semmiféle különleges iskoláról szó sem volt. Nem tudom milyen felsőoktatási intézménybe járhatsz, de ezt ha magatól nem tudtad megoldani akkor túl sok jóra ne számíts a jövőben..
"Szégyen, hogy ilyen beképzelt emberek vannak az SG-n."
Azért mert meg tudok oldani egy olyam példát amit elvileg egy 14 évesnek is zsigerből kéne tudnia te meg nem tudsz. Szerintem inkább halgattál volna és hálálkodnál csak sűrűn. Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy segítettem másnak is. Ez lenne a beképzeltség? Aha... -
#201 Baszki segítséget kértem és nem baszogatást. De gondolom te olyan okos vagy, hogy minden dolgot tudsz mindenből. Házépítés ja majd sok év múlva. 18 éves vagyok, nem kell ilyen dolgokkal foglalkoznom.
"Szégyen hová züllik ez az ország."
Szégyen, hogy ilyen beképzelt emberek vannak az SG-n.
Azért, mert ezt az egy feladatot nem tudtam akkor már hülye vagyok. Grat a jó megállapításhoz. Kb 20-30 feladat volt a lecke ebből ezt az egyet nem tudtam.
Érettségim minden tantárgyból 80% fölött volt. Nem vagyok annyira hülye mint amilyennek gondolsz.
Segítség megkaptam Dj Faustus-tól tehát minden fajta kötözködés teljesen felesleges. Nem kell láma módjára szétoffolni a topicot.