Fizika lecke

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Hát az tényleg nagyon durva lenne, ha egy tanár visszadobná amit te írtál. Ugyanazt írtad fel, mint én (már amennyire emlékszem).

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ZilogR
figyelmesen olvasd végig a kommenteket, nagyon sok minden benne van és a két szkennelésen a példa megoldási menete is rendben van, de a te kedvedért még egyszer átnézem.

a Bernoulli egyenlet lényege veszteségmentes esetben az, hogy a folyadék "ahonnan indul", ott a folyadék helyzeti és mozgási energiájának összege + az a munka, amit a külsõ nyomásból származó erõk végeznek rajta ugyanannyi, mint abban a pontban, "ahová érkezik" a folyadék.

Ha az oktatód azt mondja, hogy ez baromság, akkor javasolt neki egy kurzus a Mérnöktovábbképzõ Intézetben - vagy üljön be Általános géptanra a BME-re - LOL ekkora fasságot!

Már így is többet tudsz, mint az, hogy "p + rho*v^2/2 + rho*g*z", mert érted, mik az egyes tagok (#255!!!)

Szeretném, ha ide másolnád, amit te odaadtál a tanárodnak, mert elképzelhetõ, hogy mégsem értetted meg az itt leírtakat és ezt azonnal kiszúrta a tanár!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Debrecen E. Mûszaki Kar

Ahogy láttam a nyomást össze kell adni,nem kivonni,csinálni kell egy p1'-õt vagy valami ilyesmi... Lövésem sincs már,van rá egy hetem.. :S
ZilogR
????? ÉRDEKELNE MELYIK SULIBA IS JÁRSZ TE?!??!??!?

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Rossz koncepció ezzel vágta vissza a tanár a feladatot,azt mondta,hogy még közelében sincs az eredmény,aminek lennie kéne. De az egész megoldás menete rossz :-S Teljesen tanácstalan vagyok :-S
ZilogR
éjjel gyártottam egy kis szerkentyût, ma éjjel mérek, aztán jövök az eredménnyel

qetuol
értem amit leírsz, egyet is érte(né)k veled, egy valami dolog zavar. ugyanis elvégeztem a kísérletet, és azt találtam, hogy ha z1B<0 (vagyis ha a csõ szabad vége feljebb van mint a vízbe lógó vége) , akkor a víz egyáltalán NEM folyik. sõt a v2 nem is az z1A -tól hanem a z1B -tõl látszott függni.továbbá a gondolatmeneted szerint a csõben pontról pontra változik a víz sebessége, mivel a pot. energia is. ez megintcsak ellentmond a megfigyelésemmel, mert ekkor a csõben levegõbuborékoknak kellet volna lenniük , tekintve hogya víz összenymhatatlan. jó lenne, ha még valaki ellenõrzné ezt kísérlettel.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

ZilogR
A bor lefejtéséhez:

Jól lehet látni, ha a szívócsõ belépõ keresztmetszetében levõ, tartály nagy felületéhez tartozó 1b pontra írjuk fel a Bernoulli egyenletet és a 2-es kifolyási pontra, akkor is ugyanazt az eredményt kapjuk, mintha a szabad folyadékfelszín egy 1a pontjára és a 2-es kifolyási pontra írtuk volna fel.

Miután mindenki saját maga is leírta és megértette, mit miért és úgy írt oda, akkor mehet tovább a vita - ha van ezek után még értelme vitázni...! :) ;)

"akkor magától is elindulna a bor áramlása, nem kellene megszívni! (persze erre lehet olyat mondani, hogy azért nem indul meg, mert elõször "felfelé kell mennie", de ez is hibás gondolatmenet)"
Miért is hibás, ezt nem értem.A nyomás a csõ végén ahol a bor kifolyik a külsõ nyomás minusz a felette lévõ bor súlyábol eredõ nyomás, hasonlóan a másik végéhez.De ha lentebb van a csõ vége, több bor van felette tehát kisebb lesz a nyomás, szóval van nyomáskülönbség a kettõ között nem??
qetuol
igen igazad van,pongyolán fogalmaztam. a bor meg is indul, de nem tud magasabbra felkúszni, mint a bor szintje a hordóban, mert a nyomás a csöben levö borfelszínen és a hordóban levö borfelszínen ugyanakkora . tehát a megszívással nem csinálunk mást, mint a csöben levö bort olyan helyzetbe hozzuk, ahol a nyomás a bor egyik végén a csõben kisebb lesz, mint a csö másik végén a borban. csak azt akartam mondani hogy mindenképpen VAN nyomáskülönbség a bor "két végén", k=ulönben a bor nem mozogna.nem?

ZilogR
nem okostojáskodni akarok, de ez sem igaz: gondolj bele: akkor magától is elindulna a bor áramlása, nem kellene megszívni! (persze erre lehet olyat mondani, hogy azért nem indul meg, mert elõször "felfelé kell mennie", de ez is hibás gondolatmenet)

Egyszerûen arról van szó, hogy a közeg "két végén" a külsõ nyomás által végzett munka összege megegyezik a helyzeti- és mozgási energia változással.
Ha ugyanakkora a nyomás a két oldalon, akkor az történt, hogy a helyzeti energia csökkenése okozza a mozgási energia növekedését:

A csõ végét lejjebb kell lógatni, mint a folyadék szabad felszíne. Ekkor, amennyivel lentebb van a csõ vége, az annak megfelelõ helyzeti energia okozza ugyanebben a keresztmetszetben a mozgási energia megnövekedését, azaz itt a közeg sebessége nagyobb lesz mint 0.

qetuol
borlefejtéshez:
"...pedig a demizsonban a bor fölött is légköri a nyomás és a csõ kilépõ keresztmetszetében is légköri a nyomás."

habár a bor felszínén a légynyomás légköri,a csõ borba lógó nyílásánál már nem, hanem a fölötte lévö borréteg hidrosztatikai nyomásával több. tehát VAN nyomáskülönbség, ez hajtja a bort. imho

Molnibalage
Valami már rémlik. Akkor a B-E egy térfogategységre fajlagosított egyenlet, csak nem látszik rajta elsõre. :)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Köszönöm szépen! Sokat jelentett nekem :-)
ZilogR
Jah, az aláírásomból kiderül, mi a gyengém... Várom az ajánlatokat! :P
Bármi érdekel, ami még a DOS korszak gyermeke, vagy PSION, vagy menedzserkalkulátor, vagy programozható zsebszámológép, vagy bármi, ami... Csak így tovább, teljes indukcióval :P

ZilogR
Igen, mert nem igaz az, hogy a nyomáskülönbség a hajtóerõ. Ha veszek egy demizson bort és beledugok egy gumicsövet és megszívom a kilógó végét, a bor lefolyik a csövön ("lefejtem a bort"), pedig a demizsonban a bor fölött is légköri a nyomás és a csõ kilépõ keresztmetszetében is légköri a nyomás.

Sokkal jobb kezdetnek elképzelni egy "folyadékdugót" egy csõben, aminek a két oldalán ("ahonnan" és "ahová" áramlik a közeg) más és más a nyomás, de megvizsgálom azt is, hogy "ahonnan" áramlik, ott mennyi volt az éppen ott tartózkodó folyadék mozgási és helyzeti energiája és ezt összehasonlítom azzal, ami az "ahová" helyen volt. A kettõ különbségét a folyadékdugóra ható külsõ nyomás okozza.

Jól látható ez a Bernoulli egyenletben levõ tagok mértékegységén is:

A "p" mértékegysége Pa, ami: Pa = N/m^2, ha ezt bõvítem egy m/m taggal, megkapom azt a fizikai tartalmat, amirõl az imént beszéltem: (N*m)/(m^2*m) = J/m^3, azaz a "p"-s tagok jelentése az a munka, amit a külsõ nyomás végez egységnyi térfogatú folyadékon.

Hasonlóan: rho/2*v^2 szintén Pa dimenziójú és könnyen kitalálható, hogy egységnyi térfogatú közeg mozgási energiáját jelenti - ez onnan is sejthetõ, hogy 1/2*v^2 van benne, ami gyanús! (Ugye a mozgási energia: Em= 1/2*m*v^2, és most én is pongyola leszek - de valóban szemléletes: ha ezt elosztom a folyadékrész térfogatával, ami V=m/rho: Em/V = rho/2*v^2 - és errõl beszéltünk...)

Gondolom ezek után az sem meglepõ, hogy a szintén Pa dimenziójú rho*g*z tag az egységnyi térfogatú közeg helyzeti energiáját jelenti: Eh = m*g*z, ami leosztva a V=m/rho taggal adja a fenti Eh/V = rho*g*z tagot.

Molnibalage
"Molnibalage: "Egy tanár biztos belekötne..."

Márminthogy akkor mégsem? :)

ZilogR
Na, akkor minden komment nélkül...

Persze, ha kérdés van, segítek! Nikiherceg meg örülhet a potyajópontnak! :P

A Bernoulli egyenlet nagyon egyszerû áramlásokra felírható azzal az egyszerû megfontolással, hogy ha veszünk egy tetszõleges csövet, aminek a falán nem lép át közeg - az ilyet áramcsõnek nevezik - akkor az áramló folyadék bármely darabjára igaz az, hogy a folyadékdarabra hetó külsõ erõk munkája a közeg mozgási és helyzeti energiáját növeli.

A fenti mondat alapján bárki le tudja gyártani a Bernoulli egyenlet névre hallgató dolgot, minden komolyabb áramlástani és matematikai ismeret hiányában - csak elemi fizikai ismeretekre van szükség.

Molnibalage: "Egy tanár biztos belekötne..." <#miaz> <#kuss>

EZ egy nagyon korrekt leírás volt,nagyon hasznos volt,most már értem,sõt már meg is tudtam határozni :-P Köszönöm szépen Azért valakitõl még a megoldást várom,hátha elrontottam :-D
Molnibalage
Akkor egy kis fizikai magyarázat az egyenlethez átrendezés után. Egy tanár biztos belekötne, de megpróbálok szemléletes lenni.

p1 - p0 jelentése a potencái különbés. Ezt nevezhetjük hajtóerõnek. Ez olyam mint az elektromosság. Ha két pont között feszültség (potenciál különbség) van akkor a kettõ között áram folyik. Tehát az analgóia a nyomás - térfogatáram, feszülség - elektromos áram.

A Rho * *g * (h-l) egyfajta "ellenállás tag" ("hivatalos" áramlástani terminológia szerint nem az). A potencált csökkenti, hiszen emelni kell a folyadékot. Magyarán, ha csak egy lejtõn megy a folyadék ez magyarázza, hogy mitõl folyik le. A kisebb potenciálú pont felé van áramlás.

Így már érhetõ, hogy mirõl szól a B-E? Egyes pontok potencálja alapján megmondható az áramok iránya. Persze ez ami fel van írva ez az ideális B-E. A nem ideális eseten a csõkönyök és a falsúrlódás is csökkenti a potenciált, tehát a valós kiáramlási sebesség kisebb lesz a kiszámolt értéknél.

Molnibalage
Ha megvan a kiáramlási sebesség akkor mi a gond?

Térfogatáram = Keresztmetszet * sebesség
Tömegáram = Térfogatáram * sûrûség

Akkor leírom, hogy szerintem mi a megoldás.

A két pont amire felíród a B-E-t a két átalad sárgával jelölt pont. A tartályban levõ sárga pont a 0 magasságú pont. Áramlási sebesség ott nincs tehát a bal oldalon csak statilus nyomás tag van.

p1 = p0 + Rho * g * (h-l) + Rho * 0.5 * v * v

Ebbõl kell v-re rendezni az egyenletet. Sebesség ismeretében a térfogatáram és tömegáram kiszámolható.

Kajak nem megy. Sebességet kiszámoltam, meg a hidrisztatikai nyomást,de nem tudok továbbmenni rajta :-S
Molnibalage
A ZilogR nem postolja holnapig akkor majd én. De tényleg nem megy ez magadtól? Keress a neten egy példamegoldást és látni fogod hogyan kell használni egy Bernoulli-egyenletet.

Sehon senki? :-(
Ha a fordított U-csõ nekem szól, akkor köszönöm már nincs szükségem rá, mert megoldottam azóta :)

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

ZilogR
a ggogle kidob egy doc-ot, egy Bukta Péter féle leírást, beleolvastam, óva intek mindenkit ettõl, vannak benne alapvetõ hibák, pl.: ábrán a magasságok jelölése, olyan mondatok, mint pl.: "Tudjuk, hogy a magasság vesztesség abból adódott, hogy a csõ a talajhoz képest nem vízszintes helyzetû."

Most épp van más dolgom, de ha estig kitartatok, akkor jövök a jó és helyes megoldással és akkor már a fordított U-csõre is rátérünk!

Ha segítenél a megoldásban,azt nagyon megköszönném :-) Ha nem nagy pofátlanság,akkor leírhatnád,hogy hogyan csináltad meg,melybõl megértem én is a feladatot :-$ A válaszodat elõre is köszönöm!
Álltalános Géptan nekem is volt, nem emlékszem ilyen feladatra, sõt meg is néztem nem vettünk ilyet. Hõtanból vettünk dolgokat,de integrálni derviálni nem tudok :-S, de csak megoldottam azt is :-D Úgy meg tudom csinálni már,ha egyszer látom a megoldás menetét... Nem teheek róla,ilyen vagyok,lassan indul be a gondolkodásom.. :-S
Én vegyész szakközépbe jártam, ott is tanultunk Bernoulli egyenletet, meg Reynolds számot is, de így elsõ félévben a BME-VBK-n is említették, habár még számolnunk, így nem kellett vele (egyetemen).

Szóval még nincs elveszve a mai fiatalság <#idiota>

Molnibalage
Csepelen a Jedlikbe. Persze elég rég volt, 2001-ben végeztem (meg fizika faktos is voltam, de emlékeim szerint nem ott tanultam),

Milyen gimibe jártál, hogy ilyeneket tanultál? :D

Molnibalage
Uram, ki vagy a mennyekben. Hol tanulsz te gépésznek? Nekem ez elsõ FÉLÉVES anyag közepe volt Általános géptanból (ma métnöki alapok), de már gimiban is tanultam. ENNYIRE zuhan a színvonal?

Elsõ körben ez. A differenciált alakok ne érdekeljnek.

De talán ezzel is próbálkozhatnál.

Ne vedd sértésnek, de ha másodéves gépészként magadtól nem tudsz elindulni egy ennyire egyszerû dologgal akkor nem jósolok nagy jövõt sem a suliban sem az életben. Ha nem megy így sem akkor szólj és megoldom, de azzal csak te jársz rosszul.

Igen elhanyagolható ja... De Most mit írjak fel? Vagy mi?? Nem igazán értem amit mondani akarsz.... Igaz még egy ilyen feladatot sem csináltunk,gondolom azért...
Molnibalage
Ajjaj... Ezt elsõ évesként tudni kéne...

Egyszerûen cask fel kell írni az adott közeg- és nyomáshatárokra (fúj, de csúnyán fogalmaztam meg...) a Bernoulli-egyenletet. Gondolom a csõsúrlódástól és a csõív veszteségétõl el lehet tekinteni (bár ez csak plusz tagokat jelentene az egyenlet egyik oldalán).

Mirõl is van szó? A tartály belsejében van cirka (kicsivel kevesebb), mint 4 bar. Tehát van egy potenciál a tartályban levõ gáz / folyadék szinten. A kérdéses kiáramlási helyen is van egy potenciál. A kettõ közti különbség a hajtóerõ ettõl van kiármalás. A potenciál összeáll a B-E. szerint.

p + Rho * g * h + 0.5 * Rho * v * v = áll. Ez írd fel a két pontra és az ismeretlen az egyik oldalon levõ sebesség tag lesz.

Hát nem tudom,elsõ körben egy nagyon szépen köszönömet :-D

Amúgy harmadik féléves gépészpalánta :-D
ZilogR
nocsak, nocsak - valaki, aki AutoCAD-ben rajzol, de mintha Paint-ban fejezné be és Bernoulli-egyenlettel van dolga... Hmm... Elsõ féléves gépészpalánta?? ;)

Mit adsz érte? Nem a megoldásért, hanem azért, hogy ÉRTSD?! :)

Sziasztok!

Sajnos váratlanul ért ez a beadandó feladat, épp zh-ra készülök,gondoltam nem fog nehézséget okozni,de aztán rájöttem,hogy mégis,ha valaki megszánna annak nagyon örülnék,ígérem megpróbálom meghálálni

A feladat:

A bernoulli egyenlet segítségével számoljuk ki a közeg sebességét, térfogatáramát és tömegáramát.... Itt a kép és az adatok a feladathoz:

qetuol
valamit, nagyon félreszámoltál. az x= 14,... m mindkét képlettel számolva
ez az x távolság pedig nem más mint ami az ábrán látható

már csak azt kell kiszámolni, mennyi az x' távolság és össze kell adni az x-szel. az x' pedig ferdén lefelé hajítás van.
x'= vo*t*cos a , ahol 2méter = vo*t*sin a- 1/2 *g*t*t ebbõl kifejezed a t-t.

Freddycom
Elõzõhöz elfelejtettem leírni, h nekem vmiért a hmax sehogy sem jön ki. Nem tom miért, hiszen meg van adva minden adat és a képlet is, de vmiért mégsem...

Viszont a logikája nagyon sok feladat megoldásában segített! Ez nagyon jó!

Szabad országban, szabad ember azt csinál, amit szabad.

dronkZero
Igazán nincs mit.

A tömeggel leosztunk a h.max számításánál, úgyhogy lényegtelen, hogy mennyi. Csak technikai hülyeség, hogy megadtam, azért, hogy a mathcad ne pirosozza ki, és ne akadjon meg. A gép nem tudja, hogy késõbb le akarok osztani vele.
De egyébként az ilyen feladatoknál ami nincs megadva, az nem is kell. Felvehetsz valamit (és akkor érdemes 1-nek venni), ha szerepel egy képletben, de ki fog esni, szinte biztos. Ezt akár veheted feladatmegoldási aranyszabálynak is, néha segít, ha nagyon elmész rossz irányba.
Érdemes egyébként kézi számításnál elõször behelyettesítés nélkül csinálni, úgy kevesebbet kell számolgatni.

További jó tanulást!

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Freddycom
Ha nincs megadva a tömeg, akkor automatikusan 1kg-mal kell számolni?

A többiért pedig ezer köszönet, voltak benne olyanok, amik miatt még tisztább lett egy-két dolog. <#wave>

Hálás köszönet!

dronkZero
Ennél szerintem egy kicsit bonyolultabb a dolog (azért sokkal nem).

Szerintem.
Given-Find ne zavarjon be, az csak egyenletrendezés.

Szólj, ha valami nem tiszta! (Vagy ha elbasztam valamit... :P)

Freddycom
1.) Milyen távolságra repül a súlygolyó, ha a súlylökõ a golyót a talajszint felett 2 m magasságból 45°-os szög alatt 12 m/s kezdõsebességgel indítja?

Amikor a végén írtam h "...már szorzás után...", na ott nem emelkedési idõ, hanem már a teljes idõ.

Tehát miért jöhetett ki ennyire más eredmény? Vmi fölött nagyon elsiklottam?

Vicces :)
Arra tippeltem volna, a BASIC interpreter a változóneveknek csak elsõ két betûjét figyeli, tehát számára nem volt EUMIN és EUMAX, stb, csak EU és RE.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Ez durva! Én fél évig tanultam basicet és pascalt de nem jöttem volna rá :D

ZilogR
:D

A jó megoldás - ahogy azt Davidka is bizton megsejtette ;) - az, hogy a BASIC nyelvben a programkódban elhelyezett MEGJEGYZÉSeket (angolul REMARK) a "REM" kulcsszó után írjuk. Ami egy REM utasítás után áll az megjegyzés a program számára, így nem kerül végrehajtásra. Azaz a 40 és 42. sorok a program futása során úgy fordítódnak, mint megjegyzések, úgy, mintha ezt írtam volna:

40 REM IN=5000
42 REM AX=150000

így a ReMin és ReMax változók kezdõértékei nincsenek beállítva - amitõl a minimumkeresõ algoritmus mindíg bedöglött.

Természetesen egy tisztességes BASIC-ben megírt programban már fordításkor kakukkolnia kellett volna, h ez a két változó nincs deklarálva - de tisztességes BASIC-ben nem programozunk ;) :P

1-est akkor pontatlanul fogalmaztam: A sima U csöves manométer helyett miért használnak fordított U-csövest?

2.Boudron-csöves így néz ki:

Molnibalage
"1. Miért használnak fordított U-csöves manométert nyomás és nyomáskülönbség mérésekben?"

Talán mert a két oldalára két tér nyomását lehet rávezetni?

"2. Milyen mérõberendezéssel tudnék egy Bourdon-csöves manométert kalibrálni? Eszembe jutott ilyen, hogy nyúlásmérõ bélyeggel, de ez nem tudom mennyire számít berendezésnek, vagy milyen elvi hibákat rejthet magában."

Fú ez milyen is? Amiben torziós rugó van?

Sziasztok! Ebben a topikban új vagyok még, látom itt vannak hozzáértõ mérnökök, remélem tudtok nekem segíteni egy-két alapvetõ kérdés megválaszolásában (sajnos saját hibám miatt írok ide, mert még nincs tankönyvem, de remélem nem haragszotok meg érte :)

1. Miért használnak fordított U-csöves manométert nyomás és nyomáskülönbség mérésekben?

2. Milyen mérõberendezéssel tudnék egy Bourdon-csöves manométert kalibrálni? Eszembe jutott ilyen, hogy nyúlásmérõ bélyeggel, de ez nem tudom mennyire számít berendezésnek, vagy milyen elvi hibákat rejthet magában.

Köszönöm a válaszotokat!

dronkZero
Nem nekem szólt a kérdés, de azért tippelnék:

A REMAX túlcsordult?