42676
  • Lazarus
    szoftverből(driver) mindíg az utolsó kiadást érdemes felrakni
  • Mayday
    Meg annyit mondjatok, hogy "kapcsolodik" a DirectX-el a hardver es a szoftver. Nekem a gepemen ugyanis DX9 van fenn, de ugyebar a kartya csak DX8-as. Erdemes akkor a 8-at felinstallalni, vagy mind1 neki?
  • Árnyvadász
    Igen.
  • Lazarus
    A monitorod frekvenciája a max. a fölött már gyakorlatilag nincs különbség
  • ollie
    Azért hozzá tenném, hogy a 9800 nem csak a sebessége miatt gyorsabb dx8-ban, mert a gpu teljes felépítése is más. Gondolj csak bele abba pl, hogy egy azonos frekvencián működő Celeron és P4 között milyen hatalmas különbség van. A 9600/9800-ban pl javítottak a pixelshaderek sebességén, valamint az AA és AF minőségén és sebességén is.
  • Árnyvadász
    Igen!!!!!!!!! :) Amúgy az a híres GTA3 effekt a Motion Blur volt, de anélkül is szép volt a játék, arról nem beszélve, hogy nagyságrendekkel jobban is futott. Viszont akkor én bekapcsolva hagytam és tényleg kissé állejtős volt, bár hangsúlyozom a JÁTÉKÉLMÉNYHEZ NEM VOLT KÖZE! Tehát anélkül vagy azzal játszásilag teljesen mind1 volt. No de megnyugodtam és ez a lényeg. Bár két barátságomat megszakítottam ma, de most már nyugodt vagyok. :D
  • ollie
    Döbbenet: a GeForce FX és a Half-Life 2 esete

"Newell egyébként elárulta, hogy a borzasztó FX-eredmények miatt kénytelenek voltak külön optimalizálni a HL2-motort, és ez az optimalizálás ötször annyi időt vett igénybe , mint a generikus DX9-kód."

Durva! Az Nvidia miatt késhetne a HL2????
  • Árnyvadász
    A belső felépítése más a chipnek, a 9800-as széria már abszolult a DX9-es effektekre épít, míg a 8500-ös széria kifejezetten a DX8-ra van felépítve. Ergo a 8500-ösön a DX9-es effektek egyrészt nem lesznek olyan szépek, mint a 9800-ason, vagy egyáltalán meg sem jelennek, plussz a sebességben óriási különbség lesz. De a 9800-as a DX8-ban is sokkal gyorsabb a 8500-ösnél, tehát az összeségében is fejlettebb megoldás. Nem beszélve az órajelről: Mag, memória, értelemszerűen a 9800-as nagyobb frekvenciákon üzemel. Ez okozza a sebességnövekedést DX8 esetén. Hiszen architekturálisan a DX8-ra írt programokban a 9800-as ebből profitál a sebesség terén. Igazából a shaderek verziószáma a fontos és az ezeket kiszolgáló belső szerkezete a videóchipnek. Ezért van az, hogy egy új játék miért fut jobban egy újabb kártyán. Mert arra optimalizálták, arra a belső szerkezetre ami abban jelen van. A régi is tudja futtatni, de az már nem kielégítő sebességgel. A régi kártyának csak az lehet a mentsége, ha kellően gyors (tuning révén mondjuk), és akkor még valahogy ő is lépést tud tartani sebesség terén (fps számérték) ám látványban így is csökken a szépség, de ez érthető is.
  • M@TriX
    Annyit azért hozzáfűznék, hogy szélesen lesz skálázható a grafmotor, ami szerintem nagyon lényeges. Az, hogy minden MAXon van és úgy szaggat a csúcsgépeken? Azért van, hogy ha veszel majd jobb kártyát akkor elcsodálkozz majd. De néha olyan felesleges opciók is vannak, hogy csak na. Még anno a GTA3-ban Gef2MX400-al szaggatott. Kikapcsoltam egy effektet ami után semmi változást nem láttam és olyan simán mennt hogy csak na.

Mégvalami. Még anno a Gef2-vel játszottam az RCTW-vel, azzal is szépen nézett ki. Közepes-Jó beállítással nagyon jól nézett ki és szépen mennt.
    Most a Gef3Ti 200-al visszaraktam a stuffot. Dinamikus fénnyel, mindennel. Az államat valahol lennt kerestem. :)
    Valahogy erről beszélek. Jó lesz a HL2 a mai középkategóriás gépeken, de meglep majd minket a PV Gef6 avagy ATI10000-esünk lesz. Na megnyugtató voltam? ;)
  • ollie
    Itt látsz néhány példát anizotropikus szűrésre.
  • Mayday
    Hat ujfent koszonom a valaszokat!
  • ollie
    eh ,megelőztél ;D
  • ollie
    A 128M ram manapság már elengedhetetlen, főleg ha nem csak 800x600-ban akarsz játszani és maxra akarod nyomni az effekteket.
    A 9800 sokkal gyorsabb lesz, mint a 8500 LE, sőt dx9-et is tud. Valamint még javítottak az AA és AF minőségén és gyorsaságán is.
    Példa: én a 9100-emet (=8500 LE) cseréltem le 9600 pro-ra és a mellett, hogy gyorsabb, mindent 4xAA mellett és 8xAF mellett játszok, és alig lassabb, mint ezek nélkül, holott ezek jobban lassítanak még 8500-ön. Az AF egyébként Anisotropic Filter, ami nagy mértékben javítja a távolba vesző textúrák élességét, így sokkal szebb a kép...
  • Árnyvadász
    Az AF: Anizotrópikus filterezés.

Ez annyit tesz, hogy a messzebb lévő homályosabb textúrákat is ugyanolyan élesen jeleníti meg, mint ami mondjuk ott van az orrod előtt. Ez tényleg javít a látványon, bár enélkül is abszolult megvan a játékélmény.

Viszont ez a technika sokkal többet dob a látványon, mint az AA. 1024-es felbontásban az AA már nem is lényeg, mivel ott maga a felbontás elrejti a kis recéket. Szerintem az AA nem egy nagy feature, plána egy nvidia kártyán, mivel ott az egész képen van alkalmazva és így elmossa azt is ami éles lenne amúgy. ATI kártyákon viszont lehet értelme, mivel ott kizárólag a recés részeket tünteti el a képet magát nem bántja, nem mossa el. Remélem jól írtam.
  • Mayday
    Meg nehany szoban azt is mondjatok el, mitol jobb egy 9800 nonpro, mint egy 8500LE 128M.
    Ugy teljesitmenyben, mit fogok latni (lehet, hogy valtok nemsokara kartyat) Ugyebar mindketto 128MB rammal van, vagy ez nem szamit semmit?
  • Mayday
    Az AA-t sejtem mi, az ugyebar az AntiAliasing = elsimitas.
    De az AF az mi?
    Nem nagyon vagom ezeket a dolgokat, es nagyon jo, hogy segitetek!
  • ollie

Jja, de érdekes, hogy akkor is ennyi, ha 0xaa, 0xaf, és akkor is ha 4xaa, 4xaf.
  • Ch_Slater
    jah. pláne ha a morrowindből indulunk ki:) ott már öröm a városban a 20fps.szinte folyik
  • ollie
    Eh, számomra már élvezhető egy játék 20 fps körül. tehát ha választanom kell, hogy egy játék 50 fps legyen közepes részletességgel, vagy 20 maxon, akkor inkább az utóbbit választom. Nekem többet számít a szépség, mint a gyorsaság. És azért 20 fps sem rossz.
  • ollie
    pár száz fps
  • [NST]Cifu
    A HL és az öregebb MOD-jai, mint a CS már az 1Ghz-es P3-mamon, Radeon 8500-on is 100 FPS-t nyomtak (a HL motorja 100FPS-nél megáll, egyszerűen nem képes kinyomni többet). A mostani gépemen (2500+@3200+, Radeon 9800Pro) már 6xAA és 16AF mellett sem esik 70 alá a CS, és 50 alá a DoD.

Az Unreal Tournament 250 fps-t körül nyom nálam a Morpheus-on 7 bot-al, és 110-et 6xAA és 16xAF mellett.

A Q3 tesztek szerint a mai gépek olykor már 400fps-t is képesek kirakni azon...

Hogy mennyi a minimum? Szerintem az élvezetes játékhoz ne essen lehetőleg 30 FPS alá, de olyan 40-50 fps körül a mozgás folyamatosabb, e felett én már nem látok igazi változást...
  • NeoMaN
    Nemtom HL-t, de Q1 600 körül van. Q2 több.
    Q3 300 körül.
  • NeoMaN
    Single 24-től felfelé.
    Amúgy még mindig tartom:
    DOOM3 ugyan-olyan konfigon gyorsabb lesz mint HL2.

Ha meg nem, akkor nem.
    Amúgy megnézném a különbséget DX8 és DX9 mód között.
    SZVSZ semmi! Nagy parasztvakítás az egész, sok hüle meg beszopja azt költi a pénzét...
    Bocs.
  • [NST]Cifu
    Az nVIDIA szerint a Detonator 50-es széria majd megoldja a problémákat. Hogy hogyan az kérdéses, de Gabe elég keményen kritizálta az nVIDIA féle "optimalizációkat", említett egy olyat, hogy egy bizonyos Detonatoron egyszerűen eltünt a köd a folyósóról...

De ha még gyorsít is az új driver, a 9800Pro nem kevesebb, mint kétszer akkora teljesítményt nyom ki, mint az 5900, márpedig ha az nVIDIA menteni akarja a menthetőt, akkor 100%-os gyorsulást kellene elérnie...

Kb. 3 hónapja valaki azt mondta, hogy a Gf FX széria gyakorlatilag nem más, mint a Gf4-es 0.13 mikronos gyártásmóddal, és némi Dx9-es fűszerrel, de úgy, hogy a Dx9-es része egyszerűen nem kiforrott technológia, és messze van a valódi Dx9-támogatástól. Akkor még én is nevettem ezt olvasva. Ma már nem nevetek ezen...
  • Mayday
    Es mennyit lehet kihozni?
    Mondjuk egy regebbi jatek (legyen a CS, vagy HL1), egy mai csucskonfigon mennyit csinal?
  • Davidus
    Kezdődik az fps vita:) Single FPS élvezhető 30-al is... Multi hatvannál nyit.
  • ollie
    A mozifilmek 25 fps-el mennek.
  • Davidus
    Manapság?:) Q1 is szaggatott a csúcsgépeken mikor megjelent:)
  • dashed_
    enmeg azt mondom hogy 50-60 :) bar mindenkinek mas ebbe ne is menjunk bele :)
  • Tibre
    25-30
  • Mayday
    Lamer kerdes, de mennyi fps az, aminel mar elvezhetoen lehet jatszani?
  • ollie
    Ez meg elég!
  • ollie
    Szetintem nálad lesz kb 30 fps dx8-ban.
  • Árnyvadász
    Nekem az basztatja a csőrőm, hogy egy kifejezetten DX9-re optimalizált kártyával: FX5900ultra!! Ami azért ma egy csúcskártya, plussz egy 2,8-as procival mindössze 31 Fps a mért eredmény ráadásúl 1024*768-ban és semmi AA+AF... Ez több mint kurvára idegesítő. Igaz DX8-s módban már jobb a helyzet, de az meg nem a max beállítás. És az ember elvárná, hogy egy ilyen kombináción már hasítson egy HL2, ehelyett meg csak éppen köhög valahogy... Doom3-hoz akkor 4GHz kell, meg vadiúj Vkártya, hogy megmozduljon? Tököm televan azzal, ami manapság megy a játékpiacon. Na mind1. Csak kissé ideges lettem.
  • ollie
    ha nekem nem megy a 2.4 P4-esemen normálisan, majd felhúzom 3.06-ra, a 9600 pro-t meg 400/340-ről 500/380-ra ;DDD
  • Davidus
    lol
  • Shaman
    Én azé is mindent bekapcsolok,oszt majd meglássuk....
    (2,6GHZ P4 1GB ram (400Mhz) ATI 9700Pro)csak mennie kéne ezzel....
  • Amiga
    Azért itt dx9-ről és full felbontásról van szó, nyilván gyengébb konfigon is gyönyörű lesz, hiszen a néhány kikapcsolt effekttel lesz olyan, mint manapság bármi...

1 GHz fölött már nem lesz gond.
  • RelakS
    Én még futtattam kék3mat voodoo1-en :D
  • ollie
    Nekem 2.4-es P4 van. De ne aggódj, jó lesz az 1800+-on is, hiszen többet számít a karesz.