48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Pempő
  • FREAK
    holnap megyek Schuster mesterhez fordítót csináltatni
  • Ams
    namármost én ezt a 28-135öt 90kért hozom ámerikából:D
  • FREAK
    a "csakhát $" a probléma

szerintem is 3 obi már elég lenne (+kiegészítők), de 3 olcsónál esküszöm jobb lenne egy drága
  • Pempő
    2-3 objektívvel elég nagy zoomtartományt le lehet fedni jó minőségben. Csakhát $
  • Pempő
    Nikon D100 és D70 közül melyiket érdemes venni?
  • FREAK
    helyesbítek: "bizonyos minőség egyszerűen elérhetetlen BIZONYOS KÖRLMÉNYEK KÖZÖTT"

tovább nem ragozom, mert már leírtam egyszer
  • FREAK
    na igen, ez komoly dilemma

én sem tudom eldönteni, melyik a fontosabb, a nagy zoomátfogás+nagy fókusztávolság vagy a szerényebb értékek+jobb képminőség

elég szar érzés azt látni, hogy egy bizonyos minőség egyszerűen elérhetetlen az amúgy nem olcsó cuccal, na de nem adjuk fel, próbálkozunk :)
  • Ams
    majd késöbb talán, addig bőven elég a 216 szvsz
  • Pempő
    pl. természetfotó
    de nem csak távoli dolgok fotózására jó a nagy fókusztáv
  • Ams
    200*1.6=320
    Távoli dolgok? pl? mondj egy szituációt...
  • Pempő
    200-ig, szorozva 1,6-al.
    Minek? Távoli dolgok, perpektíva, mélységélesség miatt mondjuk.
  • Ams
    rendes tele? 300ig? minek?
  • Pempő
    De elég nagy az átfedés a két objektív között, ami pazarlás, és így rendes teléd se lesz.
  • Ams
    benti fotó 18-55
    kinti 28-135 így megoldható nem?(persze így ez durva, de nagyjából...)

nem tudom, a sigma az nem "gagyi", gyenge minőségü?
  • Lateralus
    Canon EOS 300V hátulról

• Lateralus
    Az EOS 300v filmes gép. A hátulján sima folyadékkristályos LCD van, csak megnövelték a méretét, hogy az infók jól látszanak rajta. Képet nem jelenít meg, mivel filmre dolgozik.

A Canon digitális tükörreflexeseinek nevében mindig van "D" betű. Meg más márkáknál is hasonlóan.
  • Lateralus
    Ja, ez így van, csak a 28-135-ösnek az a kényelme veszik el, hogy csak 1 optikát kell általában magadnál hordanod és azzal rengeteg mindent le tudsz fotózni, cserélgetés és többletsúly nélkül.
    Jól jön a 18-55, és így megoldott a 28mm körüli nagylátó csak nem olyan kényelmes. Filmes gépen használva a 28-135-ös zoomtartománya, pont ideális szinte minden szituban. Ez a leggyakrabban használt tartomány. Sajnos eredetileg filmeshez gyártották.
    Lesz most egy objektív a Sigmától (ha már így belemásztunk ebbe a kérdésbe, mert látom itt is szaporodnak a 300D tulajok) 18-125mm tartományban dolgozik és csak digitális tükörreflexesekkel működik jól. Ez kb. 28-200-as tartománynak felel meg, ami miatt nagyon kényelmes a használata. Ilyen tartományban kéne a 28-135-ös Canon is, ugyanabban a minőségban, IS-el. Persze ez nem kívánságműsor.
  • Ams
    késöbb tán lesz az is:)
    egyenlőre a Sok szituációban való használtahóság volt a cél...
  • Gladiator
    lehet én vagyok a hülye, de én úgy tudtam, hogy a legolcsóbb a tükörreflexes fényképezőgép a canon 300d és az 300000 körül mozog. namármost. tegnap voltam média marktban, és láttam vmi canon 300v és azon is volt lcd, szal gondolom digitális. és 120000 körül volt. mondju kaz is lehet, hogy az csak az nem is a képet mutatja, csak ilyen beállítások, mint a képkocka, záeidő, meg ilyenek. szal lehet most leégettem magam......
  • Pempő
    Miért nem használsz 18-55-öt meg mondjuk valami 70-200-at?
  • Ams
    alzo (ejtsd:áldzó) 28.8-216ost:)
  • FREAK
    egész pontosan (18<->135)*1.6 mm-es tartományt :)
  • Ams
    hú kösz ez kielégitő válasz volt!:)
    végülis a 18-55össel + a 28-135össel elég széles tartományt lefogok, nem?
  • Lateralus
    Ezt egész véletlenül próbáltam már.
    Az a fajta obi a 28-135-ös, ami semmiben sem igazán kimemelkedő, de semmiben sem rossz. Mindenben legalább elfogadhatóan teljesít és ezért az egyik legnépszerűbb Canon optika (ha nem A legnépszerűbb).
    Optikailag jó közepes teljesítményt nyújt, de komoly hibái nincsenek. Élességben még tágabb rekesznél is hozz a formáját, míg sok olcsóbb obi tág rekesznél gyaléázat és szűkítve válik használhatóbbá. Kromatikus aberráció is van, de elviselhető. Néha picit vignettál is, de nem zavaró. Vannak nála kontrasztosabb képet adó obik, de ez is abszolút a helyén van.
    Kellően jól van megépítve, hasonlítsd össze majd a 18-55-ös kitobival.
    Elég gyors az AF.
    Sok szituációban használtahó az 5x zoomátfogás miatt.
    És tetejében ott az IS, ami néha jól jöhet.
    Rosszat nem szoktak róla mondani. Általában a legjobb "nem L-es" Canon optikának tartják.
    Annyi talán a hátránya, hogy digitális gépen a szorzó miatt nem 28-135-ös, hanem 45-216-os. Jó lenne egy nagyobb látószög. Itthon nem szabad megvenni, csak használtan, mert érdekes módon a hivatalos ára az EU csatlakozás után sem lett alacsonyabb. Valami 235ezerre emlékszem, ami rablás.
  • Dynamic
    Köszi, utánanézek.
  • Dzsini
    a többiek okosabbak a dologban, meg Lateralus be is linkelt egy oldalt, hogy "ami itt nincs leírva a polárokról az nem is létezik" - valahol arrafele van ahol a képeket is találtad :)
    a dinamikatartomány növelése egyike azoknak a dolgoknak amúgy, amin a legtöbb CCD gyártó nagyon dolgozik... van hova fejlődni.
  • Dynamic
    Tehát gyakorlatilag csak verőfényes-napsütéses időben érdemes vagy lehet használni a polárt?
    Mert borongós időben is jelentkezik ez a probléma.
  • Dynamic
    Az sem működik, feladom:DDD
  • Dynamic
    Elrontottam a linket, szóval a jobb alsó "válasz ..." linkre kell nyomni.
  • Dzsini
    a polár az napsütésben a "szinte sose árt" kategória, egy kicsit segíthet az ilyen képeken - de a záridőt mindenképp megnöveli (tűző napon nem fog zavarni :) )
  • Dynamic
    Szóval ezen az oldalon.
    A polárszürő mennyire "fontos" vagy hasznos?
  • Dynamic
    Aham.És az a szűrő nem megoldás ami a #6531-ben van példaképpel illusztrálva?
  • Ams
    polár?
  • Dzsini
    ez dynamic range probléma... sajna a fotógépek fény-sötét átfogása sokkal kisebb az emberi szemnél, úgyhogy sokat nem tudsz tenni e dolog érdekében... nem szembefényben kell fotózni, meg ilyen okosokat lehet mondani. vagy csinálsz 2 fotót - egyszer az égre (egy polárszűrő kicsit el tudja mélyíteni az ég színeit), és egyszer az épületre mérve (lehetőleg a fotómasinát nem elmozdítva) - és összevágod a 2 képet... de az meg nagy meló.
  • Dynamic
    Milyen féle fajta szűrő kell s5000-hez, amitől a sötét részek világosabbak lesznek, de a világos rész kb. ugyanolyan marad?Biztos tudjátok miről beszélek.Amikor a képen az égbolt színe tökéletes, de az épület sötétebb a kelleténél.Ha pedig az épületre irányítva csinálom a fénymérést, akkor lehet hogy az égbolt fog kiégni.
    Azt hiszem láttam itt pár példa képet a problémámra, csak nem tudom hogy ezek pontosan milyen szűrők.
  • Ams
    lateralus ha má obi akkó téged is megkérdezlek:
    Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM Zoom Lens-ről tapasztalat?:) vagy hallottál már róla vmit?
  • Timber
    oke ... ha nem akarod terhelni itt az SG-t akkor a [email protected] cimre kuldheted nyugodtan ^.^
  • FREAK
    ok, most lépek, de holnap majd válogatok pár csúnyaságot
  • Timber
    Engem erdekelne par pelda. Hisz masok 'karabol' tanul az okos ember.