63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• nenad
    attol fugg mi van rajta...
  • GixEr
    Akkorat ki kene renderelnie szerintem, eddig a sajat rekordom 14000x5000. Igaz, hogy scanline volt
  • nenad
    meg valami a brazil camera is hasznalhato vrayel, ha esetleg kell valakinke, illetve asszem a light is.
  • nenad
    nem, mert most mar nem lehet szorakozni megjelolnek minden buildot szemelyekre bontva, ha kikerul a csavo lebukik...
    r verzio van max6-hoz a masik vonalon.
  • Aldaryn
    Köszi. :)

U.I.: Nem kering már újabb VRay verzió semerre? BAromi kíváncsi lennék már az 1.5-re teljes harci díszben...
  • nenad
    http://www.scriptspot.com/
  • Aldaryn
    Ááááá, bazz, kész vagyok,. Pont egy ilyen sciptet írogatok, mert kellene (Azaz, amivel pl egy 5000x6000-es képet pl 10 darabban tudnék kirenderelni...), honnan lehet beszerezni?
  • nenad
    haha :) mire gyuttem ra emberek.
    ha brazil rio-val nagyobba akarsz renderelni mint 521*384 akkor toltsd le a bigrender nevu scriptet, (darabokban rendereli a kepet) es akkor mar csak arra kell vigyazni, hogy a darabok merete ne haladja meg az 512*384-et ;)
  • nenad
    csinalj belole 1 nagyobb rendert (640*480) nem latni tul sokmindent. Az uvegnek a fog parameternel megadhatnal valami vilagos zoldet es a fog multiplert pedig tedd 0.02-0.001 koze. valahol, az uveg szine (diffuse) legyen fekete igy nem kell az imappal tokolnie. Az imapot allitsd ujrahasznalasra es akkor gyorsan be tudod loni a cuccot.

jah, ez nem csak az internalnal van igy, az ujabb vray+max6 sem akad ki ha tekergeted az egeret ;)
    Heheh emlekszem mit osszen nem kinlodtam mire rajottem mi az oka a repulesnek, aszittem a sceneevel van gond.
  • Barpi
    Nektek hála, már nincs fénytörés.
  • Barpi
    Pedig én ittam a szavaidat! :) Megint tanultam valamit. Köszi.
  • Aldaryn
    Húdesokat beszéltem. Egy hétig meg sem szólalok. :)
  • Aldaryn
    Hullámokban??! Ezt nem nagyon értem. Arra gondolsz, hogy "hullámos" ? vagy arra, hogy különböző hullámtartományokra bontva? Bár, ezt kicsit furcsállnám.

Az igazat megvallva MINDEN üveg ilyen. Elég csak megnézni egy nagy üvegpalota (pesten már jó sok van...) oldalát, hullámzik rajta a tükröződés. Persze, közelről szemlélve sokkal kevésbé látszik.
    Az úsztatott üveg, bármilyen jók is már a gyártási technológiák, akár 1mm-es felületi egyenetlenségeket (nem drasztikusan, mint egy laza, elmosott noise... :)) ) tartalmaz. Ez, közvetlen szemből nézve nem okoz komolyabb fénytörét, azonban, ha oldalról nézel a felületre, sokkal nagyobb üvegrétegen, drasztikusabb beesési szögekkel érkező fénysugarakat szemlélsz, itt már elég nagy az IRO miatti torzítás, hogy láthatóvá váljanak az egyenetlenségek.
    Egyszerüen reprodukálható: Pakolj egy standard noise mapot nagy noise mérettel a bump slotba az üveg esetén nagyon kicsi 0,5-2 -es bump értékkel, suzépen vissaz fogja adni az említett jelenségeket.
  • oryon
    Akkor én is túlbonyolítottam :)
    Bocsi.
  • oryon
    Akkor még egy érdekes jelenség:
    A pl.:HÉV ablakát oldalról nézed, akkor húllámokban törik meg a fény...remélem érthető...ezt hogyan lehetne reprodukálni?
  • Aldaryn
    Lehet, de itt nem nagyon kell.
  • Aldaryn
    Ez a jelenség azért van, mivel maga az üveglap "nem teljesen" fehér, van egy kis színezete, minél vastagabb üvegrétegen kell a fénynek áthaladnia, annál többet nyel el belőle. Ha a profilját nézed, akkor ez a vastagság (pl 20-40cm...) már elég ahhoz, hogy teljesen "megfesse" a fényt.

Ezt VRay alatt a "fog" tulajdonsággal tudod reprezentálni. A színe azt határozza meg, hogy milyen fényt enged át, az amount pedig, hogy adott (fix) távolságon mekkora "elnyelés" tapasztalható. Ez a fix távolság scene unitokban fix, tehát általában (ha nem dolgozol következetesen mindig azonos méretekben) scene-hez kell állítani.
    Brazilban ezt a tulajdonságot az absorption reprezentálja, ami megnevezés szvsz sokkal találóbb. :)
    MAX default shaderjei között is megtalálható, a RAytrace shader "fog" tulajdonsága, egész szépen paaméterezhető, bár kissé "furán" (mintha adittív lenne... ) viselkedik.

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen színezett üveg, folyadés, átlátszó anyag színezéséhez nem a refraction colort, hanem ilyen abszorpciós szimulációt célszerű használni. Sokkal élethűbb.
  • Barpi
    Nem értem miért akarok mindent olyan bonyolúltan megcsinálni. Istenbiz erre nem gondoltam. THX!
  • oryon
    Asszem lehet egy tárgyon belül több shadert használni, vagy tévedek?
  • Barpi
    mlaca: Köszönöm neked is, az üvegpolcoknál kipróbálom amit irtál, mert ott a vastagságra is szükségem van. Viszont lenne még egy kérdésem:
    Ha egy üveglapot szemből nézünk akkor tulképpen fehér, ill. átlátszó. Viszont ha a profilját nézem akkor zöldes árnyalatú. Ebben az estben hogy állítgassam a shader-t?
  • Aldaryn
    Csak egy megfigyelés a VRay adv. internal 1.45-el kapcsolatban, egy aprócska javítás, amit nem tudom, hogy az emberek észrevesznek-e, de én kipróbáltam, és immáron megcsinálták:

Renderelés közben össze vissaz zoomoltam, nagyítottam, kicsinítettem, (elég durván, tesztelve, mit bír) majd 5-6 percen keresztül, húzkodtam az ablakot, nyitottam más programokat, fullra megterheltem, megint össze vissz zoomoltam, és nem fagyott ki. Sziklaszilárdan renderelt tovább.

Ez +1 nagyon jó pont a VRay-nek. :)))

(A scene egy 2000x2000 pixelben hdri világítással renderelt kb 1200E polygonos jelenet tesztnek, hogy lehetőleg a virtuális memóriába is jócskán beleharapjon a rendszer.)
  • nenad
    nagy igazsag, ezt meg sem neztem...
  • Ryleh
    hali...Akit érdekel a DIGIMATION DARWIN az reggeltől leszedheti onnan ahol a Total textures 1-3 cd volt feltéve./ FTP /14x15 MB...cca:1 hétig lesz fent a szerveren....jó töltögetést
  • mlaca
    helló barpi!
    a megoldás az, ha plane helyett boxból készíted az üveget
    (ahogyan a valóságban is van vastagsága az üvegnek, 0,3-0,6 cm).
    így kétszer törik meg a fény (plan esetében csak egyszer) és nem torzulnak a mögötte lévő dolgok.
    anyagbeállítás: IOR=1,5; refract,reflect: fehér szín, Fresnel bekapcsolva.
  • Barpi
    Nenad: Leköteleztél! Ha tudom, meghálálom!
  • nenad
    valasz ment, majd kuldok egy programot amivel globalisan lehet allitani a materialok tulajdonsagait, igy peldal a tesztrenderek sokkal gyorsabbak lesznek.
  • Barpi
    Oryon: Köszi, szívesen mennék, csak látod vannak hiányosságaim. Maga az üveg alapja csak sima plane. Szerintem is a shader-ekkel van a gond, de egyszerűen nem tudom beállítani őket. Mentségemre szóljon nemrég kezdtem csak foglalkozni a v-ray-el. Elötte pedig az alap shadereket használtam változtatás nélkül. Igaz akkor még csak kockát, meg gömböt tudtam csinálni.
  • nenad
    mindjart felteszem...

• RelakSfromhome
    Rájöttem a megoldásra :D

Minden textúrához tartozó objektumot külön elkészítek, majd boolean, edit mesh, és textúraazonosítók kiosztása :D
  • Barpi
    max6 + Vray
  • oryon
    Barpi: Szép Hi-Tech szoba. Jöhetnél lakberendezőnek hozzánk... :)
    Szvsz is fénytörés van az üvegben...
    Próbálj meg egy másik alap shader-t rárakni és csak az átlátszóságot ill. átlátszatlanságot növeld ill. csökkentsd.
    Nem dupla falú az üveg? Azaz nem 2 párhuzamos üveglap? Ha igen akkor sem kellene nagyítania, de eltolja a képet...
  • Barpi
    Köszi, elment!
  • nenad
    max6 vagy max5?
  • nenad
    [email protected]
  • Barpi
    Bocsi, az elöző özenetem Nenad-nak szólt.
  • Barpi
    Köszi, csak kéne email cím is. 338k a mérete, gondolom ez nem okoz majd gondot a postaládádnak.
  • nenad
    meg, kuldjed
  • toto2700
    Életbölcsességek:
  • toto2700
    Miért nem olvasni soha az újságokban: "Jósnő nyerte a lottófőnyereményt!"?
    Toto
  • toto2700
    Nagy ésszel nagyot lehet tévedni!