Hunter

Működik a laborban alkotott vese

Először ültettek be patkányokba a saját sejtjeikből laboratóriumban kitenyésztett vesét, ami gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy természetes szerv.

Az áttörés kikövezheti az utat az embereknél alkalmazható megoldások előtt, kimeríthetetlen szervkészletet biztosítva, szükségtelenné téve a hosszú várólistákat. Az Egyesült Államokban jelenleg évente 18.000 transzplantációt hajtanak végre, azonban 100.000 amerikai várólistán marad. Hasonló technikákat már embereken is alkalmaztak jóval egyszerűbb szövetek esetében, a vese azonban az eddigi legösszetettebb mesterségesen újra alkotott szerv.

"Amennyiben ezt az eljárást fel tudjuk nagyítani emberi méretekre, a vese elégtelenségben szenvedők, akik jelenleg donor vesére várnak, azok elméletileg hozzájuthatnának egy saját igényeik szerint tenyésztett szervhez" - mondta Harald Ott, a bostoni Massachusetts Kórház patkányveséket kifejlesztő csapatának vezetője. "Egy ideális világban ezeket a beültethető szerveket a beteg saját sejtjeiből állíthatnánk elő, kiküszöbölve mind a donor szerv hiányt, mind az immunszupresszív szerek hosszas alkalmazását"

A patkányvese megalkotásához Ott és munkatársai egészséges patkányok veséit vették ki, majd egy oldattal eltávolították a natív sejteket, megtartva a szerv vázát, ami kollagénből, egy biológiailag semleges anyagból áll, így a befogadó szervezete nem veti ki magából. Ezután a csapat elkezdte a szerv újjáépítését új sejtekkel bevonva a váz felületét. Az emberek esetében ezek a sejtek a befogadótól származnának, így szinte teljes egészében saját szervként tekinthetnénk rá.

A vese összetettségéből adódóan nem lehet egyszerűen csak beborítani a sejtekkel, ezért a csapat a vese vázakat oxigénnel és tápanyagokkal feltöltött üvegkamrákban helyezte el és csöveket csatlakoztattak a vese artériák, az erezet és a húgyvezeték kiálló végeihez. Az artériákhoz és erekhez csatlakoztatott csöveken keresztül emberi őssejtek áramoltatásával bevonták a véredények falait, miközben a húgyvezetéken keresztül újszülött patkányok vesesejtjeit táplálták be, új borítást képezve a vese szűrőrendszerének labirintusában.

Sokszori próbálkozásra sikerült csak eltalálni a megfelelő nyomás szinteket a sejtek bejuttatásához, a folyamat eredményességéhez ugyanis az embriói fejlődés körülményeit kellett szimulálni. A vese összetettsége ellenére végül sikerült pontosan olyan sejt eloszlást elérni, amire a szerv különböző kamráinak szükségük volt.

A patkányvese esetében közel két hét kellett az új szerv kialakításához, aminek megfelelő a vizelet szűrése és kiürítése, a szűrésnél azonban még nem sikerült elérni a természetes vese teljesítményét. Ott meggyőződése, hogy a technika finomításával ez a funkció is javulni fog.


A csapat jelenleg ugyanezt az eljárást emberi vesén is megpróbálja végig vinni, amihez elsősorban sertés vesét használnak a váz kinyeréséhez. Az emberi sejtekkel történő benépesítéssel nincs is gond, azonban átfogó tanulmányokra lesz szükség, hogy a sertés alkotóelemek miatt az emberi szervezet nem veti-e ki magából a transzplantált szervet, bár más területeken már bizonyítottak a sertés szövetek, ezért ez nem tűnik túl nagy problémának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zolis #65
    A Repo Men című film, ugye mindenkinek megvolt?
  • cylontoaster #64
    Ez is benne van a dologban, de szerintem nem zárják ki egymást. És azt nem gondolnám hogy ennyire megnőtt az elmúlt 20-50 évben a higiéniai szint, különösen egy kisgyereknél. Most is a szájába vesz minden mocskot.

    Inkább azt mondanám, hogy az általam írt ok (meg biztos egy csomó másik) miatt nagyobb az esélye az allergia kialakulásának, a tisztaságmánia meg ami ehhez még jön, az indokolatlan gyógyszerzabálás (meg még egy raklapra való ok), miatt nincs erős immunrendszere a többségnek, és nem tudja ezt legyőzni.
  • Vol Jin #63
    Kifejtetted azóta megint, és nem volt túl meggyőző.
  • Balumann #62
    Szerintem az allergiának nem ez az oka elsősorban, hanem majdhogynem pont az ellenkezője. Az immunrendszer nem tud rendesen kifejlődni, mert arra törekszünk, hogy minél kevesebb dolga legyen (higiénia, "koszmentes" étel, stb. :D ). (Egy kis kosz nem árt)
  • Broafka #61
    köszönöm. Amit én is ki akartam fejteni, csak valaki szebben fogalmazta meg
  • defiant9 #60
    Persze, börtön akkor is van ha nem követsz el bűnt. De csak akkor érzed a súlyát a büntetésnek ha el is ér téged. A HxNx mindaddig egy marginális lokális probléma lenne ameddig nem alakult volna ki ekkora népsűrűség ekkora mobilizációval társulva. Magának a gazda populációnak a gigantikus mérete is szükséges ahhoz hogy nagyszámú mutáció jöhessen létre amiből az egyik tényleg ütős variáns. Tehát ok-okozati összefüggés van a civilizáció és a betegség között. Egy pandémia végigsöprését - ami mondjuk lefelezi a népességet - akár tekinthetjük úgy mint egy beépített védelmi mechanizmus egy faj "túlburjánzása" ellen. A vízesés hibás analógia, és senki nem beszélt mágikus ráhatásról.
  • Molnibalage #59
    Marhaság. Az emberi civilizáció előtt is volt pestis, csak nehezebben terjed. Semmiféle büntetés és terelés nincs ebben. Ez pont olyan, mint a vízesés. Sík terepen nincs, de évmilliók alatt a környezet is megváltozik. Nem valami mágikus ráhatás miatt lesz vízesés, természeti törvények alakítják. Pont ilyen következmény is az, hogy lettek városok és vonzották a fertőzött patkányokat...
  • defiant9 #58
    "Természet bosszújának" leginkább a HxNx, AIDS típusú vírus-csapásokat szokták tekinteni (korábban pl. pestis baktérium). Az ember túlságosan nagy mértékben használja a természet erőforrásait, és a természetet lepipáló hatékonysággal képes táplálékot termelni vagy éppen közlekedni. Ezen civilizált zsúfolt embertömeg viszont jó táptalaj ezen nano szintről támadóknak. Akár tekinthetjük úgy is hogy a természet próbálja fenntartható mederbe terelni a bolygót. Én úgy látom mindkét fél kezében ott lehet adu-ász, egy nagyon fertőzőképes mégis nagy halálozási aránnyal rendelkező flu vírus mutáció, illetve a bio-technológia, a természet ha idejében kijátssza ezt a lapot azzal még nagy csapást mérhet ránk.
  • osztmivan #57
    Mit szólnak ehhez a patkányok?
    Hát a disznók?
    Szóval mégis csak kell donor, akármit is fecsegnek össze.
  • cylontoaster #56
    Allergia:
    Régen amit ettek, az többnyire valahol a környezetükben termett, amihez a szervezet hozzászokott. Most mindenhonnan hozzák a kaját, és tele van olyan természetes anyaggal, amihez nem szoktál hozzá. Más kontinens pollenjei pl.

    És azt is vitatnám, hogy ma több törpe/szakállas nő vagy hasonló beteg ember lenne. Arányosan.

    Ha jól látom ez a két érved volt a "természet bosszúja" mellett.