Gyurkity Péter

DNS-ben tárolnák a bizalmas adatokat

Ezt pedig igény szerint ki is nyerhetnénk, miközben növekedne a biztonság.

A biztonságos adattárolás az internet globális mivolta és az eltérő jellegű kibertámadások elterjedése miatt egyre fontosabb életünkben. Egy cég most újszerű megoldást ígér, szerintük ugyanis a mesterséges DNS-láncban eltárolt infomáció jóval hatékonyabb alternatívát kínál, bár itt még bőven maradnak kérdések a kezeléssel és a kinyeréssel kapcsolatban, nem beszélve a költségekről.

A Carverr hivatalos honlapján megtalálható információk szerint itt arról van szó, hogy az általunk kiválaszttott adatokat először el kell küldenünk a startup szakembereihez, akik ezután egy szintetikus DNS-láncban tárolják el azokat, miközben mi az internetről eltávolítjuk ugyanezen információt (már amennyiben ez egyáltalán lehetséges, tekintettel a felhő-platformokra, a kiterjedt adatbázisokra és azok szabályaira, valamint a globális lehallgatási erőfeszítésekre). Ez szerintük jobb megoldás, mint az úgynevezett „cold storage walllet” technológia, amely szintén elkülönített és biztonságos adattárolást ígér, ám hamarosan akár teljesen idejétmúlttá válhat. A cég eddig a kriptovaluták tárolására fókuszált, ám a jelek szerint komoly esélyeket látnak ezen a területen.

A kulcsszó, illetve titkosítási kulcs elküldésével továbbított adatokat a cég A-, T-, C-, illetve G-bázisokban tárolná el, ezekből állna össze a szintetikus DNS-láncolat. Ezt egy fizikai konténerben helyeznék el, amelyet azután eljuttatnának az ügyfélhez, személyes tárolási célból, de lehetőségünk lenne igénybe venni a Carverr saját szolgáltatását, vagyis rájuk bízni a tárolást. Amennyiben ki szeretnénk nyerni az ily módon eltárolt adatokat, ez a cég számára nem kevesebb, mint 72 órát venne igénybe, ami rögtön felvet a sebességgel, a kényelemmel, és a praktikus felhasználással kapcsolatos kérdéseket, arról nem is beszélve, hogy jelen pillanatban kereken 1000 dollárt kell leperkálnunk a szolgáltatásért.

Nyilván itt nem a hétköznapi, gyakran használt adatok tárolását helyeznék előtérbe, de mindenképpen érdemes tudni arról, hogy immár ilyen alternatíva is létezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #3
  "titkos adatok" nevű mappában :-D
 • wraithLord #2
  "A biztonságos adattárolás az internet globális mivolta és az eltérő jellegű kibertámadások elterjedése miatt egyre fontosabb életünkben."

  Hát ha csak ez a probléma, nekem van egy egyszerűbb megoldásom. A adatokat ne olyan gépen tárolják, ami csatlakoztatva van a nethez...
 • kvp #1
  Szerintem teljesen ertelmetlen. Egy femlapra ion sugarral felvesett adat konnyeben irhato, konnyebben tarolhato es sokkal stabilabb adattarolasi forma, raadasul az adatsurusge is sokkal jobb. A DNS alapu tarolasnak csak max. adatrejteshez lenne ertelme, viszont erre a celra is vannak jobb es hasznalhatobb megoldasok, amik mellekesen sokkal kevesbe serulekenyek.