Hunter

Rejtélyes tengeri lényt vettek videóra

Furcsa lényt kaptak lencsevégre egy víz alatti fúrásnál használt kamerával április 25-én, ami komoly vitákat váltott ki az Interneten. Az elméletek igen változatosak, a medúzától a Loch Ness-i szörny mélytengeri változatán át egészen a bálna placentáig ki-ki kedvére csemegézhet.

Mivel sem a felvétel forrásáról, sem a helyszínről nincsenek információk, ezért vannak, akik átverést gyanítanak, sokan azonban hitelesnek tartják a felvételt, aminek a méretarányai sem egyértelműek. A fúrási helyszín ismerete nélkül, amiből legalább a tengeri lény által kerülgetett cső átmérőjéről lehetne valami fogalmunk, lehetetlen megállapítani a pontos méreteket.

Kétségtelen, hogy a mélység tele van különös és rejtélyes lényekkel, sőt még egészen hétköznapiakkal is, amiket hajlamosak vagyunk különlegesnek látni a sajátos fényviszonyok és környezet miatt. A Discovery egy 1977-es esetet hoz fel példaként, amelyben egy vonóhálós japán halászhajó a felszínre hozott valamit, ami egy ismeretlen tengeri szörny tetemének tűnt. Első pillantásra egy dinoszauruszra emlékeztetett, hosszú nyakkal és uszonyokra hasonlító nyúlványokkal. Az Új-Zéland partjainál kifogott lény fotóit ma is megtalálhatjuk a megmagyarázhatatlan rejtélyekkel foglalkozó könyvekben, mindamellett, hogy az állatot nem sokkal a kifogása után óriáscápaként azonosították, ami annyira oszlásnak indult, hogy gyakorlatilag felismerhetetlenné vált.

A mostani lény azonosításához is van néhány támpont. Mindenek előtt a szenzációhajhász főcímekkel ellentétben az objektum egyáltalán nem egy "blob", vagyis egy massza, hanem egy egészen vékony hártyából áll, figyelmeztet Benjamin Radford, a Discovery Channel elemzője, aki leginkább egy szatén lepedőhöz hasonlítja a lényt. Ez arra utal, hogy a lény nem rendelkezik vázzal és az izomzata is csak egészen kezdetleges lehet, ha van egyáltalán. Nincs látható szája, vagy érzékszervei. Szintén szembetűnő, hogy saját erejéből alig, vagy egyáltalán nem mozog, ami mozgást látunk az főként az áramlatoknak és a kamerát hordozó távirányítású eszköz által keltett hullámoknak tudható be.

Több szakértő egészen magabiztosan nyilatkozott a lényről. Dr. Daniel Bucher, a Southern Cross Egyetem tengerbiológus tanára szerint nemi szervek láthatók a felvétel vége felé. "Az utolsó megközelítőleg 30 másodpercben egyre többet kezdünk látni a felépítéséből, azokból a fityegő csövekből, négy vagy öt fehéres szerkezettel és köztük elágazásokkal, ami nekem egy medúza gonádjainak, ivarmirigyeinek tűnnek" - mondta Dr. Bucher. "Nincs ötletem milyen faj lehet, azonban ha engem kérdeznek, azt mondanám, hogy egy rendkívül szokatlan alakú mélytengeri medúza"

Az egyik közkedvelt jelölt a Deepstaria enigmatica, egy alig ismert, nagyon ritkán látható mélytengeri faj. A Tengeri Fajokat Azonosító Portál szerint a Deepstaria enigmatica rendelkezik egy "szokatlanul vékony, széles, finom haranggal, ami nyugalmi állapotban egy viszonylag lapos megfordított tálra emlékeztet", átmérője pedig elérheti a 60 centimétert. Jellemzően színtelen, egy megfigyelés szerint azonban hasa környékén barnás színű, amihez egy hálószerű szerkezet vezet.


Ez megmagyarázhatja a különös hatszögű, méhsejtszerű szerkezetet, ami jól látható a lényről készült videón, a lény azonban jóval nagyobbnak tűnik a fent említett 60 centinél, ami nem zárja ki a Deepstaria enigmatica lehetőségét, legfeljebb egy szokatlanul nagyméretű példányról van szó, vagy az eddig észlelt néhány példány volt szokatlanul kicsi. A másik esélyes a Stygiomedusa Gigantea, egy akár hatméteres hosszt is elérő medúza, ami szintén ritka, az elmúlt 110 évben csak 114-szer észlelték, tehát a részletek itt sem nevezhetők különösebben pontosnak Bármi legyen is a felvételen látható lény, Deepstaria enigmatica, egy ismeretlen szörny, vagy valami más, már rég eltűnt, így nekünk csak egy rejtély marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karesz6 #2
    "Ez arra utal, hogy a lény nem rendelkezik vázzal és az izomzata is csak egészen kezdetleges lehet, ha van egyáltalán"

    EZ GYURCSÁNY!!!!!!
  • DjDano #16
    Szerintem meg te vagy xD
  • wraithLord #40
    Lehet, hogy ugyanaz a személy írta mindkettőt. Két helyre is készít cikkeket, és minek írja meg kétszer ugyanazt máshogyan... :)
  • KAWAszaki #11
    ...paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt... fel, le, fel, le. Ahogy a szél hintáztatja az ágat...
  • Büdös Bohóc #22
    fújj geci
  • petrov144 #12
    Prometheus vírusvideó? :)
  • Pares #7
    "mindamellett, hogy az állatot nem sokkal a kifogása után óriáscápaként azonosították, ami annyira oszlásnak indult, hogy gyakorlatilag felismerhetetlenné vált."

    Mégis kicsoda? És mégis mi alapján, ha állítólag a kifogás után vissza is dobták?! A kép alapján? Az alapján szinte bármit rá lehet fogni...
  • gemihu #3
    Mélytengeri vizitakony.
  • csimmasz #1
    Na, ez vagy valami vagy megy valahova!
  • csibra #39
    Ez egy négydimenziós lény, amiből mi csak az általunk felfogható 3 dimenziónyit látunk.