Napi Online

A gazdagok az óceánok mélyét kutatják

Megnövekedhet a forgalom az óceánok mélyén, miután az lett a legújabb kihívás, hogy ki tud mélyebbre vagy legalább érdekesebb helyre merülni.

Nem is igazi híresség ma már, aki nem vállalkozik valamilyen életveszélyes kalandra vagy legalább egy extrém teljesítményre, csúcsdöntésre − visszhangozta a média azt követően, hogy James Cameron egyszer csak nem valamilyen filmes rekorddal került be a hírekbe. A másfél évtizede bemutatott Titanic-filmmel annak idején elképzelhetetlen bevételi rekordot, 1,8 milliárd dollárt elérő rendező március végén azzal került a címlapokra, hogy egyszemélyes tengeralattjárójával elérte a föld legmélyebb pontját, a csendes-óceáni Challenger Deepet. A Mariana-árok e részén korábban csak ketten jártak 1960-ban − emlékeztetett az ANSA hírügynökség −, ők még 18 méterrel mélyebbre süllyedtek, mint a 10 898 méterig jutó Cameron, de a tengerkutató filmrendező merülése így is rendkívüli.

Cameron teljesítménye arra mindenképpen jó volt, hogy a kalandkereső milliárdosok újabban nem a repülési vagy vitorlásrekordokat akarják megdönteni: aki ma ad magára, az a víz alá megy. A Virgin-csoport alapítója, a brit Richard Branson korábban egyebek közt hőlégballonnal próbálta ki magát − átrepült a Himalája felett is −, 2007-ben pedig megalapította az űrturisták kiszolgálását célzó Virgin Galactic társaságot. Most azonban a milliárdos Branson is az óceánba készül: a maga részéről az Atlanti-óceán legmélyebb részére, a 8648 méteres mélységet is elérő Puerto Rico-árokba száll alá speciális tengeralattjárójával. Ezt még egyáltalán nem tárták fel − magyarázta a helykiválasztást a Telegraph szerint −, ráadásul ott nemcsak nagyobb lények élnek, mint a Mariana-árokban, hanem számos elsüllyedt spanyol és brit hajót is rejt a mélység.

Az Atlanti-óceán mélyét választotta Jeff Bezos, az Amazon alapító-főnöke is: ő az Apollo−11 hajtóműveit szeretné felhozatni több mint négyezer méteres mélységből. Bezos személyesen jelentette be, hogy az általa finanszírozott szonáros kutatások révén valahol Florida környékén megtalálták azt az öt hajtóművet, amelyek 1969. július 16-án magasba repítették a négy nappal később már a Holdon sétáló Armstrongékat − arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy ő maga akar-e lemenni értük vagy csak a felhozatal költségeit állja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!