MTI

A mosóporok akár fele egyszerű konyhasó

A kiskereskedelmi forgalomba kerülő mosóporok jelentős konyhasó tartalmával kapcsolatban tett fel kérdést Herczog Edit a Bizottságnak júniusban.

A képviselő azt kifogásolta, hogy a főként olcsóbb árfekvésű termékekben töltőanyagként akár 50 százaléknyi konyhasót alkalmaznak, amely nemcsak a fogyasztókat téveszti meg, de rendkívül környezetszennyező is. A szocialista képviselő azt szeretné, hogy egy egyszerű fogyasztói döntéshez ne kelljen "telefonos vagy internetes segítséget" kérni.

A Bizottság válaszában a mosóporok tartalmára vonatkozó címkézésről szóló 648/2004/EK rendelet VII. mellékletének A. pontjára hivatkozik, elismeri azonban, hogy a töltőanyagok, mint a nátrium-szulfát vagy a szilikátok, ebben nincsenek feltüntetve. A Bizottság szerint ugyanakkor a gyártó köteles jelezni ugyanazon a csomagoláson annak az internetes oldalnak a címét, ahol a fogyasztók elérhetik a rendelet VII. melléklet D. pontjában említett valamennyi összetevő listáját. Az a Bizottsági válaszból is kitűnik azonban, hogy a nagyközönség számára elérhető adatlapok is csak felsorolás szinten közlik az összetevőket, hiszen "a pontos százalékarányt ugyanakkor - a pontos összetételi arány ismeretének megőrzése érdekében - nem kötelező feltüntetni."

Herczog szerint a Bizottság válasza nem támogatja kellőképpen, hogy a fogyasztók minél alaposabb információkra támaszkodva hozzanak döntéseket, és egyszerűen össze tudják hasonlítani a termékek ár-érték arányát. A magyar, de az európai internetpenetráció ismeretében is a fogyasztók kizárólag online tájékoztatása nem elegendő, különös tekintettel arra, hogy az olcsóbb mosóporok vásárlói között az interneten tájékozódók aránya vélhetően még kisebb. Herczog szerint életszerűtlen elvárni, hogy a boltok polcai előtt álló fogyasztó telefonos vagy internetes segítséget kérve döntse el, melyik terméket válassza.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a kereskedelmi láncok olcsó, sajátmárkás termékei esetében, de jelentős európai gyártók népszerű termékei esetében sem könnyű információt találni a gyártó honlapján, hiszen gyakran hiányos, vagy egyáltalán nem elérhető a nemzeti nyelvű tájékoztatás. Herczog Edit azt kívánja elérni, hogy a termékcsomagolás szemrevétele után egyértelmű legyen a termék várható hatékonysága. Nem a fogyasztók számára érthetetlen felsorolást hiányol a csomagolásról a képviselő, hanem olyan világos ábrát, táblázatot, amely egyértelműen jelzi a hatóanyagok és töltőanyagok arányát - ahogy ez az európai élelmiszercímkék esetében már tapasztalható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imre84 #6
    Tudom nektek ajánlani a mosódiót. A barátnőm a neten talált rá. Ugyanolyan jól mos, mint a mosópor, de olcsóbb, és teljesen környezetbarát. Semmi vegyszer nincs benne. Érdemes utánaolvasni, midnenhol jókat írnak róla. Esetleg mosószódát érdemes vízlágyítónak hozzáadni. Igazából környezetvédelmi okokra hivatkozva nyugodatan betilthatnák a vegyzseres mosóporokat, azok alapján amiket olvastam róla. Persze nem értek a témához, lehet hogy tévedek. :)
  • Tetsuo #5
    Naja, en is csak talalomra valasztok. Probalom silabizalni, melyik lehet a kornyezetbaratabb es jobb a testemnek (mert ugye a ruhakon meg visszamarad vmennyi), de nem sok info van.. :(
    A www.tudatosvasarlo.hu-t pedig nem nezem meg minden vasarlas elott, igy elfelejtem az ottani tanacsokat. :S
  • CsZ #4
    Szombi: számomra érthető volt a cím. Azt azért senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy mosópor 100% konyhasó...
    Mindenesetre gyalázatosnak tartom azt, hogy nem hogy a polcok előtt, de sehol sem lehet a mosóporok hatékonyságáról meggyőződni. Nem mellesleg pedig adott márka/típus tartalma vásárlási helytől és időtől is függhet - ezért sem látom értelmét az Internet-es leírásnak.
    Már az is nehézzé teszi az ár-összehasonlítást, hogy minden gyártó más méretű zacsiba teszi a port.
    A folyékony szer meg előmosással nem használható, mert mire a főmosás jön a programban, addigra szépen lecsorog.

    Ennek is az a vége, hogy a lobbi megvédi magát, aki teheti az meg külföldön vesz még mosóport is. És valamiért továbbra sem akar felvirágozni hazánk gazdasága
  • slickboy #3
    Hát aki reklám alapján választ mosóport az is megérdemli. Nem kell bedőlni, a mosóporok ipari receptek alapján készülnek, amelyek nem szupertitkosak. Olvassátok el az összetételét néhánynak, tök ugyanaz, max az arányok térnek el kissé, meg az illatosítás.
    A mosópormarketing fejlődésén mindig jót röhögök, kezdetben azzal kábították a népet, hogy nem kell külön folteltávolító adalékot használni, mert a jó mosópor önmaga is szuperhatékony, nem úgy mint a többi. Aztán jött a folyékony korszak, sikeres ember akkor már nem használt kőkorszaki por formájú terméket. Most aki halad a korral az már használ külön folteltávolító adalékot, tudjátok, mint a profi mosodákban. :D Az intelligens mosópor meg legendás kategória. :D
  • stinkydiver73 #2
    Úgy tudom papír a töltőanyag. A mosógép szűrője is mindig papírral van tele. Nem tudom, milyen bizottságról szól a cikk.
    szombi: Senki se mondta, hogy a natrium szulfát a konyhasó.
  • szombi #1
    A nátrium-szulfát mióta konyhasó?
    Bizonyára aki ilyet leír, ilyen sókon nött fel ezért lett ilyen retardált...

    Egyébként a cím is hibás, mert arra enged következtetni hogy a mosóporok fele 100% sóból áll, miközben a mosóporok sótartalma van 50% fölött...