Napi Online

Megtisztul a Mexikói-öböl

A mexikói-öbölbeli katasztrófában a tengerbe került olaj háromnegyede már eltűnt és nem szennyezi a környezetet - közölte Carol Browner, a Fehér Ház energiaügyi tanácsadója az ABC televízióban.

A tudósok szerint a kifolyt olajnak csak mintegy 25 százaléka maradt a vízben - mondta el a szakértő -, a többit vagy begyűjtötték vagy elégették vagy elpárolgott, lebomlott, illetve más módon gondoskodott róla a természet. Ez még csak a kormány megbízásából dolgozó tudósok első értékelése - hangsúlyozta ugyanakkor Browner -, de nagyon fontos, hogy mielőbb értesüljön róla a nyilvánosság.

A kormányzati jelentést lapzártánk után teszik közzé, a The New York Times értesülései szerint ebben az országos óceán- és légköri hatóság (NOAA) nem tartja valószínűnek, hogy a Mexikói-öböl partjait a jövőben még eléri a kiömlött olaj. További tisztítómunkára még szükség lesz - figyelmeztetett a tanácsadó -, de akár a partra sodródó kátránygömböket is egyenként össze fogják szedni.

Eközben a katasztrófa felelőse, a brit BP tegnap közölte, hogy sikerült eltömíteni az áprilisi robbanás nyomán a tenger mélyén megsérült olajkutat: hajókról bepumpált cement és nehéziszap segítségével normalizálták a nyomást, ami lehetőséget teremt a kút teljes lezárására.

A nyersolaj kiömlését július 15-én már megállították egy olajfogó sapka elhelyezésével, de ezt ideiglenes megoldásnak tekintették. A végleges megoldásra tett erőfeszítéseket az is felgyorsította, hogy közeledik a hurrikánszezon, ami nagyon megnehezítheti a munkát a Mexikói-öbölben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Villa Webező #2
    Végre jó hírek!
  • dzsagon #1
    Akkor itt az idő BP részvényeket zsákolni.