MTI

Pénzhiány miatt leáll a SETI program

Pénzhiány miatt egyelőre nem kutatják tovább az Egyesült Államokban a földön kívüli intelligenciát.

Úgy tűnik, hogy a válság sújtotta amerikai kormányzat nem tudja tovább fizetni a csillagközi telefonszámlát, a kutatásra létrehozott intézet, a SETI Institute (Search for Extraterrestrial Intelligence) antennái április óta már nem képesek fogadni az esetleges földön kívüli jeleket. A program sem a kaliforniai államtól, sem pedig a szövetségi kormányzattól nem kap már olyan mértékű támogatást, amilyet korábban.

Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja. Az ehhez szükséges berendezéseket a berkeleyi Kaliforniai Egyetemmel együtt, valamint Paul Allen üzletember, a Microsoft társalapítója bőkezű támogatásából építették. A működtetés évente 1,5 millió dollárba kerül, ennek java része a 8-10 fős kutatócsoport és a technikusok fizetésére megy el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #7
  30 fényéven belül eléggé valószínűtlen, de pl. a BigEar rádióteleszkópot, ami fogta azt a jelet, 1998-ban zárták be, hogy golfpályát csináljanak a helyén...
 • Caro #6
  "Egyesült Államokban a földön kívüli intelligenciát"
  Mert előszört az egyesült államokban kellene megtalálni...
  Egy kellően nagy nyereségű antennával (>50 dBi) az égbolt egymilliomod részét lehet lefedni. Ahhoz, hogy véletlenül elcsípjünk egy üzenetet az kellene, hogy az adóoldali és a vevőoldali antenna egymás felé nézzen, ennek a valószínűsége két ilyen antennával 10^-12! Ehhez kell még az is, hogy akkor figyeljünk, amikor éppen érkezik a jel. Ami meg bármikor lehet.
  Mi eddig hány rádióüzenetet küldtünk? Tíz alatt van a szám, ha jól tudom. Így nem valószínű, hogy bárki is megtalálna minket.
  Annak a valószínűsége, hogy a közvetlen szomszédban találunk valakit igen kicsiny.
  A földi rádióadások nagy része pedig nem is hagyja el a bolygót az ionoszféra árnyékolása miatt, csak a mikrohullámok. Ezek a dipólsugárzókból származó jelek nagyon legyengülnek ekkora távolságokon, ember (vagy épp alien) legyen a talpán aki azt befogja.
  De a SETI fogott valamit a hetvenes években, csak nehéz értelmezni, de a jel az ott volt.
 • wroadd #5
  @endev: Vagy létezik 30 fényéven belül értelmes faj, rendelkezik a technológiai lehetőségekkel, használja is a rádiójeleket kommunikációra, nem veszett a háttérzaj homályába a jel, DE költségkímélésként felszámolták az intézményt, aki foghatta volna az adást :D
 • Vanek úr #4
  Bár a SETI tényleg a földönkívüli értelmes lények keresésére alakult meg; de az azóta történt eredményeket részben felhasználták más projektekben is - ugyanis ha jól emlékszem, akkor az Einstein kutatás is részben a SETI-s keresési eredményeken alapszik, ami pedig annyira nem 'haszontalan' projekt, mint amennyire a SETI elsőre tűnik.
 • endrev #3
  Bocs a hiányos szerkesztésért...
 • endrev #2
  Hát végülis lehetőség van:
  1. Mi vagyunk az elsők a galaxisban, a többiek még csak kifejlődési stádiumban vannak. Nem lehetetlen; egyszer elsőnek is kell lennie, aki ekkor úgy látja: nincs más rajta kívül.
  2. Nem vagyunk egyedül, de kb. 30 fényéven belül nincsen másik kellően fejlett civilizáció, tehát ha észlelték is az elektromágneses ujjlenyomatunkat, még nem ért ide a válaszuk.
  3. Igazuk van azoknak a kutatóknak, akik szerint kb. 2 fényév távolságban az ujjlenyomatunk belevész a háttérzajba, felismerhetetlenné válik.
  3. Nem vagyunk egyedül, észlelhették is volna a jeleinket, de nem figyelik a rádiótartományt, vagy azért, mert még annyira azért nem fejlettek, de hamarosan azok lesznek, vagy azért, mert annyira fejlettek, hogy rádióhullámokat nem is használnak, helyette valamilyen fejlettebb telekommunikációjuk van, mondjuk EPR-alapú. A globális rádióhasználat lehet csak egy földi sajátosság is, miközben léteznek más utak is, mégha azok számunkra ismeretlenek.

  Akárhogy is, nagyon valószínűtlen hogy sikerül értelmes civilizáció rádiójeleit fogni.
 • Ravkin #1
  Hát igen... eddig is nagy szarakodás volt a setinél, ezen már meg sem lepödök.
  Mindazonáltal a rádio seti már igen elavult szerintem, az optikai setié a jövő.