MTI

India elveszítette a kapcsolatot holdszondájával

Az indiai űrhivatal elveszítette az összeköttetést szombatra virradó éjjel az ország egyetlen, tavaly október óta a Hold körül keringő műholdjával.

Helyi idő szerint hajnali fél kettő óta nem érkeznek jelek a Csandraján-1 nevű szerkezetről a dél-indiai Bangalor melletti megfigyelőállomásra, és nem engedelmeskedik a Földről továbbított parancsoknak - közölte az indiai űrügynökség.

"A szonda 312 napot töltött az űrben, ez idő alatt több mint 3400-szor kerülte meg a Holdat. Igyekszünk megtalálni a hibát, ha nem sikerül helyreállítani a kapcsolatot, végleg elveszítjük" - mondta az űrhivatal illetékese. Hozzáfűzte, a keringő egység már eddig is rengeteg adatot továbbított a Földre, állítása szerint az eredetileg kétévesre tervezett küldetésének 95 százalékát teljesítette.

A szondának háromdimenziós térképet kellett készítenie a Holdról, valamint vizsgálnia kellett az égitest felszínének vegyi és ásványi elemeit. Feladata volt, hogy hélium-3 izotópot találjon. A szuperfolyékony anyag - amely a Földön elég ritka, a Hold talajában viszont bőségesen van belőle - energiaforrásként hasznosítható a magfúziós technikában.

Noha a Csandraján-1-gyel rövid működése alatt is számos nehézség támadt, India egy igen exkluzív klub tagja lett a 80 millió dolláros szerkezet októberi fellövésével; eddig a világon csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Japánnak Oroszországnak és az Európai Űrügynökségnek sikerült holdszondát építenie, és fellőnie a világűrbe. Ázsiai riválisához, Kínához az űrkutatásban felzárkózva Újdelhi a műhold indításával megerősítette azt az igényét, hogy globális hatalomnak tekintsék.

India távlati tervei között szerepel, hogy 2014-ben űrhajóst küld a kozmoszba, majd 2020-ban a Holdra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Chriss745 #4
  Én azon csodálkozom, hogy egyáltalán eljuttattak odáig egy szondát. Hát van vagy 10 indiai munkatársam, de ennyikből sem nézek ki annyit, hogy 10-ig el tud számolni. Pedig ők ott a legmagasabb beosztásban lévő technikai emberek. Nem hülyék ők, csak valahogy másképp gondolkodnak. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy nem gondolkodnak, velük ezt nem tanítják meg az iskolában. Ha azt mondod nekik, hozz egy vödör vizet, azt megteszi, és büszke is magára, de ha már a csapból nem folyik víz, nem nyitja meg, mert nem mondtad neki.

  Érdekes egy népség az biztos.
 • Dluinet #3
  Túlteljesítetek a tervet
 • jhetedikj #2
  Ha kétévere tervezett misszió volt és "csak" 312 napot töltött el odafent akkor,hogy jött ki az a 95%? :)
 • Piel #1
  Lehet, hogy véletlenül egy öltözködő UFOnautát fényképezett le, az meg bosszúból letörte az antennáját! Paparazzinak hitte.