Napi Online

Napfogyatkozás lesz kedd reggel

Részleges napfogyatkozás lesz január 4-én délelőtt. Az 1999-es teljes napfogyatkozáshoz képest most 80%-ban takarja el a hold a napot. Derült idő esetén Magyarország bármely pontjáról látható lenne. A köd azonban várhatóan nem ad esélyt arra, hogy az ország minden tájáról megfigyeljük ezt a gyönyörű eseményt.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül. Ez újholdkor lehetséges, napfogyatkozás viszont csak akkor alakul ki, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

A mostani részleges napfogyatkozás 8 óra után kezdődik, és 9 óra 25 körül éri el maximumát, ekkor a Nap majdnem 80%-át eltakarja majd a Hold. A fogyatkozás egészen 11 óráig eltart, így majdnem 3 órán át szokatlan fényviszonyokra kell számítanunk. Az állatok viselkedését ez nem fogja megváltoztatni, de hatással lesz a reggeli a hőmérséklet emelkedésére. A Nap 7 óra 30 perc körül kel, így fél óra alatt kevésbé melegszik, az a hőmérséklet stagnál a jelenség végéig.


A napfogyatkozás megfigyelése veszélyeket rejt magában, tilos szabad szemmel megfigyelni, vagy olyan távcsövet használni, amelyet megfelelő szűrővel nem láttak el. Az utóbbi eset azonnali teljes vakságot okozhat, az előbbi látásromláshoz, vezethet. Az 1999-es napfogyatkozáskor vásárolt szűrőszemüvegeknek már elfáradt az anyaguk, ezeket ne használjuk. Legjobb, ha felkeressük a Magyar Csillagászati Egyesület szervezeteit, és profi szakemberek tudományos tartalmi aláfestésével szemléljük a jelenséget.

Kedd reggel többnyire borult, párás, foltokban ködös lesz a levegő. Nyugaton van esély arra, hogy a köd feloszlása után szabad szemmel látható legyen a fogyatkozás. A hőmérséklet reggel -13 és -5 fok között alakul, és a napfogyatkozás hatására csak 9 óra után kezd emelkedni a hőmérséklet, de délután is csupán -8 és -2 fok közötti értékeket mérhetünk majd. A Tiszántúlon hószállingózás, gyenge havazás is lehetetlenné teheti az ég kémlelését. A következő, Magyarországról is látható részleges napfogyatkozásra még 4 évet várni kell: 2015. március 20-án válik újra láthatóvá a bolygók különös játéka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!