7
  • Caro
    #7
    30 fényéven belül eléggé valószínűtlen, de pl. a BigEar rádióteleszkópot, ami fogta azt a jelet, 1998-ban zárták be, hogy golfpályát csináljanak a helyén...
  • Caro
    #6
    "Egyesült Államokban a földön kívüli intelligenciát"
    Mert előszört az egyesült államokban kellene megtalálni...
    Egy kellően nagy nyereségű antennával (>50 dBi) az égbolt egymilliomod részét lehet lefedni. Ahhoz, hogy véletlenül elcsípjünk egy üzenetet az kellene, hogy az adóoldali és a vevőoldali antenna egymás felé nézzen, ennek a valószínűsége két ilyen antennával 10^-12! Ehhez kell még az is, hogy akkor figyeljünk, amikor éppen érkezik a jel. Ami meg bármikor lehet.
    Mi eddig hány rádióüzenetet küldtünk? Tíz alatt van a szám, ha jól tudom. Így nem valószínű, hogy bárki is megtalálna minket.
    Annak a valószínűsége, hogy a közvetlen szomszédban találunk valakit igen kicsiny.
    A földi rádióadások nagy része pedig nem is hagyja el a bolygót az ionoszféra árnyékolása miatt, csak a mikrohullámok. Ezek a dipólsugárzókból származó jelek nagyon legyengülnek ekkora távolságokon, ember (vagy épp alien) legyen a talpán aki azt befogja.
    De a SETI fogott valamit a hetvenes években, csak nehéz értelmezni, de a jel az ott volt.
  • wroadd
    #5
    @endev: Vagy létezik 30 fényéven belül értelmes faj, rendelkezik a technológiai lehetőségekkel, használja is a rádiójeleket kommunikációra, nem veszett a háttérzaj homályába a jel, DE költségkímélésként felszámolták az intézményt, aki foghatta volna az adást :D
  • Vanek úr
    #4
    Bár a SETI tényleg a földönkívüli értelmes lények keresésére alakult meg; de az azóta történt eredményeket részben felhasználták más projektekben is - ugyanis ha jól emlékszem, akkor az Einstein kutatás is részben a SETI-s keresési eredményeken alapszik, ami pedig annyira nem 'haszontalan' projekt, mint amennyire a SETI elsőre tűnik.
  • endrev
    #3
    Bocs a hiányos szerkesztésért...
  • endrev
    #2
    Hát végülis lehetőség van:
    1. Mi vagyunk az elsők a galaxisban, a többiek még csak kifejlődési stádiumban vannak. Nem lehetetlen; egyszer elsőnek is kell lennie, aki ekkor úgy látja: nincs más rajta kívül.
    2. Nem vagyunk egyedül, de kb. 30 fényéven belül nincsen másik kellően fejlett civilizáció, tehát ha észlelték is az elektromágneses ujjlenyomatunkat, még nem ért ide a válaszuk.
    3. Igazuk van azoknak a kutatóknak, akik szerint kb. 2 fényév távolságban az ujjlenyomatunk belevész a háttérzajba, felismerhetetlenné válik.
    3. Nem vagyunk egyedül, észlelhették is volna a jeleinket, de nem figyelik a rádiótartományt, vagy azért, mert még annyira azért nem fejlettek, de hamarosan azok lesznek, vagy azért, mert annyira fejlettek, hogy rádióhullámokat nem is használnak, helyette valamilyen fejlettebb telekommunikációjuk van, mondjuk EPR-alapú. A globális rádióhasználat lehet csak egy földi sajátosság is, miközben léteznek más utak is, mégha azok számunkra ismeretlenek.

    Akárhogy is, nagyon valószínűtlen hogy sikerül értelmes civilizáció rádiójeleit fogni.
  • Ravkin
    #1
    Hát igen... eddig is nagy szarakodás volt a setinél, ezen már meg sem lepödök.
    Mindazonáltal a rádio seti már igen elavult szerintem, az optikai setié a jövő.