MTI

Észak-Korea tervezett műholdfelbocsátást jelentett be

Észak-Korea tájékoztatott csütörtökön több nemzetközi szervezetet arról, hogy április 4-e és 8-a között "távközlési műholdat" bocsát fel.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea azt gyanítja Phenjannak egy tervezett műholdfelbocsátásra vonatkozó korábbi, de kevésbé konkrét bejelentése alapján, hogy a kommunista ország valójában nagy hatótávolságú rakétát tesztel, és ezzel megsérti az ENSZ 2006-ban hozott határozatát, amely eltiltotta Phenjant a további nukleáris kísérleti robbantásoktól és ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletektől. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán közölte, hogy ha Észak-Korea kísérletet hajtana végre nagy hatótávolságú rakétával, akkor az következményeket vonhat maga után, egyebek között Washington kérheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy szigorítsa a Phenjan ellen érvényben lévő szankciókat vagy hozzon új büntetőintézkedéseket.

A várható műholdfelbocsátásról a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség és saját forrásra hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség is beszámolt. A KCNA szerint Phenjan mások mellett a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek (IMO), valamint a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezetnek (ICAO) is megadta "a hajózás- és a repülésbiztonság szempontjából szükséges adatokat egy távközlési kísérleti műhold" fellövésének előkészületeiről. Az észak-koreai jelentés időpontot nem említett, az április 4. és 8. közötti időszakot a Yonhap jelölte meg. A KCNA emlékeztetett arra is, hogy Phenjan nemrégiben csatlakozott az ENSZ űrkutatási, illetve a békés célú műholdfelbocsátásról szóló megállapodásaihoz.

A kommunista diktatúra 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett, mielőtt a Csendes-óceánba hullott. Phenjan akkor is azt állította, hogy "műholdhordozó rakétát" bocsátott fel. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel több milliárd dollárból rakétavédelmi pajzsot épített ki. A mostani bejelentésre reagálva Japán tudatta: nem fogja eltűrni, hogy a kommunista ország növelje a feszültséget a térségben. A tokiói külügyminisztérium szóvivője csütörtökön önmérsékletre szólította fel Phenjant, mert - mint közölte - bár Észak-Korea csak egy műhold felbocsátást jelentette be, az is sérti az ENSZ BT határozatait.

A dél-koreai sajtó korábban arról számolt be, hogy most egy Taepodong-2 típusú rakéta szerelési munkálatai folynak Észak-Korea keleti partvidékén egy haditámaszponton. Feltételezések szerint ennek hatótávolsága 6000-6700 kilométer, és képes elérni Alaszkát, illetve a Hawaii-szigeteket. Egyes szakértők nem zárják ki, hogy a Taepodong korszerűsített változatának indításához készülődnek, amelynek hatótávolsága akár tízezer kilométer is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #5
    ezen keresztül fogjág felszólitani az egybesült állmokat a feltétel nélküli megadásra............
  • Molnibalage #4
    Főleg, hogy külföldi rádiót és TV-t nézni és hallgatni tilos.
  • szombi #3
    búzát őrölni...
  • torcipepe #2
    még villany sincs az észak-koreai lakások zömében, mire nekik "távközlési műhold"??
  • Motoroj #1
    „a kommunista ország valójában nagy hatótávolságú rakétát tesztel”

    Ajj, de tudják.

    Észak-Korea nem tudna távközlési műholdat sem fellőni anélkül, hogy valaki ne pofázna bele. Különben már Észak-Korea sem a régi, nem kerülnek ők már katonai konfliktusba, vagy ha igen, akkor nem egyedüliként egy oldalon.