Hunter

Hallucináció is lehet a gömbvillám

Különös fényes lebegő gömböt észleltünk egy vihar kellős közepén? Ha a jelenség mindössze néhány másodpercig tartott, akkor elképzelhető, hogy az egész csak a fejünkben zajlott le, véli egy kutatás.

A tanulmány alapjául az a tény szolgál, hogy a villámok keltette mágneses mező-ingadozások megtéveszthetik az agyat, ami így ragyogó gömb alakú objektumokat "lát". Ez jónéhány rejtélyes gömbvillám észlelést megmagyarázna.

A gömbvillámok csupán néhány másodpercre vagy percre alakulnak ki, elvileg akkor, amikor villámcsapás éri a talajt, kialakulásuk pontos körülményei azonban tisztázatlanok. Az Innsbrucki Egyetem kutatói szerint valószínűsíthető, hogy ezek a fényes gömbök csupán hallucinációk. A villámcsapások mozgó töltései, akárcsak egy fejünk köré tekert elektromos vezeték, mágneses mezőket generálnak. Egy ingadozó mágneses mező olyan elektromos mezőt indukál, ami ha elég erős, képes rábírni a neuronokat a vizuális kéreg ingerlésére. Ennek hatására időnként elmosódott oválisokat, buborékokat, vonalakat vagy foltokat figyelhetünk meg; ez történik azokkal a páciensekkel is, akik a koponyán keresztül végzett, úgynevezett transcranialis mágneses stimuláción (TMS) esnek át.

Egy villámokkal tarkított vihar során a kezdeti csapások annyira gyorsak, hogy nincs is időnk reagálni rájuk, a másodperc két-hárommilliomod része alatt végbemennek. A felszín elérésekor keletkező megközelítőleg 0,2 milliszekundum alatt végbemenő főkisülés - ami egy lökéshullámmal visszajuttatja a töltés egy részét a légkörbe - nagyon közel van a klinikai stimuláció legrövidebb időtartamához. Egyetlen villám átlagosan 2-5 főkisülést hoz létre, vannak azonban olyan erőteljesebb villámok is, melyek során több, mint húsz ilyen lökéshullám keletkezik. Ez egy olyan elnyújtott eseménysorozat hoz létre, ami képes több másodperces hallucinációt előidézni, állítják a tanulmány szerzői, Josef Peer és Alexander Kendl.

A mágneses mező hatásának észleléséhez anélkül, hogy sérüléseket szenvednénk, a villámcsapás helyszínétől 20-200 méteres körben kell elhelyezkednünk, kalkulálták ki a kutatók. Becslésük szerint az ilyen közeli villámok által keltett ingadozó mágneses mezők egy százaléka válthat ki hallucinációt egy megfigyelőben. "Meglepetésünkre az eredmények rendkívül jól megfelelnek a TMS mezők hatásainak" - tette hozzá Kendl, aki szerint a gömbvillámészlelések közel fele írható ennek a jelenségnek a számlájára. A hallucináció megmagyarázná azt is, hogyan képes egy ilyen tűzgolyó mindenféle látható külsérelmi nyom nélkül átlebegni egy ablakon vagy egy falon; igaz arra már nem adna magyarázatot, hogy mi van azokkal az esetekkel, ahol keletkeznek sérülések.

Thomas Kammer, a németországi Ulm Egyetem neurobiológusa bizonyos mértékig osztja osztrák kollégái véleményét, mondván a villámok elektromágneses mezői hatással lehetnek az idegszövetekre. Kammer megjegyzi, hogy egy erős elektromágneses mező nagy valószínűséggel előidézheti a retina neuronjainak felvillanását, mivel a retinai neuronok érzékenyek a gyengébb elektromos mezőkre is.

Az azonban nem egyértelmű, vajon ez elősegíti-e egy gömbvillám hallucinációját, mivel a retinai neuronok vizuális hatásai nem kellőképpen ismertek. Azt viszont biztosnak tartja, hogy az így észlelt fényes folt legfeljebb néhány másodpercig maradhat fenn, mivel még az ismétlődő főkisülések sem tartanak sokáig, arról nem is szólva, hogy a gömbvillámoknak tulajdonított súlyos égési sérülések és halálesetek valamilyen anyagi magyarázatot igényelnek. Ezekre inkább a plazma kutatásban keresendők a válaszok, semmint a neurobiológiában, véli a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #78
    Érdekes, hogy pont a sötét középkor jut eszedbe, mintha nem pont a gondolkodást, a világ megismerését, a tudomány fejlődését próbálták volna a XIX. századig teljes erőből írtani, hogy az embereket kihasználják, manipulálják. Hol igaz ez a mai tudományra?! Mindenkinek meg van a lehetősége, hogy azt higgyen amit akar, onnan tájékozódik ahonnan akar, és megvan a lehetősége, hogy a tudományos magyarázatokat ismerje meg.

    "azért nem fogja az orrodra kötni az igazságot, mert nekik elég sok múlik a karrierjükön(mivel a témát kerülni kell), mélyen érintett esetben az életükön...."

    ÓÓh, tudom. Rajtam kívül mindenki látta már, hogy léteznek, csak senki sem meri elmondani, mert félnek a tudomány inkvizíciójától, sorra égetik el mágján az olyanokat akik nem fogadják el, nemde?
    Elmondom, nemigaz. A tudomány azokat támadja, akik PÉNZT csinálnak abból, hogy hülyítik az embereket, illetve a tudományt rágalmazzák azzal, hogy csak pénzügyi támogatásokért, meg hatalom megtartásáért (!ezen jót nevettem, miféle hatalom?) kirekesztik őket.

    "Amúgy meg el ne képzeld már, hogy egy fejlettebb faj ugyanúgy érkezik ide, mint amikor az űrsiklónk visszatér...LOL Hidd el irdatlan mennyiségű és történetű dolgokat írhatnék, de szerintem tényleg egy ismeretek szerzésére képes ember számára nem nehéz meglelni őket."

    Ilyenre nem is mertem gondolni. Csak az tudja hogy itt vannak, aki hisz bennük, és "tudja hol kell keresni őket". Aki nem mer elgondolkodni azon, hogy mi van ha tényleg nem idegen civilizáció van jelen, mert akkor elveszne a szabad gondolkodása, és megtéríti a gonosz tudomány :DD

    "Te azon dolgoztál, hogy minél elöbb és gyorsabban meggyőzd magadat, hogy ez nincs is és hogy mi számít áltudománynak"

    Te nyilván ezt jobban tudod nálam... sajnos nem. Bár én inkább kreacionista voltam, de nem vetettem el az idegen civilizációk jelenlétét sem. Csak kb. 2-3 éve vagyok ilyen tudomány hívő.

    Senki nem erőszakolja belénk, hogy mi létezik, és mi nem. Ha nem akarod akkor teljes egészében kihagyod a tudományt az életedből, és csak az ufós, meg más - számomra már áltudományos - újságokat, oldalakat olvasod. Ha meg nem hagyod ki, akkor előbb utóbb úgy is rájössz, hogy miért a tudományos magyarázaokat fogadja el a többség - aki foglalkozik ezzel is.

    Azt még megértem, ha valaki nem foglalkozik ezekkel igazából, elhiszi amiket olvas földönkívüliekről, kreacionistáktól, ... sorolhatnám még. De te olyanszintü ostobaságokat írsz, mintha tényleg valami földönkívüli lennél.
    Mostmár komolyan érdekelne néhány abból az irdatlan mennyiségű és történetű dolog, hogy hogy lelhetném meg őket :D Illetve hogy mikre kiabálták rá hogy áltudomány. (vajon azok is helytállóak lennének az én szemszögemből?).

    Nevetségessé teszem magam? :D Én meg fordítva érzem, úgyhogy ezeket szerintem inkább hagyd ki az érvelésből.
  • jozzee #77
    "Ez a 2 "kérdés" nálam üti az idegen civilizáió melletti elvet."

    Balumann, Nálad az üti, hogy a buta nyájszellem lengi át a mondanivalódat, ugyanazt szajkózod, amit nyomnak az emberek agyába és a Te érveiddel is ugyanaz a helyzet, hogy egyszerűen nevetségessé teszik a témát, Te is ezen dolgozol és magad ellen dolgozol......Saját szememmel is láttam hidd el, bár nekem a bizonyíték mégsem azt jelentette, hogy láttam és éreztem a jelenlétüket, a kontroll-képességüket, ami bizony rohadtul nem volt halucinácó!!!

    Közben, hogy végre ne csak OFF legyen a topikban, igen régebben is észrevettem a halucinációs jelenséget, viharban, villámlások idején, csakhogy:pontosan megtudom különböztetni az elektromos térerő által okozott jelenségeket, amik csupán pillanatnyilag érzékelhetők a látásomban.

    Kicsit ha felnyitnád a szemed és az értelmed, utánajárnál, rájönnél, hogy azok a pilóták, légiirányítók, katonai tisztek, katonai igazságügyi szakértők, CIA, stb...azért nem fogja az orrodra kötni az igazságot, mert nekik elég sok múlik a karrierjükön(mivel a témát kerülni kell), mélyen érintett esetben az életükön....

    Amúgy meg el ne képzeld már, hogy egy fejlettebb faj ugyanúgy érkezik ide, mint amikor az űrsiklónk visszatér...LOL Hidd el irdatlan mennyiségű és történetű dolgokat írhatnék, de szerintem tényleg egy ismeretek szerzésére képes ember számára nem nehéz meglelni őket.
    Tudod az emberek látásmódják jól le szemellenzőzszték, mint a középkorban, hogy ne lássanak tovább az orruknál.....erről van szó

    "Én épp eleget jártam utána amíg ezeket elhittem, hogy meggyőződtem arról, hogy mennyire félrevezetéseken, félremagyarázásokon, hiányosságokon és összeesküvéselméleteken alapszik az egész áltudományág"

    Te azon dolgoztál, hogy minél elöbb és gyorsabban meggyőzd magadat, hogy ez nincs is és hogy mi számít áltudománynak na arról tudnék elég érdekes történeteket felhozni a tudomány világából, hogy a pénzügyi támogatásokért, a hatalom megtartásáért milyen sokmindenre kiabálták rá a tudomány történetében, hogy "áltudomány" és persze ezzekkel a dolgokkal aki foglalkozik, az meg rögtön "sarlatán".

    Balumann én a jelenlegi társadalmi elbutítás okán kicsit a középkor jut eszembe, a sötét középkor, mert ugyanúgy a hatalmi érdekek mondják meg Neked, hogy mi az ami létezik.
  • Balumann #76
    Én épp eleget jártam utána amíg ezeket elhittem, hogy meggyőződtem arról, hogy mennyire félrevezetéseken, félremagyarázásokon, hiányosságokon és összeesküvéselméleteken alapszik az egész áltudományág. Valamire logikusabb magyarázatot ad, mint a tudományos magyarázatok (ráadásul még odakevernek még néhány látszólag azt alátámasztó tárgyi bizonyítékokat), az átlagember meg nem gondolkodik el, hogy ennél azért jóval több kellene és nem magyaráz meg sok mindent.

    "de mint írtam aki utánajár az úgyis tudja, aki meg nem az éljen abban a tudatban, hogy mi irányítjuk a saját civilizációnk fejlődését......."

    A tudományosan gondolkodók fölteszik a kérdést, hogy szükség volt-e a civilizációnk fejlődéséhez, bizonyos építményekhez, meg bármihez más segítségre. Nem volt olyan fejlődés, feltalálás, vagy bármi, ami egyértelműen külső segítséget igényelt volna, fokozatos fejlődés volt. Külső segítségnek meg jóval több bizonyítéka kéne legyen, ha igazak. Ez a 2 "kérdés" nálam üti az idegen civilizáió melletti elvet.
  • jozzee #75
    "hanem mert nincs semmi olyan lelehet vagy nyom, ami ne lehetne csupán az emberek vagy természet "kreációja", és ami a leglényegesebb, sokkal több nyomnak kéne lennie, ha valóban lenne más civilizáció."

    Pont ez az amit a médián keresztül közvetítenek, megtehetik, mert amíg úgy akarják sohase lesz nyom, bizonyíték és elég erősen hülyét csinálnak azokból akik tudják, hogy léteznek.....a legnagyobb baj az utánjárás hiánya, nemértetted a hozzászólásomat, mivel Te is a bulvársajtó által leszűrhető hülyeségekből indulsz ki, pont erről írtam, hogy nemkéne ész nélkül, azonnal következtetni, ahhoz túl sok a bizonyíték, csak épp az átlag nem veszi a fáradtságot hogy utána kutakodjon és így könnyen hülyére van véve az egész, holott elképesztő mélységű ismeretek vannak elrejtve, pont ezért is kell bugyuta köntösbe bújtatni az egészet.....de mint írtam aki utánajár az úgyis tudja, aki meg nem az éljen abban a tudatban, hogy mi irányítjuk a saját civilizációnk fejlődését.......
  • samebadi #74
    bazeg, hívnak az ufók te meg nem veszed fel a telefont?? :D
  • samebadi #73
    Nyilván a hallucináció okozza a szétolvadt belső tereket is.
  • Balumann #72
    Hülyeségeket írsz. Most hogy én is értem mit akart jelenteni a cikk - mégha rosszul is fogalmazták meg a címet (tehát hogy bizonyos esetekben lehet, hogy csak halucionáció volt), úgy látom, hogy szükséges volt kijelenteni azt, hogy az észlelt esetek nagy részébne lehet, hogy csak a mágneses tér okozott különböző fényjelenségeket, halucinációkat. Ugyanis ha megtalálják a gömbvillám pontos magyarázatát, fontos megmagyarázni a többi jelenséget is. A halucináció egy teljesen korrekt, logikus magyarázat, ami tényekből indul ki. A gömbvillám létezése a legjobb példa, tudományosan kutatják és nem akarják elhallgattatni (mintha ilyesmi gondolatokat véltem volna fölfedezni a te hsz-edben is).

    A szabad gondolkodás nem segít megérteni a világ működésében, erre már rájöhettél volna te is tanulmányaid során. Nem azért hisszük, hogy nem létezik más civilizáció jelenléte a földön, mert egyetemen azt tanítják, hanem mert nincs semmi olyan lelehet vagy nyom, ami ne lehetne csupán az emberek vagy természet "kreációja", és ami a leglényegesebb, sokkal több nyomnak kéne lennie, ha valóban lenne más civilizáció. Akár Földön, akár kívül (mármint olyan, akik a Földön jártak).

    Az egyéni gondolkodás lehetősége meg mindenkinek megvan, de amint fórumon, vagy bárhol leírod ezeket, számolnod kell arra, hogy más aki nem így gondolkodik, vitába fog szállni ezzel. :)
  • jozzee #71
    Ez cikk jó és végre érthető példája lehet annak, hogy a tudomány mennyire a pénz köré fonódik.Mindenféle kis költségű giccs-projekteket kreálnak, szerintem az SG-n volt mit olvasni ilyenekből az elmúlt években.

    A másik dolog arról mit tart az ember hitelesnek:amit a nyájszellem diktál, amit belevéstek az agyamba a tanulmányaim során és ehhez ragaszkodom, mivel a sajátomnak érzem....vagyis pl.nem létezik más civilizációk jelenléte a földön, mert az egyetemeken nem tanítják, Tv be nem mondják be és jól el lehet terelni a közvélemény intelligens csoportjainak figyelmét ha az adott témával kapcsolatban csak a bulvársajtónak adnak hiteltelen, nevetséges csámcsognivalót......egy ilyen témával meg aki mégis foglalkozna, mint kutató és kiderül róla azt megbélyegzik, kiközösítik, mert nem azt akarja bebizonyítani, hogy valami hallucináció.....

    Szerintem eléggé van mit az embereknek változtatni a tisztánlátó képességükön, az egyéni gondolati függetlenségükön és nem kaján vigyorral kiközösíteni az ember gondolati látómezejéből hasonló témákat....
  • Justil #70

    akkor még nem volt Lost seholse, de most hogy mondod...
  • Kara kán #69
    Minedenesetre ezzel a hsz-eddel kiírtad magad a halálkomolyan vehető fórumozók közül.