Hunter

Atomi fekete lyuk hozható létre nanocsövekből

A Harvard fizikusai rájöttek, hogy egy magas feszültségű nanocső atomi méreteken olyan pusztító erőt képes kifejteni, mint egy fekete lyuk kozmikus méreteken.

A nanocső hideg atomokat gyorsít fel drasztikusan, melyek befelé spirálozva egy heves reakcióban megsemmisülnek. "Ez a hideg-atom és a nanoméretű tudomány első összeolvadása, ami megnyitja az utat a hideg atom és a nanoméretű eszköz kísérletek egy új generációja előtt" - olvasható Lene Vestergaard Hau kutató nyilatkozata a kísérletről szóló tanulmányt publikáló Physical Review Lettersben. "Nanoméreteken egy olyan leküzdhetetlen és pusztító vonzást hoztunk létre, ami hasonlít a fekete lyukak által az anyagra kifejtetthez."

Hau és a tanulmány társszerzői, Anne Goodsell, Trygve Ristoph és Jene A. Golovchenko professzor az abszolút nulla fok közelébe, mindössze 0,1 kelvinre hűtött lézerrel egy egymillió rubídiumatomból álló felhőt. A fizikusok ezután elindították milliméteres atomfelhőjüket egy két centiméterre elhelyezkedő, felfüggesztett szén nanocső felé, amit több száz volttal töltöttek fel.

Az atomok nagy többsége elhaladt a nanovezeték mellett, azonban azok, amik egy mikronon belülre sodródtak, menthetetlenül a nanocső vonzásába kerültek és elképesztő sebességre gyorsulva spiráloztak a nanocső felé. "A hideg atomok az 5 méter per szekundumos kezdő sebességről nagyjából 1200 méter per szekundumra gyorsultak a nanocső körüli forgásukban" - ismertette az eredményeket Goodsell. "Ennek a nyaktörő gyorsulásnak a részeként az atomok kinetikus energiájának megfelelő hőmérséklet a kezdeti 0,1 kelvinről kevesebb mint egyetlen mikroszekundum leforgása alatt több ezer kelvinre emelkedett."


A gyorsuló atom ezután egy elektronra és egy ionra bomlott, melyek a nanovezetékkel párhuzamosan forogtak, egy-egy kört egy másodperc trilliomod része alatt téve meg. Az elektront végül egy úgynevezett kvantumalagutazás következtében elnyelte a nanocső, míg a társául szolgáló ion nagyjából másodpercenkénti 26 kilométeres sebességgel kilökődött a 300 voltos nanocső taszító hatására. "Az atom szemszögéből a nanocső végtelen hosszú és keskeny, vagyis egyfajta szingularitási hatás jön létre" - magyarázta Hau.

"Ez az első kísérleti megvalósulása egy kombinált hideg atom-nanoszerkezet rendszernek. Rendszerünk nanoméreteken demonstrálja az atom, elektron és ion dinamikák szondázását" - tette hozzá Golovchenko professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gamecube86 #33
    Akkor már nem sokat kell várni míg lenyúlhatjuk Angelwinget a Kissaki Szindikátustól. Azzal együtt meg IP hajtóművünk is lesz ugyebár.
  • bandee1 #32
    Most kolléga úgy csinál, mintha értene hozzá. :))))))
    Nem jó az egyenletrendezésed.
    Segítségül a Lagrange-függvényt kellene hivni szerintem.
    Deriválásnál pedig kovariáns deriváltat kéne használni.
  • n3whous3 #31
    és mi van, ha már létezik? Csak nem mondják el.
  • hdo #30
    Hajtóműnek fölösleges már ... eszerint a 4 éves SG cikk szerint már csak további 1 évet kell várni, és lesz hiperhajtómű!
  • Motoroj #29
    Ja, de még 300 000-ről is van hova fejlődni, mert bizonyos léptékben ez már nem olyan nagy érték, inkább nagyon kicsi.
  • pixx #28
    Lehet nem is kell várni 2012-ig :)
  • NEXUS6 #27
    Ja igen én is most olvasom a cikket, tényleg ilyenek vannak benne. Köszi.
  • philcsy #26
    Nem biztos hogy elégne, mivel az elektron nem egyszerűen becsapódik a nanocsőbe, hanem alagútefektussal bekerül. Bár részletek az eredeti cikkben sem voltak, de lehet hogy az energiát az elrepülő ion viszi el.
    Energiát szerintem sem termel.
    Arra viszon kíváncsi lennék hogy az egész esemény alatt történik-e elektromágneses sugárzás. A klasszikus fizika szerint amikor a polarizált atom pályára áll, illetve amikor ionizálódik és úgy kering a nanocső körül EM sugárzást kellene kibocsátania. De ugye ez már bőven kívül esik a klasszikus fizika hatáskörén.
  • philcsy #25
    Az atomok semlegesek, sőt nem csak semlegesek de gömbszimmetrikusak is, így nem rendelkeznek dipólusmomentummal. Ha elektromos térbe helyezed őket akkor ez megváltozik. Az elektron felhő deformálódik és az atomnak dipólusmomentuma lesz. (Másként: az atom polarizálódik és indukált dipólusmomentuma lesz.)
    A nanocső felőli részen az elektronsűrűség megnő, ez lesz a negatív pólus, az ellentétes oldalon lecsökken, ez lesz a pozitív pólus. Mivel a negatív pólus közelebb van az őt polarizáló nanocsőhoz mint a pozitív pólus, a rá ható vonzó erő nagyobb mint az ellenkező oldalra ható taszítóerő.
    Olyan ez mint az apoláris és poláris molekulák között létrejövő dipólus-indukáltdipólus kölcsönhatás. A fellépő vonzó erő r^(-6)-nal arányos ott, ami szerintem itt is érvényes.
    Szerintem.
  • djhambi #24
    yepp :)