Hunter

Igyon sört, ha erős csontokat szeretne

A sör igen gazdag szilíciumban, ami jót tesz a csontoknak, tehát a sör fogyasztása jót tesz a csontoknak. Persze nem mindegy, milyet iszunk.

Számos tanulmány kimutatta már a szilícium jótékony hatását a csontnövekedésre, és az sem hat teljesen újszerűen, hogy a mértékletes sörfogyasztás növeli a csontsűrűséget. A sörben ugyanis jelentős mennyiségű szilícium található az ortokovasav oldható formájában. Charles Bamforth, az élelmiszertudományok professzora és Troy Casey, a davisi Kalifornia Egyetem végzős hallgatója megelégelte a bor szívre gyakorolt jótékony hatásának ajnározását, és a sör pozitív hatásait kezdték kutatni, utánajárva, hogy a különböző sörfajták mennyi szilíciumot tartalmaznak.

Száz, a világ különböző tájairól származó sört vizsgáltak meg. Elemzéseik igen nagy szórást mutattak, literenként 6,4-től egészen 56 milligrammig terjedt a szilícium tartalom, az átlag a literenkénti 29 milligramm volt. Ami az összetevőket illeti, a kutatók megállapították, hogy a szilícium az árpamaláta héjából eredeztethető. Azt is sikerült kimutatni, hogy a világos árpamalátából és komlóból készülő klasszikus világos sörök a leggazdagabbak szilíciumban, míg a legkisebb mennyiséget az alacsony alkoholtartalmú sörök tartalmazzák az erős barna, vagy inkább fekete stout és porter sörökkel, valamint a búzasörökkel karöltve.

Jonathan Powell, a brit Gyógyászati Kutató Bizottság Emberi Élelmezéskutató Csoportjának tagja szerint az eredmények megerősítik munkatársaival folytatott korábbi kutatását, ami azt bizonyította, hogy a sör remek forrása a biológiailag hozzáférhető szilíciumnak, úgy fokozva a csont ásványi sűrűségét, ahogy arra a borok és egyéb szeszes italok nem képesek. A sör egyébként hatékony a vese- és epekövek kialakulásának megakadályozásában is.

A brit csoport 2004-es beszámolója szerint a mértéktartó sörfogyasztók jobb csontsűrűséggel büszkélkedhetnek, mint azok, akik nem fogyasztják az italt, ugyanakkor a túlzásba esőknél mérték a legalacsonyabb csont ásványi sűrűséget az összes vizsgált alany közül. Nem mindenki favorizálja a sört, Catherine Collins, a londoni St. George Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dietetikusa szerint bár a sörben lévő szilícium hasznos a csontsűrűségre nézve, a tejtermékek kalciuma sokkal hatásosabb a csontritkulás megelőzésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #60
    Menj, igyál meg egy sört. Jobban jársz.
  • Loverman #59
    de jó hogy valakik mindenhez értenek! csak kár hogy ezáltal semmihez... hülyék okoskodnak ugye ... ;)
  • djhambi #58
    Ha belegondolsz, nem maga a verselés elnevezése számít, hanem a kifejezőeszköz, maga a vers többlete, hívhatják úgy, hogy ütemhangsúlyos, időmétékes, vagy x, vagy manó verselésnek. Azért nevezik el, hogy meg lehessen példákon mutatni és meg lehessen tanítani olyanoknak, akik újak a témában. Végsősorn, ami a fontos viszont, az a művészi többlet, amit a forma is okoz a default mondanivalón kívül.
  • Epikurosz #57
    Ez a Petőfi vers hangsúlyos magyar verselés, ha jól tévedek.
  • djhambi #56
    Igen, de a piás hanulat miatt szándékosan tördelt a forma. Ilyen rövid gondolatai vannak és rövid mondatai egy félrészegnek. Plussz a szóhasználat, sörivva, azon nyomba', szemem homály (nem szemem homályos), nem vonszolom a testem, hanem sörivva zúgom vonszos testem... Ezért ilyen szakaszosa versforma is, ez is kifejezi a hangulatot. Ha vesszőt raknék a sorvégekre, akkor sokkal könnyedebb, lágyabb lenne, az pedig ütné a feelinget. :)
  • Epikurosz #55
    Egyébként Petőfi egyik híres verse is vegyes:

    Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
    - - .. - .. - .. - .
    Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
    --..-..-..-
    De látod amottan a téli világot?
    Már hó takará el a bérci tetőt.
    Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár
    S még benne virít az egész kikelet,
    De íme, sötét hajam őszbe vegyül már,
    A tél dere már megüté fejemet.
  • Epikurosz #54
    OFF
    Hűha!
    Ezt nem ismertem, bár bevallom én is írtam már ilyent.
    "4) Rímes-időmértékes verselés
    - Más néven nyugat-európai verselésfajta
    - A vers mindig az uralkodó verslábról kapja a nevét
    - Az uralkodó versláb mindig a verssor utolsó verslába
    - Mindig azonos verslábakra végződik, a sorok rímelhetnek egymással"
  • Epikurosz #53
    Bocs, nem epigrammát akartam írni, hanem időmértékes verselést, de nem jutott eszembe. Itt elmagyarázzák.
  • Epikurosz #52
    Na, látod ez már egész jó, bár lehetne még csiszolgatni rajta.

    Nem muszáj minden sor végére pontot tenni. Túl kopogós lesz.

    Inkább:

    Sörivva zúgok csönd-magányba,
    Fejem kattog, rekedtesen,
    Szemem homály, fátyol, köd takar,
    Nyílnak a bajok, kellemesen.

    És vagy rímelünk, vagy epigrammát írunk, esetleg a kettő harmonikus kombinációja (keveseknek sikerül!), de a kettő nem szabad, hogy kioltsa, megtörje egymást.
  • djhambi #51
    A hallgató fura zaj pedig a fülzúgás, amit tökélees csöndben bármilyen piás ember hallhat. Kihangsúlyozza a tökéletes csöndet.