Gyurkity Péter

Csillagközi meteort igazoltak vissza

Egy jóval korábbi megfigyelés következtetéseit támasztotta alá az amerikai űrparancsnokság.

Néhány évvel ezelőtt még az Oumuamua névre keresztelt csillagközi objektum tartotta lázban a kutatókat és a téma iránt érdeklődő laikusokat, a jelek szerint azonban eközben egy másik, jóval kisebb példány is hasonló háttérrel bírt, ezt azonban csak most, évekkel később sikerült visszaigazolni.

A részletes adatbázisban a CNEOS 2014-01-08 néven szereplő meteor eredetileg még 8 évvel ezelőtt érkezett meg bolygónkra, akkor Pápua Új-Guinea területén csapódva be. Az első pillantásra nem túl érdekes példányt jóval később, egy 2019-ben publikált tanulmányban vizsgálták meg részletesen, felmérve annak sebességét és megbecsülve a pályát. A NASA által üzemeltetett Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) adatait felhasználva kiderült, hogy a Földhöz képest másodpercenként 45 km-es sebességgel beérkező meteor a Naphoz képest már jóval nagyobb, másodpercenként 60 km-es iramban bukkant fel, a pálya pedig nem hasonlított a többi ilyen objektuméra, vagyis jó eséllyel csillagközi látogatóról volt szó.

Ezen további következtetések publikálása már jóval nehezebb feladatot jelentett, többek között azért, mert a CNEOS nem teszi elérhetővé a megfigyelések pontosságára vonatkozó részleteket. Sokáig nem lehetett tehát visszaigazolni, hogy helytálló-e a kutatók magyarázata, most áprilisban azonban az amerikai űrparancsnokság tett közzé egy hosszabb dokumentumot, amelyben egyebek mellett ezen objektumra is kitérnek, leszögezve, hogy a rendkívül rövid, alig 5 másodperces megfigyelési periódus ellenére valószínűleg valóban csillagközi meteorról beszélhetünk, amely ezzel az első ilyen (ismert) példánnyá vált.

A szóban forgó kődarab tehát egy másik csillag rendszeréből lökődhetett ki, így juthatott el hozzánk és csapódott be a Föld felszínébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!