Gyurkity Péter

Közel húz el mellettünk egy kisbolygó

Az évi szokásos meteorraj forrása idén szokatlanul közel merészkedik.

Akik a megszokott, menetrendszerűen felbukkanó meteorrajokról szeretnének képeket készíteni, azok jól tudják, hogy december első felében megérkeznek hozzánk a Geminidák, az esemény pedig a hónap közepén éri majd el legnagyobb intenzitását. A raj forrása azonban idén jóval közelebb lesz hozzánk, ami a NASA szerint már potenciálisan veszélyes lehet.

A területtel foglalkozó nemzetközi szövetség hivatalos honlapján mi is szemügyre vehetjük a fontosabb dátumokat, az amerikai űrügynökség figyelmeztetése azonban már utal arra, hogy ezúttal némileg szokatlan jelenségnek lehetünk majd szemtanúi. A meteorraj forrásaként megjelölt kisbolygó, amelyet még 1983-ban fedeztek fel, majd pedig nem sokkal később kereszteltek a Phaethon névre, ugyanis az előrejelzések szerint idén mintegy 10 millió kilométeres távolságban húz majd el mellettünk, ami amúgy is közelinek számít, a megszokotthoz képest azonban szintén eltérő. A potenciális veszélyforrás persze még nem jelent azonnal komoly (valós) fenyegetést, de a szakembereknek mindenképpen érdemes lesz a pontos pályát nyomon követniük.

A fotósok és a laikusok számára már jelezték, hogy december 4. és 17. között lehetőleg a hajnali órákban, illetve közvetlenül azelőtt, elsősorban a legsötétebb éjjeli időszakban próbálják majd megfigyelni a jelenséget, természetesen a különböző fényforrásoktól távol, hogy azok a lehető legkevésbé zavarjanak minket. Ez persze az időjárási körülményektől is függ, felhős időben eleve reménytelen minden próbálkozás, de ideális körülmények között óránként akár 100 példányt is megpillanthatunk majd, legalábbis a legintenzívebb, legfényesebb napok alatt.

Maga a Phaethos egyébként 1,4 év alatt kerüli meg a Napot, szokatlan pályája benyúlik a Merkúr pályáján belülre, a Naphoz közel pedig por válik le róla, ami egyben a raj forrása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)