Gyurkity Péter

800 ezer éves kráterre bukkantak

Ezzel pedig évszázados kérdésre kaphatunk végleges választ.

A területtel foglalkozó kutatók nagyjából egy évszázada tudják, hogy egy méretes, csaknem 2 km átmérőjű meteorit csapódott be a Földbe, nagyjából 790 ezer évvel ezelőtt. Ennek pontos helyszínét eddig nem ismertük, most viszont egy új tanulmányban vázolják fel, hogy mi lehet a végleges válasz a rejtélyre.

A korábban rendelkezésre álló adatok és nyomok alapján egyértelműnek tűnt, hogy a csaknem 800 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett becsapódás révén a keleti félteke területének mintegy 20 százalékán fekete, üvegszerű darabok, a katasztrófa maradéka szóródott szét, ebből következtettek az eredeti esemény bekövetkeztére, valamint annak hozzávetőleges méretére és jelentőségére. A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalán még a tavalyi év legvégén, december 30-án tettek közzé egy új tanulmányt, amelynek készítői kifejtik, hogy a helyszín nagy valószínűséggel Laosz déli részén, a Bolaven-fennsík területén található, ez viszont közvetlenül nem látható, mivel egy meglehetősen vastag réteg alatt rejtőzik.

A most ismertetett eredmények szerint a munka során rétegtani, geokémiai, geofizikai, valamint geokronológiai (földtörténeti) bizonyítékokat azonosítottak be, ezek pedig arra utalnak, hogy maga a kráter 15 km átmérőjű, ez pedig egy viszonylag fiatal lávamező alatt húzódik meg, a már említett régióban. A becslés szerint 13 km széles és 18 km hosszú nyomot a nagyjából 900 köbkilométernyi lávamező fedi el, itt viszont még további kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy minden kétséget kizáró módon beazonosítsák és visszaigazolják a helyszínt. Ehhez többek között helyszíni fúrásokat végeznek majd el, ezek során pedig el kellene érni a láva alatti réteget, hiszen ez adna majd 100 százalékos választ (és egyben megerősítést) a most ismertetett munka következtetéseire.

Ezen további feladatokat a közeljövőben végeznék el, ennek pontos menetrendjét azonban jelenleg még nem ismerjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #6
  Atomot nekik. Atomot abestiáknak!
 • Cefet #5
  Mert Ti aztán jó sokat tanultatok a cikkből, ugye? Tudományosan.
  Ebben semmi olyan nem volt.
  Utoljára szerkesztette: Cefet, 2020.01.26. 17:44:27
 • tom_pika #4
  Azért csinálta, mert bután trollkodni jó!....
 • Sequoyah #3
  Nem lesz belole lelegeztetogep, ha arra gondolsz. Nem is ertem miert kattintasz egy ilyen cikkre ha nem erdekel a tudomany...
 • Cefet #2
  És mire fel ez a hajcihő? Lesz abból a fúrásból bármi haszon? Biztosan tudják majd, hogy ott csapódott be. És?
 • t_robert #1
  azért egy 2 km-es aszteroida vagy üstökös becsapódás is igen kellemetlen lehetett. Mégha nem is érte el a 65 millió évvel ezlött a dinókat kipusztitó 10-15 km-es meteor hatását.
  Kényelmesen horgászott valaki egy dzsunkán a Mekongon, erre egy nagy fény és annyi is volt a horgászatnak rögtön kész volt a sült hal és a sült horgász......