Gyurkity Péter

Idegen ásványokra bukkantak egy meteoritban

A friss vizsgálat rögtön két, eddig nem ismert változatot mutatott ki.

Az űrkutatás területén belül nemcsak a fontosabb fellövésekről és az egyes égitestek vizsgálatáról számolunk be rendszeresen, hanem a Földre megérkező, itt becsapódó meteoritokról is, amelyek olykor igencsak érdekes eredményeket szolgáltatnak. Legutóbb már azt jeleztük, hogy az élet elemei ezen meteoritokon is jelen vannak, most pedig két új, számunkra idegen ásvány beazonosítását jelentették be.

A University of Alberta kutatói a napokban tették közzé eddigi munkájuk eredményeit, amelyek meglehetősen gyorsan születtek meg. A közleményben arról adnak hírt, hogy az eredetileg még 2020-ban, Szomália területén kihantolt meteorit (amely nem mellesleg a kilencedik legnagyobb ismert példány) szolgáltatta a mintát, amely tulajdonképpen annak egy apró, alig 70 grammos szeletét jelenti. Ezt most részletesebben is megvizsgálták, ennek során pedig szinte azonnal két új, számunkra idegen ásványt mutattak ki, amely nagyon izgalmas fejlemény volt a szakemberek számára – még akkor is, ha nem teljesen új anyagokról van szó.

Az elaliite és elkinstantonite névvel jelzett ásványokat korábban, még az 1980-as években, szintetikus úton, laboratóriumi körülmények között állították elő, a természetben azonban ezek (legalábbis a Földön) nem fordulnak elő. A meteorit vizsgálatának eredményei arra utalnak, hogy a geológiai kondíciók, a kődarab kémiája eltérő volt attól, amit a Földön megszoktunk, a 15 tonnás El Ali (amelyet a helyszín melletti városról neveztek el) tehát egy számunkra teljesen idegen környezetből szakadhatott ki. Ezen új ásványok persze azonnal felkeltették az anyagkutatók érdeklődését, akik a jövőbeni hasznosítás érdekében végezhetnek majd el további munkát, bár ez egy pici nehezebb lesz.

A hírek szerint ugyanis a meteorit azóta Kínába került, ahol egy komoly érdeklődőre várnak, így a további minták beszerzése nem lesz egyszerű feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!